Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory z jak najmocniejszym basem?

Kane666

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o porade w sprawie kolumn-monitorów(ze względu na dzieci i miejsce podlogowe odpadaja)

Obecnie mam zestaw:

Wzmacniacz Marantz PM7001KI

CD Marantz CD-63SE

KABLE:

Głośnikowe-KLOTZ TWINAX LY240T

Interkonekt- Klotz LaGrange R-Audio

Kolumny:

Acoustic Energy Aelite 2

(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Pokój 4,25x5,25m (ok. 22m2) kolumny stoja na krótszej ścianie na meblościance(na wysokości ok. 1,1 m) w odległości ok. 2,5m od siebie.

Pokój jest w miarę ”luźny” nie ma za duzo mebli.

Chciałbym zmienić kolumny, te co mam jak dla mnie maja zdecydowanie za słaby bas(lubię głęboki mięsisty i mocny bas).

Wiem że CD za słaby(docelowo będzie sa7001ki) ale najpierw chce zmienić kolumny.

Słucham praktycznie wszystkiego od muzyki klasycznej po Metallice.

O ile przy muzyce klasycznej bas jest wystarczający to w reszcie zdecydowanie mi go brakuje.

Czy sa w ogóle monitory o stosunkowo duzej mocy(100-150W) i porządnym basie czy mysleć o subwooferze?

Odsłuchałem kikanaście monitorów wielu firm i nie znalazłem takiego który by mi odpowiadał ze względu na niskie tony.

Najbliżej mojego ideału brzmiał Usher be-718 ale znacznie za drogi. Czy sa monitory trójdrożne(z głośnikiem niskotonowym)?

Mogę przeznaczyć max. 3000pln na monitory(mogą być z rynku wtórnego). Ewentualnie kolumny trójdrożne z niskotonowym głośnikiem nie przekraczające 60cm wysokości przyzwoitej marki. Czy pozostaje tylko robić na zamówienie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/48775-monitory-z-jak-najmocniejszym-basem/

Jesli bas np. z Dynaudio 52 SE Ci nie wystarczy to znaczy ze jestes basolubem bez umiaru i sub albo porzadna podlogowka moga byc nieodzowne:)

Inne alternatywy to Paradigm i Totem (tu moze byc drogo)

Ciężko Ci będzie cokolwiek doradzić bo większośc monitorów ma niestety pewne ograniczenia jeżeli chodzi o prezentację basu - tzn. nigdy nie zejdzie tak nisko jak w podłogówce ale często bywa, że jest bardziej zróżnicowany i kontrolowany. Druga sprawa, to ustawienie - jakoś nie wydaje mi się żeby cokolwiek zagrało poprawnie na tej meblościance a na pewno już nie zagra tak jakby mogło przy wmiarę poprawnym ustawieniu na standach.

Za wskazaną sumę i do 60 cm H będzie dość trudno coś znaleść. Ja tradycyjnie sugerują system 2.1 Czyli dwa monitorki gdzieś od 60-80Hz w górę i do tego subwoofer aktywny n.p. f. Elac. są naprawdę świetne. Po dokładnym ustawieniu można uzyskać pasmo siągające niziutko.

Niestety tego systemu większość się boi odpierając to wytartymi hasłami f forum.

Jednak prawda jest inna. Za wspomnianą sumę i w określonej wielkości możesz uzyskać dobry, szybki i niski bas bez (przy poprawnej regulacji) natarczywości i bez wychodzenia przed orkiestrę.

Moge potwierdzic slowa kolegi Cygareta - 707S maja spory bas, choc to jeszcze zalezy do czego je podlaczymy. Nie wiem jak maja sie do tego nowe serie 700V i 800V ale zdaje sie ze to praktycznie to samo...

Wersja 707s to szeroki basior ale trzymany w ryzach natomiast v to już bardziej kontur. Bardzo mi sie podobały 707s w zestawieniu z nadem. Natomiast z maratzem bass był fajny ale bardziej jednolity. Napewno te monitory potrzebuja powietrza wokół siebie :-)

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Kane666, 28 Sty 2009, 12:34

>Pokój 4,25x5,25m (ok. 22m2) kolumny stoja na krótszej ścianie na meblościance(na wysokości ok. 1,1

>m) w odległości ok. 2,5m od siebie.

