Skocz do zawartości
IGNORED

Platforma antywibracyjna, co i jak?

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

=>HM69, 1 Mar 2009, 19:32

>wełniany@ obawiam się, że chyba się pogubiłeś. w artykule jest napisane o cieple ale to normalne.

>każde drganie/wibracja jest jakby zewnętrznym objawem energi. a skoro energia to ciepło. jednak w

>tym przypadku to jest całkowicie pomijalne ciepło.

Nie czytałem artykułu, żeby drgania nie powróciły i straciły swoją energie, muszą wykonać pracę pokonania sił oporu cząsteczkowego żelu inaczej po prostu wrócą z powrotem bo nie zamienią się w ciepło, energia nie zostanie wytracona.

>natomiast w konstrukcji o której piszesz zakładasz, że musi być granit. tylko do czego? jakie

>drgania on ma pochłaniać czy likwidować?

Granit ze swego założenia ma mieć dużą bezwładność i lekkie cząsteczki z żelu nie są w stanie wzbudzić ciężkich w granicie. Ponieważ granit jest po środku to samo dotyczy powietrza z poduszki powietrznej drgania nie przenikają w druga stronę.Zamiast podłogi granit staje się tą stała bazą która unieruchamia CD w przestrzeni i o to nam chodzi.

Zamiast granitu może być inny materiał o dużej gęstości właściwej i przerywanej strukturze wewnętrznej. Przyjęło sie granit bo do celów audio wygląda estetycznie.

>Przedmiotowy CD powinien stać na lekkiej płaszczyźnie, żeby jej masa była dla układu prawie

>pomijalna. wówczas prezniesie drgania CD na element/części tłumiące drgania. w innym przypadku

>odbije je.

Kłania się moduł sprężystości Younga materiał może być lekki o małej masie ale sztywny np Tytan,drewno balsa aluminium lotnicze i po prostu d4 będzie fatalnie.

Jeszcze raz powtarzam energia ma być odebrana! i wytracona szybko w poszczególnych ośrodkach i nie powinno być węzłów (mostków) przekazujących energię dalej i to cała sztuka.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

prym, 1 Mar 2009, 23:22

Nie zawsze, popatrz na amerykańskie duże samochody czasem przy hamowaniu się bujają i bujają, Clarcson sobie robił nawet z nich powód do zartów.

welniany.Masz racje amerykańskie auta tak miały ale starsze,widocznie postep zmienił zawieszenie na tyle,że skuteczność amortyzatorów(Dzisiejszych)jest na tyle dobra,że są skuteczne.Objaw podany przez Ciebie w amerykańskich autach widoczny jest dzisiaj przy uszkodzonych amortyzatorach.

• Redaktorzy

Ciekawy temat. Wyraźnie idziemy w kierunku stworzenia antywibracyjnej platformy forumowej. Własciwie przydałyby się trzy: pod źródła, pod wzmacniacze i pod kolumny. Ostatnio lulu miał pouczające doświadczenie, o ile pamiętam postawił swoje kolumny na twardej płycie kamiennej i się pogorszyło. Poprawę uzyskał po powrocie do drewna. Najwidoczniej drewno odbierało drgania z kolumny, a kamień zwracał.

redaktor.Ja swoje kolumny początkowo postawiłem też na granitach i wypełnienie szlag trafił,dzwięk zrobił się chudy i sterylny.Po wywaleniu granitu zrobiłem takie same z MDF-u polepszyło sie totalnie.Po wymianie wzmacniaczy zrobiłem taką próbę jeszcze raz i to samo.

Redaktor, 1 Mar 2009, 23:57

Przy kolumnie mamy inny układ źródło drgań to sama kolumna a w niej dwa przeciwstawne ośrodki masa membrany i masa obudowy. Jeśli jest zachowana odpowiednia proporcja to wzbudzona obudowa będzie w znikomym stopniu przekazywać drgania dalej a dźwiek z membrany nie będzie się rozmazywał tyle OT . Koledze Rochowi zależy na naprawieniu pewnych niedoróbek konstrukcyjnych producenta CD. Są napędy CD o małej masie własnej i potrafią grać tak ze kapcie spadają.Prościej jest sobie poradzić z drganiami dodając masy niż ujmując źródeł drgań

prym i Redaktor

Czy kolumny stawiane na marmurze miały kolce? Czy były pod tranzystorem czy lampą? Zauważyłem u siebie, że do czego innego się dąży w zależności co jest podpięte do kolumn. Na tranzystorze lepiej jak stoją na kolcach bez niczego, przy lampie o wiele lepiej jest z marmurami.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

• Redaktorzy

Hmm... Może tak: z kolumn stożki ostrym w dół, odbierające wibracje. Pod nimi drewniana płyta, które te wibracje rozproszy i wytłumi. Płyta ta leży bezpośrednio na ciężkiej płycie kamiennej, która ma swoje stożki też ostrym w dół, opierające się na podłodze. Wydaje mi się, ze to byłoby zgodne z regułami sztuki.

