Skocz do zawartości
IGNORED

projektor - niepokojące przebarwienie

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

no i stało się... chyba mój projektor zaczyna chorować... otóż wczoraj zauwazyłem, że na czarnym tle pojawia się niebieskawa plamka powidzmy o wym. 5x10cm ... Nie jest ona może aż tak widoczna, ale jednak... Co dziwniejsze - ta plama, a raczej lekkie niebieskie przebarwienie pojawia się tylko na czarnym tle. Analizowałem inne kolory i wydaje się, że wszystko jest w porządku... Wyczyściłem obiektyw, bo myślałem, że to jest przyczyną... Na próżno... Czy coś niedobrego dzieje się z panelami LCD? Dlaczego tak się dzieje kiedy mam tylko czarny obraz? Jeżeli to panrl czy da się i czy się opłaca to naprawiać?

No i właśnie dlatego wolę telewizor, ale ... jestem tolerancyjny ! Nawet te projektory, które chodzą w Media markecie po kilka godzin dziennie nie wytrzymują nawet roku.....Taki już urok projektora....

No spokojnie ja nie piszę, że projektory to zło, ale

1. żeby jakość obrazu była dobra trzeba wyłożyć sporo kasy - ok. 40 kzł

2. są niepraktyczne - w zasadzie można je wykorzystywać tylko do KD

3. jeśli już kino ma być przez duże K to i tak wolę plazmę 42-50 cali

4. niska trwałość-to najpoważniejsza wada.

zyzio trochę się z tobą niezgadzam:

1)za 40kzł to już jakość obrazu z projektora jest rewelacyjna, nie powiesz mi przecież że na projektorze np. za 12000zł jakość obrazu jest dyskwalifikująca???

2)tu się z tobą zgadzam, ale to jest forum KD i do tego celu ma być projektor używany.

3)plazma tak ale tylko i wyłącznie w przypadku gdy nie mamy miejsca na ekran projekcyjny do projektora. 50 cali to mimo wszystko mało.

4)to rzeczywiście jest kłopot, ale lampa powinna wytrzymać minimum 1000 filmów, a z reguły liczba ta wacha się pomiędzy 1000-3000, a to już niemało. Nawet jak byśmy oglądali codziennie jeden film (co się raczej nie zdarza) to lampa i tak wytrzymam minimum 2 lata. A przez ten okres czasu to 2 tyś. chyba każdy jest wstanie uzbierać???

a ja bym jeszcze mimo wszystko dodał kwestie trwałości (co widac po poscie Melomana, model z 2001, pewnie wyprodukowany w 2001 lub 2002 i juz problemy). Jesko piszesz, że ta lampa wystarczy na 1000 filmów, jednak jezeli podłączysz do tego tuner tv i nie daj Bóg komputer (no zagrać w Medal ofo Honor, czy inne Call of Duty na dużym ekranie, to moze być pokusa nie do zniesienia). i co wtedy ci parę miesięcy kupować nową lampę za 2000 zł (toż to za tą cene ludzie kupują normalne tv).

dodatkowo problemy z ekranem (to też z postów Melomana).

A i żeby nie było, moim zdaniem taki projektor robi wrażenie, ale jest to zabawka dla bardzo zamożnych (cena tak chwalonego tu panasonica a300 to 12 tys. - za tą cenę mozna kupić 3 telewizory 32 calowe; Pomadto moim zdaniem trzeba miec zaadaptowane do tego pomieszczenie, a nie kazdego na to stać). meloman zaraz pewnie powie, ze mozna kupic taniej taki projektor z drugiej ręki, ale ja np. staram sięunikac takich zakupów, bo nigdy nie wiem jak poprzedni włąściel go użytkował i taki zakup to bardzo duże ryzyko...

no i nie kazdy ma takie warunki lokalowe i zdolności manualne jak Xajas...

hi,

te przebarwienia to raczej problemy z panelem (typowe dla LCD) niz z zarowka, wiec tylko posrednio majace cos wspolnego z typowa zywotnoscia (zarowki)

xajas

www.jaschiks.com

1. żeby jakość obrazu była dobra trzeba wyłożyć sporo kasy - ok. 40 kzł

za tyle to już kupisz profesjonalny sprzęt... najnowszy model Panasonica A-500 u importerów jest dostępny za 7500zł

2. są niepraktyczne - w zasadzie można je wykorzystywać tylko do KD

tak... a telewizory można wykorzystać tylko do oglądania telewizji, tunery do słuchania radia...

3. jeśli już kino ma być przez duże K to i tak wolę plazmę 42-50 cali

błąd... jeżeli już upierasz się przy małych formatach lepiej wybrać LCD...

4. niska trwałość-to najpoważniejsza wada.

wydedukowałeś to moim jedynym poście... projektor ma prawo się popsuć jak każda rzecz na tym świecie... Czy jak kiedyś kupiłem telewizor Pansonica, który głośno "buczał" (musiałem go wymienić) to teraz mam twierdzić ludziom "nie kupujcie telewizory bo one buczą"?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.