Skocz do zawartości
IGNORED

ECC82 mam philipsy, na co zamienić?

lagi17

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, zwracam się z prośbą do bardziej osłuchanych, nabyłem unison reserch s6 lampy mocy to mullardy natomiast na przedwzmacniaczu stoja oryginalne philipsy z jakimi ów wzmacniacz jest sprzedawany. i TU MOJA PROŚBA CHCIAŁBYM JE WYMIENIĆ NA TAKIE , NA KTÓRYCH LEPIEJ BYŁBY BAS KONTROLOWANY, troszeczkę mi dudni, a moze kolumny są do d..., choć na manleyu stingreyu było ok, sa to xaviany guilietta.

Z góry dziekuje za wszelkie sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/48774-ecc82-mam-philipsy-na-co-zamieni%C4%87/

Poszukaj lamp 12au7/ecc82 RCA.Mojemu Amplifonowi lampy tej firmy dają energię,rozdzielczość,przestrzeń,bas.Dobry wybór to ECC802s JJ,są dość drogie ale warto.Ja osobiście preferuję lampy RCA ponieważ oprócz walorów brzmieniowych,są żywotne,stosunkowo tanie i łatwo dostępne.Mój ulubieniec to RCA `clear top`.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu znalazłem, warto je kupić?

Ukryta Zawartość

Jak zobaczysz to będziesz wiedział że to te ;)

nie mają getteru na czubku i są całe przezroczyste. wyglądają zajefajnie i też wiele dobrego o nich slyszalem. jakby miał ktoś parkę 12hg7 to nie pogardzę.

A wracając do tematu,był tutaj na forum cały wątek poświęcony najlepszym 12au7/ecc82.Moje najnowsze odkrycie to Tung-sol usa,bardzo fajnie brzmią-to prawie to co prezentuje RCA

lagi17,

o ECC82 trochę napisane jest w wątku o Amplifonach, to lampy wejściowe w tych wzmacniaczach ;-)

moja rada - jeżeli już ECC802S, to raczej poszukaj starej Tesli (made in czechoslovakia), niż współczesnego słowackiego JJ'a; cena pewnie podobna, a NOSy lepsze - jakościowo i brzmieniowo ;-) no chyba, że ktoś ma kasę na 802-ki Telefunkena ...wiem, dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają ;-D

moim zdaniem dobre są też np. ECC82 RCA (clear-top nie słyszałem, mam zwykłe - "z getterem") oraz moje ostatnie odkrycie - Sylvania GB 5814A (Gold Brand). Mi z ECC82 Mullarda "nie było po drodze", ale są tacy, którym się te lampy bardzo się podobają; od Mulladrów zdecydowanie bardziej wolę ECC82 Telefunkena ("diamond bottom", z rombem na dole bańki), ale one są drogie i ponoć łatwo o podróbki - podobnie jak w przypadku Mullarda ;-) Niezłe są też stare jugosłowiańskie ECC82 Ei, ale to u nas zupełna egzotyka, kupiłem je w PL przez przypadek. Tanie, poprawne i łatwe w zakupie są ECC82 RFT z DDRu, można je mieć, jako lampy "na wszelki wypadek" ;-) a JAN Philipsa radzę omijać, żadnych rewelacji, brzmią "technicznie", bez barw i przestrzeni.

a zwarty, kontrolowany bas? z w/w lamp poszukaj ECC802S Tesli, ECC82 RCA lub 5814 Sylvanii ;-)

k.

lagi17, 28 Sty 2009, 17:22

>

Ukryta Zawartość

>

>tu znalazłem, warto je kupić?

nie kupuj !!!

to była tylko moja zabawa ze skryptem sklepu internetowego. nie wiem jakim cudem wyszukiwarka to zindeksowała że stało się to widoczne. ;). te lampki nie są na sprzedaż. sorki.

Ukryta Zawartość

No i tak wyglądają RCA Clear Top 12AU7A ECC82

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pięknie wszystkim dziękuję, zabieram się na przegląd servisów rtv, może coś się da jeszcze wyszperać w moim "Zaścianku"

A tak przy okazji ktoś z lampowiczów mieszka moze w trójkącieKonin Koło Turek?

• 2 tygodnie później...

Witam !

Jeśli ECC82, to popieram RFT, znakomite lampy, z wielu lat produkcji, trzymające parametry, a ponadto należy wiedzieć, że RFT robiło lampy dla wielu zachodnich producentów, jak Siemens, Telefunken. Na forum fonar są specjaliści od odróżniania, czy ta RFT to Siemens, czy TFK, itd. Nasze fabryki: Dolam, Telam, tyż robiły dla inszych. Teraz w Rosji Sowtek robi dla New Sensor (Tungsol, Electro Harmonix). Za kapitalistami nie dojdziesz, gdzie co produkują, k. ich mać.

Spróbuj RFT, za dużo mniejsze PLN może być dźwięk rewelka.

pzdr

Moim zdaniem RFT to bardzo dobre lampy, słuchałem ich dosyć długo w Pocahontasie, jednak zostały zastąpione przez Siemensy. RFT są bardzo przestrzenne, szybkie, jednak po prostu trochę ostre i nie tak klarowne jak np. Siemensy (inni twierdzą , że np. Telefunkeny śa jeszcze lepsze). Dźwięk jest z nich też trochę mało "płynny"/muzykalny - chyba tak to powinienem określić). To samo twierdzę o RFT ECC85 - także przez Siemensy je zastąpiłem. Biorąc stosunek jakości do ceny - to RFT nie mają konkurentów. Tylko, że - jak wiadomo - w chorobie audioflią zwaną - często nie patrzymy na stosunek jakości do ceny. Jeśli może grać lepiej - niech gra lepiej. Powtórzę jednak to, co już kiedyś w kwestii lamp powiedziałem, że nie ma złych/dobrych lamp w sensie bezwzględnym. Jest bowiem problem - co się z czym lubi. Oczywiście niektórzy stwierdzą, że liczą się tylko MIERZALNE PARAMETRY. Ja mam w tej kwestii inne zdanie.

Oprócz ceny kluczowa wydaje się być ,oprócz osobistych preferencji oczywiście-aplikacja.Coś co np.w moim dość wolno i ciepło grającym Amplifonie jest nie do przyjęcia,w układach na pentodach będzie zaletą.Osobiście preferuję lampy producentów z USA,które są stosunkowo tanie i łatwo dostępne,a jednocześnie dają ciekawe brzmienie.I tak mało u nas znane brandy jak Tung-sol usa,RCA,GE są moimi faworytami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.