Skocz do zawartości
IGNORED

zerowanie w gniazdku jest bezpieczne?

mario-podhale

Rekomendowane odpowiedzi

temat znany, dużo w tej sprawie napisano na tym forum, ale tu coś jest nie tak, jedni piszą że jest to bezpieczne, a drudzy że nie np. rozmawiałem z gościem z nella na AS2003 i niejednokrotnie przez telefon /nie pamiętam nazwiska/ - twierdzi on że jeżeli instalacja jest dwu żyłowa to nie można wrecz nie powinno się zerować na bolcu ze względów bezpieczeństwa!!!

Gośc chyba wie co mówi!? Jak jest na prawdę? Czy ktoś wie? Jakieś normy które na to zezwalają?

https://www.audiostereo.pl/topic/4856-zerowanie-w-gniazdku-jest-bezpieczne/

To chyba zależy od reszty instalacji w budynku, w kazdym razie w mojej kamienicy w zeszłym roku przyszła ekipa z administracji, poodcinali wszystkie uziemienia doprowadzone kilkadziesiąt lat temu do (metalowych) rur i porobili zerowanie, twierdząc, że wymagają tego przepisy. Przy okazji zlikwidowali te bezpieczniki, które były na przewodach 'zerowych'...

Nie znam norm, ale opiszę swoje doświadczenia. Mieszkam w domku z instalacją dwużyłową. Miałem paskudne przepięcia na obudowie od pc-ta po prostu kopała. Doprowadziło to do uszkodzenia płyty głównej (przy wyjmowaniu dżeka od dźwięku spaliło jeden kanał audio). Po tym przykrym zdarzeniu zmostkowałem 0 na bolec (za radą elektryka) i wszelkie objawy ustąpiły - nic nie kopie prądu na obudowie nie ma. Działam z tym ponad rok i wszystko jest ok. U mnie to rozwiązanie załatwiło problem.

Pozdrawiam

a jak to jest: mój porzedni NadS300 w gnieździe EIC miał 2 bolce, obecna końcówka S200 ma też 2 bolce w gnieździe z tyłu, przedwzmacniacz S100 też ma 2 bolce w tym gnieździe, myśle że niektóre urządzenia innych producentów mają podobnie - jaki jest sens w tym przypadku stosowania przewodów zasilających, które zazwyczaj mają 3 żyły + ekran?

-> mario

Jeżeli faktycznie urządzenia (wzmacniacze czy inne) są podłączone po dwóch żyłach, to nie ma znaczenia, czy masz bolce uziemiane czy zerowane. Twoje urządzenia i tak nie są podłączone do bolca, więc równie dobrze mógłbyś nawet wcale nie mieć bolca w gniazdku.

Ale jeżeli kabel od gniazdka do urządzenia jest 3-żyłowy i urządzenie jest w ten sposób uziemiane, to lepiej jest podłączyć bolec do uziemienia lub zerować go.

Ze względów bezpieczeństwa zerowanie bolca jest na pewno lepsze, niż pozostawienie go niepodłączonego.

Natomiast (z tego co słyszałem) nie należy podłączać bolców do rur, kaloryferów, itp.

Janusz z Torunia

Już o tym pisałem, ale jeszcze raz napiszę. Obecnie mamy instalacje z ochroną przez zerowanie. Najlepiej skontaktować się z zakładem elektrycznym i tam zasięgnąć rady w konkretnym przypadku. Jeśli urządzenie ma przez producenta zainstalowany przewód dwużyłowy to tak ma byc i można podłączać do każdego gniazdka w scianie. Jeśli natomiast posiadamy urządzenie elktryczne zasilane przewodem trzyżyłowym, to koniecznie musimy podłączyć je przez gniazdo z tzw bolcem. W celu wykonania takowego należy skontaktować się najlepiej z jakimś zakładem świadczącym te usługi. To zaoszczędzi nam zdrowia i sprzet będzie lepiej grał. Żadnych uziemień nie wykonujcie jeśli wam życie miłe.

>Mario-podhale.Jeszcze niedawno posiadalem Wzmacniacz NAD S 300 .Posiada on zamontowany na tylnej sciance dodatkowy zacisk do podlaczenia uziemienia , wiec gdybys mial instalacje z uziemieniem to powinines je tam podlaczyc (przejzyj dobrze instrukcje obslugi) Naturalne, mozna zmienic gniazdko IEC na 3 -bolcowe.

Witam, w koncu wrociles.Na wiosne zaczynam budowe domu kolo Szczecina i chce zrobic pomieszczenie odsluchowe z prawdziwego zdarzenia , cale 30 mk.bez gratow, tylko jedno okno i drzwi i mase paneli akustycznych , acha z zona juz zalatwione .

Krell 300 iL , taka mala zabawka 13,5kg az dziwne ze taki mocny . Jak chce posluchac orkiestry lub efektow z plyt TELARC podlaczam VISATONY to istne trzesienie ziemi az swiatlo przygasa.

