Skocz do zawartości
IGNORED

lampa od 12.000 do 15.000-Jaka?

Wierza34

Rekomendowane odpowiedzi

WITAJCIE WSZYSCY FORUMOWICZE!

ZWRACAM sie do was z prosba o doradzeniu mi w zakupie jakegos dobrego wzmacniacza lampowego! Przymierzalem sie do pulapu cenowego 6.500 zl, ale przemyslalem sobie sprawe ze chcialbym duzo drozszy i lepszy wzmacniacz kturego nie musialbym sprzedawac w przyszlosci.Muj budzet bedzie wynosil pomiedzy 12.000 i max do 15.000 zl

A oto moje typy :

MCINTOSH MA 6300 - Lampowo-tranzystorowy- czy warto? 12.400 w Hi fi clubie

MCINTOSH MC 275 - 15.000 klasyczna lampowa koncuwa mocy- Czy moge uzyc NADa jako preampu do tego?-czy se odpuscic? :)

UNISON RESEARCH -do 15.000 - jaki? - i czy warto?

MANLEY STINGRAY i inny do 15.000

Jesli macie jakies inne pomyly i wszelkie propozycje i sugestje beda mile widziane! :)

Chcialbym wiedziec ze dobrze wydam swoje pieniadze!

Dodam tylko ze beda z tym graly KOLUMNY DALI GRAND.

Zakup odpowiedniego cd w przyszlosci planuje dopiero!

DZIEKI WAM ZA WSZYSTKI RADY!!! :)

L.G. life is BRUTAL...

https://www.audiostereo.pl/topic/49145-lampa-od-12000-do-15000-jaka/

Wierza34, 12 Lut 2009, 11:53

>WITAJCIE WSZYSCY FORUMOWICZE!

>

>ZWRACAM sie do was z prosba o doradzeniu mi w zakupie jakegos dobrego wzmacniacza lampowego!

>Przymierzalem sie do pulapu cenowego 6.500 zl, ale przemyslalem sobie sprawe ze chcialbym duzo

>drozszy i lepszy wzmacniacz kturego nie musialbym sprzedawac w przyszlosci.Muj budzet bedzie wynosil

>pomiedzy 12.000 i max do 15.000 zl

>

>A oto moje typy :

>MCINTOSH MA 6300 - Lampowo-tranzystorowy- czy warto? 12.400 w Hi fi clubie

>MCINTOSH MC 275 - 15.000 klasyczna lampowa koncuwa mocy- Czy moge uzyc NADa jako preampu do

>tego?-czy se odpuscic? :)

>UNISON RESEARCH -do 15.000 - jaki? - i czy warto?

>MANLEY STINGRAY i inny do 15.000

>

>Jesli macie jakies inne pomyly i wszelkie propozycje i sugestje beda mile widziane! :)

>Chcialbym wiedziec ze dobrze wydam swoje pieniadze!

>Dodam tylko ze beda z tym graly KOLUMNY DALI GRAND.

>Zakup odpowiedniego cd w przyszlosci planuje dopiero!

>

>DZIEKI WAM ZA WSZYSTKI RADY!!! :)

Do Twoich kolumn koniecznie coś mocnego. Pasowałby np. Cayin A88T. Unisony raczej ich nie uciągną.

Mac 275 obleci, ale używanie do niego NADa jako pre jest bez sensu. Lepiej kupić coś tańszego, tak żebyś mógł od razu zakupić lampowy pre.

Do towarzystwa dołożyłbym monobloki MingDa na lampach 805 i dobre pre do nich. Albo coś z oferty Cary.

A w ogóle to kombinujesz jak koń pod górę. Jesteś pewien że lampiak za 15000 zagra lepiej niż starannie wybrany lampiak za 6000zł? Czy te kombinacje to tylko sztuka dla sztuki, dla poprawienia sobie samopoczucia, żeby mieć coś "markowego"?

standartowy zestaw pytań uzupełniających teraz zadam:

1. jakie pomieszczenie?

2. jakie do tego CD

3. jakie kolumny?

4 JAKA MUZYKA będzie na nim najczęściej grana

5. Jakie masz preferencje brzmieniowe ?

dałeś 3 przykłady - każdy z nich będzie grał inaczej Manley - ekspresja, unison - piękny środek pasma, Mcintosh - ciepłe i miłe granie.

Oczywiście to standarty - dużo będzie zależeć od reszty toru. PAMIĘTAJ - GRA ZESTAW (W TYM POMIESZCZENIE)A NIE WZMACNIACZ!

