Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Goldring GR2 - modyfikacja ?

tadeo

Rekomendowane odpowiedzi

GR2 ma chyba ramie RB300.

Mogę się wypowiedzięć o GR1 z ramieniem RB250.

Warto poeksperymentować z przeciwwagą (jest ich kilka do wyboru) - w ramieniu RB250 przyniosło do spektakularną poprawę brzmienia.

Kabelki wewnątrz ramienia - tutaj zmiany nie są już tak radykalne ale zauważalne.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

Hi,

ja w swoim wymieniłem; mate filcową na gumową, dałem docisk, wstawiłem kolce na miejsce gumowych, i interkonekt, sam nie wiem czy lepszy?.

Mozna jeszcze dać nowy talerz akrylowy, ale chyba z tym to dam se siana.

" Forever Death Metal "

A tu fotki tych "modyfikacji"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11738-100007366 1231417567_thumb.jpg

post-11738-100007367 1231417567_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Forever Death Metal "

Ja w moim wymieniłem matę na korkową ,okablowanie ramienia na Van Den Hul ,wkładkę na Goldring GX1042 ,dałem też docisk 0,8kg ale nie przyniosło to jakieś spektakularnej poprawy brzmienia .

Planowałem jeszcze zrobić odłączalne IC oraz wymienić talerz na akrylowy ale odpuściłem .

Jeśli w GR2 masz plastikowy trzpień przeciwwagi to polecam koniecznie spróbować wynmienić trzpień wraz z przeciwwagą. Ja używam przeciwwagi wykonanej z mosiądzu kupionej tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- Duke Ellington -

Gość rochu

(Konto usunięte)

Kolce powinny przenosić drgania gramofonu na stolik czy też izolować gramofon od drgań stolika (i ewentualnie podłogi)?

Czy kolce w tym Goldringu nie powinny aby być w przeciwnym kierunku?

I zdjęcie......sprzed dwóch lat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tadeo

Odłączny IC to pomyłka. Najlepiej pociągnąć druty z ramienia aż do pre bez żadnych dodatkowych połączeń.

Co do maty to właśnie będę eksperymentował z dwoma rodzajami mat DIY ;-)

Mata Panna z Ikea oraz mata antypoślizgowa z Real (jeśli uda mi się to wyciąć w miarę estetycznie to jedna z nich na 100% zostanie, moja filcówka nadaje się do śmietnika).

Ukryta Zawartość

post-8031-100007355 1231425725_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- Duke Ellington -

rochu, 8 Sty 2009, 15:27

>Czy kolce w tym Goldringu nie powinny aby być w przeciwnym kierunku?

A czy to ma znaczenie? Chyba chodzi o jak najmniejszą ilość punktów styku...

Ramię wysłać do modyfikacji do Origin Live albo do Michella.

Całość postawić na podkładkach antywibracyjnych SoundDeadSteel, do tego jakaś niezła mata (Origin Live, SDS lub Harmonix - to już będzie droga mata :) ).

Pod warunkiem, że sama konstrukcja gramofonu jest OK (nie ma przydźwięku z silnika, talerz dobrze wyważony i równo się kręci).

Witam !

Co tam słychać w wielkim świecie audio ? Wyczytałem, że szykuje się wymiana gramofonu ... Goldring będzie do sprzedania ? Jestem teraz na etapie analogu ;-) Obecnie mam Thorens TD-280 MK2 + Sumiko Black Pearl + Cambridge Audio 640P. Niby to jakoś gra ale nie jestem przekonany .... brakuje mi punktu odniesienia ... Z reszty systemu jestem zadowolony - od naszego spotkania wszystko się zmieniło oprócz kabli głośnikowych ;-)

pzdr

Piotr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• 3 miesiące później...

Postanowiłem się wpisać w tym wątku chociaż prawdopodobnie jego autor pozbył sie już Goldringa.

