Skocz do zawartości
IGNORED

D O B R E L I N K I

wasylak

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

• 1 miesiąc później...

Ukryta Zawartość

Świetny serwis, choć nie dla początkujących.

Ukryta Zawartość

A tutaj dla każdego (nie tylko angielski):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak andrea jeszcze do tego jakiś program typu TURBO XP jakiś może jeszcze czyściciel rejesrtów + nakładka upiększająca windoze i za 2 tygodnie system do przeinstalowania !

naprawdę używasz takich śmieci ?

bardzo przydatny link, zwłaszcza na tym forum:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem co to jest ?:

Ukryta Zawartość

* * * * *

A ja korzystam z następujacych programów (zainstalowane na kilku kompach).

Prawie wszystkie pochodzą ze strony dobeprogramy.pl

1. Avast! (stale i od klku lat pracuje w podstawowym trybie ochrony. Używam programu darmowego /w. Home/)

Avast! - wersja komercyjna /1 komp./

2. Spybot - Search & Destroy (regularnie uaktualniam i stosuje ochroną pasywną. Od czasu do czasu zapuszczam ten albo któryś z najniżej wymienionych.))

I dalej radzę zainstalować, uruchomić i użyć w tej kolejności,a potem sprawdzić swoje kompy w działaniu.

Wszystkie nw. programy są darmowe (freeware).

3. Eausing Free Registry Cleaner,

4. Wise Rgistry Cleaner 4,

5. Wise Disk Cleaner 4 Free,

6. CCleaner, (też pokazuje jaki jest w kompie procesor, ile RAMu itp.)

7. FCleaner,

8. Glary Utilities (szybki i 1.z 2. moich ulubionych :)

9. Advanced SystemCare (taką pisownie stosują) - uwaga ma sporo możliwości ju.ż w wersji podstawowej). UFAM TEMU DOSTAWCY (też, bo nie drze cen jakby co :)

10. Smart Defrag ( wykorzystuje 3. stopniową defragmentacją aż do optymalizacji włącznie).

Na koniec zapuszcam "wolnochoda":

11. Defraggler.

Mocno zastanawiam się nad użyciem tegoż (czy warto i czy aby za b. sobie nie namieszam):

Ukryta Zawartość

* * *

Korzystam jeszcze z:

11. Free Uninstaller (bezproblemowy, a uważnie śledzi).

12. AIDA'y 32 lub Everesta (no ale to rzadko) i niekoniecznie potrzebne.

Wart jeszcze sprawdzić kompa na obecność pasożytów, np.:

a). "Kaspersky Virus Removal Tool" (po zadziaąłniu oferuje samoczynną deinstalację z dysku).

Miałem jeszcze:

b.) "Spyware Doctor" ale wydało mi się, że trochę opóźniał mi surfowanie i za b. chciał pozostawać w moim kompie więc go pożegnałem (nie lubię nachalnych). /Nie wiem czy miał do końca "czyste intencje" ;)/Miał opcję "Inteli Guard" (czy jakoś tak) - korzystałem ale też ją odinstalowałem razem ze "Spywar'e Doctor'em").

Był jeszcze jakiś antyspamowy (?) z ikoną czarnego pająka ale też go odinstalowałem (bez problemu).

Wyszukał jeszcze sporo po "Kaspersky Virus Removal Tools"

* * *

* * *

* * *

* * *

Tu macie raj: /:)/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ad. poz. 9. /Advanced SystemCare (jeden z 2. moich ulubionych programów)/ to ma on sporo opcji, np. optymalizacja łączności z netem (Optymizer Firefox/TCP) i innych - przeglądnijcie uważnie.

Program jest dostępny w polskiej wersji językowej.

Program jest z tych "w porzo" więc polecam zainstalować i poznać jego możliwości (w wersji FREE są okrojone). Wersja pełna kosztuje coś ok. $20/rok i chętnie bym ją nabył.

* * *

* * *

JA JESZCZE NIC TYMI PROGRAMAMI NIE NAMIESZAŁEM w żadnym z 8. kompów.

Natomiast widzę, że po tym wszystkich czystkach, szybciej mi pracują.

Nie odnotowałem jakichś ich działań na minus.

andrea29, 6 Kwi 2009, 21:32

>wasylak, 6 Kwi 2009, 21:27

>

>Co byś zmienił ?

Nie mam pojęcia. Dla mnie udoskonalanie kompa to czarna magia. Ja tylko- kupić, poprosić serwis (na szczęście mam zaufany, po przyjacielsku) o zainstalowanie wszystkiego, a potem modlić się, żeby nie siadło. Obecny komp, na oplutej wiśćie (wiem, że są tacy, co plują), hula w porzo. Z tych, co zaproponowałeś, mam też avasta.

