Skocz do zawartości
IGNORED

Tangent - Co to w ogóle jest?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Intrygujący ten niepozorny tangent. Z kolei Acid Drinkers Broken Head gra już bardzo ciekawie i to przy głośności powyżej 3/4. Bas mocny i świetnie kontrolowany, zupełnie inny niż plastyczny i miękki w powolnej muzyce z wokalem kobiecym. Może to kwestia nagrania płyty, dopiero po dłuższym słuchaniu z różnych źródeł można chyba coś powiedzieć o tym wzm.

To już chyba indywidualna rzecz, niektórzy piszą że szum jest ogromny itp., inni że nie jest duży. Jeśli ktoś słucha na 0-15% skali, siedząc metr od głośników (Kto tak słucha??), szum jest trochę słyszalny. Tylko z tweeterów, o wiele podkręcając soprany, zwiększamy szum. A któż podkręca tony dużo czy maksymalnie? Zresztą za dużo szumu wokół tego szumu, pewnie to też kwestia kolumn czy jest słyszalny. Nie wiem od czego to zależy, że na jednych słychać go bardziej, na innych na poziomie innych wzmacniaczy. Cieszę się że u mnie to jest niesłyszalne:-) (pomijając siedzenie z uchem przy głośniku i puszczanie na granicy ciszy). :-)

ALTON, 24 Sie 2009, 12:22

>Pomijając szum który powala na kolana.

ALTON jak masz taką możliwość to nagraj próbkę szumu (a najlepiej fragment szumu pomiędzy nagraniami) z wyjścia słuchawkowego ,z ustawieniem sopranu na >0< i na max aby szerzej unausznić o czym mowa i aby każdy mógł sam ocenić czy jest to do zaakceptowania .

Po całym dniu słuchania, uważam że muzykę rockową/metalową gra raczej nie do przyjęcia. Czasem oczywiście zagra coś ciekawie z wspomnianej muzyki jednak większość rzeczy niestety nie. Męcząco brzmi, trochę hałasuje, choć potrafi uderzyć czasem z prawidłowym basem, jednak dźwięk jest trochę za zasłoną (nie, nie chodzi mi o szum który zrobił tu karierę większą niż go słychać, ale ogólnie; dźwięk nie jest tuż przed nami ale jakby trochę cofnięty). Z kolei do spokojnej muzyki, zwłaszcza z kobiecymi wokalami, jest w porządku, jazz też znośnie zagra, czy jakieś ciepłe melodyjne granie.

1)Czy ktoś podłączał to jako przedwzmacniacz?

Warto w ogóle?

2)Z ciekawości: czy ktoś może w tym grzebał, coś pozmieniał i ulepszył?

Krak_oN Niestety wzmacniacz sprzedałem jakiś czas temu. Ogólnie uważam, że jest to idealna baza na "tuning" ale nie wiejski typu wsadzanie olejowych kondensatorów pchania lamp gdzie popadnie czy dorabianie po 20 transformatorów zasilających. Głównie trzeba zmniejszyć wzmocnienie stopnia końcowego ze 150x na 22-33x. Przed samym końcem dobudować bufor ze wzmocnieniem 5x na dobrym opie albo jak kto woli na tranzystorach. Resztę zmian opisałem chyba stronę wcześniej. Ogólnie uważam, że Tangent z aplikacyjnie świetnego wzmacniacza zrobił wzmacniacz przeciętny.

No ja też raczej sprzedam jutro ten wzmacniacz koledze który uważa że można w nim dużo pogrzebać i chce nad tym posiedzieć. Wystarczy słuchania na 2 dni, nawet ciekawy, raczej ze względu na wykonanie niż dźwięk, ale warto było posłuchać co to, czy bardzo szumi hehe:-)

Wracam do GC. Mam nadzieję że będą się pojawiały jeszcze jakieś tego typu tanie wynalazki, zawsze coś ciekawego.

