Skocz do zawartości
IGNORED

Salling clicker - steruj multimediami

Amnes

Rekomendowane odpowiedzi

Salling clicker jest darmowym programem służącym do sterowania programami na komputerze. Istnieje już całkiem pokaźna biblioteka programów które obsługuje, nas oczywiście interesują odtwarzacze muzyczne.

Pokrótce opiszę ocb.

Ściągamy program, instalujemy, wybieramy urządzenie, poprzez które będziemy sterować komputerem pda/komórka/coś. Program generuje instalkę dla naszego urządzenia (Lista kompatybilnych urządzeń tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

instalujemy. Łączymy urządzenia z kompem przez bluetooth bądź wifi. Dalej pojawia się możliwość sterowania bazowymi programami. Mój system audio opiera się o bibliotekę plików mp3/daca usb. Dzięki temu oprogramowaniu nie muszę już nachylać się do lapka i wstawać do niego, żeby odpalić kolejny track. Wystarczy ładnie poukładać playlisty w wmp i można do woli grać. Jest też obsługa winampa i foobara chyba. Póki co zabawiam się możliwościami wmp. Zresztą długo walczyłem z moim dellem studio, żeby cokolwiek dało się z niego słuchać, bo strzelało mu z głośników, z powodu jakiegoś walniętego oprogramowania. Już prawie go wyleczyłem, ale potrafi okazjonalnie wprowadzić mało audiofilskie zniekształcenie/przerwę. Myślę, że gdyby dodać do tego urządzenie wysyłające radiowo cyfrowy sygnał z komputera do daca kupowanie squeezeboxa staje się bezcelowe jeżeli posiadamy już w domu sieć wifi i jakąś fajną komóreczkę z symbianem. Bezprzewodowa transmisja sygnału z komputera do daca to ostatnia rzecz jaką trzeba by rozpracować, żeby zupełnie zniszczyć squeezeboxa.

Na ten temat znalazłem taką stronkę w sieci:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Być może wspólnymi siłami uda się zrobić jakieś forumowe rozwiązanie w tej materii. Może powiniennem też do działu diy wstawić ten temat, ale narazie czekam na wasze komentarze i opinie w tej zakładce.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/49667-salling-clicker-steruj-multimediami/

oczywiście nie dałem linka do poboru:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Amnes:

>Bezprzewodowa transmisja sygnału z komputera do daca

Da się to zrobić na kilka sposobów. Opcje:

1. Bezprzewodowa karta dźwiękowa w rodzaju Linksys WMB54G Music Bridge. Niby fajnie, ale bodajże z niewyłączalnym resamplingiem do 48kHz; o ile się orientuję, w konkurencyjnych urządzeniach tego typu występuje ten sam problem.

2. Zestaw Wireless USB plus dowolny konwerter USB -> SPDIF. Ma szansę dobrze działać, wadą wykorzystanie niezbyt chyba popularnej technologii oraz możliwe błędy sygnału wynikające z transferu USB.

3. Router wlan z gniazdem USB, do niego wetknięty konwerter jak wyżej - nie wiem, czy taka kombinacja jest możliwa, czy takie urządzenia istnieją?

>ostatnia rzecz jaką trzeba by rozpracować, żeby zupełnie zniszczyć squeezeboxa.

Pytanie tylko, po co właściwie chcesz niszczyć SB? Możesz go przecież obsługiwać przez "pda/komórkę/coś", możesz też robić to z poziomu komputera, przez oprogramowanie SB lub (ponoć) przez swój ulubiony program do muzyki. Ba, o ile się orientuję to nie musisz nawet kupować kompletu, wystarczy receiver od Dueta.

Mógłbyś rozjaśnić zagadnienie wireless usb? Mój dac jest na usb toteż usb->spdif nie będzie potrzebny.

Co do "zniszczenia" sb to była przenośnia. Chodziło mi tylko i wyłącznie o nakład finansowy względem tego urządzenia, szczególnie, jak ktoś ma tak jak ja wszystko co potrzeba, gotowe do użycia. Chciałem tylko zasygnalizować istnienie takiej alternatywy. Ten router z gniazdem usb to świetny ptent imo. Jakby dorzucić wyświetlacz jak w przytoczonym linku wychodzi niezła mizaga multimedialna. Właśnie zacząłęm testy odtwarzacza multimedialnego media monkey. Narazie oddalam się na zasłużony wypoczynek, lecz bardzo zadowolony z odpalenia wreszcie na piekielnej viście sallinga...

Amnes:

>Mógłbyś rozjaśnić zagadnienie wireless usb?

Google twoim przyjacielem - poszukaj informacji o WUSB. Mam jednak wrażenie, że to niezbyt rozwojowa technologia, sensowniej chyba poszukać rozwiązań typu "USB over WLAN". Tu jest przykład, zapewne znajdziesz tego więcej:

Ukryta Zawartość

Sam tego typu urządzeń nie testowałem, nie wiem jak zadziała to w praktyce.

>Co do "zniszczenia" sb to była przenośnia. Chodziło mi tylko i wyłącznie o nakład finansowy

Używany SB kosztuje circa 600 zł, jeszcze taniej kupić możesz receiver od Dueta - jakieś 500 zł za nowy. Sam receiver powinien umożliwić streaming muzyki do DAC za pomocą oprogramowania uruchomionego w PC. Warto kombinować jak koń pod górkę dla oszczędzenia kolejnych 100 zł?

