Skocz do zawartości
IGNORED

Klub milosnikow Cambridge Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wprawdzie 840W, ale 851W niczym się praktycznie nie różni. 840W gra na poziomie NAD m3, a w szczególności to granie o klasę wyżej niż integry CA. Barwa po ciemnej stronie, duża dynamika, bardzo dobry bas. Mało wrażliwa na dopasowanie przedwzmacniacza, to bardzo duża zaleta.

Nie jest to jednak high-end ponieważ:

- brakuje mikrorozdzielczości

- przy wyższych poziomach wyraźnie więcej zniekształceń

- kiepskie wykonanie (w środku), odkręcające się terminale

Ta końcówka bardzo dobrze się sprawdza jeśli użyje się jej w bi-ampingu (do wysokich i średnich), bo wtedy jest mniej obciążona i właśnie wtedy na prawdę dobrze gra.

Cena trochę za wysoka. Nie wiem, czy monobloki Audiolaba nie są lepsze. Ale ogólnie bardzo udany produkt.

PS: przedwzmacniacza CA nie warto kupować.

840W gra na pewno lepiej niż Caspian, tak na marginesie.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

dzieki za info jutro pojade po alphe i dam znac co wyszlo...

Witam tak jak obiecałem napisze pare słów o kef i alpha 9 tak na szybko...

Więc dobre strony to piękna średnica dużo sie dzieje podczas odsłuchów koncertowych także przy muzyce rockowej wszystko jest ładnie podane na twarz!

Tak samo góra pasma szczególowa ale nie męcząca brakuje mi jednak przestrzeni może to być też spowodowane małym pomieszczeniem 12m2.

Ale mam zastrzeżenia co do basu dalej zostaje wrażenie że kolumny są mało kontrolowane a dokładniej basu jest mało ale mi to akurat odpowiada jednak gdy pojawi sie zejscie jest ono kiepskie brak kontroli!!! kolumny tylko pomrukują ale nie jest to ciekawe doświadczenie to tyle co moge powiedzieć także już arcam wystawiony na sprzedaż i czekam na CA 650 zobaczymy czy on sobie z nimi poradzi

Więc dobre strony to piękna średnica dużo sie dzieje podczas odsłuchów koncertowych także przy muzyce rockowej wszystko jest ładnie podane na twarz!

Tak samo góra pasma szczególowa ale nie męcząca brakuje mi jednak przestrzeni może to być też spowodowane małym pomieszczeniem 12m2.

Ale mam zastrzeżenia co do basu dalej zostaje wrażenie że kolumny są mało kontrolowane a dokładniej basu jest mało ale mi to akurat odpowiada jednak gdy pojawi sie zejscie jest ono kiepskie brak kontroli!!! kolumny tylko pomrukują ale nie jest to ciekawe doświadczenie to tyle co moge powiedzieć także już arcam wystawiony na sprzedaż i czekam na CA 650 zobaczymy czy on sobie z nimi poradzi

Za duże kolumny, za małe pomieszczenie. Tam takie coś nie zagra. Z kefa polecam ls50 lub r300.

Ten CA 650 nie uratuje sprawy, a napewno dupy nie będzie urywać.

tez jestem ciekaw czy Ci sie ta 650 spodoba, przy tego typu rozmiarach pomieszczenia poszukałbym raczej przyzwoitych monitorów. Edytowane przez Kacper525

Za duże kolumny, za małe pomieszczenie. Tam takie coś nie zagra. Z kefa polecam ls50 lub r300.

Ten CA 650 nie uratuje sprawy, a napewno dupy nie będzie urywać.

też tak właśnie myślałem że bedą za duże ale w planach mamy przeprowadzke do większego mieszkania i to jest pierwszy powód wyboru podłogówek drugi to to jest to pokój dzienny i nie brak tutaj warjacji mojej dwu letniej córki z owczarkiem dlatego też boje sie o monitory które bedą kosztować około 700f nie da sie tego jakoś naprawić może akustyka?

tez jestem ciekaw czy Ci sie ta 650 spodoba, przy tego typu rozmiarach pomieszczenia poszukałbym raczej przyzwoitych monitorów.

