Skocz do zawartości
IGNORED

Godny następca PMA-735

morph231

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, jak w tytule, mój ukochany Denon PMA-735R wyzionął ducha. Wczoraj po prostu po włączeniu startował, ale zaraz po włączeniu dioda power zaczynała szybciej migać i gasła dioda wyboru źródła sygnału. Po demontarzu okazuje się, że paskudnie grzał się tranzystor D1763A. Złożyłem, dzisiaj włączam, wszystko startuje ale niestety w głośnikach cisza. Stąd też moja prośba, mój Denonik napędzał quadrale phonologue C Rondo. Przyznam, że to było właśnie to za czym biegałem jakies 4 lata. Nie jestem super bogaty, ani może nie wiem jakim koneserem, ale ten dźwięk po prostu pokochałem i niejednekrotnie wracając od kolegów z lepszym sprzętem siadałem, włączałem denona + CD DCD-685 i stwierdzałem, że wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej :) W przyszłym tyg. oddaje Denona do naprawy fachowcowi. Ale gdyby mu się nie udało, moglibyście mi proszę doradzić jakis wzmacniacz, który napędzi mój sprzęt podobnie, w cenie do 1400zł ?? Zależy mi na pilocie no i na ładnym wyglądzie. Ogólnie to najchętniej znowu kupiłbym to samo, ale boję się, ze sytuacja się powtórzy. Pomocy !!!! Umieram już słuchając Gotthard, Blackfield, Dire straits i Smokie na moich słuchawkach, proszę PROSZĘ o pomoc !!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/48599-godny-nast%C4%99pca-pma-735/

Jeżeli lubisz Denony to w tej cenie, którą podałeś można wyszukać, jeżeli jesteś cierpliwy pma-1500R ewentualnie pma-1055R. Sprzęt w tej cenie zacny i wcale nie mocno leciwy bo z okolic 2000 roku. Poszperaj na forum - jest wiele informacji na ich temat (szczególnie o 1500R, który tak na marginesie jest sporo lepszy od obecnie sprzedawanego 1500AE).

morph231, 22 Sty 2009, 09:08

>Czyli mam rozumiec, ze za tym nowym PMA-700AE to nawet sie nie rozgladac ?? Jest slabszy od mojej

>starej 735 ??

Odpuść sobie 700AE bo to nic szczególnego. Jeżeli chcesz coś w miarę świeżego to poszukaj coś z tych 2 modeli, októrych pisałem wyżej bo są naprawde niezłe. Jeżeli nie boisz się starszych klocków to jeszcze kilka ciekawych klocków denona, które spokojnie zmieszczą sięw tym budżecie np. wyzsze modele z znanej serii x60: 1060, 1560 itd.

Tu masz kilka wzmacniaczy daja gwarancje i mozna potargowac o jakas znizke.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

W takim razie juz wiem co robic :) Dziękuję za cenne rady, tak czy owak mam nadzieję, ze mojemu znaomemu uda się naprawić mojego 735, nie sądzdiłem, ze tydzień bez słuchania muzyki może mnie tak nerwowo zniszczyć :/

Szanowni Państwo, mam jeszcze pytanko. Może ktoś już miał taką sytuację, powiedzcie mi, czay istnieje możliwość, że nie da się tego denona naprawić ?? Mówie, wszystko startuje, ale w głośnikach cisza, czy nastawiać ,ze raczej da się to naprawić, czy bardziej na nowy sprzęt ?? Wiem, że zawracam głowę, ale mogę go oddać do naprawy dopiero w przyszłym tyg. a poki co chciałbym wiedzieć jak najwięcej. Pozdrawiam.

tylko że 1060 wkrótce będzie miał 20 lat, a 1055 był produkowany do niedawna, a w sklepach można jeszcze czasem ustrzelić nówki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

morph231, 24 Sty 2009, 17:00

>Przepraszam ,ze tak mecze, ale na allegro pojawil sie model 1055R, sliczny, ale niestety madie in

>china, czy warto sie za takim ogladac ?? Moj byl z Japonii a i tak sie zepsul :(

1055R był produkowany w Chinach niestety ale jakościowo jest bardzo solidnie wykonany. Niedawno też stałem przed dylematem czy brać 1500R czy 1055R wziąłem tego drugiego, czyli nieco słabszego ale nie żałuję. Gra bardzo dynamicznie z obfitym, nieźle kontrolowanym basem i dość jasno dlatego warto go zestawiać z niezbyt ostro/jasno grającymi kolumnami. Moje QBy Elements 1.1 które miały aluminiową wysokotonową Vifę D25AG35-06(modyfikacja) były w tej konfiguracji po prostu zbyt ostre i dopiero Dynki 42 zabrzmiały tak jakbym tego chciał. Zaletą tego wzmacniacza jest też fakt, że ma 2 transformatory a co za tym idzie jest całkiem wydajny prądowo i radzi sobie z dość wymagającymi pod tym względem kolumnami.

Ten egzemplarz na Allegro jest trochę dziwny - chociażby ta dorabiana plastikowa kratka wentylacyjna. Proponuję dużą ostrożność i popytać o co w tym wszystkim chodzi i czy nie był grzebany.

Ten egzemplarz na allegro nie jest dziwny. Ta plastikowa kratka jest montowana fabrycznie, choć diabli wiedzą czemu toto miałoby służyć. Wygląda ta kratka dość wstrętnie. Na szczęście bardzo łatwo da się zdjąć.

McGyver, 24 Sty 2009, 22:26

>Ta plastikowa kratka jest montowana fabrycznie

To zwracam honor - nie widziałem wcześniej takiego ustrojstwa. Kupiłem z drugiej ręki i u mnie tego plastiku nie było.

Ogolnie mam nadzieje, ze moj 735 wroci do swiata zywych i ze nie padla jakas czesc, ktora byla p[rodukowana tylko w japoknii i tylko w ilosci 20 egzemplarzy... Ale gdyby tak bylo to sie zainteresuje ta 1055 z allegro, jesli cena brzie przystepna ma sie rozumiec.

• 2 miesiące później...

czy 735r jesy w miarę uniwersalnym wzmacniaczem, który poradzi sobie z różnymi kolumnami? rozpatruje zakup go do mojego pierwszego zestawu. myślę o połączeniu z avance omega 503 na początek ale nie chcę być potem ograniczony przez wzmacniacz przy ewentualnej wymianie kolumn. czy takie połąćżenie jest dobre? muza rock.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.