Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Goldring GR2 - modyfikacja ?

tadeo

Rekomendowane odpowiedzi

Oto jaki manewr mi przyszedł do głowy - dwie płyty plexi po 2cm, pomiędzy nie kilka silikonowych, relatywnie cieńkich podkładek (na rysunku na niebiesko), płyty na rogach skręcone - powinno sztywniejsze niż pojedyńcza płyta, ale jednocześnie zapewnić izolację silnika.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>ganzz rozwiązania ,które chcesz zastosować w modyfikacji gramofonu tzn. "podwójnej półki z przekładką z absorbera" są zastosowane w mojej szafce na sprzęt audio ,konstrukcji Divine Acoustics.

Zdaje sobie sprawę, że patent już wcześniej opracowany i działa (no chyba, że nie jesteś zadowolony ze stolika) ... Pytanie tylko, czy w wypadku modyfikacji gramiaka też się dobrze sprawdzi? ;)

W przypadku gramiaka to nie wiem ,ale od dawna używam platform antywibracyjnych pod gramofony i wg mnie działa ,Powiem wiecej b.ważna jest nawet ta górna płyta na platformie /granit,drewno ,płyta MDF/.

W stoliku też ten "patent" odgrywa ważna rolę bo półki nie są mocowane bezpośrednio do jego nóg tylko "leżą" poprzez te absorbery na specjalnej konstrukcji.

ganzz_gut

tak sobie -kontempluje- czytając ten wątek

czy to co proponujesz mozna nazywać modyfikacją ;)

toż to nowy gramofon jest

bo przecież ze starego zostanie ramię i kilka części

to nie lepiej starego pchnąć i szukać odpowiedniego zamiennika no chyba ze cel to budowa nowej maszyny:)

albo jednak pomęczyć się ze "staruszkiem" i tą lekka konstrukcję stawiać na odpowiednim materiale

zawsze mierzi mnie jak widze na zdjęciach lekkie konstrukcje poustawiane na delikatnych ażurowych

-filskich- stolikach i do tego jeszcze szkło, nie musze się domyślać jak to gra , miałem - mam to za sobą :)

z materiałów "podgramofonowych" nie przerobiłem jeszcze dwóch płyt akrylowych, choć na pewno ciekawe by to było :)

na chwilę obecną optuje przy granicie i drewnie przełożonym "popularną" gumą + odpowiedniej wagi stolik najlepiej cięższy od użytkownika conajmniej raz ;))

pozdr.

>fubb

może i łatwiej wymienić na nowy, ale tu chodzi o zabawe ;) poza tym nie mam niestety możliwości kombinowania z materiałami 'ciężkimi', próbuje więc na inne możliwe sposoby. Kopromis, ale mam nadzieję, że twórczy...

Konstrukcja, jak się sprawdzi, może być przyszłościowa - wymianya ramienia czy silnika...

No to, tak mniej-więcej wygląda rysunek schematyczny nowej wersji plinty. Na niebiesko wycięcia w górnej płycie, na szaro w dolnej... Rzućcie krytycznym okiem, może o czymś zapomniałem???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>ahaja

'Koncepcja' jest na plexi - można dyskutować o materiałach, ale... tak ma być i już ;)

Silnik jest na dolnej platformie, także nie ma żadnego powierzchniowego kontaktu z ramieniem. Nie wiem czy w takim wypadku przeniesienie 'dalej' coś da.

A jak wygląda podstawa a'la SME?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - chodzi o tą blachę na której osadzone jest ramię. Można je wtedy przesuwać i ułatwia to ustawianie. Poza tym jak ci się znudzi to można wsadzić coś lepszego.

K

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

ganzz_gut, 17 Maj 2009, 22:28

>No to, tak mniej-więcej wygląda rysunek schematyczny nowej wersji plinty. Na niebiesko wycięcia w

>górnej płycie, na szaro w dolnej... Rzućcie krytycznym okiem, może o czymś zapomniałem???