Zwrowanie jest skuteczne i mozna je wykonywac gdzie mamy instalacje 2 zylowa. W zasanie zerowanie tym samym co uziemienie ale ma 3 powazne wady:

1. Jezeli ktos zacznie kombinowac z przewodami w skrzynce z bezpiecznikami czy gdzies na linii i przez pomylke pomyli faze z zerem wtedy mamy na obudowie uzadzenia 230V!!!

2. Przerwanie przewodu zerowego pozbawa nas ochrony przeciwporazeniowej!!!

3. Brak mozliwosci zastosowania wylacznika roznicowopradowego.

Wlasnie przez to zaprzestano zerowania. Reszta to juz same zalety.

A jak wyglada uziemienie?

Jest to przewod zerowy rozdzielony na dwa przewody w skrzynce bezpiecznikowej i dodatkowo polaczony z metalowym przedmiotem zakopanym w ziemi. Wymagana rezystancja uziemienia powinna byc mniejsza niz 1666om. Wszystkie metalowe instalacje wprowadzone do budynku ( gazu, wody, centralnego ogrzewania) powinny byc polaczone z uziemieniem.

-> kozlo.4

Co do punktu 2, to również przerwanie przewodu uziemiającego pozbawia nas ochrony przeciwporażeniowej, więc ten mankament może wystąpić w kazdej wersji - uziemienia i zerowania.

A co do rezystancji uziemienia, to w żadnym razie nie może to być aż 1666 omów. Nie jestem pewien, ile to dokładnie jest wg normy, ale bodajże ok. 1 om, a w każdym razie nie więcej, niż kilka omów.

Janusz z Torunia

--> Yanoosh

Zgadza sie rownie dobrze moze zostac przerwany przewod uziemiający i pozbawi nas ochrony ale gdy zerowy zostanie przerwany gdzies na linii (za naszyn mieszkaniem) to uziemienie nie pozwala na pojawienie sie pelnego napiecia na obudowie.

Zeczywiscie moj blad rezystancja nie moze byc tak duza.

Uzyskanie rezystancji na poziomie kilku omow moze byc problemem ze wzgledu na znaczny koszt (duzo metalu w ziemi)uziemienia spelniajacego te normy. Coraz czesciej stosowane roznicowki sa bardzo czule i nie wymagaja az tak dobrego uziomu.

Szanowni koledzy bardzo dziękuję za informację, chociaż wydaje mi się, że temat jeszcze nie jest skończony, a mianowicie, w przypadku gdybym miał instalację przerobioną na trójżyłową/zrobioną przez fachowców/ to w jaki sposób miałbym podłączyć przewód uziemiający do do tego wtyku na tylnej ściance wzmaka - ground. A jak się orientowłem to fachowiec w jednym ze sklepów powiedział, że to jest zacisk do połączenia masy w przypadku gdybym miał gramofon analogowy - narazie nie mam.

odnosze wrazenie ze znowu po czesci zapedziliscie sie z tym uziemianiem na lapu-capu traktujac je jako audiofilski tuning, bez uwzglednienia konsekwwncji na dla jakosci dzwieku (abstrachuje od okablowania instalacji - mam na mysli same klocki).

Nie zawsze dodatkowe uziemienie daje pozytywne rezultaty (patrz petle masowe) tudziez jest technicznie mozliwe (sama konstrukcja klockow wyklucza takie rozwiazanie). Mysle ze niejeden z was posiadajacych klocki z wtykiem dwubiegunowym przezyje mala, niekoniecznie mila niespodzianke po zamianie kabli dwubiegunowych na trzybiegunowe z uziemieniem.

Zanim zaczniecie snuc domysly, domniewania zajrzyjcie poprostu na gotowe strony zajmujace sie bardzo detalicznie tym tematem. wystarczy przejechac mysza kilka centymetrow powyzej na LINKI i dzialke KNOW HOW (Uziemienie albo encyklopedia o wiedzy....)

Czy nie macie podobnego wrazenia, ze wielokrotnie wolimy 10 razy dyskutowac, dywagowac, przypuszczac i zgadywac, niz raz zadac sobie trudu i sprawdzic w dostepnych zrodlach jak to faktycznie jest :-)))

xajas

www.jaschiks.com

dokladnie

jesli macie uziemienie w kablu zasilajacym to zapomnijcie o uziemianiu obudowy osobno

tworzycie petle ktora raczej nie wplynie pozytywnie na prace ukladu

wiem co mowie bo pracuje na uczelni z bardzo czula elektronika i wiem co sie dzieje gdy pouziemia sie na lapu capu

• 7 miesięcy później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sorry ze linki tak osobno ale chyba to nie klopot

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

A ja dorzucę radę/przestrogę. Jesli ktoś wpadnie na pomysł podłączenia zarówno uziemienia jak i zerowania i będą one galwanicznie połączone, to niech ten ktoś wie, że tak robic NIE należy.

Kilka słów więcej z forum krótkofalarskiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zasadniczo wlasnie stosuje sie obecnie zerowanie, ale nie takie chamskie jak jeszcze za ostatnich lat komuny. jest juz inna filozofia (uklady sieciowe T-C-S) . Oczywiscie punkt szyny zerowej musi byc uziemiony by zerowanie mialo sens.

radze dokladnie pzreczytac:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.