Skocz do zawartości
IGNORED

Sony ES, Denon, Onkyo, CA, Musical F. ?

spiler86

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jak w temacie. Potrzebuję wzmacniacza o podobnym charakterze do nada 3020, ma być muzykalny, nie męczący i w miare niedrogi.

W tej chwili rozważam jakieś Onkyo(co dziwne do tanich nie należą), Sony ES (choć trafiłem na informację tutaj, że 530ES potrafi sam się wzbudzać i palić, a ten model uchodzi za najprzyjemniejszy), Cambridge Audio A500 (ew A5), Denona starsze serie 20 lub 60, lub jeszcze 715r,725r.

Rozważałem też Harmany 645, 655, ale jeden z użytkowników miał takiego i wyszedł gorzej w porównaniu do nada 3020.

Pioneery też już wykluczyłem, bo ktoś porównał A-878 do nada 3020 i słabo wypadł.

Myśle jeszcze nad Musical Fidelity B1, Albo Braunem A1 - co o tym sądzicie?

Zapraszam do tematu: discomaniac71 , denon.dcd.2560 (innych użytkowników też ;)) ponieważ mieli oni sporo różnych wzmacniaczy.

https://www.audiostereo.pl/topic/49434-sony-es-denon-onkyo-ca-musical-f/

wpisuje co jakiś czas w wyszukiwarke allegro Sansui, ale kompletnie sie na nich nie znam, ani na oznaczeniach, ani na tym które modele są dobre, tak więc to chyba nie dla mnie marka.

Zakupiłem na Allegro Onkyo a-8850... I mi to brzmienie odpowiada, wzmacniacz gra dosyć neutralnie i swobodnie, a jednocześnie jest naprawdę potężnym urządzeniem... Moje Siesty napędza po prostu od niechcenia, nie mówiąc o tym co wyczyniał z poprzednią parą Quadral Quintas, które zostały mi po kinie domowym czy Mission M33, które przez chwilę mialem. Ogólnie mam wrażenie, że jest to element zestawu, który będzie mi towarzyszył długo. Lubię jego brzmienie, a nie sądzę bym szybko trafił na kolumny potrzebujące więcej mocy...

Z minusów - po zakupie wymagał przeglądu (+250 zł do ceny zakupu), ale to dotyczy znacznej części sprzętu z allegro. No i jest naprawdę cholernie ciężki... nie jestem jakimś cherlakiem, ale po każdorazowym przenoszeniu mam problemy z plecami

Pozwole sobie tez sie podlaczyc pod ten watek. Mam w tej chwili bardzo podobny dylemat, do wyboru sporo wzmacniaczy HK - 6500, 6600, 650vxi, 655, Sony 530es i Denona pma-920. Na poczatku bylem praktycznie zdecydowany na hk6500 ale po dluzszej lekturze sam juz nie wiem ;) Mozliwosci odsluchu niestety nie mam.

Co się stało z nadem? > chciałem spróbować czegoś innego, z ciekawości.

Pioneer odpada, bo się oczytałem, że nawet te wysokie modele przegrywają z nadem 3020.

W tej chwili to interesuje mnie najbardziej Marantz Pm-50/52 albo też Grundig fine arts V4, ale to później.

Co do Grundiga Fine Arts to nie polecam. Posiadam V2 i niczym szczególnym się nie wyróżnia. Gra lepiej, niż większość tańszych Onkyo czy te tańsze Marantze, ale generalnie jest przeciętny. V4 to mocniejsza wersja V2. Nie miałem nada, ale z tego co piszesz, zmieniając go na V4 nie osiągniesz za wiele, ba, możesz nawet stracić.

Z Fine Artsa godne są 9000 ew. 900 ale to już inna klasa cenowa

ten pioneer to coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

poza tym, takie wzmaki baardzo rzadko sie pojawiają na allegro. Więc jak dobry by nie był, to raczej nie uda mi sie kupic.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dobra:

1.denon pma-920- niema nic wspolnego z muzykalnoscią i przyjemnym niemęczącym dzwiekiem. wg mnie porazka całkowita, nadaje sie tylko do techno.

