Skocz do zawartości
IGNORED

Klub milosnikow Cambridge Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Gość partick

(Konto usunięte)

Mission m34i

Wzmak CA a300

jak narazie podłączony jest BD samsung c-5900 zastanawia mnie czy Cd bedzie lepszym rozwiązaniem?

źródło nie ma aż takiego znaczenia.

napisz jak gra a300 z tymi kolumnami.

która to wersja jest, możesz dać fotkę środka?

co powiecie o tym?

to już swoje lata ma i nie wiadomo jak z laserem.

Edytowane przez partick

Co do CA a300 to wszystkie poprzednie wzmacniacze poszły w nie pamięć;-)

Kolumny dostały tego czego oczekiwałem czyli krystaliczna góra a nie pss,pss, bas krótki,dynamiczny!

Po włączeniu direct i potka na godz. 10 Poprostu mnie zamurowało tyle detalów że zaczełem sie oglądać gdzie i co to;-)

Może nie opisze tego audiofilsko ale zawsze coś:

Jak dla mnie jakby muzyka zaczeła szybciej grać,co do wokali to są na drugim planie za tymi wszystkimi detalami ale kiedy są potrzebne wychodza na przód,bas tak jak pisałem stał sie dużo krótszy nie zchodzi nisko ale jest szybki i przyjemny;-)

Dokładnie opisze arcama i CA ale jak bede miał chwilke czasu wolnego;-)

Myśle że duża zasługa jest w 50w/8ohm a arcam 30w/8ohm i dlatego odpadł

aha CA a300 V2;-)

Myślisz że żródło niema tu znaczenia?

Sam BD wystarczy?

A i jeszcze co fajnego wpadło mi w uszko to przestrzeń czasami mam wrażenie jakbym miał dodatkowe dwie kolumny koło siebie;-)

A może ktoś z was miał przyjemność słuchania tego wzmaka?

Jak coś Prosze o opinie....z czym i czego?

Bo ja jak narazie nie moge przekroczyć godz. 11 na potku bo w pokoju 15m2 jest masakra więc?

która to wersja jest, możesz dać fotkę środka?

Niema problemu dodam wieczorkiem...

Gość partick

(Konto usunięte)

masz jeszcze te Tannoye?

Bo ja jak narazie nie moge przekroczyć godz. 11 na potku bo w pokoju 15m2 jest masakra więc?

jak masz dobry sygnał ze źródła, to wzmacniacz jest w pełni wysterowany na 12.

Mam stoja u siostry a co?

A co do godz.12 to naprawde bedzie ciężko i nie mówie tu o spadaniu przedmiotów z mebli ale na 10 już sam siebie nie słysze krzycząc;-) Powaga....

Ale napewno po paru piwkach bedzie na godz. 15 he;-)

Da sie zrobić....Angole są wyrozumiali także spoko...

Też nad tym myślałem Pamietam że tannoye dały mi też dużo radości i mam do nich sentyment bo to moje pierwsze kolumny...ale z tym niema problemu do siostry mam 2 ulice dalej także wzmaki pod pache i jestem....

jak masz dobry sygnał ze źródła, to wzmacniacz jest w pełni wysterowany na 12.

Właśnie tego do konca nie czaje co dokładnie masz na myśli?

Troche dziwne powinnien grać od samego początku nie?

Możesz mi to szczegółowo przybliżyć?

• 1 miesiąc później...

Mam pytanie , czy orientujecie się gdzie można naprawić napęd w kompakcie CA 840 ?

Z góry dziękuję za wskazówki !

Jak na ironię losu najgorzej brzmiący i najtańszy kompakt jaki miałem , tj. Technics "chodzi" u znajomych (18 lat temu sprzedałem) do dzisiaj !

Piotr

Mam pytanie , czy orientujecie się gdzie można naprawić napęd w kompakcie CA 840 ?

Z góry dziękuję za wskazówki !

Jak na ironię losu najgorzej brzmiący i najtańszy kompakt jaki miałem , tj. Technics "chodzi" u znajomych (18 lat temu sprzedałem) do dzisiaj !

http://www.audio-video.slask.pl/

A co Ci się dzieje?

