Skocz do zawartości
IGNORED

Sterownik silniczka ALPS-a do lampowca

MStaniszczak

Rekomendowane odpowiedzi

Gagacek-jak będziesz robił płytki do twojego sterownika to pisał by się:

wilu żubr-10szt

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

Witam,

Wymiary płytki to 86mm x 68mm.

Osobiście w tak prostych konstrukcjach preferuję płytki jednostronne,

lubię też gdy wszystkie elementy są płytce i później nie

muszę się zastanawiać jak zamontować np. same trafo.

Program testuję na "pająku" i mam nadzieję że uda mi się zgrać dostawę płytek

z ukończeniem programu.

Zamówiłem 2 prototypowe płytki,(termin wykonania 14 dni roboczych),

wszystkie elementy już mam.

Gdy zmontuję prototypy, mogę komuś dać jedną sztukę do testów.

Najchętniej osobie która, przy korekcie firmware potrafiłaby go wgrać.

Nie wiem czy zdążę zaimplementować bootloader i może być konieczne

posiadanie programatora ISP do AVRów.

Pozdrawiam

JarekC

Muzg

>Ile tych list jeszcze będzie? A co z płytkami Jarka

Jedna uwaga. Płytka JarkaC to działalność komercyjna, jako taka ytutaj osadzona wzbudza niesmak. Bardzo proszę wynieść się z tego wątku, założyć nowy albo wykupić temat sponsorowany. Albo sprzedawać na alederogo; podobnych do tego rozwiązań jest tam w bród. A jeśli ktoś chciałby podobne rozwiązanie to dysponuję kilkoma płytkami sterownika PVC msfalcona - urządzenie jest gotowe, oprogramowane, steruje wyświetlaczem, selektorem itp itd.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Sprawa odwleka się miesiącami, może więc powielić coś takiego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest schemat, opisy i wsady do procka.

Współpraca z pilotem kodującym w RC-5 i możliwość przyporządkowania dowolnych przycisków na pilocie do określonych funkcji.

Sterowanie opóźnieniem załączania napięcia anodowego dla wersji do układów lampowych (jest oddzielny wsad do procka). Sterowanie do sześciu wejść przełączalnych, standby, oczywiście silnikiem Alpsa.

Czego chcieć więcej??

Ukryta Zawartość

Mam takie trafka, również na 9V w końcówkach "Ugoda", ich wymiary to 32mm x x28mm x x30mm, jest to więc malizna.

Na podstawie wielkości tego trafa można próbować oszacować rozmiary całej płytki widocznej na zdjęciu w podanym przeze mnie linku.

Ile ta płytka może mieć?, 55mm x 70mm +/- 10mm ?, bez trafa będzie połowa tego.

To chyba to zdjęcie powoduje, że postrzegamy ten moduł jako większy, po analizie na podstawie chociażby trafa właśnie czy stabilizatora lub nawet tranzystorków BC337 okazuje się, że rzecz jest niewielka.

Osobiście wrzuciłbym Atmela w obudowie DIP na podstawce, zawsze łatwiej go programować i co tu dużo mówić - wlutować i ewentualnie wylutować.

Nie każdy miał do czynienia z techniką SMD a wiadomo, że swoich sił w DIY próbują również początkujący.

Kiedyś kupiłem dwa takie moduły od audioampa, więc wiem że są wieeelkieeee. Płytka ma wokół spory margines z wylewką masy.

BTW, oba moduły były wadliwe, nie dało się wyjść z trybu programowania.

Rozumiem i nie dyskutuję.

Doszedłeś co było przyczyną usterki?, pewnie oprogramowanie, może więc próbowałeś wgrać go na nowo?

Opis możliwości zachęca do tej konstrukcji.

Jeszcze pytanie - może ktoś posiada ten moduł i wypowie się n/t jego działania?

Muzg, 24 Wrz 2009, 13:04

>Ja osobiście jestem za tym, żeby na płytce było miejsce na małe trafo.

---------------------------------------------------------------------------

W zasadzie też bym tak wolał, ale to się da bardzo prosto załatwić.

Wystarczy zaprojektować płytkę, która będzie miała możliwość odcięcia bądź odłamania części z trafem.

Więc byłaby to jedna płytka, która dałaby się podzielić np. przez przełamanie na rzędzie powierconych otworków (jak znaczki pocztowe). Jeśli chodzi o połączenia elektryczne obu części to można to zrealizować za pomocą wlutowanych zworek, jeśli ktoś zechciałby rozłamać płytki to oczywiście zamiast zwór montuje złącza i łączy kabelkami płytkę, na której jest tyrafo z płytką zespołu sterownika.

Mam nadzieję, że udało mi się to opisać na tyle jasno, że mój zamysł jest zrozumiały.

Muzg, 24 Wrz 2009, 13:04

>Ja osobiście jestem za tym, żeby na płytce było miejsce na małe trafo.

Już była o tym mowa na początku wątku. Trafo na płytce jest bez sensu, bo:

-płytka automatycznie robi się ze dwa razy większa i w niektórych urządzeniach będzie problem żeby w ogóle się zmieściła

-zmusza do kupowania określonego typu trafa, inne nie będą pasować.