Napewno napisze spostrzeżenia co do 650a. A co do monitorów tak jak powyżej napisałem obawiam sie że to zły pomysł

Mam wprawdzie 840W, ale 851W niczym się praktycznie nie różni. 840W gra na poziomie NAD m3, a w szczególności to granie o klasę wyżej niż integry CA. Barwa po ciemnej stronie, duża dynamika, bardzo dobry bas. Mało wrażliwa na dopasowanie przedwzmacniacza, to bardzo duża zaleta.

Nie jest to jednak high-end ponieważ:

- brakuje mikrorozdzielczości

- przy wyższych poziomach wyraźnie więcej zniekształceń

- kiepskie wykonanie (w środku), odkręcające się terminale

Ta końcówka bardzo dobrze się sprawdza jeśli użyje się jej w bi-ampingu (do wysokich i średnich), bo wtedy jest mniej obciążona i właśnie wtedy na prawdę dobrze gra.

Cena trochę za wysoka. Nie wiem, czy monobloki Audiolaba nie są lepsze. Ale ogólnie bardzo udany produkt.

PS: przedwzmacniacza CA nie warto kupować.

840W gra na pewno lepiej niż Caspian, tak na marginesie.

A jak z poborem prądu, faktycznie pożera mnóstwo watów w czasie pracy? Aktywny, brak sygnału do 180wat. To ile w czasie muzyki?

Witam, dla zainteresowanych odtwarzaniem plikow 24bit 192khz w wersji SM6 V1, po podlaczeniu komputera do odtwarzacza za pomoca USB audio wszystko dziala i nic sie nie przycina. Jesli ktos ma maca to mozna ze stron takich jak Hdtracks.com sciagac pliki muzyczne w formacie AIFF i odtwarzac je za posrednictwem Itunes (flac jest niekompatybilny z OS X)

Witam, z uwagi na klub CA, postanowiłem wpisać tutaj zapytanie. Przepraszam, ze tak może butem wchodzę, ale potrzebuje pomocy.

Jakiś czas temu trafił mi się w ręce wzmacniacz Cambridge Audio A1. Wszystko niby ok, ale zauważyłem że coś jest nie tak albo z potencjometrem albo problem tkwi głębiej... Mianowicie podczas zgłaśniania od zera leci tylko jedna kolumna i dopiero ok godz. 8 załącza się druga i wtedy wszystko już gra cacy. Może i nic wielkiego, ale na dłuższą metę może się okazać frustrujące jak ktoś będzie chciał posłuchać cicho w nocy (jedna kolumna :( ) Po przeszperaniu niejednego forum, uznałem że potencjometr wymaga wyczyszczenia (aczkolwiek nie było żadnego trzeszczenia). Zabieg wykonałem, ale problem z opóźnionym załączaniem drugiej kolumny dalej jest. Czy ktoś z forumowiczów miał może już taki problem w swoim wzmacniaczu (może właśnie w CA A1)? Co to może być za usterka? Czy taki potencjometr dostane gdzieś jeszcze? Sam wzmacniacz gra bardzo fajnie,chciałbym go zostawić sobie (dźwiękowo, pomimo konstrukcji już starszej, zmiótł mój wzmak marantz pm4000).

Pozdrawiam

Witam mam ca 740c i 740a + kolumny paradigm studio 40 - dlaczego te klocki mi ładnie nie grają? brak wysokich tonów, brak dynamiki? Jak to podłączyć, żeby to grało?

Proszę o pomoc Jacek

Paradigm + Cambridge to kiepskie połączenie, miałem na testach.

U mnie wysokie popadały w sepleniącą ostrość, krew z uszu. Dynamika jako taka była, ale średnica dalej nie chciała wyść na wierzch -a to najbardziej bolało.

Testowałem na 11v7 + 651a Niby nie to samo, ale styl i charakter pozostaje idendyczny.