Od tygodnia cieszy mnie zupełnie nowe oblicze mojego GR1. Zainspirowany podstawa pod gramofon SRM/TECH Silent Base ( więcej informacji pod adresem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) zrobiłem sobie coś podobnego domowym sposobem. Zamiast akrylu uzyłem sklejki o wymiarach 450x360x18. Wyciąłem otwory fi50 pod łożyskiem oraz pod ramieniem. Silnik przykleiłem do sklejki za pomocą pianki dwustronnie klejącej 3M. Gramofon opiera się na podstawie na 3 sorbotanowych nóżkach w miejscu oryginalnych gumowych stopek.

Efekt usunięcia silnika z plinty gramofonu jest nie do przecenienia. Słychać różnicę już przy pierwszym odsłuchu i nie jest to różnica mała. Ilość szczegółów wzrosła znacząco; niższe rejestry nabrały dodatkowych konturów. Generalnie tanim kosztem współczynnik zadowolenia z gramofonu zwiększył się dwukrotnie.

Polecam podobny ekspryment właścicielom gramofonów Goldring/NAD/Rega.

Ukryta Zawartość

- Duke Ellington -

ganz gut w gramofonie nie chodzi o minimalna ilosc stykow a o drgania - igla przenosi drgania i to tworzy muzyke a wiec w gramofonie to drgania wszystkiego (glowki, ramienia, talerza, plinty, silnika, stolika, podlogi, kolum obok, calego budynku przy przejazdach tirow itd) - zwykle kolce to kiepski pomysl chyba ze sa kilkuczesciowe i instalowane w 2 warstwach na 2 platformach. Gramofon to jeden z nieicznych przypadkow gdzie vibrapody nie sa voodo choc i tak najlepsze sa metody laczone w kanapki - twarde z miekkim (kamien + elastyczne podkladki czy lozyska + sklejka) oraz pospolity piasek. Wazne by warstwy piasku, sklejki itp bylu mozliwie grube/wysokie wtedy jest dobre wytracanie. A z kolcami w bardzo cienkiej plincie na szklanym blacie to mozna robic lipe w sklepach z kolumnami.

>Piotr__

hmm.. odniosłeś się do kwestii, o której pisałem już daaawno temu ;)

Z tym, że ja nie kwestionuję potrzeby izolacji gramiaka od drgań (to jak najbardziej ważna sprawa i zgadzam się, że same kolce nie starczą), tylko chodzi o to czy ustawienie kolca do góry czy do dołu ma znaczenie... innymi słowy czy plinta stoi na główce kolca, czy główka kolca stoi na blacie/podstawce to ma jakieś znaczenie dla przenoszenia drgań??? Może ma, tylko jakie? ;)

>karbidoczaszka

Haa... też kiedyś widzałem ten 'upgrade' i planuje zrobić coś podobnego... z tym, że oryginalną plinte z mdf też zastąpić plexi. Czyli 2 płyty akrylowe o grubości 15-20mm, izolowane od siebie podkładkami silikonowymi + kolce od spodu, do dolnej mocowany silnik... Pisałem już do zakładu, który 'robi w plexi' - koszt takej podstawy to około 300pln... Można jeszcze dodać do tego talerz. Myślę, ze może to i efektownie wyglądać i grać (fotki prezentują jak to może wyglądać)... Jeżeli jest ktoś zainteresowany to zapraszam - może razem więcej zdziałamy ;)

Ukryta Zawartość

post-10771-100005272 1242218110_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>tadeo,

No, jak by tak się przedstawiały efekty amatorskiego tuningu, to nic tylko firmę gramofoniarską otwierać, zrobić kasę i leżeć do końca życia pośród hurys urodziwych, obsypanych diamentami.

Obaj koledzy się mylą, ten gramofon na dolnym zdjęciu to nie P-J Perspective jeno P-J 2.Xperience. A na górnym foto jest Bluenote Piccolo, jeśli ja się z kolei nie mylę.