Podkładając płyty granitowe pod kolumny zauważyłem,ze zyskuje więcej nieco szczegółów,bas jest bardziej konturowy i lekko precyzyjniejsza scena.Po stronie strat mam utratę wypełnienia i muzykalności,dzwięk jest mniej spójny.

=>prym, 2 Mar 2009, 00:34

Uciekaj od dużych płaskich powierzchni, symetrii, regularności i wtedy będzie ok.Nagrobek postaw gdzie indziej

A kolega Rochu pewnie baluje w ramach odsłuchów a my się tu męczymy ;)

Dobranoc

Gość rochu

(Konto usunięte)

Nie baluje, nie baluje : )

Jeno masuje zbolały krzyż.

Właśnie tknięty sugestią Prym-a zdjąłem Zollery z granitowych cokołów i postawiłem bezpośrednio na podłodze. Rzeczywiście wypełnienie uległo powiększeniu.

Zjechała nieco precyzja. Nie mniej pojawiła się pewna niedookreśloność dźwięku, niektórzy powiedzieliby nawet coś o magii ; )

No nic. Posłucham kilka dni i zadecyduję czy kolumny powrócą na cokoły czy zostaną tak jak są teraz.

=>rochu, 2 Mar 2009, 00:59

Weź dwa worki 100 litrów na śmieci wypełnij piaskiem i postaw na nich kolumny (jak mają kolumny kolce to wbij je nimi w piasek i zobaczysz co znaczy 3 droga ;)

Ja ma płyty granitowe 5cm grubości. Wysokotonowce się podniosły tak wiec zastosowałm różnej wysokości kolce co pozwoliło na dogięcie kolumny w strone podłogi nakierowując głośnik wys. tonów na ucho słuchacza.

• Redaktorzy

"Właśnie tknięty sugestią Prym-a zdjąłem Zollery z granitowych cokołów i postawiłem bezpośrednio na podłodze. Rzeczywiście wypełnienie uległo powiększeniu."

Jeśli możesz, wypróbuj kanapkę według mojego pomysłu. Bardzo byłbym ciekaw efektu.

=>rochu, 2 Mar 2009, 01:15

>Nie ma szans.

>Tweetery są i tak już dość wysoko. 3 cm kamienia pod kolumnami, to maximum na jakie mogę sobie

>pozwolić w tym wypadku.

Wszystko jest ok, worek z piaskiem ustaw na 6cm wysokości a kolce wbij w piasek i też zostanie ci ta sama wysokość co na granitach. A jak masz dłuższe kolce to możesz eksperymentować z wysokością worków i albo ich całkowicie nie wbijać, albo wbić do wyższego worka na maxa (dół kolumny spoczywać będzie wtedy na worku z piaskiem) Sądzę że z piaskiem po zimowym posypywaniu śliskich chodników nie będzie problemu na pewno trochę zostało w obejściu na pryźmie. Worek śmieciowy dobrze dać podwójnie żeby czasem nie pękł. Jak wszystko będzie OK to można docelowo wokół worka zrobić drewnianą ramkę maskującą cokół, pomalować lub zapuścić ją bejcą pod kolor kolumn i po sprawie co do estetyki

Gość rochu

(Konto usunięte)

Redaktor, 2 Mar 2009, 13:20

>Jeśli możesz, wypróbuj kanapkę według mojego pomysłu. Bardzo byłbym ciekaw efektu.

Oczywiście nie omieszkam spróbować ale najpierw muszę zakupić do Zollerów kolce, bo ich w komplecie nie mam.

Ma tylko 6 sztuk pionów murarskich - pozostałość po eksperymentach sprzed 5 lat ; )

Rochu

Jęśli nie chcesz zbytnio podwyższać Zollerów to spróbuj na początek najniższe kolce VAP-a są na przylepiec i dodatowo trzy wkręty.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ja jednak przymierzyłbym się do platformy(mocno mnie kręci),pomysł jest taki,że 2cm granit oddzielony warstwą oleju od MDF-u też o gr.2cm.Olej można zapakować próżniowo miedzy dwie warstwy folii.Byłaby z tego typowa kanapka,granit,olej,MDF lub jeszcze inny materiał,może drewno?Tylko gorzej z czasem,puszczają mrozy i czas bedzie zaczynac inwestycje,żeby na te głupoty była kasia.

trochę chyba chłopaki za dużo kombinujecie...

Olej, taki zwykły to się nie nada, ma za małą lepkość, więc jak ma tłumić drgania? Niestety gdzieś tą energię trzeba wytracić.

Zbyt "miękko" też być nie może, bo wtedy sprzęt zacznie się wzbudzać małymi częstotliwościami.

Wydaje się, że najłatwiej wytracić taką energię przez energię kinetyczną za pomocą...piasku, a właściwie to jakiegoś drobnego miału. Można jeszcze próbować poprzez jakieś elastomery, gumy, ale to niestety nie będzie pierwsza, lepsza z brzegu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.