Skocz do zawartości
IGNORED

naim nait cd5i

radark

Rekomendowane odpowiedzi

miałem dość długo (z 1,5 roku) cd5i i tych przypadłości, o których piszą tutaj oponenci nie zauważyłem. Być może niezbyt uważnie słuchałem. Znam wszystkie zarzuty wobec tego cd - często sprzeczne. Who cares... Albo się podoba, albo nie. Urządzeń na rynku jest wiele i każdy znajdzie swoje brzmienie. Najważniejsze, żeby ulubiona muzyka "grała" i żeby sprint królika nie przesłonił celu tej zabawy.

pozdr

wojtas, 1 Mar 2009, 21:03

>No i co biedny Radark ma teraz zrobić? Kupić , nie kupić ... :)

Proste. Olać forumowe opinie i wypożyczać po kolei cedeki na odsłuch. Na koniec wybrać tego co mu się najbardziej podobał.

Wij

OK "dobra lampa" gra metal. Np. BAT, ale to cenowa stratosfera.

Przejrzystość, gładkość i namacalność są fajne przy plumkaniu różnej maści, tudzież mruczących kobietach typu Krall. Ciężki rock przefiltrowany przez jakąs tam lampę nadaje się jako background music do klubu Błękitna Ostryga.

Shunyata Anaconda kosztuje pewnie tyle co CD5i, V-ray co najmniej dwa razy tyle. Prawdopodobieństwo poczynienia takiego apgrejdu jest zależne od do stopnia opętania przez złe mzimu.

Z tymi kablami też się nie zgodzę, ale też nie powiem, że gadasz bzdury, choć mogę tak myśleć. U siebie w domu i w salonie hifi wypróbowałem kilka kabli znacznie droższych i teoretycznie lepszych od naimowskich i było tylko inaczej, na pewno nie lepiej. Zwiększał się sią wolumen dzwięku, pompował bas, pojawiała się niebiańska gładkość, ale muzyki jakoś nie przybywało.

Moim zdaniem, pomimo swoich ograniczeń, podstawowy zestaw Naim daje użytkownikowi komfort obcowania tylko z muzyką i wyłączenia myślenia typu "a może by tak sobie sprawić sieciówkę za cztery tysiaki "

Powiedziałeś "wolę" i to wydaje się być trafnym podsumowaniem tej dyskusji. Ty wolisz, ja wolę itd. miejmy nadzieję, że nasz radark wybierze dokładnie tak, jak woli.

Pozdrawiam

Maro, 1 Mar 2009, 21:09

>Wij

>OK "dobra lampa" gra metal. Np. BAT, ale to cenowa stratosfera.

>Przejrzystość, gładkość i namacalność są fajne przy plumkaniu różnej maści, tudzież mruczących

>kobietach typu Krall. Ciężki rock przefiltrowany przez jakąs tam lampę nadaje się jako background

>music do klubu Błękitna Ostryga.

To jest powielanie "urban legends" narosłych wokół lampy i powtarzanych z ust do ust. Owe opowieści wrzucają wszystkie lampy do jednego wora, a tymczasem lampowce w zależności od budowy i użytych lamp mogą zagrać przeróżnie, od "ciepło-kluchowato" do "dynamicznie-ostro". Niektóre lampowce, i to bynajmniej wcale nie te kosztujące krocie-potrafią grać bardziej dynamicznie, z większym drajwem i kopem od bardzo wielu tranzystorów, zachowując przy tym rozdzielczość, przejrzystość, przestrzenność i namacalność, które są potrzebne nie tylko przy plumkaniu, ale i przy ciężkim graniu. Taki np. Rammstein słuchany na starannie dobranym lampowcu pokazuje takie smaczki, o których istnieniu można nie mieć pojęcia po odsłuchach na wielu tranzystorowcach.

Lampowce są różne! Nie wrzucać do jednego wora!

Maro

OK "dobra lampa" gra metal. Np. BAT, ale to cenowa stratosfera.

>Przejrzystość, gładkość i namacalność są fajne przy plumkaniu różnej maści, tudzież mruczących

>kobietach typu Krall. Ciężki rock przefiltrowany przez jakąs tam lampę nadaje się jako background

>music do klubu Błękitna Ostryga.

Hehe, użycie wyrazów "jakąś tam lampę" wskazuje dobitnie na twój brak doświadczenia ze wzmacniaczami lampowymi. Oczywiście jako dyletant też możesz mieć swoje zdanie. BAT - tak, jak najbardziej. Ale nie tylko BAT...

>Shunyata Anaconda kosztuje pewnie tyle co CD5i

Więcej:) Podałem teoretycznie dla przykładu, niczego nie sugerowałem:)

Zwiększał się sią wolumen dzwięku,

>pompował bas, pojawiała się niebiańska gładkość, ale muzyki jakoś nie przybywało.

Słyszałeś kiedyś o sprzecznościach? Sam sobie zaprzeczasz:)

>Moim zdaniem, pomimo swoich ograniczeń, podstawowy zestaw Naim daje użytkownikowi komfort obcowania

>tylko z muzyką i wyłączenia myślenia typu "a może by tak sobie sprawić sieciówkę za cztery tysiaki "

Moim zdaniem daje namiastkę brzmienia wyzszych Naimów i nie pozwala się wyzwolić z opętańczej myśli - jak zajebozo byłoby posiadać takiego SuperNait/CDX2, okablowanych sieciówkami po 4kzł.:)))

>Powiedziałeś "wolę" i to wydaje się być trafnym podsumowaniem tej dyskusji. Ty wolisz, ja wolę itd.

