Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do 4,5 tys HELP !

�ukasz22

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc mam mały dylemat mam zamiar kupic nowe kolumny do 4,5 tys słucham muzyki Depeche Mode głównie jestem ich fanem oprócz tego rock , elektronicznej też . Na odsłuchu u mnie w sklepie mają te kolumny

Monitor Audio RS6

Kef IQ9

Dali Ikon 6 ( ale od 6 mam zamiar kupic ikon 7 )

najbardziej przypadły mi ikon 6 do gustu doradzacie co wy na to lubie dzwiek żywy bez podbarwień z soczystym basem a może jakies inne propozycje kolumn dzieki wielkie za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/48790-jakie-kolumny-do-45-tys-help/

Lepiej kupić iQ70 i dołozyć do dobrego wzmacniacza. Długo zestawiałem swój system pod moją muzykę ale teraz to on gra ! ! ! Mam jeszcze 2 znajomych słuchajacych można powiedzieć takiej samej muzyki i u nich wybór padł na KEFY (iQ7SE i iQ30)! ! ! Są zadowoleni tak jak JA ! ! ! Koniecznie posłuchaj iQ70. Jak do takiego pomieszczenia włożysz iQ90 to nigdy nie będzie dobrej przestrzeni, bas może zdominować.

Przerabiałem w swoim domu Ikony 6 (ok 9 miesięcy - bardzo ładnie grające kolumny za swoją cenę) i MA RS6 (ok 4 miesięcy - bardzo ładne kolumny za swoją cenę) i złożyłem w końcu kit Akustyka RD1 no i powiem tak, anie w/w ani wiele, wiele dużo droższych kolumn nawet nie ma startu do Akustyka RD1. Grają wyśmienicie, wyglądają ślicznie, są nieduże, czego chcieć więcej? Spójrz na nie przychylnym okiem, można kupić gotowe kolumny albo złożyć samemu. Spokojnie zmieścisz się w przeznaczonej kwocie, być moze trzeba będzie poczekać, ale WARTO!

Lubię słuchać muzyki! :)

>dargut, 29 Sty 2009, 16:36

>

>>ja nie dawnio kupilem ESA VIVACE XT3 polecam super dzwiek,przestrzen,bas -pogonil wymienione

>przez

>>was kolumny.

>

>Akustyka RD1 też?

świetne pytanie ! ciekawa jaka bedzie odpowiedź darguta :) tylko prosimy uzasadnić wypowiedź

Jesli podlogowe nowe w tej cenie to tylko VA Bach Grand. Z innych nowych podlogowych lepsze moga byc jedynie jakies kity Akustyka. Moim zdaniem nic lepszego od powyzszych po prostu nie ma jesli chodzi o nowe podlogowce. Oczywiscie jest jeszcze caly rynek Second-Hand i w podanym zakresie budzetu mozna tu osiagnac o wiele wiecej dobrego. Na temat monitorow sie nie wypowiadam, bo nie sluchalem, interesowaly mnie tylko podlogowki, ale do tego metrazu - rowniez jak najbardziej.

Monitor Audio przede wszystkim WYGLĄDAJĄ, mają dość ładną średnicę, troszkę wycofaną, ale detaliczną górę i fatalny, rozlazły bas, tym basem mnie do siebie zniechęciły.

Ikony są dźwiękowo za swoją cenę fantastyzne, naprawdę, ale wyglądają jak.... no nie pasowały mi za bardzo, w dodatku musiałem je mocno odsuwać od ścian.

A Akustyki? Wczoraj włączyłem po 2 latach niesłuchania 2 płytki króla popu czyli wybielonego czarnego - nawet nie wiedziałem, że to naprawdę nieźle zrealizowane płyty i że tam są takie fajne smaczki aranżacyjne, jedyne do czego się nie średnio nadają to wielka symfonika (Carmen Burana nie zabrzmiała wystarczająco "potężnie") i do mocnego łojenia

Lubię słuchać muzyki! :)

Ja podobnie - czytam sobie o tych kolumnienkach i chciałbym sie doradzic obeznanych w temacie - mam obecnie Esa Meritum 1- modyfikowana przez McGyvera i chodzi mi po głowie - jak zwykle :) - zmniana na cos lepszego - czy cos z Akustyka mnie zadowoli? - cos do ok. 5 tys.?