Choć ze względu na wykonanie, szkoda trochę będzie się rozstać. Jednak liczy się dźwięk, to nie moda na sukces;-)

Jak to trzeba uważać, a przymierzałem się do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ze względu na cenę i wygląd pasujący do drugiego zestawu! Dzięki Forumowicze!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Akurat o tym CD to tu jest chyba jedna opinia osoby która go słuchała, na drugiej stronie, i jest bardzo entuzjastyczna, więc trzeba się samemu przekonać jak gra.

Pytałem jedną osobę która kiedyś miała tego cedeka i również bardzo dobrze się wyrażała, chwaliła odtwarzacz bardzo w połączeniu z DACiem, a o torze analogowym również bardzo dobrze się wyrażała.

Posiadałem także cd do kompletu i jako chyba jeden z bardzo nielicznych tuner. Tuner z DAB'em jest niezbyt ciekawy. Pamięć na 4 stacje, odbiór też nie porażał selektywnością. Odnośnie CD. Tacka pracuje cichutko, napęd również. Dobrze radzi sobie z płytkami nawet CD-RW. Jego elektronika też nie zachwyca. DAC jest zintegrowany w jednej kostce z procem prawdopodobnie. Również dobre pole do tuningu.

• 1 rok później...

chciałem cos dodac ... zakupiłem wlasnie to "cudo" tylko i wyłacznie z ciakawosci !! ( 350 zł mnie ta ciekawosc kosztowała :wzmak +cd ) zaryzykowałem .... i powiem tyle : za takie pieniadze jest to naprawde fajna sprawa ... te szumy o ktorych tyle sie pisze to moim zdaniem lekka przesada , szumy sa ale to przeciez nie jest sprzeta za niewiadomo ile tysiecy ... jako pierwszy zestaw hi fi albo zestaw do sypialni lub pod kompa do mp3 to jest az za dobry ... naprawde fajne sreberko ... w rzeczywistosci wyglada duzo lepjej niz na zdjeciach na alledrogo.pl ... niczym nie ustepuje wysokim modela CA 9jezeli chodzi o wyglad )...

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

A dzwiękiem przewyższa :)

Przepłaciłes jednak. Tu jest dopiero tanio i dobrze:

http://allegro.pl/zestaw-wzmacniacz-cd-kabel-glosnikowy-cincze-i1478871466.html

Tylko trzeba zadzwonić ponieważ "Przed wyjazdem do Nas do Sklepu prosimy o Kontakt z Nami w celu ustalenia czy na Miejscu jest ktoś osiągalny ze względu na częste wyjazdy Zagraniczne."

Przepłaciłes jednak.

TYLKO TERAZ KABEL DO POŁĄCZENIA Z KOMPUTEREM

CINCZ->MAŁY JACK

Oraz

Kabel Głośnikowy 2x0,50mm o długości 10m

Nie wiem jakiej jakosci jest ten pierwszy ale raczej nie na wtykach wbt. Glosnikowy to tez pewnie nie np vdh, a do tego ten przekroj... Tak wiec strata powiedzialbym ze zadna. ;)

server unreachable;--

Ja mam już od paru miesięcy CD Tangenta, starszy model, CD50 i jestem bardzo zadowolony.

Nie ustępuje Marantzowi CD-52, nieznacznie Sony CDP333ES.

U mnie gra ze slabym lampowcem i niezle sie zgrywa.

349PLN za zestaw to swietna cena

• 2 miesiące później...

