Skocz do zawartości
IGNORED

Kable do Orionów

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie udało Ci się ogarnąć projekt. A nad olorowymi kabelkami łatwiej zapanować:)

Tak w sumie gdyby był ktoś chętny, to mógłby sobie zrobić wypaśnego Oriona na kabelkach z pyłu księżycowego i możnaby je porównać. Obawiam się, że chętnych jednak nie będzie:)

A czy masz mozliwość pomiaru calego systemu? Spotkałem się ostatnio z opinią, że odgroda eliminuje większość modów pomieszczenia, ale dość paskudnie podbija ten w osi głośników. Ciekaw jestem, jak to u Ciebie wygląda. I sorry za merytorycznego OT...

Gość rochu

(Konto usunięte)

Hm..

Sam nie wiem. Ale skoro sam Linkwitz daje zwykłe kable to być może coś w tym być musi.

Jeżeli o mnie chodzi zdarzyło mi się kilka razy, że w przypadku sprzętu vintage najlepiej zagrał nie wypasiony współczesny kabel a jakiś stareńki kabelek "z epoki" lub nawet zwykły pomarańczowy drut od kosiarki /mój Goodmans bardzo lubi to pomarańczowe badziewie/.

Tak więc koncepcji Linkwitza wcale bym nie lekceważył.

Gość

(Konto usunięte)

Kociokwiku nie ma wielkiego, tylko tak wygląda, lepiej raczej nie będzie, bo tam po prostu musi być tyle kabli, a spinanie tylko może pogorszyć.

Co do kolorków, to oczywiście celowo :) Nie chcę się pomylić, bo jedna pomyłka i zbieram kopułkę z podłogi...

maly przekroj, niska pojemnosc, duza czystosc litego przewodu z miedzi badz srebra kupionego samodzielnie za tak naprawde grosze, brak lutowanych koncowek z malowanego mosiadzu i kable poprowadzone z dala od siebie a nie pozwijane ze soba w kleby i co tu sie wiecej rozpisywac szczegolnie w zakladce diy?

Gość

(Konto usunięte)

rochu, 24 Mar 2009, 21:29

>Sam nie wiem. Ale skoro sam Linkwitz daje zwykłe kable to być może coś w tym być musi.

>Tak więc koncepcji Linkwitza wcale bym nie lekceważył.

:)

To nie jest tak, że AKURAT w tym przypadku zwykłe kable się sprawdzają... One się ZAWSZE sprawdzają, o czym pisze też Linkwitz.

Tak jak z CD Goldmund / Pioneer. Goldmund wie, że wszystkie CD brzmią tak samo, więc wziął BYLE JAKI DVD i wsadził do pancernej obudowy i walnął porządną cenę, ale audiofile myślą, że tylko TEN model Pioneera jest taki specjalny :)))

Linkwitz ofeuje kable do Oriona:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19869-100009598 1237969311_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

post-19869-100009596 1237969370_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Wij, 25 Mar 2009, 09:25

>Sa trochę drogie:) Chciałeś zaoszczedzić i teraz dorabiasz ideologię, czniac z Linkwitza

>antykablarza.

Nie robię, on sam pisze na swojej stronie, że jedno co ma znaczenie w kablach to przekrój zależny od długości.

Mało tego podobnie pisze o wzmakach, że trzeba patrzeć na parametry techniczne :)

Co tam jest drogiego w tych kablach ? Masz jakiś miernik ceny w oczach ?

Tylko speakon'y nie są tanie, ale taka specyfika, jedyne takie wtyki na 8 przewodów, solidne.

XYZ

Dobra, dobra:) Od razu mi sie nie podobał ten Twój "mezalians" co zaznaczylem w Twoim pierwotnym wątku. (Po co ci drugi watek?) Wszedłem na strone Linkwitza i wyszło szydło z worka. Skoro facet zaleca kable takie, a nie inne, to chyba nie czyni tego na zasadzie chybił - trafił:) Ogladałem fotki innych uzytkowników Oriona i nikt nie dał ciała z kablami glośnikowymi tak jak Ty:) za interkonekty pewnie posłużyły ci mikrofonowe? Daj spokój:)) Zamień to na oryginalne, zacznie dobrze grać. Nie ma sie co oszukiwać Pawle.

