Skocz do zawartości
IGNORED

Ranking sprzętu [pdf]

knopek

Rekomendowane odpowiedzi

Na ile jest prawdziwy ten ranking ? mogę nim się mniej więcej kierować przy wyborze sprzętu ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/48765-ranking-sprz%C4%99tu-pdf/

Bardzo wstępnie i raczej orientacyjnie. W ogóle traktowałbym to tylko jako spis testowanych urządzeń i raczej nic ponadto.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość vasa

(Konto usunięte)

knopek, 28 Sty 2009, 08:53

>Na ile jest prawdziwy ten ranking ? mogę nim się mniej więcej kierować przy wyborze sprzętu ?

>

W części podającej dane techniczne i ceny można się tym kierować (jeśli np szukasz kolumn wolnostojących o ponadprzeciętnej skuteczności i cenie do ... zł) Kropki to już wypadkowa systemu w którym grały i gustu. Ale przy wstępnej selekcji do odsłuchów jest to fajna ściąga.

Poza tym, trzeba zauważyć, że zdarzają się błędy typu literówki, np. zamiast Koda AV 707F powinno być Koda AV 702F (bo ten właśnie model był recenzowany w kwietniu 2003).

A błąd ten wisi w rankingu od wielu lat, ukazuje się regularnie w papierowym HFM i jakoś nikt nie wpada na to, aby go poprawić.

Rankingi to czysty wymysł marketingu...

Na wyższym pułapie jakościowym nie można jednoznacznie stwierdzić, co gra lepiej... bo jest to kwestia preferencji słuchacza. Kwestia innych czynników - wielkości pomieszczenia, reszty systemu, rodzaju słuchanej muzyki, jakości realizacji tej muzyki etc.

Taki gazetowy tester powiedzmy słuchał kolumn w 15m2 i mu bas mu dudnił. Jakby poszedł z gratami do 25m2 to by problem zniknął. Itd., itp.

Ranking w gazecie to obecnie tylko i wyłacznie zapchaj dziura wstawiana z braku pomysłu na artykuł, wymagania reklamodawców, sposób na przyciągnięcie niezblazowanych i jeszcze niezorientowanych nowych potecjalnych łowców króliczka.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Orientacyjnie na pewno tak, choć nie do końca. Z tego co słuchałem, niektóre opisy idealnie odpowiadały moim odczuciom (opisy czytałem po posłuchaniu !), ale zdarzały się też urządzenia wychwalane pod niebiosa przez HiFi i Muzykę, które dla mnie brzmiały po prostu źle.

Gdybym miał zestawić rankingi i opisy w pismach to na pierwszym miejscu postawiłbym Magazym HiFi, na drugim HiFi i Muzykę, dalej Audio, HiFi Choice i Audio Video

A ja wiem,ze rankingi to pic na wode fotomontaz,dla calkiem niezorientowanych i do tego duzo bzdur szczegolnie w Muzyce i HIFI.Nalezy robic odsluch i najlepiej przy pomocy wlasnych uszu.Dewiza zasadnicza - nie daj sie nabrac!Oceny w rankingach sa czesto b.subiektywne a czesto po prostu niewiarygodne i to jest delikatnie powiedziane,nawet b.delikatnie.Pzdr.

Ja tego od dawna nie śledzę. Pamiętam jednak, że w AUDIO prawie każde urządzenie ma ocenę bardzo dobrą albo dobra.

Jak by nie można było napisać, że coś jest "do dupy", nie nadaje się do słuchania :)

Poezja w pisaniu o audio to piękna sztuka. Porzygać się można od jej czytania...

Re: knopek, 28 Sty 2009, 08:53

>Na ile jest prawdziwy ten ranking ? mogę nim się mniej więcej kierować przy wyborze sprzętu ?

>

>

Ukryta Zawartość

jak kupować to tylko własnymi uszami, recenzje mają wartość dla wyrobionego audiofila jeśli się czyta między słowami i w kontekście

ale jak się kupuje pierwszy sprzęt - nie ma się własnego doświadczenia - to ten ranking jest ok!

nie gorszy od opinii userów tego forum

----------

just my 2c

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.