Skocz do zawartości
IGNORED

Quadral Merin (Phonologue) - opinie

linesix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!!

Od niecałego roku jestem posiadzczem sporych monitorów Quadral Merin (Phonologue), które grają z Denonem PMA-560. Nie wiem niestety prawie nic na ich temat, dlatego ciekaw jestem Waszych opinii. Nie mam możliwości porównania ich z innymi głośnikami. Jedyne, co wiem na ich temat to to, że prawdopodobnie wyprodukowane były ok. 1991 roku. Trafiłem też na informację, że w jakimś teście (nie pamietam już jakim i gdzie go znalazłem) zdobyły zaledwie 20 pkt. (chyba na 100 możliwych). Nie pamiętam z czym były porównywane, być może ze sprzętem z bardzo wysokiej półki, więc to nie musi oznaczać, że są to złe głośniki. Tym bardziej, że, moim zdaniem grają naprawdę dobrze. Problemem jest to, że moja opinia może być nietrafna bo mam małe doświadczenie z poważniejszym sprzętem. Ciekaw jestem ogromnie czy jest sens zamieniać je na coś innego, a zwłaszcza na jakiegolwiek nowe monitory w cenie do 2 tys. zł. Ważny jest dla mnie bas, nie może być go za mało. Quadrale stoją u mnie na regale (zbrodnia dźwiękowa, która bardzo mi się podoba) i basu w tym momencie jest tak jak powinno, wystarcza, ale nie buczy. Oczywiście ciekaw jestem również Waszych opinii nt. innych aspektów brzmienia, a jeśli ktoś będzie chciał, chętnie podzielę się swoimi odczuciami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/49099-quadral-merin-phonologue-opinie/
  • 2 tygodnie później...

ludzie poprawiali te kolumny bo można było z nich wyciągnąć więcej. Jedno jest pewne - są szybkie, trochę suche i góra nie jest taka idealna. Bas konkretny, bez buły, bardzo spięty - ale bez jakiegoś super zróźnicowania. Niezła separacja instrumentów. Bardziej analityczne niż relaksujące - dla jednych zaleta dla innych wada.

Dzięki za opinie. W takim razie nie będę kombinował - póki nie wygram w totka (a, że nie gram, to nie wygram) Z tego, co piszecie, porażka to na pewno nie jest. Tak mi się zresztą wydawało, więc zamierzam się nimi pocieszyć, bo są w idealnym stanie :)

są fajne i naprawdę zwinne, punktualne, z kopnięciem - ale ja bym zestawiał z cieplejszą elektroniką - w połączeniu np z bardzo neutralnym Revoxem było sucho. Za to nie bały się wszelkich gatównków, grały rock, grały klasykę itd!

Wcześniej grały u mnie z Denonem PMA-320, który jest cieplejszy w brzmieniu. Ale i z obecnym PMA-560 (bardziej ostrym) brzmią, jak dla mmnie, przyjemnie. Czasem wydaje mi się, że ciut zbyt natarczywie przy większych głośnościach. Ale za to szczegółowość się zwiększyła i nie uznaję tego za wadę. Wiadomo, coś za coś. W każdym razie wielkie dzięki wszystkim za opinie. Potwierdziły moje przypuszczenia, ze nie są to złe kolumny. Z pewnością nie będę ich wymieniał przez dłuższy czas, ładnie grają w tej chwili :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.