Skocz do zawartości
IGNORED

DTS Master Audio i Dolby TrueHD ?

Jacekk011

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!Szukam pomocy wyjaśnieniu sprawy- jak wykorzystać ten dżwięk ( w tytule tematu) jeśli mój amplituner nie ma wejścia HDMI, ale za to ma wejście analogowe tzw sześciokanałowe. Czy dobrze rozumiem fakt, że jak odtwarzacz blue ray posiada na pokładzie w/w dekodery oraz wyjście analogowe sześciokanałowe - to na amlitunerze usłyszę ten rozkodowany dźwięk? Słyszałem, że DTS Master audio usłyszę tylko poprzez HDMI podłączone do amplitunera. Czy znowu muszę kupować ampli? A mój ( YamahaRXV1000) - kosztował mnie potad 5kzł parę lat temu i nie chciałbym go się pozbywać. Co znaczy określenie - wyjście strumienia bitowego DTS Master Audio - którędy ten strumień wychodzi i gdzie to się podłącza. Czy wyjściem optycznym dostarczę ten sygnał do ampli - jeśli ampli nie ma tych dekoderów , a blue ray - ma.

Przepraszam za chaos w moich pytaniach , ale szukam od kilku dni odpowiedzi na te pytania i żaden sklep mi nie udzielił. Poradźcie coś - będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam - Jacek

https://www.audiostereo.pl/topic/48440-dts-master-audio-i-dolby-truehd/

Nie jestem ekspertem w tym - mam obecnie 2 odtwarzacze blu ray - samsunga BD 2500 i Pioneera BDP 51 i amplituner Denon 3808 - w/w rodzaje sygnałów w tych blu ray wychodzą tylko przez HDMI - przez pozostałe wyjścia cyfrowe i analogowe tylko DTS i DD. Ale więcej o tym znajdziesz na innych forach m.in.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jesli dobrze pamietam to w przypadku gdy BD ma dekodery to teoretycznie uzyskasz to przez polaczenie analogowe z ampli. jednak z tego co wiem jeszcze chyba nie ma takiego BD z dekoderami takiej klasy aby odebrac roznice w jakosci dzwieku pomiedzy DD i DTS a ich "odpowiednikami" HD przy takim polaczeniu.

przy polaczeniu cyfrowym tylko HDMI i to chyba tylko 1.3b. Jesli sie myle zapewne ktos mnie zaraz poprawi:)

robcio> no właśnie słyszałem,że jest duża różnica, ale nadal nie wiadomo czy te formaty pójdą po analogu 6CH z odtwarzacza blue - na taki sony BDP 550 to ma. Kurcze wszyscy pokupili już ampli z HDMI - tylko ja się zostałem? Fakt nie interesowałem się, ale okazuje sie, że świat idzie do przodu. Koledzy chcę kupić jakić blue ray i nie wiem co mam robić, chcę by moja Yamaha dostała rozkodowany DTS Master Audio na 6CH- jaki blue ray to zrobi?

Jacekk011 - poczytaj testy tego Sony. Ma tak nedzne dekodery, ze zalecaja zakup 350tki bo szkoda kasy na 550. Dekodery odkoduja i puscisz to spokojnie na 6ch analog ale jakosc dekoderow na pokladzie BD nie odda roznicy pomiedzy HD a zwyklym. Jesli kupisz BD z najwyzszej polki jak radzi item5 to juz inna bajka ale i kasa inna niz Sony 550 wiec chyba nie o to Ci chodzilo aby wydac kilka tysiecy na BD.

Jacekk011 - kup sobie tani BD bez dekoderow. Sprawdz w jakim masz standardzie HDMI w TV. Ciesz sie obrazem full HD i dzwiekiem z mininej epoki tj. DD i DTS. Jak spadna ceny BD kupisz sobie lepszy za rok moze wiecej. Na swoim przykladzie powiem, ze dwa moze trzy lata temu zakupilem Denona DVD-3910. Kosztowal jako nowosc 9 tys PLN, ja zakupilem go gdy wchodzil jego nastepca za 50% ceny jako wyprzedaz czyli 4,5 tys PLN. po 3 latach kupilem projektor Mits HC7000, do ktorego byl jako gratis BD Sony S350. Wkladam DVD do tego Soniaka (700 PLN w MM) i moim zdaniem moj Denon (4,5 tys PLN) lekko wymieka. Sony ma upscaling DVD do 1080p jesli dobrze pamietam tym samym Denon pozostaje mi jedynie do CD i SACD bo DVD lepiej wygladaja na Sony. Co zrobisz wybor nalezy do Ciebie.