Słucham tylko muzyki.

> MCGYWER!

WITAJ I MILO ZNOWU CIE "SLYSZEC"!!! :)

Przyznam ze kombinuje- bo szczeze muwiac juz glupieje i nie wiem co wybrac, bo tyle tego jest i nie wiem za bardzo Co to ma byc i za ile??? Na pewno bede musial koniecznie czegos posluchac- bo tu bez subiektywnej oceny nie rusze :( POSLUCHAC- tak oczywiscie tylko czego??? NIE ZNAM NAWET PORZADNEGO SKLEPU W WARSZAWIE GDZIE MUGLBYM OBEJRZEC I OPSLUCHAC kilku wzmacniaczy lampowych ruznych producentuw. :( W TRIMEXIE maja UNISONA,aw TOP HI FI maja JOLIDE- i nie wiem kto jeszcze sprzedaje wzmacniacze lampowe innych producentuw :(. Wspomniales mi tez o tym zeby taki wzmacniacz mial moc ktura pociagnie te moje kolumny?-pewnie musial by byc to sprzet na lampach KT 88, chyba ze sa jakies inne lampy ruwnie mocne.KOLEGA USILNIE MNIE NAMAWIA NA ZAKUP MCINTOSHA MA 6300-co prawda jest on na wejsciu lampowy, ale w stopniu wyjsciowym ma tranzystory-to by pociagnelo takze moje GRANDY.-Podejrzewam ze sie tu chyba za firme placi-tyle kasy i tranzystory?-jest to najtanszy wzmacniacz u nich w ofercie-pewnie dlatego poszli na taki kompromis.Jesli KONCUWA MOCY MC 275 z NADem w roli preampa jest zlym rozwiazaniem (tak jak myslalem ze NAD bedzie psul dzwiek)- to juz se odpuszczam! :)pozostaje tylko jakis mozliwy wzmacniacz zintegrowany.Nadmieniles tez cos o CARY AUDIO-Czesto w Hi FI CHOICE sa reklamy tej firmy-tylko kto w Warszawie to sprzedaje??? Preamp lampowy i jakas stereofoniczna lampowa koncuwke mocy lub monobloki ?-brzmi super! koniecznie musze sprawdzic oferte i tego posluchac! A moze lepiej bylo by z CARY AUDIO dobrac sobie lampowa integre i jakis mozliwy CD player tez na lampach???- Co o tym myslisz?

L.G. life is BRUTAL...

sobie doradce chłopie znalazleś, ze ho ho

jeszcze bys sie pisac po polsku nauczyl, albo przez worda te posty przepuszczal, zeby wieksze byki wyeliminowac, bo piszesz jak slyszysz...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam model 530 na KT88, ten jest nieco inny, grać pewnie będzie.

A jak zmienisz lampy mocy na NOS, to się zaczyna ...

Ukryta Zawartość

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

>KOOBAL

WITAM CIE SERDECZNIE !!!

widze ze ty od razu w konkrety udezasz :) JUZ ci wszystko podaje!

1.Pokuj o powierzchni 25m kwadratowych

2.Chwilowo moze byc DVD NAD T 512-ale gdybym sie wyrobil z kasa to ze wzmacniaczem dokupilbym moze sobie CD player z wyjsciem lampowym.

3.Kolumny podlogowe DALI GRAND-szczeguly znajdziesz w KLUBIE DALI.

4.Tu mnie pytasz o muzyke?- Juz ci muwie! to bedzie cos "SPIEWANEGO"- opera:ANDREA BOCELLI,MARIA CALLAS,MUZYKA CELTYCKA,ENYA i ADIEMUS, i cos mniej wiecej w tym stylu -chcialbym miec taki VOKAL ze az mi kapcie z nug pospadaja!- to jest zart oczywiscie! ;)

Troche muzyki elektronicznej: J.M.JARRE,VANGELIS (1492),MIKE OLDFIELD(TUBULAR BELLS),MAREK BILINSKI

MUZYKA KLASYCZNA:A.VIVALDI,walce STRAUSSA,TCHAIKOVSKI i tp.

przymierzam sie tez do sluchania JAZZU-ale nie na NADzie! :)

slucham praktycznie wszystkiego rocka i bluesa tez-Do tego uzywam NADA :)

NIE BEDZIE NAPEWNO MUZYKI :DANCE, TECHNO, TRANCE, RAVE,RAP i DISCO POLO -tego NIE CIERRRPIE! :)

Wiesz nie musi byc zestaw z gurnej puly!-jakis np.za 6000 zl + CD za 6000 zl :)- i bedzie spoko!