Czy nie dałoby się zaokrąglić wymiarów plinty do 450x360mm (jeśli się nie mylę to moja pokrywa ma więcej niż 445mm szerokości - chwilowo nie mam jak zmierzyć)? Poza tym uważam, że umieszczenie włącznikua w oryginalnym miejscu w przypadku plinty z akrylu będzie psuło efekt. Może umieścić włącznik w nieco innym miejscu. Myślę, że samodzielne wywiercenie otworu fi18 w akrylu nie będzie stanowiło problemu (sugeruję nie uwzględniać tego otworu w zamówieniu).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

Można nie umieszczać i wiercić 'indywidualnie' pod własny włącznik. Oryginalna plina ma te 44,5 i 35,5 i pokrywa (przynajmniej moja) idealnie pasuje na te wymiary. Co prawda te 0,5cm nie zrobi wielkiej różnicy, ale może być lekki problem z wystającymi krawędziami... Nie wiem czy to będzie ładnie wyglądało.

ganzz_gut, 19 Maj 2009, 11:33

>Można nie umieszczać i wiercić 'indywidualnie' pod własny włącznik. Oryginalna plina ma te 44,5 i

>35,5 i pokrywa (przynajmniej moja) idealnie pasuje na te wymiary. Co prawda te 0,5cm nie zrobi

>wielkiej różnicy, ale może być lekki problem z wystającymi krawędziami... Nie wiem czy to będzie

>ładnie wyglądało.

Wieczorem poproszę żone o dokładne zmierzenie pokrywy, możliwe, że masz rację co do wymiarów.

- Duke Ellington -

ganz_gutt

445mm x 355mm jest ganz gut.

PS. Na rysunku masz 4450 x 3550 mm - taka plinta napewno będzie wystawać po bokach pokrywy ;-)

Szerokość wycięcia pod silnik i elektronike też spuchła o jedno zero.

- Duke Ellington -

Jeszcze jedna uwaga, warto zaznaczyć przy zamówieniu, że najważniejszy wymiar to dystans ramienia 219.5mm i to on powinien mieć największą dokładność. W innych wymiarach (poza średnicami otworów pod łożysko i ramię) +/- 1 mm nie zrobi większej różnicy.

- Duke Ellington -

Ok, jeszcze raz, z poprawkami. Dziś rozkręciłem 'puszkę' z silnikiem, żeby pomierzyć i wyszło, że dziura musi wynosić na wszelki wypadek 8x11cm. Można zapytać czy są w stanie zrobić taką pokrywkę, żeby nie było widać elektryki.

ps. może jakiś posiadacz regi jest chętny na wspólne zamówienie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ganzz_gut, 19 Maj 2009, 23:10

> Można zapytać czy są w stanie zrobić taką pokrywkę,

> żeby nie było widać elektryki.

Dobry pomysł. Ja bym to widział z czarnej plexi grubości 2-3 mm, zfazowanej na krawędziach, o wymiarach nieco większych niż otwór (+ 10 mm z każdej strony jeśli to nie za dużo).

- Duke Ellington -

ganzz_gut, 20 Maj 2009, 15:47

>Wiesz co, ja myślałem o takiej wygiętej puszce z 2-3mm plexi, podobnej do tej pokrywki, co jest

>teraz, tylko montowanej do dolnej platformy...

Dobrze kombinujesz ;-)

- Duke Ellington -

Yul, 20 Maj 2009, 19:39

>Tak patrzę na Kolegów pomysły na plintę, i się zastanawiam czy to będzie gramofon bez silnika?

będzie 'ze silnikiem', na projekcie oznaczony jako niebieski prostokąt ;)

• 1 miesiąc później...

Będzie się działo ;)

Ukryta Zawartość

post-10771-100009930 1247936096_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Oto nowa, zmodyfikowana wersja gorldringa GR2... Od dziś zwana GANZZ_RING GR2.0 beta... Jeszcze nie wszystko dopieszczone i dokręcone, ale już gra (kolosalna różnica - więcej niż się spodziewałem!!!). Jak powstanie ostateczna wersja to zrobię solidną sesję zdjęciową... Na razie dla zachęty ;)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.