Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  207 członków

Heco Klub
IGNORED

Elitarny klub HECO

Rekomendowane odpowiedzi

Póki co nic nie zmieniałem bo zbieram na IC później lampy będą to Sylvania 6SN7 GTB. Taka kolejność. Pewnie Rotel był jaśniejszy od Yaqina?

Rożnica na pewno będzie polegać też na tym że Ty grasz na typowej lampie a ja na hybrydzie.

Rotel byl jasniejszy, ale gora wcale nie byla meczaca. Wokale, instrumenty byly tez bardziej wyeksponowane a ich umiejscowienie na scenie jakby bardziej przez to precyzyjne.Mam za to wrazenie, ze bas w Yanku schodzi nizej i jest szybszy.

W drodze do mnie sa wlasnie te Sylvanie (para za 10 Euro na ebayu, uzywane ale w "dobrym stanie" w sam raz do testow ), chyba wiec bede musial pierwszy cos o nich wyskrobac...

A powiedz mi jeszcze jakimi kablami głośnikowymi i RCA masz połączone klocki?

..i tu kolega Stachubik sie pewnie usmieje do rozpuchu, bo nie sa to kable zadnych firm, po prostu glosniki 2x4mm z banan-kontakt NAKAMICHI.. reszta na chinch, HDMI i optik. Dodam tylko, ze o kablach myslalem dopiero po zmianie pomieszczenia, bo poki co jedna z kolumn stoi ok. 6m od wzmaka, a druga przy samym wzmaku (oba kable tej samej dlugosci mimo to) - trudno znalezc tej dlugosci, a za tym cena kosmos.

Myslalem kiedys o NAD C275BEE wzmak mocy - jest on rekomendowany miedzy innymi jako dopelnienie przednich glosnikow w zestawie kina domowego. Jednak wiadomo jak gra NAD - pieknie, ale mysle tez ze jak NAD to i glosniki Bowers&Wilkins. Nigdy nie slyszalem jak gra z HECO, a targac Celany do sklepu - nie wyobrazam sobie:)

Lampy strasznie zawsze mi sie podobaly - ich klimat, cieplo, nastroj, ale nie zawsze byly one dostepne w takich cenach jak YAQIN itp chinczyki, co powoduje moj wzrost zainteresowania nimi. Dodam jeszcze ze muzyki slucham glownie z CD, vinyl i radio, a filmy z osobnego Blu-Ray'a. Sprzet opisany w "o mnie".

Pozdrawiam!!!

Przepraszam za literowke Stachubik = STACHUKUBIK, oczywiscie!!! ;)

Rotel byl jasniejszy, ale gora wcale nie byla meczaca. Wokale, instrumenty byly tez bardziej wyeksponowane a ich umiejscowienie na scenie jakby bardziej przez to precyzyjne.Mam za to wrazenie, ze bas w Yanku schodzi nizej i jest szybszy.

W drodze do mnie sa wlasnie te Sylvanie (para za 10 Euro na ebayu, uzywane ale w "dobrym stanie" w sam raz do testow ), chyba wiec bede musial pierwszy cos o nich wyskrobac...

Tak myślałem i dlatego chce wpiąć srebrnego Sonus Oliwe żeby trochę rozjaśnić. Co do rozkładu instrumentów to jest u mnie OK.

No i skoro lampy już do Ciebie jadą to teraz czekam z niecierpliwością na opinie. A jak będziesz zadowolony to od razu proszę o namiar sprzedawcy na eBayu.

vindstilla

Niema z czego się śmiać, jedni słyszą kable inni nie, ja należę do tych co słyszą i Ty sądzę też. A co do długości kabli to wg, mnie choć pewnie nie tylko, masz za szeroko rozstawione kolumny przednie. Bo 6 m od wzmacniacza i ok 50 cm wzmacniacz daje nam ok 6,5 m , to jest bardzo szeroko. 2,5 m - 3 m byłoby OK wg mnie. Wtedy odbiór stereo na pewno by się poprawił. No i kabelki taniej by wyszły.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

kupiłem HECO interior reflex 20 km II więc jestem w klubie:)

ale tak na poważnie to mam problem z głośnikami wysokotonowymi, są nie oryginalne:( wiecie gdzie mogę kupić oryginały?? ewentualnie jaki zamiennik dobrać?? to co teraz jest to jakieś piszczałki z bazaru:( takie kupiłem niestety w momencie zakupu nie wiedziałem jak wygląda oryginał.

