Skocz do zawartości
IGNORED

Najwygodniejsze słuchawki.

Mundek_60

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę Kolegów o porady praktyczne na temat jak wyżej. Często późnym wieczorem słucham w domu muzyki i oglądam filmy, kiedy reszta rodziny już śpi. Jestem skłonny do poświęcenia części doskonałości brzmienia w zamian za komfort słuchania. Wypróbowałem już następujące słuchawki:

Koss Porta Pro - żle, że leżą na uszach, nieźle leżą na uszach, fajny mechanizm podziału nacisku pomiędzy małżowiny i boki głowy, koszmarny pałąk. Za kilka lat, jak wyłysieję, to pewnie będę się w stanie z nimi oswoić. W skali dziesięciopunktowej wygody użytkowania daję im 6 punktów (8 dla łysych i 10 dla masochistów, potrafią poddusić jak żadne inne)

PX100 - niezła ergonomia ale nie lubię nacisku na małżowinach, wolałbym wokółuszne. Punktacja za wygodę: 6. Jeżeli ktoś znosi a nawet lubi ucisk na małżowinach to mogą być bardzo komfortowe.

Senki HD201. Jak na tanie słuchawki całkiem wygodne, ale nie latem. Pocą się uszy pod ceratką. 6,5 punktów zimą, 5 latem.

Senki HD595. Kupiłem je, bo recenzenci piali na temat wygody użytkowania. Może marudzę, ale spodziewałem się czegoś więcej. 8 punktów dla owłosionych i łysych, zimą i latem.

Napiszcie proszę o waszych doświadczeniach.

https://www.audiostereo.pl/topic/48257-najwygodniejsze-s%C5%82uchawki/

Lubię otwarte wokół uszne o słabiutkim nacisku na głowę. Nic, że słabo się trzymają, słuchając siedzę spokojnie w fotelu.

Zamknięte pozwalają lepiej odizolować się od otoczenia. Dają też z 10 dB lepszą dynamikę z tego tytułu. Jak chcę coś usłyszeć przy konfigurowaniu to używam takich zbliżonych do zamkniętych. Jak się pochylam nad klockami nie spadają z głowy. Do słuchania dłużej jak paręnaście minut nie nadają się.

Z Sennheiserów, które mam/miałem. Ocena czysto subiektywna.

HD650 - 4/10. Ciężki, sztywny, trzeszczący hełm-imadło z grubym dwustronnym kablem. Dobrze układa się na głowie, ale o wygodzie na dłuższą metę nie ma co mówić. Twarde poduszki.

PXC300 - 5/10. Leciutkie, poduszki trochę za cienkie by umożliwić dobre dopasowanie. Filigranowy dwustronny kabelek i wiszący na nim ciężki moduł NC.

HD25-1 [poduszki standardowe] - 5/10, minusy za klejenie się do uszu, brak wentylacji i duży ścisk. Nie do użytku z okularami.

HD555 - 6/10. Jednostronny kabel, mniejsza masa i mniejszy ścisk, ale poza tym patrz HD650.

HD25-1 [poduszki welurowe] - 7/10, uszy już nie cierpią, słuchawki układają się dobrze, choć nadal dość mocno ściskają i w dalszym ciągu o okularach można zapomnieć.

HD475 - 8/10, nauszne ale lekkie i ścisk niemal żaden, praktycznie się ich nie czuje.

HD590 - 10/10. Dla mnie referencja. Ścisk żaden, poduszki jak z puchu. Perfekcyjna wentylacja. Jeśli miarą wygody jest zdolność do 'znikania' po założeniu, o tych zapomina się po 30 sekundach, podobnie jak w niektórych AKG.

>HD590 - 10/10. Dla mnie referencja. Ścisk żaden, poduszki jak z puchu. Perfekcyjna wentylacja. Jeśli

>miarą wygody jest zdolność do 'znikania' po założeniu, o tych zapomina się po 30 sekundach, podobnie

Mam i potwierdzam.

Oprócz wygody, bardzo przyzwoicie grają:-).

B.

Moim zdaniem w dziedzinie wygody nie do pobicia są STAX-y.Można w nich słuchać muzyki przez wiele godzin bez uczucia zmęczenia.Niestety nie są specjalnie u nas popularne a szkoda bo produkty tego producenta są wykonane perfekcyjnie.

Kilka lat temu, przed zakupem słuchawek, porównałem je w pewnym wielkim markecie elektronicznym (a zakupów dokonałem potem dwa razy taniej przez neta) właśnie ze względu na wygodę. Na półce było kilka Sennków (od tanich do HD-600), Philipsów, Sony, Pioneer.

Najwygodniejsze okazały się Philipsy HP1000.

Na drugim miejscu Sennheisery HD-600.

Ostatnio badałem też jakiś model Denona za kilkaset złotych i AKG K 601 - poziom wygody wysoki (choć zawsze jakiś ucisk jest, póki co, nie ma cudów), podobny do Philips HP1000.

• Redaktorzy

Sony MDR-CD1700

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Grado GS1000 albo Beyerdynamic DT880 (nie Pro). Sony nie próbowałem. Ze Staxów wygodne są głównie Omegi II (SR-007 MkI i MkII), bo niższe modele niczym się nie wybijają w kwestii wygody. Na korzyść Grado przemawia też waga.

Każdy dopasowuje słuchawki do swojej głowy i mozemy miec przez to rózne odczucia-nie jestem tak zapalczywy jak wiekszosć na tym forum żeby twierdzić że np. STAX-y są naj..naj.Ale miałem DT-880,HD-600.HD-650 więc jakies porównanie mam.

• 1 rok później...

"troszke" spozniona odpowiedz:)

ale moge potwierdzic opinie o AKG - wiekszosc bardzo wygodna (mialem juz sporo modeli).

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

nygus, 31 Maj 2010, 21:15

>AKG 271 - kiepsko z wygodą, po godzinie mam zmiażdzone i zagotowane uszy.

masz wielkie uszy jak Ci sie nie mieszcza w 271

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.