>miejmy nadzieję, że nasz radark wybierze dokładnie tak, jak woli.

Jak zwykle, przy ostatnim akapicie - pełna zgoda!

McGyver

>To jest powielanie "urban legends" narosłych wokół lampy i powtarzanych z ust do ust. Owe opowieści

>wrzucają wszystkie lampy do jednego wora, a tymczasem lampowce w zależności od budowy i użytych lamp

>mogą zagrać przeróżnie, od "ciepło-kluchowato" do "dynamicznie-ostro". Niektóre lampowce, i to

>bynajmniej wcale nie te kosztujące krocie-potrafią grać bardziej dynamicznie, z większym drajwem i

>kopem od bardzo wielu tranzystorów, zachowując przy tym rozdzielczość, przejrzystość, przestrzenność

>i namacalność, które są potrzebne nie tylko przy plumkaniu, ale i przy ciężkim graniu. Taki np.

>Rammstein słuchany na starannie dobranym lampowcu pokazuje takie smaczki, o których istnieniu można

>nie mieć pojęcia po odsłuchach na wielu tranzystorowcach.

>

>Lampowce są różne! Nie wrzucać do jednego wora!

Znakomicie ująłeś temat. Nic tylko się podpisać.

nie ma jak ewolucja, jeszcze jakis czas temu gownem bylo ProAC... McG dlaczego porzuciles tjuning kolumn? napiszesz nam?

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Wij

Może i dyletant, na pewno nie ekspert. Miałem wzmak Delta Studio EL34 - wspaniały sprzęt, trochę żałuję, że sprzedałem - te wspaniałe wokale, piękna barwa... Cóż przy pierwszym lepszym łojeniu troche brakowało dymaniki. Było grzecznie jak się patrzy, ale... Słuchałem w sklepie Led Zeppelin na Jadis Orchestra - jest wszystko oprócz poczucia, że to rock-and-roll. Słuchałem Pathos TT, nie dawał rady przy Metalice w równym stopniu co Delta. Na AS słuchałem Jolide 502 - pododne wrażenie, co z Jadis Orchestra. Studio 16Hz na AS - nie wiem dlaczego, po prostu zwiałem. BAT - no to jest to. Leben - na pewno strzał w dziesiątkę, ale nie słuchałem...

Opęntańcze myśli zaraz. Właśnie brak takowych. 6 cyfr w dużego lotka i jedziemy z gróbej półki. Na razie nie ma potrzeby zmian, a to coś znaczy.

Ale fajnie się gada. Ale czy my tu nie off-topujemy zbytnio?

Maro

Wyciągnąłem zły wniosek. Trochę lamp masz, jak widzę, na sumieniu. W takim razie sorry za dyletanta. Wybaczam i proszę o wybaczenie:) Jeśli mówimy o tzw. przesuwaniu ścian to rzeczywiście lampiaków raczej nie kupuje się pod tym kątem:) Lampowy pre + tranzystorowa końcówka powinny załatwić sprawę. Ja się zresztą chyba już starzeję:) Kiedyś słuchałem metalu nagminnie, teraz raczej sporadycznie. W każdym razie nie wyobrazam sobie toru audio bez lampy:)

>Opęntańcze myśli zaraz. Właśnie brak takowych. 6 cyfr w dużego lotka i jedziemy z gróbej półki. Na

>razie nie ma potrzeby zmian, a to coś znaczy.

A słuchałeś SuperNaita/CDX2? To wprawdzie nie lampy, ale ja wyszedłem z salonu porażony. Na temat tych Naimów złego słowa nie powiem. Chciałbym je mieć:) Ceny, jak na Naima przystało, zaporowe.

Pozdrawiam.

troche OT:

czy pozostawienie w odtwarzaczu 5i płyty i nie wyłączenie go z prądu powoduje, ze laser cały czas jest pod prądem, czy po jakimś czasie bez względu na to, czy płyta jest czy nie w odtwarzaczu, przejdzie on w stan czuwania?

pzdr

Właśnie się pojawił na Allegro -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) używane nie są takie drogie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Prawidłowy link, bez przecinka na końcu -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skali masz rację.Wszystko mi opada,kiedy słucham "uczonych w piśmie" na temat Naimacd5i.Jakie zaburzenia równowagi tonalnej,brzmienia,jaka zgrzytliwość? Bzdura! Super dynamika,przyjemna barwna średnica,wcale nie pozbawiona szczegółów,naturalne zrównoważone brzmienie,bardzo ładne wokale.Wiem coś o tym,bo słucham Naima 5i z Baltlabem,od 3 lat.Jeśli ktoś chciałby usłyszeć rzeczywiste brzmienie tego cd,proszę go podłączyć do dobrego wzmacniacza słuchawkowego i dobrych słuchawek i posłuchać.Wtedy usłyszycie wszystko co w nim najlepsze.Nie wypisujmy opinii po krótkich odsłuchach w przypadkowych zestawieniach sprzętowych.Jeśli ktoś ma ochotę,może posłuchać tego cd u mnie w różnych konfiguracjach,zapraszam.

panowie, rozwalacie mnie normalnie na tym forum, jeden lepszy od drugiego, kazdy inaczej odbiera muzyke i radzenie komus kup to a nie to wprowadza wiecej zamieszania niz jakiejkolwiek korzysci, RADARK, nie sluchaj rad innych tylko go do sklepu, a jak sie da to wypozyczyc i sluchac, sluchac, sluchac!!

Naim CD5x + Flatcap 2x + NAC 72 + NAP 135 + KEF 105.2 Reference

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.