Nie wiem, może poszukaj oryginalnych używek na serwisach aukcyjnych. Jeśli nic nie znajdziesz, to postaraj się dopasować parametrami jakąś podstawową kopułkę z Vify - będzie to na pewno lepsze, niż jakieś "piszczałki z bazaru". Pamiętaj tylko, że każdy przetwornik ma swoją specyfikę i pod jej kątem robione są zwrotki, więc cokolwiek byś nie wstawił, choćby vifę, czy seasa, to będzie to brzmiało inaczej, niż w oryginalnym zestawieniu (gorzej, lepiej, ale inaczej). Nie pchaj tam tylko żadnych GDWT tonsilowskich, bo Ci krew uszami popłynie :)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - S.Lem

a co myślicie na temat głośników TESLA??? są w przystępnej cenie, gdzieś się doczytałem że TESLA była/jest producentem głośników dla HECO dlatego o nie pytam

ktoś wie jakie parametry miał oryginał??

Witam.

Jestem nowy na forum. Mój system ma 10 lat - kupiłem go jako 15letni chłopak. Teraz już po studiach zacząłem zarabiać i chciałbym zmienić/rozbudować system.

Na chwilę obecną wygląda to tak:

Harman Kardon HK 610

Harman Kardon HD 710

czyli podstawowe klocki Harmana

Heco Spirit 400

stare, czterodrożne kolumny Heco.

Co byście doradzili, jak zmienić ten system?

Wtedy słuchałem głównie muzyki rockowej, teraz bardziej Latino, jazzu. Za źródło głównie używam komputera, flac 16/25 bitowe pliki.

W pierwszej kolejności myślałem na zakupem Daca - Beresford TC-7520.

Później myślałem nad zakupem lampowego bufora do wpięcia między Daciem i wzmakiem Harmana: http://allegro.pl/yaqin-6j1-cd2-bufor-lampowy-lampowe-brzmienie-i1397019336.html

Czy to dorby pomysł? A może warto pojechać po całości i zmienić wzmaka i kolumny zaraz po kupnie DACa?

Pokój ma 25m2.

Będę wdzięczny za pomoc

Coś tu cicho:/

A jakie wy macie propozycje co zrobić z moim systemem.

Tak jak pisałem wcześniej system ma 10 lat. Mam go od nowości: HK 610, HK HD 710, Heco spirit 400.

W pierwszej kolejności kupię DACa Beresforda.

Później chcę kupić cyfrowy transport Popcorn C200 lub Duna.

Co radzicie zmienić wzmaka, kolumny i na co?

Interesują mnie rozwiązania budżetowe.

Zastanawiałem się nad wzmakiem Reloopa - HA210. Ale czy to będzie dobry pomysł, czy taki wzmak przebije 10letniego Harmana? Wydaje się, że tak.

No i zostaje kwestia kolumn - chciałbym podłogowe, monitory mnie nie interesują.

AeternusJester, witam na forum i w klubie.

Odnośnie tych wynalazków, które opisujesz to na razie na Twoim miejsu bym się powstrzymał. Dlaczego?

Cóż, moim skromnym zdaniem najlepiej jest budując nowy czy jakikolwiek inny system zacząć od podstaw, a bufory lampowe i DAC (no może DAC w mniejszym stopniu) należy traktować jako dodatki/dopieszczacze do solidnej postawy.

Zacznij więc od kalkulacji i ustalenia budżetu. Pomyśl co Ci się podoba, jaki dźwięk, jaka muzyka, poszperaj na forum i wtedy decyduj. Na początek kolumny, później wzmacniacz i kabelki. Ja taką kolejność wolę.

Tutaj każdy forumowicz ma swoją opinię i 90% użytkowników w klubie poleci Ci swój system, lepiej takie wątki jak wybór zaczynać w nowym temacie lub podpięciem się pod już istniejący.

A tak na marginesie to polecam wolnostojące Heco Celan 500 ! :D za śmieszne (w porównaniu do ceny nowych) pieniądze kupisz od znanego tu wyżej Pana ...kubika :D

Edytowane przez danrudy
  • 2 tygodnie później...

Witaj AeternusJeste

Zgadzam się jak najbardziej z Danrudy że budujemy system od podstaw tj. pierwsze kolumy pózniej wzmacniacz jeżeli słuszasz tylko jazzu, latino to celany 500 wystarczą spokojnie ale jeżeli zamierzasz czasmi wrzucić coś cięższego to może lepiej celany 700 lub celany 701 xt. Z Celanami masz ten przywilej że one niemalże z każdym wzmakiem dobrze zagrają. Ale najważniejszy jest budżet jaki zamierzasz przeznaczyć na sprzęt i Twoje preferencje dzwiękowe.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

• 3 tygodnie później...