A co Ci się dzieje?

Jak włożę płytę cd , to po prostu jej nie czyta , wcześniej , powiedzmy jeszcze z dwa miesiące temu nie czytał tylko niektórych płyt lub jak odczytywał krążki , to na niektórych utworach były słyszalne w tle muzyki trzaski . W chwili obecnej wykorzystuję CA 840 w roli przetwornika , tzn . podłączam odtwarzacz DVD Sony kabelkiem cyfrowym do CA .

Tak się zastanawiam czy ma sens naprawiać , czy pomyśleć o konwerterze do laptopa ?

A co Ci się dzieje?

Dziękuję za link z adresem , Piotrek .

Piotr

Jak włożę płytę cd , to po prostu jej nie czyta , wcześniej , powiedzmy jeszcze z dwa miesiące temu nie czytał tylko niektórych płyt lub jak odczytywał krążki , to na niektórych utworach były słyszalne w tle muzyki trzaski . W chwili obecnej wykorzystuję CA 840 w roli przetwornika , tzn . podłączam odtwarzacz DVD Sony kabelkiem cyfrowym do CA .

Tak się zastanawiam czy ma sens naprawiać , czy pomyśleć o konwerterze do laptopa ?

Dziękuję za link z adresem , Piotrek .

No i chyba bedzie Ci ciężko kupić lepszego daca od tego który siedzi wewnątrz CA 840C, mysle ze w serwisie bez problemu sobie poradzą z tego typu problemami. Nawet jak by mieli wymienić laser to sa to grosze.

Ja u nich aktualizowałem tylko soft na najnowszy, bo na razie nie mialem z nim zadnych problemów, a mam go od poczatku jak sie pokazal.

Pokazal sie teraz nowy CA 651 http://www.hi-fi.com.pl/news_txt.php4?id=1568

ale to okrągłe 7 kzl, czyli 2 kzl wiecej. jak by jeszcze odtwarzala w sieci to moze bym sie zastanawial.

Jak juz masz CA 840c to nawet jako DAC jest b. dobry. Mialem okazje porównywac go z różnymi dacami i jakos nie bylo opcji by go zmieniac, czy cokolwiek dokupowac. Przy naszej chorobie to czesto sie wydaje ze to czego jeszcze nie mamy przewyższa to do czego zdążyliśmy sie juz przyzwyczaić.

Zawsze lepiej sobie potestować na spokojnie.

PZDR

GK

No i chyba bedzie Ci ciężko kupić lepszego daca od tego który siedzi wewnątrz CA 840C, mysle ze w serwisie bez problemu sobie poradzą z tego typu problemami. Nawet jak by mieli wymienić laser to sa to grosze.

Ja u nich aktualizowałem tylko soft na najnowszy, bo na razie nie mialem z nim zadnych problemów, a mam go od poczatku jak sie pokazal.

Pokazal sie teraz nowy CA 651 http://www.hi-fi.com.pl/news_txt.php4?id=1568

ale to okrągłe 7 kzl, czyli 2 kzl wiecej. jak by jeszcze odtwarzala w sieci to moze bym sie zastanawial.

Jak juz masz CA 840c to nawet jako DAC jest b. dobry. Mialem okazje porównywac go z różnymi dacami i jakos nie bylo opcji by go zmieniac, czy cokolwiek dokupowac. Przy naszej chorobie to czesto sie wydaje ze to czego jeszcze nie mamy przewyższa to do czego zdążyliśmy sie juz przyzwyczaić.

Zawsze lepiej sobie potestować na spokojnie.

PZDR

GK

Dziękuję jeszcze raz ! A czy mógłbyś jeszcze powiedzieć mi przez jaki konwerter USB łączysz komputer z dac-iem w CA 840 ?

Piotr

Dziękuję jeszcze raz ! A czy mógłbyś jeszcze powiedzieć mi przez jaki konwerter USB łączysz komputer z dac-iem w CA 840 ?

U mnie CA 840C otrzymuje sygnał albo z NA 7004, albo z Xtreamera.

I jedno i drugie podłaczone jest do routera do którego podłaczone sa z kolei i PC i dyski sieciowe.