5. jeszcze preferencje brzmieniowe?- szczerze? nie mam pojecia :((chyba najbardziej VOKALE)

Wiem ze jak sluchalem MANTY na swoich kolumnach DALI- to w jej sposobie prezentacji dzwieku bylo cos szczegulnego, cos co powodowalo ze mialem chec jej posluchac-Wiem ze puscilem z NADa plyte BAJMU i BEATA KOZIDRAK taki miala glos,ze az wymiekalem!-W zyciu z NADa nie slyszalem takiego GLOSU!

- i pomyslec ze ta MANTA miala 1 lampe i 12 Wat mocy-to taka tania namiastka prawdziwego wzmacniacza lampowego.-Jednym slowem bylem pod wrazeniem! POZDRAWIAM!

L.G. life is BRUTAL...

Czytać Twoje wypociny to jakby słuchać opery z telefonu komórkowego. Swoją ignorancją prezentujesz brak szacunku do rozmówcy. Zrozum, proszę, że tak jak może drażnić melomana słuchanie jakiegoś techno, czy discopolo, tak Twoja ortografia winna koleć w oczy każdego Polaka.

Gość rochu

(Konto usunięte)

"Nie pytaj elfów o radę bo odpowiedzą Ci ni tak ni siak"

/Tolkien

Rada to niebezpieczna rzecz, zwłaszcza, gdy pytający sam nie wie co chce osiągnąć.

Ze swej strony jednak sugerowałbym wziąć niewielką część posiadanej kwoty i wybrać się w małą wycieczkę po salonach audio w kilku miastach naszego Pięknego Kraju. Pozostałe zgromadzone zasoby pieniężne dobrze byłoby zdeponować w banku, w oczekiwaniu na zebranie doświadczeń i przemyśleń w kwestii wyboru sprzętu.

To co napisał Rochu to kwintesencja.

Wykonać!

Odmaszerować!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze możesz spróbować TRI of Japan.

Miałem u siebie w domu na próbę:

- dwa różne egzemplarze Manley'a Stingrey,

- TRI - 34SE EL34,

- Lorelai,

- a na codzień gram Pocahontasem,

- próbowałem też pre ampa Sonus Oliva + końcówka QBA.

I wszystko gra inaczej. Manley to mięso, dynamika, wykop. Pocahontas i Lorelai to mniej basu, dużo szczegółów, przejrzystość. Tri 34 SE .. : coś pośrodku.

I bądź to mądry.

WIAJ MCGYVER ! :)

Mam pytanko! czy MANLEY STINGRAY dalby rade jakos zagrac z moimi kolumnami? On chyba jest na jakis lampach EL- ale nie pamietam jakich. ;) No i ma te 50 W na kanal ale w 5 Omach.Zamierzam go posluchac,bo podobno gra dobrze.A jaki CD pasowal by do MANLEYA???

Tak samo zamierzam posluchac CARY AUDIO SLI 80 oraz CAI 1 z odtwarzaczem CD CDP 1.

Znalazlem DYSTRYBUTORUW obu tych firm w Warszawie.

Jeszcze jest JOLIDA.

POZDRAWIAM !

L.G. life is BRUTAL...

Wierza34

Nie chce byc niegrzeczny, ale znasz Ty taką literkę jak "ó"?? Wszedzie używasz "u"....

A w kwestii rady dla Ciebie to rochu proponuje najlepsze rozwiazanie. Moim zdaniem w audio trzeba przejsc kazdy etap, a Ty kupując wzmak za 15tys kilka etapów przede wszystkim świadomości omijasz.

jeśli Ty Wierza34 szukasz naprawdę czegoś i nie chcesz wdepnąć a kupić coś porządnego to nie mogę doradzić, moge pokazać opcję bardzo rozsądną i naprawdę wartą rozważenia i posłuchania, dzwoń umów się na odsłuch i jedź

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

WITAM WAS WSZYSTKICH !!!