Witam,

chciałbym dołączyć do klubu. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem kolumn Heco Superior 950 Fortissimo. Jest to flagowy model z serii Superior x50. Są to, jak do tej pory, najlepiej brzmiące kolumny jakie miałem u siebie w domu. Bardzo ciekawa konstrukcja trójdrożna w układzie di'appolito. Kolumny mają wspaniałe niskie tony. Lubię bass z konstrukcji z obudową zamkniętą. W przypadku 950-tek nie dość, że jest to obudowa zamknięta, to jeszcze kolumna wewnątrz jest podzielona na dwie komory. W górnej (objętość ok. 35L) gra jeden przetwornik niskotonowy oraz wszystkie pozostałe średniotonowe i wysokotonowy przy czym przetworniki średniotonowe mają osobne komory o objętości ok 1,5 L. W dolnej komorze (ok. 37L) gra tylko drugi przetwornik niskotonowy. Taki podział na dwie komory Heco stosowało we wszystkich podłogowych modelach serii Superior x40 a później w x50. Firma stosowała nazwę marketingową takiej konstrukcji jako ISS czyli Integrated Subwoofer System. Jak ktoś ma możliwość posłuchać jakiś kolumn z tych serii to naprawdę zachęcam. Bass jest szybki, rytmiczny i przede wszystkim świetnie kontrolowany. Nie ma mowy o jakimkolwiek buczeniu, dudnieniu czy rozlazłości oraz dość łatwo ustawić takie kolumny w pomieszczeniu ze względu na brak otworu bassreflex'u.

Pozdrawiam wszystkich posiadaczy kolumn marki Heco!

post-23149-055354200 1298398405_thumb.jpg

• 1 miesiąc później...

Witam,

Mma prośbę do klubowiczów,rozważam zakup Heco Statement.Miałyby one współpracować z amplitunerem Arcam AVR600.Nie mam możliwości odsłuchu z tą elektroniką i w związku z tym nie wiem ,jak to ze sobą może się zgrywać.Za wszystkie rady,sugestie będę wdzięczny.

Pozdrawiam,

jacekf

Witam,

Mma prośbę do klubowiczów,rozważam zakup Heco Statement.Miałyby one współpracować z amplitunerem Arcam AVR600.Nie mam możliwości odsłuchu z tą elektroniką i w związku z tym nie wiem ,jak to ze sobą może się zgrywać.Za wszystkie rady,sugestie będę wdzięczny.

Pozdrawiam,

jacekf

Mam Statementy od kilku miesięcy. Nie mam doświadczenia z amplitunerami KD, ale ten Arcam wydaje się z opisu i ceny, że oprócz bajerów KD ma także przyzwoity dźwięk stereo. Statementy grają bardzo kulturalnym i zrównoważonym dźwiękiem, bez podbarwień w żadnym zakresie, dobre do każdej muzyki. Niczego nie jest za dużo ani za mało. Najlepsze są średnie tony, basu jest w sam raz. Mają wysoką efektywność deklarowaną przez producenta i trochę mniejszą wg rzeczywistych pomiarów(z gazetowych testów). Impedancja 4-8ohm w rzeczywistości 6. Nie sprawią kłopotu większości wzmacniaczom, ten Arcam też powinien pasować. Moim zadaniem Statementy można kupować w ciemno, jeszcze jak się dostanie dobrą cenę to naprawdę warto. U mnie grają z Xindakiem xa-6950(09)i jest bardzo dobrze, to wzmak hybrydowy dual mono z dwoma transformatorami.Nie poszukuję już żadnych innych kolumn.

Witam

Rozstaję się z kolumnami Heco - Celan 500. Przyznaję, ze to bdb kolumny ( miałem od grudnia 2008 i długo broniły się przed zmianą. Dopiero Infinity IRS Omega wyparły je z mojego systemu. To jedna zupełnie inna klasa - w lidze Statement lub wyżej. Miałem nawet pozostawić Celany, jednak okazało się ,że nie ustawię w nowym salonie - po zmianach w projekcie domu (Omegi powędrują do pokoju odsłuchowego). Mam więc na sprzedaż moje Celany (kolor wiśnia. Dałem ogłoszenie do odpowiedniego działu.

Piotr

• 2 tygodnie później...

Witam,

potrzebuje porady odnośnie zakupu wzmacniacza do moich metasow 501 xt.

Szukam czegos do ok 3000zl nowego, muzyka gl house, vocal trance ale ogolnie mowiąc słucham wszystkiego oprócz metalu.

Wstępnie myślałem o HK 3490 ale im bardziej zagłębiam się w temacie tym bardziej jestem przekonany do typowego wzmaka.