2. denon pma-860-miałem niedawno 1060, wulkan energii i dynamiki, brzmienie skrajnie inne niz NAda,

łatwo sprowokowac ostrość

3. M|F- nie miałem

4. ONKYO A-8850- bardzo dobry wzmacniacz, chyba wystrugałem o nim opinie w zakładce odpowiedniej. na pewno nie gra spokojnie. dynamika i neutralnosc. dosc jasny dzwiek.

5. sony ES- 530tka bylaby ciekawym rozwiązaniem, na pewno nie imponuje, ale zła tez nie jest. do dostania od 350 do 550zł. wart uwagi.

6. pioneery wszelkie odpusc, chyba ze dobry klasyk.

7. sansui-jezeli sansui to tylko stare, generalnie miałem złe doswiadczenia z au-719-słychac było suche małe kondy. DISCOMANIAC chwali au-g99x, ja sie nie wypowiadam, w kazdym razie nieuchwytny.

8. mnie pytałes o marantza pm-50. mam pm-52, miękki, ciepły, spokojny, z dobrym cd (dcd-1015) zagrał przyjemnie, bo nie za ciemno i nie narzekałem na mulenie. z jasnym, dynamicznym zrodlem zgra sie dobrze.

9. jezeli denon, i ma byc muzykalny, to jakis z lat 1982-85 (okolo). mowa o pma-777 (załozyłem o nim temat) , starszym, blizniaczym 770, oraz nieco słabszym od 777 modelu pma-757. pma-777 jest na tyle dobry, ze wyparł umnie zarówno duala cv440 jak i yamahe a-1000. najbardziej muzykjalny z nich wszystkich. pod wieloma wzgledami gorszy, ale daje najwiecej przyjemnosci ze sluchania. mam tez model 770, ale jeszcze go nie osłuchiwałem, choc pewnie bedzie bardzo podobnie (bracia). roznią sie tranzystorami (777 jest na NEC a 770 sanken) i nieznacznie budową (detale).

pomysle co jeszcze na przestrzeni paru lat zwrocilo moja uwage.

aha. prawdziwe sansui to: au-517, 717, 917, 519, 719, 919, au-x1, au-x11. wszystkie dual mono.

mega moc, wyczuwalna potęga dzwieku, brzmienie dostojne, z szybkim, zwartym bassem. ale mowie-mogą bolec małe kondki (wymiana).

Jakoś nie ciągnie mnie do sansui, ani do suchych denonów. Zawężam wybór do starego denona, marantza, MF, onkyo za drogie, a na sonego przyjdzie jeszcze kiedyś czas, jak będę miał pracę wtedy sobie kupię kilka wzmaków i będę porównywał.

A który ze wzmaków dobrze będzie się zgrywał z kompem i mp3? Mam sporo tego jeszcze, ale już niedługo będzie coraz lepiej.

spiler86, 4 Mar 2009, 01:17

Spróbuj posłuchać Musicala E-10 lub 11, powinineś być mile zaskoczony. Cena używek na allegro około 800-900 zł. Jeśli przypadnie Ci do gustu to będziesz miał duży problem żeby go zastapić czymś innym.

Z tym, że to inna szkoła dźwięku niż NAD.

Nie o odtwarzacz mp3 mi chodziło hehe, tylko o format pliku, mam coraz więcej flaców a i oryginały też dojdą. Nigdzie w necie nie spotkałem się jak mocny sygnał wyjściowy ma karta Prodigy HD2, chodzi o mV chyba, bo to może zaszkodzić.

denon.dcd.2560, 4 Mar 2009, 10:34

>z kompem i mp3 kazdy sie zgra, kazdy równie zle, bo to nie są pelnowartosciowe zrodla. aha-przez

>mp3 mozna spalic wzmak, ktos kiedys o tym pisał.

Eeee no gdzie tam... :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Jakim cudem mozna spalic wzmacniacz mp3?

Jedyny sposob w jaki mozna spalic wzmacniacz mp3 to jezeli ktos podniosl gain pliku powyzej 0db i leci przesterowany sygnal z karty dzwiekowej lub jest tania znieksztalcajaca sygnal karta.

A i tak watpie zeby czesto do tego dochodzilo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.