Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie kupić wkładkę do Adama

admirau

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie,

bo to mój pierwszy post na tym forum :)

Jak się łatwo domyślić, od razu chcę o coś zapytać…

(obiecuję się w przyszłości poprawić :)

Gdzie kupić nową wkładkę (z igłą) do Adama?

W jaką warto zainwestować?

Słucham głównie klasyki i jazzu.

Adam jest podłączony do Onkyo Integra 8870.

Na Allegro mam do wyboru:

AT 95EBL,

ewentualnie AT3600L.

Nie wiem, czy warto dołożyć więcej.

A może Ortofona OMB5?

OMB3 akurat nigdzie nie widzę.

Na razie jestem na etapie pierwszych uruchomień.

Czeka mnie dorobienie gniazda na RCA

i ogólne odświeżenie.

Będę wdzięczny za wszelkie rady

jak tego nie spaścić.

Przy okazji dziękuję wszystkim za poprzednie posty,

bo w archiwum jest już spora dawka wiedzy na temat tego gramofonu.

Kup AT. Na Ortofona z serii OM szkoda czasu. Dobre OM zaczynają się od 30 wzwyż, a to już kosztuje tyle że do Adama nie warto.

Ewentualnie trochę drożej Grado Black. Lub Ortofon 510 II.

Popieram wypowiedź McGywera, z tym, że wymienione wkładki do odsłuchu klasyki to się nadają średnio. Może z wyjątkiem Ortofona 510 Mk II - ten byłby do tego celu jeszcze najlepszy, co nie znaczy, że optymalny. Do słuchania wysublimowanego, porządnie nagranego jazzu akustycznego też są takie sobie. Do tradycyjnego już bardziej.

Grado nie kupuj - będzie z liniowym napędem "Adama" silnie brumiło, to pewne.

Pozdro,

Yul

Wszytkie wkładki należy dobierać w kontekście do pre.i pozostałych elemntów toru.

Tylko hipotetyczne założenie o jego neutralnosci i wzorcowej korekcji RIAA, pozwala na podpowiedź z pełną odpowiedzialnoscią :)

>>>conri,

"...Wszytkie wkładki należy dobierać w kontekście do pre..."

A przypuszczasz, że nasz nowy, miły kolega posiada pre Manleya Steelhead za 30 000 zł i planuje podłączyć do niego Ortofona OM5? Ja zakładam, że posiada jakiś pre "proporcjonalny" do owego "Adama" lub pre w integrze. Gdybym się mylił, to proszę o sprostowanie.

Napisałem co napisałem. Raczej z zamiarem przestrzeżenia kolegi przed rozczarowaniem, bo odsłuch klasyki, szczególnie tej wykonywanej przez wielkie orkiestry symfoniczne oraz słuchanie ECM-owskiego jazzu, może stanowić zbyt duże wyzwanie dla "Adama" i wkładek których zakup rozważa.

Myślę, że Ortofon 510MkII nadawałby się do Adama.

Teraz jego następcą jest chyba ten model:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chociaż do wielkich orkiestr symfonicznych to układ Adam - Ortofon może być niewystarczający.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ha! Chwilę mnie nie było,a tu tyle postów!

Spieszę wyjaśnić, że preamp będzie z Integry.

Mam świadomość, że Adam to nie jest sprzęt proporcjonalny do tak wysublimowanej muzyki, jaką lubię.

W przyszłości nabędę na pewno coś właściwszego, ale na razie są inne priorytety :)

Z powyższych na Allegro są tylko AT, ale różnica w cenie jest dwukrotna. Warto zapłacić dwa razy więcej? Nie jest to w przypadku Adama przerost nad treścią?

Tą 510 Mk II można jeszcze gdzieś kupić? W końcu temat był "gdzie kupić" ;)

admirau, 22 Sty 2009, 22:35

>Ha! Chwilę mnie nie było,a tu tyle postów!

>

>Spieszę wyjaśnić, że preamp będzie z Integry.

>Mam świadomość, że Adam to nie jest sprzęt proporcjonalny do tak wysublimowanej muzyki, jaką lubię.

>W przyszłości nabędę na pewno coś właściwszego, ale na razie są inne priorytety :)

>

>Z powyższych na Allegro są tylko AT, ale różnica w cenie jest dwukrotna. Warto zapłacić dwa razy

>więcej?

>Nie jest to w przypadku Adama przerost nad treścią?

Nie "dwa razy więcej" tylko o kilkadziesiąt zł. więcej. Tak na to patrz.

AT3600 to poziom podstawowy, tak, żeby w ogóle grało. No, lepiej niż MF100. Warto te kilkadziesiąt zł. dołozyc, i będzie to słychać również na Adamie. W końcu to nie jest zakup na tydzień, tylko na dłużej.

O 10zł więcej od AT95 kosztuje Sumiko Black Pearl, może ktoś się o niej wypowie w kontekście AT95, bo ja nie mam porównania.

Byłana A..go AT 120 za sporo wiecej , ale tu już się zbliżasz do 440.Jełi jeszcze w przyszłości zamienisz samą igłe na La,.Będzie obiecujaco.

Poszukaj AT110E, dobra ,zacna za budżetową kasę wkładka/

>Nie "dwa razy więcej" tylko o kilkadziesiąt zł. więcej. Tak na to patrz.

Skąd wiedziałem, że to usłyszę :)

Sumiko jest o 10 zł droższa, ale używana. Nie wiem na co trafię.

Choć nówki są po 270 (zakup używanej oznacza szybszą wymianę igły - droższej). Nie jestem pewien, czy na początek mojej przygody potrzeba mi aż takiej.

• 3 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.