Patrząc po alle zastanawiam się nad denonem, pma-710ae w miarę tani jak na wzmacniacz, mocowo w testach 100w przy 4ohm.

I zastanawiam się czy zdoła dobrze wysterować kolumny?

Myślałem też nad używanym NAD c372 ale sam juz niewiem ;]

Czekam na ciekawe propozycje.

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

PMA-710 sobie odpuść. Bardzo słaby wzmacniacz mocowo a brzmieniowo również taki sobie. Do 3000zł to już możesz kupić Creek EVO II i nie martw się o moc poradzi sobie znakomicie i zagra jak należy. Natomiast jak chcesz coś mocnego naprawdę to Xindak XA-6950V. Nad C372 też będzie niezły.

A co powiecie o denon pma1500ae?

Poczytałem troche na necie i dosyc dobrze wypada w testach.

Tylko jak zagra z metasami?

Miałem PMA 1500AE z Celanami - było bardzo dobrze. Przestrzeń, bas, wszystko poukładane. Podobno Metasy bardzo zbliżone do Celanów, więc powinno być ok. Miedzy bajki mozna włozyć kliniczność tego Denona - bardziej DCD 1500AE.

Potem kupiłem PMA 2000Ae i było jeszcze lepiej;) Na tyle dobrze, że ponad dwa lata nic nie zmienialem - aż kupiłem Infinity Omegi i teraz to już inna bajka ;). Dlatego teraz sprzedaję moje Celany.

Witam!

Szukam starszych, większych monitorów. Znalazłem na allegro dwie pozycje które mnie interesują:

Heco Precision 300 http://allegro.pl/monitory-heco-precision-300-i1566434787.html

oraz

Heco 650 Professonal http://allegro.pl/duze-kolumny-podlogowe-heco-professional-650-28-kg-i1557776483.html

Czy ktoś z Was miał z nimi styczność? Które były by lepsze?

Proszę o jakąkolwiek opinię.

Witam

jestem przymuszony do zmiany kolumn, upatrzyłem sobie na razie niestety wizualnie kolumny XT701 kub XT901 (nie wiem, czy budżet udźwignie). Miałyby one grać z XINDAK XA6200 (muzyka spokojny rock, trochę jazzu i klasyki, pomieszczenie jakieś 25m2). problem jedynie mam taki, że w okolicy nie mam za bardzo możliwości, żeby je odsłuchać i wolałbym się przed jakąś dalszą eskapadą upewnić, czy jest w ogóle sens zabierać się do tego.

z góry dziękuję, życzę zarazem spokojnych Świąt

Xindak z Celanami gra podobno bardzo dobrze. Sam mam zamiar kupić Xindaka pod swoje Heco. Najlepiej jakbyś mógł kupić ten wzmacniacz z możliwością zwrotu jakby Ci nie pasowało. Jednak najważniejszy jest odsłuch u siebie w pokoju.

.

Mam obecnie już trzeciego Xindaka. Po A-06, xa-6800r przyszła kolej na XA-6950(09) hybryda. Dwa poprzednie grały z Celanami 700. Aktualnie z tą hybryda grają Statementy. Zarówno przedtem jak i teraz Heco i Xindak stanowiły niezły komplet, godny polecenia.

Jako lubiący elity kupiłem specjalnie Heco :-)

Moje nowe paczki to Metasy 300. Zaznaczam, że nie Metasy XT 301 tylko stare 300.

Kupione wczoraj więc o tym jak grają postaram się opisać jak się wygrzeją. Ale już od początku mnie rozwaliły :-p

hecometas300.jpg

klerykk - super kolumienki :) mam takie same lecz już nie pamiętam kiedy tak się prezentowały bo teraz wyglądają tak

dsc00089x.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez ruteksen

wizualnie to tylko wysokotonowiec inny bo raczej nic im chyba nie dolega :-) piękne jak zawsze ;-)

za nimi widzę kawałek jakiejś lampki. pod czym grają u Ciebie?

Edytowane przez klerykk

Oprocz wysokotowki Morela jest jeszcze nowa zwrotka wykonana na porzadnych elementach, nie to co oryginal. Gra to u mnie pod diy lampka i zlampizowanym cdekiem Denona. Dzwiek z takiego zestawienia jest cudny lecz jeszcze to nie jest to bo nie mam do konca zrobionego wzmaka tak jak bym chcial :-)

A więc cały system prezentuje się tak (przepraszam za zdjęcie z telefonu i proszę nie komentować krzeseł jako standy ale nie mogę się zebrać żeby kupić normalne :) )

dsc00095b.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez ruteksen
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.