Dziwi mnie tylko twoja opinia. Napisz coś więcej. Może wzmacniacz był tuningowany? :)

• 2 tygodnie później...

Witam Szanownych Klubowiczów

W związku z faktem zostania właścicielem SM6, proszę o poradę dotyczącą dysku sieciowego. Co sądzicie o: QNAP TS-119PII vs Synalogy DS112

W chipie są ocenione jako najbardziej zrównoważone pod kątem tzw. power/economy ( jak rozumiem jakość do ceny )

Jednocześnie chciałbym zapytać, czy występują również u Was podobne objawy " dźwiękowe" przy słuchaniu FLAC-ów z dysku zewnętrznego poprzez USB A i to zarówno przednie jak i tylne wejście Otóż gdy podłączam przez w/w/ mojego WD Elements 1 TB ( wyjście micro USB B 3,0, a nie niestety zwykłe USB A ) , to w przerwach pomiędzy nagraniami słychać ewidentne taktowanie zegara dysku, przy wpięciu w USB A SM6. Nie wiem czy tak ma być, próbowałem znaleźć przejściówkę z dysku poprzez USB microB - USB B, żeby wpiąć się

w USB B SM6, ale nigdzie nie mogę namierzyć takiego kabla. Stąd poszukiwania dysku/serwera sieciowego.

Przy odsłuchu po sieci WiFi muzy z kompa żadne dodatkowe zjawiska dźwiękowe nie występują,

Pozdrawiam i oczekuję na jakieś sugestie dotyczące j.w.

Atoll AM 200 + ATOLL ST200 ( RCA TQ Ultra Black ) + CA CD Azur 651 C ( S/PDIF Wireworld Starlight Siver 7 )  + ( ELAC 247.3+ TQ Black II ) + Beyerdynamic Dt 860

Witam Szanownych Klubowiczów

W związku z faktem zostania właścicielem SM6, proszę o poradę dotyczącą dysku sieciowego. Co sądzicie o: QNAP TS-119PII vs Synalogy DS112

W chipie są ocenione jako najbardziej zrównoważone pod kątem tzw. power/economy ( jak rozumiem jakość do ceny )

Jednocześnie chciałbym zapytać, czy występują również u Was podobne objawy " dźwiękowe" przy słuchaniu FLAC-ów z dysku zewnętrznego poprzez USB A i to zarówno przednie jak i tylne wejście Otóż gdy podłączam przez w/w/ mojego WD Elements 1 TB ( wyjście micro USB B 3,0, a nie niestety zwykłe USB A ) , to w przerwach pomiędzy nagraniami słychać ewidentne taktowanie zegara dysku, przy wpięciu w USB A SM6. Nie wiem czy tak ma być, próbowałem znaleźć przejściówkę z dysku poprzez USB microB - USB B, żeby wpiąć się

w USB B SM6, ale nigdzie nie mogę namierzyć takiego kabla. Stąd poszukiwania dysku/serwera sieciowego.

Przy odsłuchu po sieci WiFi muzy z kompa żadne dodatkowe zjawiska dźwiękowe nie występują,

Pozdrawiam i oczekuję na jakieś sugestie dotyczące j.w.

kup dobry serwer (osobiście poszedłbym w synalogy) podłącz do modemu/routera, przewodem Ethernet. SM6 połącz z modemem przez wifi jeśli będzie zrywało połączenie użyj przewodu Ethernet (moim zdaniem najlepsze rozwiązanie) i ciesz się muzyka :-) Edytowane przez Kacper525
  • 3 tygodnie później...

Witam wszystkich, właśnie stałem się posiadaczem flagowej końcówki 851w.

Minimalistyczny wygląd i solidne wykonanie. Czuć to w każdym "dotyku".

Jestem teraz na etapie doboru przedwzmacniacza.

Cambridge Audio DacMagic Plus za 2390?

Cambridge Audio Stream Magic 6 za 2499?

lub preamp z Cambridge Audio Azur 851D za 5990?

• 3 tygodnie później...