Ale nie, żebym gadżetów nie lubił. Na komórce (nokia na symbianie) z kolei mam masę aplikacji, z nawigacją i milionerami włącznie. Ale to jednak łatwiejszy sprzęt w obsłudze :)))

andrea29=>

Zainstaluj sobie Polski program Odkurzacz do tego ewentualnie CCleaner ( nie koniecznie) i raz na jakiś czas przeleć kompa Norton System Works z płyty , a resztę wyrzuć do kosza bo popadniesz w jakąś obsesję ;-)

Mam tak od lat i wszystko działa perfekt , Windows xp pro. odpala mi się w parę sekund !!! ;-)

Co do wirusa to Avira - wersja darmowa , chyba jeden z najlepszych antywirusów w ogóle do tego firewall,

może być PC Tools lub Kerio - wszystko darmowe

Dodam jeszcze , że płatny nowy NOD leży w szufladzie bo narozrabiał ;-)

Avira jest doskonała nie obciąża komputera i raz na jakiś czas ją sprawdzam innym programem antywirusowym ( skanerem choćby kacprem ) nigdy nic nie znalazł !!!

No może potrzebna jest jeszcze do tego odrobina rozsądku i nie wchodzenie gdzie nie trzeba i nie otwieranie poczty od "kuzyna z USA " ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hmm, ten Advanced SystemCare całkiem fajny, jednak zostanie dłużej u mnie na kompie :)

(fajna opcja przyspieszania otwierania programów no i znalazł więcej błędnych wpisów niż easy cleaner.

BTW dla osób często ściągających coś z neta radze programem xp-AntiSpy zmienić ilość połączeń (win xp ma domyślnie ustawione tylko 10)

"BTW dla osób często ściągających coś z neta radze programem xp-AntiSpy zmienić ilość połączeń (win xp ma domyślnie ustawione tylko 10)"

Mam zmienione i nie widzę większej różnicy ?

Różnica jest tylko w szybkim łączu, mam do 25MB , ale czasami bywa ponad 100MB !!!

I to się czuje ;-)

Ukryta Zawartość

Najlepszy program do netu , powinien go zainstalować każdy kto ma więcej jak jeden komputer podłączony do sieci. Ten program działa rewelacyjnie , umożliwia - godzi korzystanie z programów np. P2P z normalną pracą na komputerze - przeglądarka itp.

Ukryta Zawartość

A Avast nie wystarczy jako antyvirusowy pogromca?

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem powinien to usunąć!Ciągle sie aktualizuje!Warto i darmowy!

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Polecam ten skaner/egzekutor wirusowy: "Dr.WEB":

Ukryta Zawartość

Jest zrozumiały. Dobrze wykonuje swoją robote, choć długo (na moich kompach nawet >2h w zależności od klasy i zaśmiecenia kompa).

Możecie się zdziwić. Mimo posiadania dobrych antywirów (tudzież ich kontrolerów ;)

Bardzoż go POLECAM.

Chodzi sprawnie.

Polecam zrobić nim PEŁNE skanowanie.

Program jest po polsku, pochodzi z Rosji.

* * *

Życzę zdrowych, słonecznych i wesołych Świąt WN.

Ukryta Zawartość

Ha, sam zostałem w tym wątku ;)

W takim razie, napiszę dla potomnych :))

Na kompach się nie znam ale ostatnio sporo na ich temat czytam i praktykuję.

/Jak się już za coś brać to porządnie ;)/

Jednakże udało mi się w ostatnim czasie sporo zdziałać w zakresie konserwacji, optymalizacji, zabezpieczenia, sprawdzenia jakości zabezpieczenia antyvir. itp., oraz poprawienia prędkości działania kilku kompów.

Niżej opisuję co ostatnio zrobiłem z 6. kompami (niczego w żadnym nie popsułem :)

Polecam wszystkim wypróbować co niżej.

Mój prywatny komp odpala się teraz w rekordowo krótkim czasie ismga jak w formule 1 :)

1. 5. kompów śmiga aż miło. Za 3 jeszcze się nie wziąłem - może dam radę w najbliższy weekend.

Ta zabawa mnie wciągnęła.

Zaimplementowałem:

1. Disc Rescue - program firmy Uniblue. Sprawnie analizuje i szybko defragmentuje partycje.

Znaczenia nie tłumaczę, bo chyba każdy wie po co się to robi.

(Zdecydowałem się nawet na zadanie mu pracę - defragm. dysku C, w tle, po każdych 5 minutach bezczynności pracy na kompie. Niech chodzi.)

2. WinOptimizer 5.11 (po aktualizacji zdaje się mam teraz wersję 6.23).

Poprawia i optymalizuje system WIN. Program znanej firmy Ashampoo.

Również wpływa na prędkość pracy kompa.

3. Kapitalny program do sprawdzania, weryfkacji i ew. aktualizacji WSZYSTKICH (jeśli tylko zechcemy) sterowników do najnowszych wersji (uaktualnianie i podmienianie sterownikow zrobiłem na 6 kompach bezproblemowo), a także do identyfikacji nieznanego sprzętu w obudowie kompa.

Dla mnie program rewelka. Nazywa się DriverMax ( na płytce mam w. 4.91) i się uaktualnia po zarejestrowaniu do nowszej wersji.

IMO to jest coś podobnego ale jednak lepszego niż AIDA 32 czy Everest.