Ciekawe jak grają te Tangenty Exeo. Wzmacniacz w klasie D. Odtwarzacz z DAC (WM8761) - wejścia coaxial i optical.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 9 miesięcy później...
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Od wczoraj testuję sobie Tangent amp-100 i tnr-100. brzmi nieźle. Ale zacznijmy od środka. Wnętrze wzmacniacza wygląda podobnie jak recenzowanego w ostatnim "Audio" budżetowego Cambridge Audio Topaz AM10. Z lewej porządny toroidalny transformator stabilnie przymocowany do obudowy, po środku płytka z elementami zasilacza i wzmacniaczem na tranzystorach D1047 i B817 (CA jest na scalakach), po prawej płytka wejściowa. W stosunku do wzmacniacza Cambridge jest dużo porządniej i mniej plątających się kabli. AMP-100 ma 40W na kanał przy 8 Ohm i 50W przy 4 Ohm zestawach głośnikowych. Niestety nie ma audiofilskich gniazd głośnikowych ani wejść RCA - nie są złocone. Za to wejść jest sporo, w tym jedno gramofonowe z preampem RIAA. I choć jest ono nieco cichsze (lepiej wziąć to pod uwagę przełączając na tuner lub cd), to jakościowe jest niezłe. Mój gramofon to się nie widział z "hajendem" nawet przez szybę (odrestaurowany Bernard z wkładką AT-95E), ale z Tangentem zagrał dużo lepiej.

Wzmacniacz może być sterowany z panelu lub zdalnie z pilota. Wszystkie funkcje się pokrywają. To ważne, bo czasami bywa w niektórych sprzętach, ze jak się pilot zepsuje, sprzęt staje się bezużyteczny. Wzmacniacz ma regulację barwy +/- 14dB na wysokie i niskie tony z możliwością precyzyjnego ustawienia na 0 oczywiście. Do tego funkcja "loudness", czyli to co kiedyś nazywano "kontur", jest to podniesienie tonów od 20 do 800Hz przy cichym słuchaniu. Według opisu funkcja działa tym słabiej im głośniej gramy. Funkcję da się zdezaktywować całkowicie.

Wcześniej miałem NAD C316BEE i to była kompletna porażka. Grał jakoś papierowo. Dźwięk był matowy i pozbawiony zarówno góry, jak i dołu. Ratowało go tylko podkręcenie pasma. Przycisk "tone defeat" był kompletnie uselss. AMP-100 gra bardzo ładnie. Dźwięk jest pełny i otwarty. W paśmie niczego nie brakuje. Potrafi zejść bardzo nisko, ale i najwyższe tony są czyste wręcz krystalicznie. Tego się naprawdę słucha z wielką przyjemnością. Wspomniany na początku Cambridge też ma co prawda preamp RIAA, ale jest kilka razy droższy.

Porównując z moją Mantą V3, mogę powiedzieć, ze Manta gra nieco cieplej, a Tangent jest bardziej detaliczny i dokładny. Wspominał ktoś o szumie. W moim AMP-100 szumu nie ma wcale. Nawet jak przyłożę ucho bezpośrednio do głośnika to przy maksymalnym wysterowaniu nie słychać nic. Producent podaje "Signal/noise ratio >90dB".

AMP-100 to juz nieprodukowany sprzęt. Obecnie firma ma zestaw Hifi-200 i Exeo. Na pewno są lepsze.

Co do wykonania to jest bardzo porządne i dokładne. Jedynie plastikowe gałki i przyciski mówią, ze to budżetowa półka. Sam panel jest alumminiowy, drapany - mój w kolorze czarnym. Nie mam jeszcze odtwarzacza, ale jak dotrze, moge go też opisać. Tuner jest bardzo wygodny w użyciu. Dźwięk jest czysty i przyjemnie się słucha radia.

post-38867-0-97072600-1330109354_thumb.jpg

post-38867-0-97215200-1330109452_thumb.jpg

post-38867-0-27310900-1330109732_thumb.jpg

post-38867-0-00188700-1330109749_thumb.jpg

• 4 miesiące później...

Czy ktos miał stycznosć z ostatnim wydaniem modelowym czyli z Tangent EXEO

Ukryta Zawartość

Czy jest w tej serii równiez jakis przyzwity Tuner radiowy ?

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Tangenta sprzedaje tylko jedna firma w Polsce, a tak naprawdę to ma przedstawicielstwo i z rzadka pojedyncze egzemplarze wystawia na Allegro. Szkoda, że żaden sprzedawca z jajami nie wziął się za promowanie tego sprzętu w Polsce, bo warto.Sprzedaje się to w Słowacji, Hiszpanii, Holandii, ale nie u nas. W Danii dość modne są stacje dokujące dla iPoda zaprojektowane przez znaną pracownie Jacoba Jensena (prawdopodobnie też fajnie gra z wykorzystaniem tzw stereofonii jednego głośnika).

