Skocz do zawartości
IGNORED

HYPERION III czy MINAS ANOR?

demiarka

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem na zakupie Nada C372 i C542.

Potrzebuję w cenie 3 tys. parę głośników do pokoju 35m2.

Myślę o Hyperionach IIIs 8 Ohmowych, niestety na Minasy mnie nie stać.

Słucham muzy cicho lub średnio głośno: jazzu, wokali damskich, instrumentalnej , filmowej, rocka itp..

I jeszcze jedno pytanie: a może lepiej kupić tańszy zestaw stereo a dołożyć do kolumn np do Minasów Anor?

https://www.audiostereo.pl/topic/49047-hyperion-iii-czy-minas-anor/

Minasy są łatwe do napędzenia. Większość wzmacniaczy je napędzi bez problemu. Kiedyś dla hecy podłączylem je pod mini wieżę Sony, i grało sensownie ;-)))

Jeżeli chcesz się trzymać NADa, to nie radzę schodzić poniżej C350, 352, bo jakość dźwięku drastycznie się pogorszy.

A tak na marginesie, jeden wątek nie wystarczy?

Sprawdź PW.

• 1 miesiąc później...

Temat idzie do gory, mam nadzieje ze autor nie kupil juz ktorego z polecanych przez McGivera modeli... Panie McGiver, jezeli nie sluchal Pan tych wzmacniaczy to niech Pan sie i nie wypisuje pierdzieli glupot. Proponuje posluchac NADa 325 i skonfrontowac Go z drozszymi "bracmi".

Widac prasa robi swoje :-/

Po pierwsze wypraszam sobie CELOWE przekręcanie mojego nicka.

Po drugie, zdania nie zmienię. Napastliwy ton wypowiedzi nic tu nie pomoże. A "prasy" nie czytuję, aczkolwiek obrazki oglądam. Swoje poglądy wyrabiam sobie na podstawie odsłuchów.

Jak widać "akceptowalna jakość dźwięku" dla każdego oznacza coś innego. Większość zadowala się kiepskim mp3 i nie widzi potrzeby używania czegokolwiek lepszego niż ipod.

ja tez zdania nie zmienie. wielokrotnie odsluchiwalem 325 i 352 oraz 355 z roznymi kolumnami z przeswiadczeniem ze z pewnoscia 352 bedzie lepszy bo drozszy i za kazdym razem 325 gral bardziej wciagajaco, przyjemniejsza srednica, podczas gdy 352/355 gral bezplciowo, podkreslajac lekko skraje pasma.

ale przeciez hifi to w duzej mierze subiektywizm, kazdy szuka w dzwieku czegos innego. dziwie sie wiec, ze uciekasz sie do tekstow ala "jezeli sie ze mna nie zgadzasz, to pewnie sluchasz mp3".

Musze Cie rozczarowac - nie mam ani jednego pliku mp3 na komputerze i ani jednego cdra.

Dziwie sie tez ze tak sie dziwisz ze dla kogos innego 325 moze byc lepszy. Nie ma przepasci cenowej ani technologicznej miedzy 325 a 352, w przeciwienstwie do np serii 497 yamahy i 2000. To nie ten pzypadek.

Hyperion i Minas Anor to dwie różne szkoły brzmienia,najlepiej posłuchaj obydwu.Mnie bardziej podobały się Minasy,ze względu na lepszą,bardziej nayconą barwę,grały cieplej,bardziej przyjemnie na dłuższą metę.Niestety żadnych z tych kolumn nie słuchałem z NAD-em.

Hyperion i Minas Anor to dwie różne półki cenowe. W porównaniu Minasy są lepsze ale sporo droższe 3300 vs 4990 ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

zentaur, 17 Mar 2009, 08:17

>ja tez zdania nie zmienie. wielokrotnie odsluchiwalem 325 i 352 oraz 355 z roznymi kolumnami z

>przeswiadczeniem ze z pewnoscia 352 bedzie lepszy bo drozszy i za kazdym razem 325 gral bardziej

>wciagajaco, przyjemniejsza srednica, podczas gdy 352/355 gral bezplciowo, podkreslajac lekko skraje

>pasma.

>

>ale przeciez hifi to w duzej mierze subiektywizm, kazdy szuka w dzwieku czegos innego.

Z tym się zgadzam w całej pełni.

>dziwie sie

>wiec, ze uciekasz sie do tekstow ala "jezeli sie ze mna nie zgadzasz, to pewnie sluchasz mp3".

Nie konfabuluj. Nic takiego nie napisałem. Czytaj ze zrozumieniem, a nie między wierszami.

>Musze Cie rozczarowac - nie mam ani jednego pliku mp3 na komputerze i ani jednego cdra.

Nie jestem rozczarowany. Ponownie - czytaj ze zrozumieniem, a nie między wierszami.

>Dziwie sie tez ze tak sie dziwisz ze dla kogos innego 325 moze byc lepszy.

Wcale się nie dziwię. Czytaj ze zrozumieniem, a nie między wierszami.

Mój wpis był reakcją na napastliwy ton wpisu "D4ncer". Nie na jego poglądy, tylko na napastliwość. Ty się wpisałeś w międzyczasie, ale jakbyś czytał ze zrozumieniem a nie między wierszami, to sam byś doszedł do tego że to nie było do Ciebie.

McGyver, a ty nie masz zakazu wypowiadania sie o produktach Studio16hertz? :)

to raz, a dwa moze uzywaj ponownie nicka Grafton, trudniej go przekrecic :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

ja też nie chciałem kiedyś wierzyć McGyverowi i Innym, że 325bee gra wyraźnie gorzej niż 352 (myślałam że tylko różnica w mocy itp.) ale kilka taktów w salonie przy okazji kupowania pewnych kolumn wystarczyło do zrewidowania opinii.

Demiarka najlepiej jakbyś skonfrontował obie konstrukcje u siebie w domu. Z tego co wiem Pan z AA lubi wyzwania i pewnie dogadalibyście się co do przyjazdu z jego produktami, zapytaj również drugą stronę o możliwość odsłuchu u siebie i odpowiedz masz na tacy! ;) Bez niepotrzebnej plątaniny na forum:)

• 5 lat później...

Witam wszystkich,

chcialbym sie podpiac do tematu i poprosic o rade. Jakie kolumny beda lepsze Minas Anor czy kolumny elektrostatyczne? Chodzi o to jak one maja sie do siebie i czy w ogole tradycyjne kolumny sa lepsze od elektrostatow. Zgory dziekuje za odpowiedzi...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.