* * *

Programy z p. 1. i 2. są w pełni funkcjonalne po zarejestrowaniu się na odpowiednich stronach producentów. Czyli rok działają za FREE :)

Pr. DriverMax też należy zarejestrować, by móc z niego korzystać.

Źródło: płyta z 84 programami dołączona do m-ka: "PC Format" nr 5/2009. Cena śmieszna, bo tylko: 6,50zł.

A miesięcznik - dla mnie, na mim etapie, bardzoż wydał mi się ciekawy i nawet użyteczny.

* * *

Teraz zamierzam się czegoś więcej dowiedzieć nt. optymalizacji tcp itp.

I to by było na tyle.

B. polecam te programy.

* * *

PS. Zdecydowałem się w jednym przypadku na zakup programu Advanced SystemmCare w wersji PRO. Równowartość niecałych $20 (ok. 67zł).

Transakcję zakupu i ściągnięcie wersji PRO udało mi się przeprowadzić w kilkanaście minut.

Wszystko odbyło się b. sprawnie i wiarygodnie.

Najbardziej dla mnie problematyczny i wolny komp, śmiga teraz jak należy :)

Zatem, polecam po raz 2. program ASC w wersji FREE (wystarczy w 95% przypadków):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

andrea29,

sam nie zostałeś, choć ja się tylko przyglądam- na kompach się nie znam, więc może skorzystam z Twoch rad? Mój sprzęt nie należy do najszybszych- compaq 6820s, kupiony rok temu, na pokładzie Vista Premium (są 2G pamięci, jakby co), i coś czuję, że mógłby chodzić szybciej...może faktycznie kupię ten magazyn z płytką i instalnę cosik dla próby?

wasylak, 15 Kwi 2009, 08:53

B. Cię proszę - zrób tak !

Ale przedtem, zainstaluj i odpal te wszystkie programy, które wcześniej wymieniłem. Są małe i jest ich chyba z 11. (Opisałem je trochę wyżej w tym wątku.)

Potem odpal te 3 wyżej.

Nie zapomnij na ww. zrobić punktu przywracania systemu - ma to np. FCleaner ale i w WIN'ie znajdziesz jak to się robi.

Przeskanuj kompa na obecność wirusów i innego niechcianego śmiecia SpyBot'em oraz Dr. WEB'em.

A na początek - żebyś się nie bał i niczego nie zepsuł, przeleć kompa:

1. Eausing Free Registry Cleaner

2. Wise Registry Cleaner

3. Wise Disc Cleaner

4. CCleaner

5. FCleaner

6. Glary Utilities

7. Advanced System Care.

Zrób:

8. Smart Defrag (po kolei wszystkie 3 opcje - możesz naraz każdą opcję dla wszystkich partycji)

9. Defragler (trochę to trwa :( -Sprawdzaj co 10-15 minut postęp.)

Po. p. 2 ew. 5., możesz użyć SpyBot'a. - polecam.

Na koniec sprawdź jeszcze (pełnym skanowaniem) kompa Dr.WEB'em i zapuść wszystkie te programy w kolejności jw. -Zobaczysz, czy mniej już śmieci Ci pokazują i czy problemy zostały usunięte.

Ta ostatnia procedura -byś zobaczył o ile mniej masz śmieci do usunięcia z kompa po tych wszystkich zabiegach :)

No i ofc. sprawdź jak Ci będzie śmigał po tym wszystkim komp. zwłaszcza internet...

Jak zrobisz co wyżej, powiem Ci co możesz zrobić dalej.

Wymienione programy łatwo ściągniesz z portalu:

www. dobreprogramy.pl

(Czytaj ich opisy i uważaj, by były FREE, a nie SHARE).

Byłbym zapomniał: niektóre z tych programów same Ci sugerują zrobienie kopii bezpieczeństwa czy tam punktu przywracania systemu nie musisz się znać. Idzie to jak z płatka :)

Do dzieła ! :)

Ja natomiast w życiu nie używam takich że tak powiem śmieciowych programików i nigdy nie defragmentuje partycji C ! jeśli już to pozostałe partycję gdzie trzymam dane, ale i też nie pamiętam kiedy ostatnio to robiłem. Najważniejsze to nie instalować byle czego głupich programików które tylko przy starcie OS-a zapchają ram a zwłaszcza jeśli ma się VISTĘ ja jadę na VIŚCIE ( laptop ) pomimo że procek dual i 2GB ramu to jest to najbardziej skopany sys. jakiego kiedykolwiek używałem,natomiast na kompie mam XP i chodzi aż miło. Co jeszcze robię aby w miarę to chodziło nie pakuję do AUTOSTARTU ww badziewiastych programów i powtórzę instalować to co najniezbędniejsze, z programów które czyszczą rejestry również korzystałem i podziękowałem im tak szybko jak sobie je wymyśliłem. Moja opcja poprawy wydajności nie tylko nie zajmuje czasu ale go oszczędza :] i system instalowany był ostatnio rok temu :] więc działa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.