Na stronie firmy były początkowo tunery do HIFI-200, ale teraz ich nie ma. Zestaw EXEO nie miał nigdy tunera.

Szkoda. Sprzętu tej klasy raczej używa się do słuchania muzyki. Nie jest to jakieś senne marzenie audiofila z małym przyrodzeniem któremu sprzęt ma poprawiać samopoczucie poza tym ze gra. Może Tuner miał słabe parametry i nie włączają go już do oferty.

Tangenta EXEO można było kopic przez Pixmania.com w cenie - jeśli pamiętam po ok. 1000zł. za klocek. Ale na jakiejś stronie w Polsce znalazłem go w okolicach 3000zł co może świadczyć że sprzedający nie maił tego sprzętu i nawet za bardzo nie wiedział ile kosztuje.

Z cenami na pixmanii to troche różnie jest bo doliczją rózne dziwne składniki.

A co powiecie na serię Hi-Fi 200 ?

AMP 200

Ukryta Zawartość

CDP 200

Ukryta Zawartość

Wyglądaja wewnątrz nie gorzej niż sprzęt uznznych marek tzw głównego nurtu (kiedyś japońskich) czesto chwalonych w ciągu ostatnich 20 lat a nawet wspisnajacych się do wysokiej klasy hi-fi.

Co o tym powiecie?

A czy znajdę gdzieś "rozbierane" zdjęcia Exeo AMP i Exeo CDP ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Dzieła Tangenta wyglądają bardzo porządnie. Zdjęć rozbieranych EXEO nie widziałem. O HiFi-200 czytałem bardzo pozytywną opinię na jakimś zagranicznym forum. Mój 100 też wygląda całkiem elegancko, wszystko jest porządnie zrobione, bez niedoróbek.

słuchałem Tangenta w Belgii - zestawienia Exeo - CD i wzmacniacz. Ogółem fatalny sprzęt - cedek wyje jak zarzynany i zacina się na nowych płytach. Wzmacniacz nie dał rady napędzić podłogówek BX5 - już nie chodzi o wysterowanie, ale o poziom głośności. W pomieszczeniu odsłuchowym 30m po prostu było dużo za cicho. Zresztą, wzmacniacz jest lekki jak piórko, niewiele cięższy od CD. Sam dźwięk płaski, mało basu, gra prosto z kolumn, nie da rady wykreować minimum sceny.

Ponoć najwięcej tego sprzętu sprzedaje się przez net i nic dziwnego - na wygląd i bardzo dobre sterowanie sam się dałem nabrać. g..no niemiłosierne Panowie - szukajcie gdzie indziej.

słuchałem Tangenta w Belgii - zestawienia Exeo - CD i wzmacniacz. Ogółem fatalny sprzęt -

Ponoć najwięcej tego sprzętu sprzedaje się przez net i nic dziwnego - na wygląd i bardzo dobre sterowanie sam się dałem nabrać. g..no niemiłosierne Panowie - szukajcie gdzie indziej.

To znaczy słuchałeś EXEO czy dałeś się nabrać?

Exeo AMP to chyba wzmacniacz w klasie D ? Co by tłumaczyło jego niską wagę. jakoś ni eufam takim rozwiązaniom w chińskich cenach. To jeszcze nie jest technologia dla mas. Takie cudaczne moduły sprzedaje prolink ale parametry nie rzucaja na ziemię.

A jak jest z seria Hi-Fi 200 ?

Może jesli nikt nie słyszał to wypowie się jakoifachowiec na podstawie zamieszczonych wyżej zdjęć wnętrza tych urządzeń. Mnie na laickie oko wyglądają dobrze. Nawet radiator duży z profilu przeczący budowie za jak niższą cenę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.