Skocz do zawartości
IGNORED

Używany wzmacniacz do 500zł

Ciojuk

Rekomendowane odpowiedzi

Kompletuje moj pierwszy zestaw stereo. Poczatkowo planowalem kupno Yamaha AX-497 + Yamaha CDX-397 mk2. Pozniej pojawil sie pomysl kupna Yamaha RX-797, ale nie pozwala mi na to ograniczony budzet. W tej chwili rozgladam sie za uzywanym wzmacniaczem za gora 500zł. Szczeze to troche boje sie kupowac uzywany sprzet, bo nigdy nie wiadomo jak dlugo pogra, a dodatkowo w moim "miescie" nie ma osoby, ktorej mozna byloby powiezyc naprawe.

Postanowilem, ze wzmacniacz bedzie uzywany, do tego bedzie nowy odtwarzacz CD za gora 700zł i kolumny podstawkowe za okolo 1000zł. Czy jest sens skladania takiego zestawu. Jesli tak to jaki wzmacniacz mi polecicie. Dodam jeszcze, ze nie jestem audiofilem, a dotychczas muzyki sluchalem z komputera. Jesli moge tego oczekiwac to chcialbym by wzmacniacz gral naturalnie i cieplo.

Czekam na jakies ciekawe propozycje wzmacniaczy do 500zł (jedyny warunek to dobry stan wizualny i bardzo dobry techniczny, chcialbym by byl w kolorze srebrnym, jak najmniej plastiku, jesli moge tego wymagac za te pieniadze...).

https://www.audiostereo.pl/topic/48505-u%C5%BCywany-wzmacniacz-do-500z%C5%82/

"Jesli moge tego oczekiwac to chcialbym by wzmacniacz gral naturalnie i cieplo."

Albo naturalnie, albo ciepło. W żadnym budżecie nie znajdziesz wzmacniacza grającego naprawdę naturalnie, a co dopiero za 500zł. Ciepło owszem, np. Musical Fidelity A1, do tego Ushery 520 i Rotel 951 albo NAD 541i (jeżeli odtwarzacz musi być nowy, to nie wiem co polecić) i wychodzi całkiem ciekawy zestaw. To jeden pomysł, zaraz pewnie padną inne propozycje i będziesz miał z czego wybierać.

A co myslicie na temat troche starszych klockow ? Jest sens ? Jak to gra ? Na allegro rzucil mi sie w oczy ten wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie ukrywam, ze podoba mi sie przedewszystkim ze wzgledow estetycznych...

Cena atrakcyjna, niestety nie wiem czego mozna sie spodziewac po czyms takim. Jak to brzmi ? Ile to moze podzialac ? Czy w ogole da sie do tego podlaczyc otwarzacz CD ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a moze taki zabytek.Nie słuchałem ale podobno bardzo neutralny wzmacniacz.Mozliwe ze nic lepszego nie kupisz za ta kase.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Może i warto by było zakupić takie coś :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może się powtórzę ale zdecydowanie Rotel.

seria RA-9xx lub trochę starsze RA-8xx.

W cenie ok. 500 powinieneś się zmieścić.

Jedna wada- w tej cenie brak pilota.

Zalety- bardzo dużo.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

kurcze,brak edycji:

modele Rotela:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver - gwarantuje Ci że np pm 665 czy 665vxi biją na głowę hk 680 czy nawet hk 690

moze jeszcze warto pomyśleć nad pm 660 - teraz sie pojawił na allegro - można go kupic za grosze a sprzęt naprawde rewelacyjny - miałem okazje go słuchać ...

stary harman 665 na pewno długo podziala, a zagra swietnie. nie tak ciepło jak pm-68, nie tak audiofilsko jak pm-68, ale bardzo przyjemnie. z tym, ze jest wzmacniaczem o 10 lat starszym.

jeżeli damy tone defeat to zagra audiofilsko . jeżeli chodzi o cipło dzwięku to on taki z natury w tym wzmacniaczu jest .

te harmany to naprawde swietne wzmacniacze - nie wiem czemu niedoceniane - moze dlatego ze w polsce malo znane i malo popularne ...

wzmacniacze sa wykonane bardzo solidnie - jedyną wadą w niektórcyh egzemplarzach jest wadliwe działanie przycisków sekcji przedwzmacniacza - ale sa one rozbieralne i można je wyścić i będą jak nowe ( ja to robiłem właśnie wczoraj w moim pm 665vxi )

Czyli warto polowac na modele Harman Kardon:

PM-645vxi

PM-650

PM-655

PM-655vxi

PM-660

PM-665 [ chyba warto licytowac

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Jesli tak to do jakiej sumy (troche zniszczony jest...)]

