Skocz do zawartości
IGNORED

Roksan Kandy K2 czy Naim Nait 5i ???

bimbom

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Koleżanki i Koledzy:) Stoję przed takim właśnie wyborem.. Oczywiście chcę posłuchać i jednego i drugiego, chociaż to nie będzie takie proste, bo ani jeden, ani drugi do najbardziej popularnych nie należą.. Dlaczego właśnie te dwa biorę pod uwagę?? Bo chcę kupić wzmacniacz docelowy, do którego będę w przyszłości dobierał komponenty, tak żeby od czegoś "porządnego" zacząć i żeby skończyć z tą wieczną wymianą klocków, kupowania, sprzedawania itp.:)

Słucham naprawdę różnej muzyki - i jazz, i rock i elektronika i akustyka - muzyka świata generalnie:) A i jeden i drugi myślę że są dosyć uniwersalne no i cena bardzo podobna..

A co wybralibyście Wy??

https://www.audiostereo.pl/topic/48522-roksan-kandy-k2-czy-naim-nait-5i/

marivs, 20 Sty 2009, 10:03

>IGNAC, to zależy co komu i na czym zależy. Znajmomy ma obecnie Roksan Kandy LIII a poprzednio

>posiadał Naim Nait5 i za tym drugim nie tęskni

a nie no jasne. ja cenie naima za muzykalność !!!

napisz napisz

kiedys zastanawialem sie nad kandyIII, ciekawe czy k2 jest naprawde duzo lepsza i warta swojej ceny, kandyIII mozna teraz kupic w dobrej cenie bo wszedl k2 , jakie sa wasze opinie na ten temat

Może zachowałem się trochę mało "profesjonalnie", tzn. nie słuchając wcześniej Roksana kupiłem Naima Nait 5i. Ale nie słuchałem Roksana tylko dlatego, że zakochałem się w Naimie od pierwszego "słyszenia" :). Oczywiście, trzeba jeszcze cały system dopieścić, wygrzać, pokombinować z kabelkami itp., ale to pierwsze wrażenie było rewelacyjne... Urzekła mnie przede wszystkim ta legendarna muzykalność i choć sam się śmiałem z tego określenia - doskonały timing - coś co trudno zdefiniować, ale to naprawdę istnieje!:) I to właśnie dlatego jestem od wczoraj szczęśliwym członkiem miłośników Naima:).

ps. choć nie wykluczone że nowy Roksan Kandy jest jeszcze lepszy, ale ja tego na razie sprawdzał nie będę;)

• 2 tygodnie później...

Porównywałem bezpośrednio naima 5i z Roksanem Caspianem i ten drugi był lepszy pod każdym wzgledem, a zwłaszcza muzykalności. Kandy K2 jest następcą L III. Nie słyszałem, ale sadzę ,że postęp się dokonał. Roksan K2 zapewne odziedziczył pewne cechy Caspiana, a sądząc po nagrodach i opiniach jednej i drugiej serii, to moze byc pewniak. Bez odsłuchu się nie obejdzie, bo potem może być płacz i zgrzytanie zębami. A w ciemno, ja wybrał bym Roksana, zdecydowanie. Caspian był o wiele lepszy od naimów 5i i 3.

wlasnie draze temat wymiany nada c352 na jeden z w/w wzmacniaczy do focal 816v.

ostatnio sluchalem kandy mk2 i naim 5i-2 z triangle altea ex. kandy fajnie angazowal szczegolowo leciutko podawane dzieki pomimo energii i basu proporcjonalnego do reszty. bas niczego nie zaslanial. wydawalo sie ze wszystko jest jak nalezy i laskotalo. moze nie bylo takiego misia jak naim ale bardzo sie podobalo. naim sie bronil bitem troche ciemniejszym zabarwieniem i sprawial ze nozka chodzila. ciekawe jak by to z focalami zagralo?

zgadzam sie z qman'em, jezeli roksan to caspian.

jednak mnie bardziej przypadl do gustu naim, nie dlatego ze jest lepszy niz caspian, to nie jest kwestia lepszy czy gorszy tylko kwestia pomyslu na dzwiek.

osobiscie swego czasu z czworki przesluchiwanych systemow (roksan, naim, linn, cyrus) wybralem tego ostatniego - a podobaly mi sie wszystie cztery...

to trudny wybor dlatego trzeba zawierzyc wlasnym uszom i wyjsc na przeciw oczekiwaniom.

mnie teraz fascynuje i "wciaga" cyrus ale najchetniej w drugim mieszkaniu zamontowal bym sobie system naima a w sypialni linna classika ;-)

zycie...

• 4 tygodnie później...

Ostatnio miałem przyjemność odsłuchania zestawu roksan candy k2 z kolumnami mordaut coś tam. Brzmiał potężnie mniej więcej tak jak dobry rockowy koncert na stadionie, ale na kolana mnie nie powalił. Może po prostu mam inne preferencje. Dodam, że słuchałem jeszcze zestawu CA 640 oraz 840 i na ich tle roksan był bezkonkurencyjny pod względem emocji, melodyjności. Brakowało mi w nim trochę arcamowskiego aksamitu (porównuję do fmj A18 i fmj CD17, który choć tańszy bardziej mi się spodobał). Proszę moją opinię traktować subiektywnie, bo ja zwracam jeszcze uwagę na stylistykę, a ta według mnie... cóz niezbyt przypadła mi do gustu... zestaw wyglądał tak jak go nazwali. Ale reasumując cukierek też jest fajny :) Cena w Londynie 750 funtów za klocek.

• 4 miesiące później...

Witam.

Podczepie sie do tego wątku żeby nie zakładać nowego.

Interesuje mnie ROKSAN KANDY KA-1.

Ma to grać z AE Aelite2 i cdp-x555es. Rodzaj muzyki w "o mnie".

Obecnie katuję na nich mf A1 i jest nieźle chociaż brakuję mi góry i mocy powyżej 11.30.

Pokój ma ok. 20m2

Czy może lepszy do tego zestawu będzie naim nait3 lub JOLIDA JD 1501S ?

Naim vs.Roksan

Elektronika:

Nait 5i-2+Cd 5i-2+Naim Naca5+Naim Snaic

Roksan Caspian M-1+Cd Caspian M-1+VDH The First Ultimate Mk II+VDH Hybrid Revolution

Kolumny:Paradigm Studio 60v4

Pokoj:22m

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21111-100009016 1249164646_thumb.jpg

post-21111-100009017 1249164646_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dawid_28, 2 Sie 2009, 00:10

a ten wpis to dodales po to zeby sie pochwalic, ze je masz, czy zeby napisac cos o wrazeniach, porownac ze soba, cos komus doradzic?

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Radze zmienić ustawienie Roksana. Cd na dół a integre na góre. Wiem co pisze. Druga sprawa - to są dwie różne półki. U mnie wygrał Caspian. Ciekaw jestem Twoich opini!!!

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.