Skocz do zawartości
IGNORED

Laptop (USB,HDMI, ?) jak połączyć ?

Nubira2cdx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poproszę o pomoc Tych, którzy skutecznie połączyli laptopa HP Pavillion dv 9700( brak czystego wyjścia line-out)

ze wzmacniaczem stereo, tak by uzyskać satysfakcjonujący efekt końcowy.

Karta USB zewnętrzna, ale jaka (czyste stereo).

Proszę uprzejmie o sprawdzone propozycje.

P.S. system Vista 32 bit.

Możliwości masz sporo... pytanie jakie ambicje i zasoby :)

Proponuję przeczytaj sobie ten wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )_47260.html

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam,

nie mogę powiedzieć, że nieograniczone :-(

Przeglądając oferty różnych sklepów internetowych w kraju pod kątem kart muzycznych na USB sądziłem, że zmieszczę się do 500-600zł.

Po przemyśleniu (dzięki mk25) rozwiązanie z DAC powinno być lepsze, nawet wybrałem swojego faworyta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale niestety nie mam w chwili obecnej wolnych

co najmniej 2500zł :-(

Pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

mk25 już napisał jakie są możliwości podpięcia DAC-a z komputerem. Ja też jestem na etapie poszukiwania przetwornika zamiast karty muzycznej (narazie to tylko tylko samo czytanie i poszukiwanie) i dzięki mk25 sporo się dowiedziałem. Niestety nie doradzę Ci jaki wybrać DAC, bo ich nie słuchałem. Poza tym nie znam reszty Twojego systemu. Jak narazie moją uwagę zwróciły dwa (tanie) przetworniki z usb:

- Cambridge Audio DacMagic kosztujący 1300 zł

- Musical Fidelity V-DAC (niestety nie widziałem go w Polsce i mało jest opinii o nim; kosztuje ok. 155 £; wiem jedynie, że wygrał test porównawczy w niemieckim Audio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Rozważam tez Beresfolda z PC-Linkiem (nie ma podobno problemu z pożyczeniem na odsłuch od Grado_Fana) oraz Audionemesisa DC-1, ale nie wiem jak zgrałby się z PC-Linkiem.

Ukryta Zawartość

u mnie jest tak: foobar -> usb asio -> pc-link -> optyk -> monarchy audio dip (anty jitter) -> dac jest git. Muza we flac i ape. Nie mam zadnej potrzeby posiadania zewnetrznej karty muzycznej. Jakosc jest na dobrym poziomie.

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

w moim przypadku windoza wykrywa pc-linka (nie daca) i robi to bezproblemowo. problem jittera mnie nie dotyczy bo sygnal optykiem puszczam na na anty-jitter monarchy audio a dopiero potem na daca

------------------------------------------------------------------------------------------

pozwole sobie takze zacytowac kolegę mk25 ze wspomnianego watku o foobarze:

"Oczywiście, że USB może robić za "transport" dźwięku. Jeśli nie masz wyjścia cyfrowego spdif w kompie to... świetnie, bo jeśli nawet go masz to lepiej go nie używać (przenosi całe mnóstwo zakłóceń z wewnątrz komputera wywołanych koszmarnymi zasilaczami impulsowymi)."

Witam,

na dziś: podjąłem diecezję.

Po namyśle nabędę

Ukryta Zawartość

Bardzo dziękuję (szczególnie mk25) za cenne wskazówki i uwagi.

Pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

:) Nubira2cdx,

Nie ma sprawy, jeśli mogę pomóc to chętnie... choć według mnie - nie obraź się - akurat wybrałeś źle :) Moim zdaniem w porównaniu z DacMagic lepiej gra nawet sam Trends UD10 na własnym wyjściu analogowym a przy tym kosztuje sporo taniej i daje możliwość rozwoju systemu w kierunku znacznie lepszej jakości...

Twój pierwszy faworyt godny polecenia, jak na prezentowaną jakość w świetnej cenie, ale oczywiście należy się liczyć z ograniczeniami budżetowymi...

Tak czy inaczej, życzę zadowolenia z zakupu.

@mk25

Witam,

nie polemizuję na temat jakości dźwięku, bo nie słyszałem na własne uszy żadnego zewnętrznego DAC'a, bo nie miałem do tej pory takiej potrzeby. Naszła mnie taka ochota, coby z posiadanego laptopa zagrała muzyczka, którą lubię i słucham, a nie musiałbym co chwila "wachlować" płytami w CD (jak mi przyjdzie ochota), cała muzyczka pod ręką, tj. na 2 dyskach w HP. Niestety, jak już pisałem laptop nie posiada bezpośredniego wyjścia liniowego, stąd ta bolączka i chęć "dosztukowania" czegoś. Ja potrzebuję na wyjściu (karty dźwiękowej lub zewnętrznego DAC'a) tylko niezbalansowane RCA, a widzę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) że trzeba zamówić wersję specjalną z wyjściami RCA. Dobrze zrozumiałem?

Na razie do sklepu nie biegnę ....choć to niedaleko.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.