>>>ganzz gut,

Jeśli akryl, to lepiej będzie dać zamiast dwóch płyt po kilkanaście mm grubości, jedną a porządną, tak ze 30 mm grubości lub lepiej - jeszcze więcej. Wtedy jest szansa, że plinta trochę wytłumi drgania, te dwie cienkie będą żyły własnym, rozedrganym życiem.

...gwoli ścisłości pj ma dwa gramiaki na plexi-plincie - xperience i perspex (dawniej chyba zwany właśnie perspective). Na zdjeciu faktycznie ten pierwszy. Ale fota poglądowa jedynie, że taki gramiak może ładnie wyglądać - nigdzie nie sugerowałem, że mój ;)

>yul

Dałeś mi do myślenia... idea dwóch płytek wzięła sie stąd, że daje to możliwość izolowania silnika od ramienia - na pojedyńczej trochę trudno (nie wiem jak to dokłądnie robi pj, ale widać, że to jakiś trudniejszy technicznie sposób, nie do skopiowania domowym sposobem). A i o płyty powyżej 2cm trudniej...

Yul ma rację jesli chodzi o grubość akrylowych płyt sam to przerabiałem kombinując z różnymi materiałami "podstawami" pod gramofon powiedziałbym ze 2cm płyta to minimum i warto brać grubsze, ale też wyszło mi ze od grubiści 3 cm zaczynają się robić koszty, pamietam ze oferowano mi do zakupu płata akrylu minimum metr na metr bo mniejszych kawałków nikt nie chciał ciąć.

>>>ganzz gut,

Sposób Pro-Jecta na izolowanie silnika od łożyska i ramienia jest prosty jak budowa cepa. Silnik dynda w powietrzu na gumowym ringu zaczepionym do plinty w czterech punktach otaczających wycięcie na motorek. Podobne rozwiązanie widziałem kiedyś w starym gramofonie Thorensa. Wokół okrągłego wycięcia w plincie (o średnicy nieco większej niż średnica silnika), osadzono pionowo cztery bolce o które zaczepiono 4 jednakowe sprężynki (na oko przypominające takie które są w długopisach, no może troszkę większe). Drugie końce sprężynek zaczepiono o 4 otworki w stalowym kołnierzu silnika, stanowiącym część jego górnego dekielka. I już masz motor odsprzęgnięty od reszty gramofonu wrażliwej na drgania. Nic prostszego. Spóbuj zastosować.

>>>fubb,

Ooo, metr kwadratowy akrylu 30 mm grubości waży 32 kilo. No, trzeba by się natachać. Ale to jest już jakaś masa. Akryl jest ciężki jak diabeł, bo ma dużą gęstość. Sam się zdziwiłem, gdy raz podsadziłem się aby podnieść taką nie za wielką płytę. Sprawiała wrażenie jakby była przyspawana do podłogi. W Łodzi zakład z wielkim wyborem akrylu jest na ul. Piekarskiej 27.

Pozdro,

Yul

Współczesny patent thorensa w wydaniu acrylowym - silnik w nóżce ;) Inne ujęcie sugeruje, że plinta jest połączeniem dwóch płyt... ciekawe czy da się domowym sposobem np. takie 2cm płyty połączyć???

Fubb ma rację, że szeroka płyta to niewspółmiernie rosnące koszty... Swoją drogą czy płyta 20mm plexi + druga i do tego izolacja silnika i tak nie będzie lepsza niż 18mm mdf, które jest obecnie?

Ukryta Zawartość

post-10771-100005190 1242244337_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Motorek może kosztować i 20tysięcy... ważne rozwiązanie ;)

A gdyby tak zrobić 2 płyty plexi po 2cm i między nie dać przekładkę z miękkiego materiału - typu silikon?

Nawiasem mówiąc bluenote piccolo jest z pojedyńczej dość cieńkiej płyty plexi, więc...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.