Skocz do zawartości
IGNORED

Objawy niewydolności wzmacniacza.

Zolty

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi właściwie o nie-wydajność prądową. Jak to się objawia?

Mam Yamahę AX-396 i próbuje to grać z AA Phoebe, boję się czy 4 ohmy i 86 dB to trochę za dużo (mało?) dla tego wzmacniacza. Brzmi to jakby zza kotary - wysokie uciekły gdzieś daleko, bas rozlany (Yamahy tak mają podobno) i bardzo uwypuklona średnica. Czy to może być objaw zbyt dużego obciążenia dla wzmacniacza?

https://www.audiostereo.pl/topic/4842-objawy-niewydolno%C5%9Bci-wzmacniacza/

Gra to od Listopada, na początku było OK. Ostatnio po miesięcznej nieobecności wróciłem do słuchania i tu taka niespodzianka. Może to tylko moje wrażenie. Dzieki za porady - na dzisiaj planuję przegląd kabli. Później, jeśli zajdzie potrzeba będę podmieniał klocki.

=>Zolty

Jesli wczesniej nie grales na czyms duzo lepszym i nie znasz dzwieku zestawow za 10-15kzl element to mozesz cos takiego napisac ...

ale nie sadze

Jest to fajny zestawik - nie wiem jak graja AA, ale prase maja dobra.

I jesli mowisz, ze wszystko bylo dobrze, a teraz cos sie poknocilo ...

To moze trzeba sprawdzic kolumny/wzmacniacz w innym zestawieniu.

To mój pierwszy zestaw po kilku latach przerwy, a i wcześniej był to sztandarowy zestaw a'la późny Jaruzelski (CD Technics'a slpg240, radmor - po face liftingu (rocznik 1986) i altusy - a jakże - 140!). Porównanie mam żadne - w każdym razie nie w moim pomieszczeniu. W Top HiFi słuchałem tego i owego i Yamaha na tle innych budżetowych zestawów zabrzmiała najpoprawniej. Co do dźwięku - zapuściłem inną płytę, usunąłem pozostałości po Świętach (choinka) - i jest jakby lepiej. Może jestem przewrażliwiony. Dzisiaj wybieram się do RTV-Euro AGD, spróbuję jak ten zestaw gra na JamoFlat (teraz mam Straightwire Duo, a 60 PLN nie taki znowu wydatek) - nie wiem ino czy kupić 2x2.5mm czy 2x4mm - jakiej różnicy można sie spodziewać miedzy tymi kabelkami?

Zapomniałem o (być może) najważniejszym - korzystając z "płytki cud", zdemagnetyzowałem sprzęt puszczająć kawałek nr 57 przez 30 minut. Może to też miało wpływ na poprawę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.