Na wysokosci 1,1 metra? Co najmniej niespotykane "audiofilskie" ustawienie...

Wymyśl coś, bo inaczej ciężko będzie z uzyskaniem niskiego basu.

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Może nie wysokość monitora, a wysokość po ustawieniu. Nie znam monitorów pracujących na tak wysokich stendach (1,1m). Choć kto wie?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Chario :) Mają dużo basu i do 3k zł powinieneś się zmieścić.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Tu jest bas, że czapki z głów! Takie malusie, a pchają niesamowicie! Nowe ok. 6,5 kzł (można wziąść w raty! bez procentu - sprawdzałem). Używki rzadko się trafiają.

WARTO!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym na twoim miejscu rozważył zakup subwoofera.

Te Acoustic Energy to fajne kolumienki, fakt basu mało, dlatego rozejrzał bym się za jakimś zamkniętym subem. Tym bardziej że jak zamienisz je na kolumny z mocniejszym basem, to zacznie Ci grać również meblościanka i wszystko co na niej stoi.

Konkretnego modelu subwoofera Ci nie polecę, bo trochę wypadłem z tego tematu, ale na forum jest wątek o subach do muzyki.

Pozdrawiam.

zukzukzuk, 28 Sty 2009, 23:35

>Tu jest bas, że czapki z głów! Takie malusie, a pchają niesamowicie! Nowe ok. 6,5 kzł (można wziąść

>w raty! bez procentu - sprawdzałem). Używki rzadko się trafiają.

>WARTO!

Co to za monitorki?

Proac 1SC

zukzukzuk, 29 Sty 2009, 21:48

>Proac 1SC

Jak bede mial sposobnosc to chetnie je z Dynaudio 52 SE porownam, ale poki nie uslysze nie uwierze ze lepiej rock zagraja:)

JarlBjorn, 30 Sty 2009, 13:22

>zukzukzuk, 29 Sty 2009, 21:48

>

>>Proac 1SC

>

>Jak bede mial sposobnosc to chetnie je z Dynaudio 52 SE porownam, ale poki nie uslysze nie uwierze

>ze lepiej rock zagraja:)

Oczywiście.

Słuchanie, to jedyna metoda na sprawdzenie. 52 SE akurat nie słuchałem i nie mam bezpoeśredniego porównania. Znam inne monitory Dynek (Contour 1,3 MKII i 1,1). Cóż wydaje mi się, że PROAC 1 SC prezentuje bardziej zrównoważony i wyrafinowany dźwięk (może wydaje się...). To naprawdę kawał dobrego dźwięku.

Co do monitorów AML 30 - powinny być naj z tej stawki!

Ale czy Kolega nie przesadził? 20 kzł... Oczywiście - Marantz na sprzedaż i już mamy 1500 zł.

Co dalej?

Pozdrawiam.

P.S.

Postaram się znaleźć droższe i lepsze:)

JANKES_2014, 30 Sty 2009, 13:54

>SLUCHAM TYCH MONITOROW I DOSLOWNIE JESTEM W SZOKU

Nie dziwne, jak startujesz z budżetowego poziomu i wskakujesz na trzeci szczebel od góry...

Z czym to gra i w jakim pomieszczeniu? Kupujesz?

Annawroc>>>

Marantz chyba za "cieniutki" dla Grand Coupe...

Witam.

Też miałem takie zachcianki by mieć dużo basu z monitorków.

I znalazłem polskiego producenta RLS, który dostroił mi kolumny do moich upodobań.

Basior jest z małych monitorków na 15 Revelatorach Scan Speaka, oczywiście odbyło

się to kosztem dynamiki, ale w małym pokoju nie jest to uciążliwe.

Myślę,że większość ludzi zna RLS słynące z OBERONÓW. Jeśli komuś nie odpowiada

wygląd danych kolumn trzeba prubować u innego producenta.

Pzdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.