Ja radze jak koledzy wyżej

Tani player - w tej roli doskonale sprawdzi się SONY 350 i do tego ampli z dekdoerami. Zamkniesz sie spokojnie w kwocie 3 tysiecy złotych. Nie rob głupoty pt BR z dekdoerami bo nie dosc ze wydasz tyle samo co za SONY 350 i OKYO 606 to jeszcze za chwile sie okaze ze...taki DTS HD MA jest ale jako "future update" /tak jest w pioneerach/

Wg mnie- poroniony pomysł. Optymalne rozwiązanie to odtwarzacz bluray jako transport a reszte robi amplituner i TV. Tez mało się nie poniosłem na Pioneera LX71 a wczesniej Denona 2500 - ale szybko przejrzałem na oczy po lekturze danych technicznych, budowie tych urzadze etc

Faktycznie dobre BR kosztują od 5 tys w górę ale i tak ich przewaga nad tanimi modelmai polega glownie na analogowym torze audio. Szary Kowalski nie dostrzeze zadnych roznic po HDMI

dzisiaj sie bawilem pionerkiem mojego taty lx 51fd

i do mojej yamaszki wysyłalem dzwiek bistream

dts hd master audio i dolby true hd co tu duzo mowić czystość przedewszystkim czystość dźwieku powala ! np Die Hard 4 w dd 5.1 do dts hd master to potezna roznica na korzysc dts hd

sprzet przy tym dzwieku ożywa

teraz tak po lpcm dno nie polecam tych dzwiekow odpalac po hdmi pcm porazka

gorzej jak dd czy dts zwykłe bez dynamiki bez rozdzielczosci

nastepnie nie polecam odpalac tego dzwieku po analogu kiedy ma sie zajac dekodowaniem odtwarzacz

na bluray budzetowych ! rowniez porazka

tu sens zaczyna sie dopiero od sony5000es,denon 3800,czy pionek lx91

jednak dzwieki po bitstream a 51 fd mnie powalił bardzo rozdzielczy i czysciutki !

takze dla ciebie autorze watku polecam sony5000 es i wysyla dzwik po analogu ten soniak ma konkretne zasilanie i porzadna sekcje analogową audio !!

i jest najtanszy z tych co wymienilem jakies 5000 tys zl:)))

Co ty chłopie porównujesz?

Ten Pionek NIE UMIE dekodowac HD Mastera wiec po co robisz porównanie?. Wiadomo ze bedzie ...jak bedzie

Dekoduje tylko DTS Core a wiec ze strumienia 1.53 !

jedyne co mozesz porownywac to NAJWYZEJ TruHD bitstream vide LPCM

poniewaz odtrzymuje niezdekodowany strumien danych.

Dekodowanie do poziomu LPCM na poziomie Pioneera-każdego /oprócz 91/ - nie jest możliwe. Ani do poziomu wyjscia HDMI ani do poziomu 7.1 out. Tym samym potencjał legendarnych Wolfsonó zostaje niewykorzystany - chyba że słuchamy CD Audio albo płyt z dzwiekiem TruHD czy LPCM - wtedy owszem

Witajcie.Bardzo dziękuję wszystkim.Chyba mi rozjaśniło się w głowie.Piszę "chyba", gdyż widzę , że niestety będzie czekał mnie zakup nowego amplitunera. Nie zamierzam kupować drogich BR z super torami audio.Kupię coś Prostszego - może Philipsa 7200, a może Sony 350. Będę się cieszył pięknym obrazem, a na razie HD Master Audio na koncercie Rush sobie odpuszczę. Ale to przykre ogólnie. Myślałem kupując swoja Yamahę, że będę miał spokój na lata, ale niestety spokój został zaburzony przez BR i dodawane do tego nowe sposoby kodowania dźwięku.Na razie puszczę obraz hdmi do telewizorka, a do Yamaszki sygnał optyczny - zobaczymy co mi wykryje. Dobrze byłoby, żeby to był chociaż czysty DTS, ale ma płytce Rush pisze , że ma DTSHD. Najgorzej będzie jak mi puści tylko stereo.Wtedy będę cierpiał. A do kupna nowego ampli mnie nie ciągnie.Ciągle tą kasę i kasę wyciągają od nas maniaków dobrej muzyki.

