Skocz do zawartości
IGNORED

rozbieranie dźwięku na czynniki pierwsze

szychoo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie :)

Chciałbym się was, drodzy koledzy, zapytać, jak rozebrać dźwięk na poszczególne pasma.

Pojawiają się bowiem tutaj często opisy - to gra środkiem, to górą etc. I wg takich opisów człowiek dobiera zazwyczaj kolumny. No ale pierw musi wiedzieć o co chodzi. A więc czy istnieją jakieś nagrania testowe z poszczególnymi pasmami, dźwiękami, które pozwolą na ocenę "czym dana kolumna gra"? Czy środkiem, górą, czy dołem. Bo póki co, to te Wasza opisy to trochę jak tureckie kazanie :)

Liczę na pomoc i pozdrawiam:)

Wiele jest spartolonych nagrań. Można powiedzieć, że jedne grają basem, inne środkiem, a jeszcze inne górą.

O co chodzi ? O przechylenie równowagi tonalnej w daną stronę. Dźwięk jest wtedy zauważalnie przebasowiony, zamulony, za ciężki, za krzykliwy (przewaga wyższej średnicy), bądź za jasny (przewaga wysokich), za ostry.

Jak jest w porządku, to gra gładko :)

No dobra. Ale pewnie istnieje jakieś testowe nagranie, które odsłuchawszy na danej parze kolumn odpowie nam na pytanie - z przewagą którego pasma gra ta koluma? Albo ewentualnie, że jest neutralna :)

I jesli wychwycimy, że kolumny które nam się podobają grają np środkiem (tudzież dla kontrastu - samą górą i dołem), to łatwiej będzie dobierać sprzęt na podstawie opisów. O to generalnie chodzi.

Weź sobie nagraj na CD całą symfonię dźwięków od 10Hz do 20kHz. I tak 10-700 dół, 701-2500 środek, 2501 - 30000Hz góra. Prawda, że proste?

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Tak, właśnie takową chce sobie nagrać, ale sam sobie jej nie stworzę, bo nie znam się, toteż pytam czy takowa istnieje. Ludzie, naprawdę nie ma musu żeby sie wpisać w dany temat. Chcecie dopie*dolić zamiast pomóc - to ja dziękuję.

szychoo, 19 Lut 2009, 22:25

>No dobra. Ale pewnie istnieje jakieś testowe nagranie, które odsłuchawszy na danej parze kolumn

>odpowie nam na pytanie - z przewagą którego pasma gra ta koluma? Albo ewentualnie, że jest neutralna

>:)

Tutaj masz dziesiątki referencyjnych nagrań, uznawanych za neutralne. Pościągaj, wypal na CD i gotowe :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

L3VY, 19 Lut 2009, 22:35

>Se babę rozbierz, a dźwięk, to już wg uznania ;)

>

>Za to zdanie z chęcią postawię Wam piwko, przy okazji AS 2009 czy jakiejś innej :)

Piwo bez problemu, bo widzę, że sztuki walki "jakoś" nas łączą- bez podtekstów. AS? Możliwe, ale... ;)

O! Dzięki wielkie Jozefkania, o takie coś mi chodziło. Tylko pozostaje jedno ale - skąd ja, laik, będę wiedział, że w danym momencie gra góra, a w danym np środek?:)

Przede wszystkim to sprzęt dobiera się pod swoje ucho. Każdy ma w głowie jakiś wzorzec dobrego dźwięku. Każdy człowiek słyszy (trochę) inaczej.

Czyli jak będzie (dla Ciebie) za dużo wysokich tonów, to szukaj kolumn, które mają ich mniej itd...

Tu jest jednak pewien błąd. Bo przy kupowaniu sprzętu należy odsłuchiwać muzykę, taką z jaką potem będziemy obcować w domu. Może się okazać, że te płyty testowe brzmią genialnie. A wkładamy do odtwarzacza jakiś rock, bo lubimy ten gatunek muzyki i jest koszmar, a nie dobry dźwięk.

szychoo, 19 Lut 2009, 22:54

>Tylko pozostaje jedno ale - skąd ja, laik,

>będę wiedział, że w danym momencie gra góra, a w danym np środek?:)

Środek - ocenia się przede wszystkim na podstawie brzmienia, barwy głosu ludzkiego. Chóry wskazane. Jak jest wrzask i krzyk, a nie śpiew to kolumny są do kitu. Głos ludziki powinien być jak najbardziej naturalny.

Góra - talerze perkusji, przeszkadzajki.

To są proste sprawy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.