Monitor Audio do D.M posiadalem rs8 kolega rs6 i powiem tak jestem najwiekszym przeciwnikiem Kefa na tym forum.Dokladnie na piosemce z plyty Violator World in my eyes kef totalnie sie skompromitowal i wlascie D.M zadecydowal ze gardze tymi smieciami !!!! Dali jest spoks ale bardziej do jazzu i rocka do elektroniki MA mistrz !!!!

Pozdrawiam

robcio, 1 Lut 2009, 17:02

>Elektronika to : Denon 3808, Sherwood A-965 7.1, CD Yamaha CDX 890 - tuningowana przez Grega, -

>pokój 20 mkw.

No to tu są potrzebne nietrudne do napędzenia kolumny 2 way lub 2,5way na przykład na Vifach XT18 lub Seasach CA18 z dobrymi, łagodnie grającymi jedwabnymi lub aluminiowymi (Vifa D25AG) tweeterami.

Skany z serii Classic oraz Ushery będą raczej za trudne do napędzenia, a Revelator 8531 może z tą elektroniką zagrać zbyt mało nasyconym na średnicy dźwiękiem.

Generalnie trzeba słuchać.

Jeszcze raz ja zgadzam sie viva xt to dobry zakup proponuje wiec jamo d450 tu sa za 380 E

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bardzo uniwersalne kolumny na vifach xt i taniej 3 razy niz w Polsce sprawdzony i solidny sklep !!!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dear77, 1 Lut 2009, 18:23

>Jeszcze raz ja zgadzam sie viva xt to dobry zakup proponuje wiec jamo d450 tu sa za 380 E

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bardzo uniwersalne kolumny na vifach xt i

>taniej 3 razy niz w Polsce sprawdzony i solidny sklep !!!!!

UWAŻAĆ NA TWEETERY VIFA XT!!!!!!!!!

Wiele osób (w tym ja) nie trawi kompletnie ich brzmienia.

Nie brać w ciemno bez odsłuchu, bo istnieje ryzyko że te tweetery nie przypadną do gustu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Morven, 29 Sty 2009, 17:25

>Jesli podlogowe nowe w tej cenie to tylko VA Bach Grand.

Hmm, a gdzie można kupić nowe Bach Grand za 4500zł? Z tego co się orientuję to kosztują obecnie ponad 6500zł, a to już nieco "śmiała" cena, bo można kupić gotowe 2.5 drożne Akustyki na SS...

Pozdrawiam!

Akustyki z wyzszych seri a mianowice na revelatorach nie poleciłbym do chłodno grających wzmacniaczy, są srednio trudne do wysterowania, bez wygrzania grają chłodno i płasko i wymagają sporego okresu wygrzewania min kilkadziesiąt godzin (słyszałem moje wygrzane kolumny obok identycznych kumpla surowych wirzcie mi albo nie ale kolosalna róznica. Duza zaletom tych głosników jest ja to nazywam naturalnoscią.

Co do wysokotonówki ring radiatora to jest to bardzo drogi głosnik dobry ale z ceną prawie 2500 za pare to scanspeak przesadził.

To co mi sie podoba w tym głosniku to to ze jak garją blachy to bardzo wyraznie słychac ich urozmaicenie a kopułka ushera (w modelu x719 - nie berylowa) czy vifa audiophysica zlewała pewne dzwieki.

Słuchałem vienny mozart grand do klasyki bajka ale w injnych klimatach juz nie jest tak wesoło i nie podobała mi sie prezentacja najnizszego pasma. Niekiedy zamiast bas uderzyc to buczał dlatego nie kupiłem tych kolumn tylko spark 5 (cena mniej wiecej taka sama). Vieny w klasyce były duzo lepsze niz Spark ale do rocka bym ich nie kupił.

Pozdrawiam

Własnie przeglądałem strone akustyka i zonk podrozały ceny. szczytowy model lansier kosztował 10 tys teraz 12 tys a to juz duzo . Za 10 tys mozna tez zrobic bardzo dobre trzy albo czterodrozne kolumny. Ciekaw jestem ile osób wyda 12 tys na te akustyki? wydaje mi sie ze Kisielowi cięzko bedzie znalezc kupca na tak drogi projekt bez mozliwosci odsłuchu w salonach itd..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.