Witam serdecznie,

jako posiadacz kilku zabawek z CA, napiszę dla zainteresowanych o moim zestawieniu.

640A, 640H i Esa Vivace MK1.

Obecne są wszystkie częstotliwości (jest basik, średnica trochę zimna, wysokie wyraziste- próbują górować nad całością przekazu)

P.S.

Czy któryś z kolegów ma może update serwera 640H?

Witam , mam pytanie, czy ktoś porównywał bezpośrednio SMS z odtwarzaczem BD 752? Słyszałem , że jako odtwarzacze sieciowe grają podobnie? :-)

Nikt nie porównywał tych dwóch urządzeń? Ponoć grają bardzo podobnie?

Temat stary jak CA. Może ktoś to już rozwiązał jakiś "domowym" sposobem. Sprawa dotyczy CA740A. Otóż przy zwiększaniu głośności pilotem wszystko jest OK, natomiast przy zmianie głośności za pomocą pokrętła czasami zamiast ściszać to zwiększa głośność....

Temat stary jak CA. Może ktoś to już rozwiązał jakiś "domowym" sposobem. Sprawa dotyczy CA740A. Otóż przy zwiększaniu głośności pilotem wszystko jest OK, natomiast przy zmianie głośności za pomocą pokrętła czasami zamiast ściszać to zwiększa głośność....

To co się popsuło nazywa się podobno impulsator. U mnie w 840E też się popsuł, chętnie bym naprawił chociaż z drugiej strony, to wolałbym się tego 840E pozbyć, bo go nie używam. Jakbyś coś więcej wiedział, to napisz mi proszę.

Te przedwzmacniacze faktycznie takie lipne? Zastanawialem się nad wymiana SM6 na dedykowany 851E lub starszy 840E

Jak chcesz, to możesz mojego 840E wypróbować. To nie tak, że jest on całkiem lipny, ale absolutnie na ma sensu kupować nowego, bo wtedy to żaden deal. Wtedy lepiej dołożyć parę złotych do czegoś wyższej klasy.

Albo jakiś felerny, albo kradziony? Tysiak za taki wzmacniacz?

Mieszkałem (żyłem) na wyspie przez jakiś czas. Rzeczywiście bywają okazje, ale CORAZ częściej trafiają się oszuści.

Rozmawialem z panem niby mówi że po 20sek już miał telefon i pan odebrał a reszty na pewno się nie dowiemy mieszkam teraz i wiem że są wariaci którzy potrzebują szybkiej gotówki ale żeby aż tak jakby ho wystawił za 500f i tak by poszedł także nie wiem z kad ta śmieszna cena

Co do oszustów fakt znajdą się dlatego myślałem nad zajęciem się sprowadzania audio do pl mam dobry kontakt z jednych ze sklepów ale to powoli napewno coś bezpiecznego

Narazie plany ale powoli

Te przedwzmacniacze faktycznie takie lipne? Zastanawialem się nad wymiana SM6 na dedykowany 851E lub starszy 840E

Ja mam 840E i u mnie pokretlo dziala.

Kupilem go za 600 EUR i uwazam ze w tej cenie nie ma nic lepszego.

Jestem zniechecony do klasycznych potencjometrow- albo trzaski albo nierowno graja kanalami.

Edytowane przez gimza

840E za 600 EUR, to ma pewnie jakiś sens. Ale już 851E za 6990 PLN, to jest paranoja, bo za 1-2 tyś. więcej można dostać DAC'a z regulowanym wyjściem, który zje tego 851E + 851C na śniadanie, czyli oferuje tak ze 3 razy lepszy stosunek wartości do ceny. Np. Grace Design m903 lub obecny m920 lub Hegel HD25. Grace ma w dodatku oprócz wejść cyfrowych, dwa analogowe i regulację głośności w domenie analogowej bez potencjometru, na układzie scalonym.

Zarówno Hegel HD25 jak i Grace m903 grają co najmniej na poziomie McIntosh'a MCD301, co było łeb w łeb, z możliwością natychmiastowego przełączania sprawdzone.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.