Ukryta Zawartość

Ja nic nie płaciłem, a ściągnąłem ze strony producenta, więc chyba jest darmowy :)

A ten wireless streaming to dla mnie tylko opcja na przyszłość, bo póki co nie przeszkadza mi podłączenie komputera do usb przy sprzęcie audio. W wypadku jak mam jedak kompa na kolanach a muzyka leci w tle przydałby się taki sprzęcik.

Sądzę, że jest to wersja ograniczona czasowo.

Jeżeli chodzi o wireless streaming to doskonale działa Apple AirPort Express (PC+MAC). Jedynym ograniczeniem jest format maks 16/44 oraz złącze optyczne. Ma USB ale nie sprawdzałem czy da się podpiąć przetwornik.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kacperek:

>Jeżeli chodzi o wireless streaming to doskonale działa Apple AirPort Express (PC+MAC). Jedynym

>ograniczeniem jest format maks 16/44 oraz złącze optyczne.

Ze strony wynika że ma toto jest jeszcze jedno, dość istotne ograniczenie: konieczność używania iTunes. Czy da się ten wymóg jakoś obejść?

Co z bit-perfect?

Teo, 5 Mar 2009, 01:11

>Ze strony wynika że ma toto jest jeszcze jedno, dość istotne ograniczenie: konieczność używania

>iTunes.

Masz rację. Nie pomyślałem o tym ponieważ korzystam tylko z iTunes.

>Co z bit-perfect?

Nie słyszałem absolutnie żadnej różnicy między przetwornikiem podłączonym do AirPort Express i bezpośrednio do komputera.

Bezpośrednich porównań plików wejściowych i wyjściowych nie robiłem. AirPort-a Express miałem przez miesiąc na testach. Obecnie mój DAC stoi przy komputerze więc przesył po WiFi przestaje mieć sens.

>>Ze strony wynika że ma toto jest jeszcze jedno, dość istotne ograniczenie: konieczność używania

>>iTunes.

Nieprawda.

Do wyboru są jeszcze windows media player, winamp, media monkey.

Ciekawa sprawa z hackowaniem routera tym programam openwrt. Być może kupię jakiś router do przetestowania. Jakby jeszcze dodać wyświetlacz do mojego daca to wyszłaby całkiem ciekawa maszynka. Tylko póki co pojawiły się jakieś problemy z dźwiękiem, więc są ważniejsze sprawy od bezprzewodowego transferu.

Co do wcześniej wspomnianego wusb czy wireless usb osprzęt jeszcze raczkuje na rynku. Znając jednak życie za rok większość z nas będzie posiadać bezprzewodowe huby usb do laptopa.

Amnes:

>Nieprawda.

>Do wyboru są jeszcze windows media player, winamp, media monkey.

Świetna wiadomość - znaczy, warto zainteresować się ustrojstwem. Jeżeli umożliwia to przekierowanie muzyki odtwarzanej winampem do DAC i jest przy tym bit-perfect, to zdecydowanie mi się spodoba ;)

To jest tylko program do obsługi odtwarzaczy multimedialnych komputera z poziomu np. telefonu. Jeżeli masz już podłączony komputer do daca z przesyłem cyfrowym bit perfect czy spdif czy usb to jasne, będzie pięknie grać. Jedna z bardziej osłuchanych płyt taty zagrała z mojego laptopa i daca diy dużo lepiej niż na systemie opartym o ampli i cd technicsa. Ale różnica była po prostu kolosalna.

Niektórzy jako pilota używają PDA i WiFi. W Salling Clicker fajnym pomysłem jest z zastosowanie komórki z bluetooth.

A niedalej jak 2tyg temu w innym wątku wymyśliłem sobie coś takiego. Nawet próbowałem takie coś samemu zrobić/napisać. A tu proszę - jest - tylko że trzeba 25$ zapłacić...

>Amnes:

>

>>Nieprawda.

>>Do wyboru są jeszcze windows media player, winamp, media monkey.

Mała poprawka: podczas gdy dyskusja zdążyła zejść na urządzenie Apple Airport Express, forumowicz Amnes wciąż pisał o programie wspomnianym w tytule wątku (Amnes, czytaj posty, na które odpowiadasz!). Powyższa uwaga Amnesa o WPM czy Winampie tyczyła się więc programu, a nie urządzenia, o które pytałem.

Nie jednak źle: jak się okazuje, również Airport Express może być obsługiwany bez użycia iTunes, za pomocą Winampa lub któregoś z kilku innych odtwarzaczy. Służy do tego program AirFoil, kosztujący 25 USD.

• 1 miesiąc później...

Ściągnąłem wersję testową tego sailing clickera. Wszystko spoko, steruję nokią e51. Tylko szukam jakiegoś sprawnego skryptu do obsługi foobara. Znalazłem taki co działa ale bez możliwości przeglądania katalogów, tylko możliwość odtwarzania plików kolejno. Może ktoś z was natknął się na taki w sieci, który byłby tak rozbudowany jak ten skrypt do itunes...

No niestety po wielu poszukiwaniach nie znalazłem dobrego skryptu obsługującego foobara z poziomu sailing clickera. Są jakieś skrytpy ale raczkują, w przeciwieństwie do tych na itunes i mediamonkey. Obecnie przestawiam się na program mediamonkey z racji dobrze rozbudowanego skryptu i w ogole obsługi plików flac.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.