Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie głosniki do kolumn

Dz0ny888

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

składam dwie kolumny. W każdej kolumnie bedą cztery głosniki(2niskotonowe,sredniotowy i wysokotonowy). Zakupiłem juz głosniki niskotonowe tonsil GDN 20/80/2 i chciałbym sie was poradzic jaki kupic głosnik srednio i wysokotonowy. Wymiary kolumn wys. 94cm, dł. 28cm i szer. 27cm. Jaką zwrotnice do nich kupic. Kolumny mają słuzyc do słuchania muzyki i czasami do oglądniecia jakiegos filmu.

https://www.audiostereo.pl/topic/49789-jakie-g%C5%82osniki-do-kolumn/

Wiadomo wszystko zależy ile chcesz kasy wydać. Ja bym do tych niskotonowców dodał głośniki GDN-15-100-8-AKX ( może po dwie sztuki, według mnie bardzo dobre w tej cenie), no i nieżałowałbym na wysokotonówce co najmniej vifa ( choć w tej cenie i seas byłby dobry).

Chyba że ktoś ma dostępny jakiś projekt bazujący na gdn20/80/2. Ewentualnie wykombinować coś ala tonsil tango 200 ( tam chyba były nieco inne niskotnówki).

Zwrotnica - no cóż zaprojektować, pomierzyć itd.

Na początek zrób układ dwudrożny. Dokup GDWK 10/80/7.

Zwrotnicę trzeba zrobić samemu, a nie kupować gotowce, bo one do niczego się nie nadają. Proponuję dać taki układ:

Cewka 1,5 mH dla woofera. Dla tweetera 2,2uF + rezystor około 4,7 ohma. Odwrotna polaryzacja głośników i gra :)

A jak chcesz lepiej, to trzeba pomierzyć.

Zwrotnica to właśnie najwięcej pracy wymaga ( obudowa tez, no ale łatwiej sklepać prostą obudowę niż nawet najprostszą zwrotnice - żeby dobrze grała).

Po pierwsze zrezygnowałbym z GDWK 11/100. Miałem ten głośnik przez kupe lat ( w zestawie z Teslą arn150), jest słaby jakościowo. Z tych naprawdę tanich i lepszych od GDWK 11/100 to są znowu produkty STX GDWK-10-200-8-PJ (27 zeta) lub GDWK-10-250-8-AK (38zeta). Są gorzej wykonane od Tonsila ( front mają plastik a Tonsil ma aluminium) ale ogólnie zdecydowanie lepiej grają. Przy GDWK 11/100 żeby dało się tego słuchać to trzeba go mocno wyciszyć w stosunku do reszty głośników, przy obu STX nie ma takiej potrzeby, a na dodatek ten tańszy chyba lepiej gra. Moim zdaniem powinieneś zainwestować w coś lepszego, no chyba, że zródło sygnału nie jest zbyt rewelacyjne ( mam namyśli jakąś kopułkę np vifa dx ewentualnie seas - na forum jest dużo znawców tych głośników :-) ).

Średniotonówka GDM 12/60/8 ma dosyć wysoką częstotliwość rezonansową, więc podział niskie/ średnie będzie dosyć wysoko ( pewnie minimum to 900 - 1000 Hz). Nie miałem go na warsztacie, więc niewiem czy jest dobry czy nie.

Wiec bedzie raczej taki zestaw:

niskotonowe 2x tonsil gdn 20/80/2

sredniotonowy GDM 12/60/8 60W 8 OHM

wysokotonowy GDWK GDWK-10-200-8-PJ

prosiłbym o pomoc w doborze elementów do zwrotnicy i schemat jak to wszystko podpiąc poniewaz kompletnie sie na tym nie znam:(

• 6 miesięcy później...

Mam GDN 20/80/8 2. Apropo , jak się otrzyma QTC-0,7 w obudowie zamkniętej V=16L wyłożonej filcem 1,5cm na ściankach w skrzyni zamkniętej to to powinno być to samo w obudowie bez wytłumienia V=20L. Czy tak ???.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.