Skocz do zawartości
IGNORED

aluminium - szczotkowanie, anodowanie

qbusek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem w trakcie prac nad budową obudowy do wzmacniacza i pojawił się problem. Poszukuje sprawdzonego zakładu który zajmuję się przygotowaniem powierzchni do anodowania. Nie interesują mnie pomysły ze szlifierką oscylacyjną, taśmową itd - nie ma możliwości przy takiej obróbce aby krawędzie nie zostały "zmiękczone". Zbyt dużo pracy włożyłem w te płyty aby na koniec coś poknocić...

najlepiej z okolic trójmiasta... ma ktoś doświadczenie w tym temacie? będę bardzo zobowiązany za namiary ...

anodowania też szukam ale z tym znacznie łatwiej - robią to choćby w Radmorze - czy ktoś korzystał z ich usług?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20176-100001003 1236725331_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/49963-aluminium-szczotkowanie-anodowanie/
  • 3 miesiące później...

witam,mam do zrobienia obudowę do przedwzmacniacza gramofonowego,ale do konstrukcji dual mono(dość duży projekt)i w związku z tym poszukuje firmy lub firm kture zajmują sięobróbką aluminium,tj.szczotkowanie,frezowanie.i potem anodowanie na czarno jeżeli ma ktoś z forumowiczów namiar na taką firme z okolic śląska(rejon rybnicki,pszczyna,żory,wodzisław )będe bardzo wdzięczny pozdrawiam

• 6 miesięcy później...

czy można zanurzając cały element anodowany uniknąć tego procesu na aluminowych powierzchniach które też siedzą w elektrolicie? Czy na poanodowanych powierzchniach farba po malowaniu proszkowym będzie dobrze się trzymała? Może ktoś potrafi odpowiedzieć na te pytania?

1. Jeśli miejsca, które nie chcesz aby zostały pokryte tlenkiem (poanodowane) moim znadniem wystarczy zakleićszczelnie np. taśmą szara "pakową". ROztwór nie będzie miał możliwości tam wniknąć i ta powierzchnia pozostanie nietknięta.

2. Teroretycznie powierzchnia aluminium zaraz po anodowaniu jest bardziej porowata niż przed. Jednocześnie nie wskazane jest uszczlnianie nowo powstałej powłoki - jeśli kolejnym etapem ma być malowanie.

Wnioskując z powyższego można spodziewać się lepszych efektów przyczepności farby.

Tak bym to widział.

NIe słyszałem o rodowaniu alu. Tymbardziej o kolorze złotym jaki ma powstać na powierzchni alu, przecież rod ma metaliczny kolor.

Kolor złota (inaczej szapmpański) spokojnie uzyskuje się podczas barwienia alu zaraz po anodowaniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.