-ze względu na ciężar trafa zamocowanie takiego modułu w obudowie będzie trudniejsze, podczas gdy płytkę bez trafa to i jedną śrubką da radę wystarczająco porządnie zamocować ;-)

Mc, prawdopodobnie z jednego projektu da się wykonać płytki uwzględniające trafo jak i bez trafa.

Na tym polu jest chyba trochę możliwości by zadowolić np. Ciebie i Muzg-a a także tych, którzy jeszcze nie zdecydowali jaka forma PCB im pasuje, dla tych ostatnich płytka może wyglądać jak ta opisana wcześniej przeze mnie - czyli rozłamywana.

Przypuszczam, że można się tak dogadać z zakładem, że część płytek robi jako wersję do rozłamania a część robi tylko tej części bez trafa.

Co do samego trafka to na Allegro bywają po 6 - 8zł trafka 2W/9V w plastikowej obudowie i do druku.

Na PCB można zaprojektować otworki dla różnych traf.

Mc, doszedłeś co było przyczyną usterki Twoich modułów?, pewnie oprogramowanie, może więc próbowałeś wgrać go na nowo?

Skrobnij coś w tym temacie bo nawet jeśli ten projekt nie przejdzie to i tak będę próbował zrobić takie moduły na użytek własny - martwi mnie tylko to co napisałeś o programowaniu.

Dzięki za wyjaśnienia.

Może ktoś jeszcze zetknął się z modułami jak w linku?:

Ukryta Zawartość

Może niewłaściwe oprogramowanie to przypadłość tylko jakiejś niewielkiej serii, z której dwa moduły trafiły w ręce McGyvera?

Pozostaje pytanie - czy podane wsady do procka są poprawne czy również zawierają błędy.

Ukryta Zawartość

Albo ja mam jakiegoś pecha do tych sterowników albo nikt tego nie potrafi poprawnie zrobić. Kupiłem na allegro - nie działało. Kupiłem w AVT - nie działało. Kupiłem u audioampa - nie działało. Kupiłem u Veterana - działało bardzo dobrze, ale co z tego kiedy Veteran olewa korespondencję? Można se pisać, i tak nie odpowie. Kanał.

Nic prostszego jak poskładać "na pająka" ten prosty bądź co bądź układ i sprawdzić jak działa.

Już bym to robił ale nie mam w zbiorach AT90S2313.

Nie umiem programować tego cholerstwa i nie bardzo mam ochotę się naumieć. Zresztą jak widać nawet tym, co twierdzą że potrafią to i tak się często wykrzacza. Ryłem troche po necie, ludzie na elektrodzie mieli permanentne problemy z wadliwymi sterownikami z AVT. Porażka.

Mc, dziś rozmawiałem ze swoim byłym pracownikiem, on prowadzi serwis RTV i twierdzi, że dla niego w obudowie DIP to nie problem i zaprogramuje tego Atmela. Niestety Twoje są - sądząc ze zdjęcia - SMD. Tu kręcił nosem.

DIP jest o tyle dobry, że zawsze można go wyjąć z podstawki i np. wysłać komuś do oprogramowania, sprawdzenia albo zmienić na inny itd., niestety z SMD już jest trochę więcej roboty.

W takim wypadku najsensowniej bybylo dolozyc do plytki gdniazdo do programatora i zwenetrzy kwarc, wtedy mozna by programowac i zczytywac kostke do woli, no chyba ze zablokuje sie fuse bity, ja pare razy mialem taka sytuacje ze do nozek lutowalem kabelki i kwarc z ceramikami na pajaka i jakos to szlo pozniej udalo mi sie kupic klips do chwytania smd-ow i szlo to o wiele lepiej.

Macie gotowy wsad .hex ?? jaka ma wielkosc ??

Robertinus, 24 Wrz 2009, 18:48

niestety z SMD już jest trochę więcej roboty.

Dlatego te płytki (przynajmniej gagacka) są wyposażone w złącze ISP chyba nawet zgodne z końcówka programatora STK200 dostępnego za 20zł. Każdy sobie może go zaprogramować. Taki programator to trzy kable od portu LPT, lub z bramki buforującymi po drodze. Oczywiście wszystko dotyczy AVR. Programuje się gotową płytkę w układzie, a nie samą kość (ISP).

OK, już jaśniej.

Co do wsadu to jest tu:

Ukryta Zawartość

Jeden jest dla wzmaka lampowego, drugi dla tranzystorowca.

Ukryta Zawartość

Tak na szybko zaladowalem plik do trazystorowca na kosc ATtiny2313 w DIP bo w SMD musialbym sie bawic w lutowanie kabelkow i poszlo bez problemow, weryfikacja tak samo. Teraz pytanie na jakim zegarze ma to dzialac wew/zew ( ile MHz ) trzeba bybylo zczytac fuse bity z AT90S2313

Sprawa już jest jasna, chodzi o kwarc 4MHz.

Teraz wypadałoby dopaść kości AT90S2313, wgrać soft, zmontować "pająka" i sprawdzić jak to działa.

Jak zadziała poprawnie i da się programować to mamy prosty układzik o wielu możliwościach, wystarczy PCB zaprojektować i można zlecać produkcję.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.