Skocz do zawartości
IGNORED

licznik lampy w projektorze

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

kupujący projektory z drugiej ręki często pytaj się o przebieg lampy... wiadomo w menu urządzenia jest właściwe info... dzisiaj właśnie sprawdziłem czy wyjęcie lampy i włożenie jej powtórnie zeruje licznik...

otóż nie!!! stan licznika mam wciąż taki sam... w związku z tym mam pytanie! jak w takim razie projektor odczytuje stan lampy? przecież to tylko zwykła zarówka? jak zatem można zostać oszukanym?

czekam na konstruktywne odpowiedzi i pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/4858-licznik-lampy-w-projektorze/

W moim projektorze jest tak samo, tzn. licznik sam sie nie wyzeruje. Jednak po zmianie lampy nalezy ręcznie wyzerować licznik, tak aby potem z nową lampą projektor w ogóle działał. Bo przy pewnej wartości godzin - limicie - lampa automatyznie się wyłącza i dopiero po zmianie lampy można go ponownie użytkować. Nie wiem jak jest u innych producentów, ale wszystkie te sposoby nie gwarantują ci że projektor kupiony z "drugiej reki" nie będzie miał lapmpy o "wiekszym przebiegu" niż to wskazuje licznik projektora. Sytuacja odwrotna , czyli mniejszy przebieg lampy a wiekszy licznik to akurat nie problem.

Meloman>>

Po fizycznej wymianie lampy odpalasz projektor. Wchodzisz do menu/options i wskazujesz "Lamp runtime". Wciskasz i trzymasz przez min. 3 sekundy klawisz Enter. Napis "Lamp runtime" zmieni sie na "Time Reset [Power Off]". Wylaczasz projektor. Licznik jest wyzerowany. Mozna tez przerwac kasowanie przez nacisniecie klawisza Menu przed wylaczeniem projektora. Pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.