PM-665vxi

Marantz:

PM-68

PM-7000

Jesli chodzi o Marantz'a to jakie modele jeszcze warto brac pod uwage ? Jest troche modeli nizszych od PM-68 przykladowo: PM-40, PM-52, PM-53, PM-55,PM-65, PM-66. Ktore oplaca sie kupic ?

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Moge jedynie potwierdzic ze PM 665 Vxi bije na glowe HK 680 bo robilem takie porownanie. Pelne dual mono a nie jakas popierdolka. 600 watt poboru z sieci i 2 razy 150 watt przy 4 i 8 ohmach. Niestety bije na leb takze Yamahe AX 900 o ktorej pisalem tyle dobrego i zawsze bede jej bronil. Ale HK w tamtych czasach (ten sam rok debiutu 1987) kosztowal prawie dwa razy tyle co AX 900. Uwazam ze warto dolozyc do tego wzmaka jesli jest w dobrym stanie. Co do Marantzow to raczej nie nalezy ich porownywac. HK nie ma w sobie nic z ciepla jest przezroczysty ma swietny jakosciowo kontrolowany bas i gra duzo szerzej. Moze nie czaruje jak PM 80 ale na pewno jest bardziej prawdziwy. Wazy tyle co poltora PM 80.

discomaniac71, 19 Sty 2009, 14:44

>sittek ten HK to jest mocny przeciwnik dla Rotela... Dla wielu nawet za mocny.

Rozumiem. Tylko sprzęt musi jeszcze co najmniej ładnie wyglądać. :) Mnie HK nie podobały się nigdy. jakieś takie czołgowate, a ten model pm 655 wygląda jak mój stary piecyk do gitary . Oczywiście jest to kwestia gustu z którą nie powinno się dyskutować, ale ja bym tego w pokoju nie postawił ( i znowu się pewnie komus narażę :). Bardzo zaciekawiła mnie nowa seria budżetowego marantza. Te nowe pm 7003 czy pm8003 wyglądają całkiem całkiem. Ale Rotela w zgrabności nie przebiją :) Choc nie powiem strasznie się zastanawiam.

discomaniac71, 19 Sty 2009, 15:37

>Tego Marantza do PM 665 Vxi (o nim pisalem) raczej nie porownuj. Nie ta liga.

faktycznie. w wyglądzie również. Ten z allegro nie ma szans. Jakby tania promocja ze święta dziękczynienia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co myslicie na temat wzmacniaczy z lat 70tych ? Jak brzmia ? Duzo gorzej od tych z lat pozniejszych ?

Ukryta Zawartość

Slyszal ktos ten wzmacniacz ? Bo wyglada zacnie i bardzo mi sie podoba, tylko ciekawe jak brzmi...

Sittek dobrze zauwazyl, ze modele HK wygladaja kiepsko co najmniej.

Czy do tych starszych modeli da sie podlaczyc odtwarzacz CD ? Czy w przypadku gdy taki wzmacniacz sie zepsuje, sa obecnie mozliwosci naprawy go ?

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem nie ma sensu wydawać 700 zł na nowy odtwarzacz. Lepiej spożytkować te pieniądze na zakup porządnego wzmacniacza. A co do strachu przed używanym sprzętem to prędzej popsuje ci się wzmacniacz niż odtwarzacz, no może poza laserem, ale z jego wymianą poradzi sobie chyba naprawdę każdy. Możesz nawet kupić jakiegoś używanego Philipsa CD713/723/753 - czyli Marantz w innym opakowaniu w cenie około 100 zł, (zabytkowe Philipsy są jeszcze lepsze, ale nie kupisz do nich nowego lasera, dlatego nie polecam) który z pewnością zagra lepiej od tych nowych budżetówek. Możesz też zainteresować się ostatnio popularnym tutaj zjawiskiem lampizacji - kwota którą dysponujesz była by wystarczająca do tego przedsięwzięcia.

Co prawda na tym forum stało się to już nudne, ale swoją drogą to 2500zł starczyło by na Pianocrafta i Siesty Sat, a za oryginalne monitory porządne kable i jakąś dobrą płytę. (Sam miałem tak zrobić to mi się zachciało wzmacniacza Musical Fidelity i teraz będę musiał kombinować co do tego pasuje a co nie, z resztą chyba nie muszę tłumaczyć)

A czy warto pchać się w używanego NADA 3020 lub 310 czy też lepiej pozbierać kasę na mocniejszego NADa ? Do DALI Concept 6. Na przykład NAD 302, 312 czy 320 ?

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.