Gdyby mi ktoś jeszcze wyjaśnił - co znaczy puszczanie z odtwarzacza strumienia DTSMA - czy dobrze rozumiem, że odtwarzacz ten strumień puszcza po hdmi , które podłącza się do ampli, który to dopiero rozkodowuje?

Co myślicie o ampli Harman Kardon?

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.Wątek będzie pewnie króciutki, ale jeśli ktoś zaglądający tutaj może podzielić się swoimi doświadczeniami z tymi nowymi kodekami i polecić jakiś ampli - będę bardzo wdzięczny. Myślę, że ta wiedza przyda się nie tylko mnie - Jacek

bedziesz mial maksymalna jakosc jaką mozna wycisnac z zwyklego dts czyli rdzeń core !bitrate 1.5 czyli nieźle !

ale dts hd ma zapomnij na optyku czy koncetryku za mała przepustowość

surowy strumien to zakodowany sygnał audio wysylany bezposrednio do dekodera np ampli !czy wzmak wielkoanałowy to co znajduje sie na plytce nie jest obrabiane w zaden sposób w odtwarzaczu np bluray tylko bezposrednio sama surowizna czysty sygnał leci do dekodera i tam poddawane jest dekodowaniu mam nadzieje ze wytlumaczylem co to bitstream

dts hd master mozesz uslyszec rowniez w swojej yamaszce bez zadnych cudów po zwyklych kablach rca musisz ich miec az 6:)

ale zeby to działało rozsadnie musisz miec porzadny klocek bluray jak sony5000 czy lx91 pionek

wtedy one sie zajma dekodowaniem zawartosci audio !i juz zdekodowany sygnal przetworzony na analogowy sygnal beda wysyłać na twoje wejscia analogowe kazdy kanal osobno dlatego musisz miec tyle kabli ! 6 kanałow 6 kabli

teraz zeby ten sposób miał sens nie radze sie pakowac w chłam typu sony 350 czy panasbd50 te blureyki zdaja egzamin jak transport bitstream

ale nie nadaja sie wogule do dekodowania dzwieku hd bo go delikatnie mowiąc degraduą !!

dts hd master mozesz uslyszec rowniez w swojej yamaszce bez zadnych cudów po zwyklych kablach rca musisz ich miec az 6:)

ale zeby to działało rozsadnie musisz miec porzadny klocek bluray jak sony5000 czy lx91 pionek

wtedy one sie zajma dekodowaniem zawartosci audio !i juz zdekodowany sygnal przetworzony na analogowy sygnal beda wysyłać na twoje wejscia analogowe kazdy kanal osobno dlatego musisz miec tyle kabli ! 6 kanałow 6 kabli

teraz zeby ten sposób miał sens nie radze sie pakowac w chłam typu sony 350 czy panasbd50 te blureyki zdaja egzamin jak transport bitstream

ale nie nadaja sie wogule do dekodowania dzwieku hd bo go delikatnie mowiąc degradują !!

Vitold_MA>dziękuję za kolejne informacje.Pójdę w stronę napędu BD i ampli z dekoderami.Ale spróbuję też połączeń 6ch - przynajmniej zobaczę jak to słychać - pozdrawiam - Jacek

Jak ktoś pisze wogule w ten sposób, to nie ma się co dziwić jego "wiedzy"

( w ogóle tak ma być!!!)

Pozdrawiam

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

czepiasz sie:) no dobra niech bedzie sony 550 !

dla mnie to jeden chłam

a thx to przemadrzalec ! za bardzo wnikacie w szczegoly gdzie wystepuja niepotrzebne dyskusje

caly ten bluray 350 ,550 ,czy tanei panasy to takie zabawki dla thxa:)

darekz !! 350 czy 550 zadna roznica ! proste to śmieć i to śmieć

a thx to głąb :) wogule nei odpowiedzial na pytania autora:) umie tylko dosrywki walić

wogule nei pomogles autorowi wiedze to ja kolego mam !

bo mam na to czas zeby w domu i za kolegami sie sprzetem wymieniac i eksperymentowac a ty przypsuzczam polowe swojego zycia zapierdalasz zeby sobie drogiego denona kupic i tak nie umiesz go obsluzyc:)

co ty za PIERDOŁY opowiadasz ?

