Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny akustyk R2 odsłuchy

andrejos1

Rekomendowane odpowiedzi

założyłem ten wątek, gdyż nie znalazłem nic na temat projektu firmy akustyk kolumn R2. Kolumny złożone na dobrych przetwornikach, ale pytanie czy grają dobrze? Czy ktoś już miał styczność z tymi kolumnami i jest w stanie napisać coś na temach ich brzmienia?

Czy Passy 5 (pełne dual mono) bedzą wystarczające dla tych kolumn.

https://www.audiostereo.pl/topic/48406-kolumny-akustyk-r2-ods%C5%82uchy/

Ja posiadam rr2 akustyka (wyzszy wysokotonowy - ringradiator).

Czy graja dobrze. W moim systemie o niebo lepiej niz audio physic spark 5, po odsłuchu kolega sprzedał swoje proac 140 (nick szlufik na forum) i teraz słucha na rr2 - tez ma wzmacniacz lampowy.

Czy graja na poziomie kolumn za kilka razy wiecej jak to pisze akustyk na swojej stronie - nie wiem.

Słuchałm moich kolumn w salonie audio u znajomego i do porównania poszły Audio Physic Tempo 6 i Kef Reference (cos koło 20 tys) - drozszych kolumn w salonie nie ma. Ap miał nieco lepszą przestrzen zarówno od akustyków jak i kef. Góra pasma zdecydownie najlepsza u akustyka. W ilosci basu zdecydowanie z tej trójki dominowały AP , nie wiem czemu kef miały go najmniej moze dlatego ze bas reflex z przodu. U akustyka (ten model - obudowa zamknieta) bas jest szybki, precyzyjny ale nie zejdzie tak nisko jak bas reflex. Z tych trzech kolumn akustyk wydawał mi sie kolumna najbardziej prawdziwie oddajacą przekaz muzyczny ale A.Physic jest bardziej efekciarski (głownie bas).

Kolejną sprawa - ciepło brzmiacy wzmacniacz. Revelatory (18- stki) uchodzą za głosniki o dosc oschłej srednicy ale prawdziwosc przekazu jest imponujaca i to w nich lubie.

Wadą tych głosników jest długi okres wygrzewania. Jak postawilismy moje wygrzane kolumny obok surowych kolumn kumpla kolosalna róznica. Ponoc czas pełnego wygrzwania tych głosników to 400 godzin :(.

Co do mocy to nie nalezą do bardzo wymagajacych (40 wat z lampy je ciagnie (u mnie jdis u kumpla amplifon wt-40). Fajnie graja te kolumny z accuphase, z cayinem a88t bo z tymi wzmacniaczami ich słuchałem i do tych kolumn pasuje aksamitny dzwiek accuphase jak i ciepło lampy. Z ostro grajacym wzmacniaczem moze byc za sucho i krzykliwie ale moge sie mylic w praktyce moze byc róznie.

Planuje zamówic sobie teraz u akustyka monitory na peerlrsach bo zostało mi troche materiału i mam troche wolnego czasu zobaczymy jak to zagra.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu jest kilku uzytkowników akustyków ale z tego co sie orientuje ma sporo osób na forum te kolumny.

Przez jakis czas eberoth je miał i nawet chwalił mozesz napisac do niego jak i z czym to gralo o ile znajdzie czas Ci odpowiedziec. On miał u siebie mase sprzetu i róznych kolumn wiec pewnie bedzie wiedział z czym to sie je.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

moge ale po co? dawałem zdjcie juz na forum ze 2 razy. Narazie nie mam aparatu i jak cos to moge dac te co mialem o ile znajde je jeszcze w kompie. A o co Ci chodzi o fornir, wymiary ?

>dzieki za opis, rozwiało to po części moje obawy, choć wszystkie pewnie znikną jak je usłyszę na

>własnym sprzęcie.

Poszukaj najlepiej kogos kto ma akustyki i mieszka blisko wez swój sprzet i odsłuchaj. Ja mieszkam w Kielcach wiec mozesz wpasc. W weekendy siedze w domu, niekiedy w dni powszednie tez.

Pozdrawiam

Fornir kupiłem od kolesia na allegro (duze kawałki 240 cm na 43)nie barwiłem niczym ale miałem je troche przyczerwienic ale odpusciłem sobie.

Lakierowałem 6 razy ale bede jeszcze lakierował przynajmniej 3-4 u lakiernika i polerka.

Fajny fornir bo zmienia odcien w zaleznosci od rodzju swietła raz brązowawy raz czerwonawy.

Pozdrawiam.

Posłuchaj sobie jakichkolwiek kolumn na tym ostatnio "modnym" głosniku (xawian,esa,gamut) tyle ze obudowa zamknięta to nieco inny bas (szybszy spręzysty ale nie zatrzesie tak meblami jak pudło z rurą w plecach :) ale nie ma buczenia co ma miejsce w zle zaprojektowanych albo w marnych wykonanych obudowach bas reflex.

W obudowie zamknietej ciezej jest uwalic głosniki srenioniskotonowe (podcisnenie trzyma membrany) i nie wiem moze to co powiem jest bez sensu ale wydaje mi sie ze przy wiekszych głosnosciach dzwiek jest mniej zniekształcony niz w poprzednich moich konstrukcjach bas reflex.

Pozdrawiam

tu masz racje mówiąc o mniejszych zniekształceniach przy większych prądach dostarczanych do głośnika nisko-średniotonowego gdyż ma on jeszcze prócz średnich (które nota bene wymagają dużej dynamiki membrany) muszą przetwarzać również zakres niskich częstotliwości a przy znacznych wychyleniach średnie na tym cierpią.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.