Gość

(Konto usunięte)

Wij, 25 Mar 2009, 10:05

>Wszedłem na strone Linkwitza i wyszło szydło z worka. Skoro facet

>zaleca kable takie, a nie inne, to chyba nie czyni tego na zasadzie chybił - trafił:)

Chyba nie czytałeś tego co NA PRAWDĘ zaleca:

http://www.linkwitzlab.com/orion-faq.htm#Q10

To, że sprzedaje jakieś kable do Oriona, to jest tylko ukłon w stronę tych, którym się nie chcę tego robić samemu i cena też nie jest kosmiczna.

Tak gadacie o tym wpływie kabli jak by one co najmniej filtr DP i GP miały po 24db/octave w kilku miejscach pasma. A przecież jak wpływ nawet ich jest, to jest on mały tzw. smaczek a nie konkretne, spore wartości.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Wij ja mam tylko jedne pytanie do ciebie mianowicie:

Powiedz mi która firma kablarska jest najlepsza i dlaczego, i która filozofia kablarska jest najlepsza. Bo co producent kabli to inna filozowfia np. XLO IC bez ekranu robią bo to zło jest, inne firmy z ekranem, głośnikowe reson tylko Solid core innych nie, znowu reszta plecionki, jedni grube kable inni cienkie, XlO tylko miedz, inne firmy srebro argentum itp. I każda z firm pisze dlaczego taki oplot, taka grubość i taki materiał itp i dorabia filozofię która nie pokrywa się filozofią drugiej firmy, więc która to ta właściwa i najlepsza firma i filozofia? Bo teraz chciałem kupić kable i której firmie i doświadczeniu zaufać?

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Gość

(Konto usunięte)

kondrax, 25 Mar 2009, 10:21

> A przecież jak wpływ nawet ich jest, to jest on mały tzw. smaczek a nie konkretne,

>spore wartości.

żadnego wpływu nie ma, chyba, że kabel stanowi konkretny filtr, który łatwo wychwycić w pomiarach, szybciej niż usłyszy to nasze ucho.

Gość

(Konto usunięte)

tymek, 25 Mar 2009, 10:24

>Zamiast kombinowc poczekaj, aż się wszystko ułoży - popracuje kilkadziesiąt godzin i wtedy szukaj

>kabli.

nie szukam, to taki żart jest, że szukam.

Nie chcę rozmawiać o bzdurach w poważnym wątku o Orionach, dlatego stworzyłem nowy :)

>Powiedz mi która firma kablarska jest najlepsza i dlaczego, i która filozofia kablarska jest

>najlepsza.

To które w końcu są ładniejsze, brunetki czy blondynki?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Te pasowałyby nazwą

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Gość

(Konto usunięte)

Less, 25 Mar 2009, 11:07

>Zdroworozsądkowa reguła mówi, że przewody nie powinny być droższe od sprzętu, który spinają.

Już samo takie stwierdzenie jest jakimś absurdem, bo sugeruje, że ktoś w ogóle mógł tak pomyśleć ! i otwiera drogę do takich bzdur, jak to, że na kable powinno się wydać np. 5-10% wartości sprzętu.

Równie dobrze mogłeś napisać, że zdroworozsądkową regułą jest, że nie przekraczamy samochodem w mieście szybkości 300 km/h.... albo, że nie skaczemy z dachów, które są wyższe niż 50 m...

Jedyna zdroworozsądkowa reguła jest taka, że przewód powinien być zwykły, miedziany o odpowiedniej grubości, a cała reszta to audiovoodoo.

Chociaż spokojnie mogę sobie wyobrazić sytuację, że interkonekt do mojego phono-pre będzie droższy niż ono - mimo, że nie lubię wydawać pieniędzy na głupoty.

Less is more

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.