Ten chłam /350/ nie musi miec zadnego dekodery by swietnie sprawdizc sie w roli tarnsportu. Wystarczy do pełni szczescia tylko nowy amplituner z dekdoerami HD.

Kazdemu kto chce bezmyslnie wywalić prawie 3tys zł na PRZESTARZAŁEGO Pioneera /71 czy 1800 na 51/ polecam wlasnie sony 350 i amplituner Onkyo 606

Wydacie podobne pieniadze a pozytek z tego bedzie o wiele wiekszy /pełne dekodowanie DTS HD Master, Profile 2.0, odtwarzanie plików JPG../ Jedyny warunek- dzwiek trzeba puscic jako bitstream /kwestia ustawienia w menu bluray'a/

o mobor? moze napierw przeczytasz jakie autor ma wymagania ! ? a potem przeczytasz to co ja mu doradzilem ze w roli transportu 350 czy taki panas bd55 to sie sprawdzi ale dekodowanie na pokladzie np takie bd55 to ! degradacja dzwieku??? moze sie dokladniej wczytaj co pisalem wczesniej ! a nie walisz prosto z mostu jak ten glab thx

kolega ma stary ampli chce dts hd master

doradzilem mu sony 5000 es czy lx91 :) bo?? bo to napewno wiesz dopiero te odtwarzacze potrafia porzadnie wywalic z siebie dzwiek analogowy !

dlatego taka 550 nazwalem chłamem czy bd 55 bo nic poza transportem onich dobrego nei swiadczy !!

czytaj ze zrozumieniem kolego mobor !! czemu tyle dobrego juz nie powiesz ? o sonym 550 ? przeciez to ten sam chlam co 350 tylko z analogiem i dekodowaniem hd?:) bo to syffffff i tyle i przestan nawijac makaron na uszy ! kolega autor nie chce zadnego onkyo ! tylko ma stara poczciwa yamahe 1000 i dla niego wyborem jest sony5000 es czy taki pionek lx71 czy denon 3800

A THX JUZ NAWET PEWNEI NEI WIE O CZYM MOWIE :)proponuje wikipedie

Vitold_MAN ja swój sprzęt potrafie obsługiwać, a ty ciemniaczku założyłe niedawno wątek, bo nawet nie widziałś, czy do twojwj yamahy 3800 można się podczepić z banankami. A to, że udzieliłeś komuś odpowiedzi, którą wyczytałeś w internecie to mnie zszokowało, jaki jesteś "mądry".

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

powtarzam jeszcze raz w roli transporta 350 czy 550 czy panas bd 55 niemam im nic do zarzucenia !

jednak jako pelnowartosciowy odtwarzacz dopiero mozna uznac sony5000 es czy lx 91 !!

i ta odpowiedz sie tyczy do pana autora ! a nie do tych pajacow co wczesniej glupie dosrywki

i swoje aluzje nic madrego ! w sumie tylko onkyo 606 i sony 350 ?:) kogo to obchodzi mobor? autora??

mysle ze wcale

Vitold_MAN - nie czepiam sie. Zwracam jedynie uwage na to, ze nie wiesz o czym piszesz. Wnosze wiec, ze swa opinie opierasz jedynie o cene produktu. Ja 350tke dostalem jako gratis do projektora. Poniewaz nie potrzebuje w tej chwili wersji HD dzwieku jestem z niego bardzo zadowolony. Nie mozna mu nic zarzucic pod wzgledem video a mysle, ze jako transpotr tez sprawdzi sie doskonale gdyz transport to transport. Za pewne docelowo zakupie Denona 3800 ale nie teraz. Uwazam, ze zakup wlasnie 350tki + dekodery w dobrym ampli spokojnie spelnia oczekiwania autora watku.

Po co tyle agresji i ocierania sie o wulgaryzmy. Piszemy o wyrafinowanych sprzetach wiec poszukajmy wyrafinowania w wypowiedziach swych...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.