MACIE racje CHLOPAKI ze, omijam kilka etapuw do dobrego dzwieku,ale moje kolumny beda raczej wymagaly wydajnego pradowo wzmacniacza i mam tutaj problem.Doskonale rozumiem ze miedzy takimi wzmacniaczami,a zwlaszcza lampami uzytymi do ich budowy jest zawsze jakas ruznica w brzmieniu(i tutaj macie znowu racje).czy uda mi sie znalezc to czego szukam? -Dobre pytanie.Nie bardzo potrafie wam odpowiedziec bo konstrukcji lampowych jest tyle ze, pewnie zycie zakoncze zanim ich wszystkich zdaze posluchac. ;)Zamierzam poruwnac sobie najwyzej kilka modeli ruznych producentuw.Nie mam tutaj jakis wybujalych fantazji na temat muzyki i podejrzewam ze nikt w zadnym sprzecie nie znajdzie idealnego jej brzmienia.Poszukam sobie takiego sprzetu,ktury moze bedzie bardziej taki "uniwersalny" do sluchania ruznego rodzaju bardziej spokojnej muzyki.Pod tym kontem dobieralem sobie zestaw kolumn.Chcialem zeby potrafily przyzwoicie zagrac ruzna muzyke.Gdybym sluchal tylko i wylacznie muzyki klasycznej to podejrzewam, ze wybralbym zupelnie inne kolumny i pewnie tez inny wzmacniacz.Wypadaloby pojezdzic,popatrzec, posluchac i sobie cos wybrac. POZDRAWIAM !

L.G. life is BRUTAL...

Witam !

A Ty, Bratku, przyjmij do wiadomości, że w naszym języku występują znaki diakrytyczne, jak ą, ę ś itd i naucz się ich używać, zanim będziesz innych pouczać, jak mają pisać po polsku.

pzdr

> ROCHU

Naprawde mam problem bo nie wiem jaki wzmacniacz bylby dobry do moich kolumn. :(

Kilka propozycji otrzymalem i bede je sobie sprawdzal :(

Gdybym zapytal o tranzystora to wszystkie od 100 do 500 W daly by rade-ale juz mam tranzystor. :(

L.G. life is BRUTAL...

Wierza34, 14 Lut 2009, 01:53

>Gdybym zapytal o tranzystora to wszystkie od 100 do 500 W daly by rade(...)

0ptymista ;-)

Myślisz że sama moc załatwia sprawę? Więc nie kupuj lampowca, a tym bardziej nie takiego za 12000zł. Pobaw się najpierw tańszymi klockami z drugiej ręki, to się przynajmniej w jakimś stopniu zorientujesz o co tu chodzi. A później z większą świadomością będziesz dokonywał zakupów.

blomin, 14 Lut 2009, 08:16

>Mac na litosc boską, przeciez ten Wierza34 to klon foxa co cie podpycha. i dąży do mjuzik endżela.

>wake up!!!

Spoko, przecież widzisz że się nie dam;-)

Przepis na lampe za 12-15 tyz zł:

1. Weź sprawdzony schemat który sprawdził się już przed 50 laty. Ew. dodaj jakąś nowinkę, zyskasz miano "innowacyjnego".

2. Zbuduj wzmacniacz niekoniecznie uzywając najdroższych elementów, niekoniecznie najnowszą techologią. Rękodzieło wystarczy.

3. Opakuj to starannie, nawet kiczowato. Niech błyszczy, świeci się i wpada w oko, szczególnie płci pieknej. Ostatecznie wzmacniacz to też mebel.

4. Utwórz legendę. Najlepiej o złotych kablach, srebrnych transformatorach, wyjątkowych lampach. Koniecznie podlej kroplą snobizmu. Napisz jak się natrudziłes, ile prób wykonałeś, ile godzin się wygrzewał by osiągnąć ten jeden, wyjątkowy i lampowy dźwięk. Dodaj kilka fachowo brzmiących określeń. Podaj też optymistyczne wyniki pomiarów. Moc moze byc nawet podana nawet jako PMPO, byle nazwa była mniej znana (juz Twoja w tym głowa, by cos wymysleć).

5. Ważna jest tajemnicza, ekscytująca nazwa twojego produktu.

6.Postaraj sie o pochlebne opinie tzw. czynników opiniotórczych. Niestety, marne masz szanse na sukces bez sporego budżetu na reklamę.

7. Wyceń to z pięcio lub nawet 20-krotnym przebiciem. Będziesz miał wtedy pewność, że wzmacniacz znajdzie się w segmencie produktów luksusowych.

8. Jeżeli nie popełnisz błedu, sukces masz zapewniony (chociaz nad marką trzeba niestety popracować).

Nie wierzysz?

Zobacz z bliska na pierwszy lepszy produkt tej klasy cenowej w sklepie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.