Jezeli masz w laptopie ( lub PC) wyjscie cyfrowe czy tez optyczne to nie potrzebujesz niczego więcej.

W laptopie mam tylko wyjście USB

Pewnie taniej Ci wyjdzie zmienic laptopa na takiego z wyjściem cyfrowym audio, niż kupić konwerter lepszy do CA 840C

Zeby nie przedrazac pożycz taki jak trzeba i potestuj jak Ci to odpowiada.

Pewnie taniej Ci wyjdzie zmienic laptopa na takiego z wyjściem cyfrowym audio, niż kupić konwerter lepszy do CA 840C

Zeby nie przedrazac pożycz taki jak trzeba i potestuj jak Ci to odpowiada.

Ale czy laptop lub komputer gdyby miał wyjście cyfrowe optyczne lub spdif , to czy nie przedostaną się zakłócenia do dac-a w CA 840 ?

Piotr

Gość partick

(Konto usunięte)

w outlecie Richer Sounds na eBay UK, znowu się pojawiły czarne Cambridge Audio Azur 650A po £199.95

nawet sobie zanabyłem sztukę i będę mógł porównać z 640A łeb w łeb ;)

W laptopie mam tylko wyjście USB

Nie masz mozliwosci wypozyczenia konwertera asynchronicznego np: musical fielity V-Link II lub DAC'a V-DAC II.Jesli nie mozna toto kupic na ebayu niemeickim.

http://www.ebay.de/sch/TV-Video-Audio-/293/i.html?_from=R40&_nkw=v-link

Ale czy laptop lub komputer gdyby miał wyjście cyfrowe optyczne lub spdif , to czy nie przedostaną się zakłócenia do dac-a w CA 840 ?

Pozycz laptopa z takim wyjsciem, podłącz, a potem spróbuj usłyszec to co napisałeś.

Druga alternatywa, kup daca za 5 k zł i spróbuj to samo

Pozycz laptopa z takim wyjsciem, podłącz, a potem spróbuj usłyszec to co napisałeś.

Druga alternatywa, kup daca za 5 k zł i spróbuj to samo

Pytam ponieważ , w tej chwili wszyscy mówią i zalecają asynchroniczny konwerter USB . Pół roku temu kupiłem Nuforce DAC , jeszcze synchroniczny , ma on wyjście cyfrowe koaksjalne , które podłączyłem do DAC-a w CA 840 i brzmienie było trochę lepsze niż z dac-a Nuforce aczkolwiek nie tak wyborne jak z kompaktu CA 840 .

Być może dlatego , że ten konwerter -dac kosztował 400 zł. i nie ma wejścia usb asynchronicznego .

Piotr

Gość partick

(Konto usunięte)

w outlecie Richer Sounds na eBay UK, znowu się pojawiły czarne Cambridge Audio Azur 650A po £199.95

nawet sobie zanabyłem sztukę i będę mógł porównać z 640A łeb w łeb ;)

a właściwie, to już dwie sztuki - obie z defektami. nie polecam zakupów w Richer Sounds Outlet.

• 3 miesiące później...

Czesc ,

Mam pytanie : czy ktos z was uzywajac zestawu 840 ( pre i koncowka) ma problem z tzw. falowaniem membran ( zjawisko okreslane jako efekt subsoniczny , najczesciej kojarzony z odtwarzaniem z gramofonu ) ? Mam podpiete MA 6 RX i po wstawieniu w tor filtra wyeliminowalem ten przykry efekt przy winylu . Natomiast zauwazylem . ze membrany pracuja zbyt dynamicznie przy niskich poziomach takze przy odtwarzaniu z innych zrodel : CD , pliki cyfrowe przez DACa itd . Bardzo mnie to martwi , poniewaz slysze przy pewnych czestotliwosciach znieksztalcenia w jednej z kolumn i boje sie , ze wspomniane falowanie uszkodzilo glosnik sredniotonowy . Mam powazne watpliwosci , czy MA i CA stanowia dobra pare , chociaz sonicznie zestaw pracuje bardzo sympatycznie ( pomijajac oczywiscie wspomiane falowanie ) . NIe wiem , gdzie jest zrodlo problemu w odsluchu z CD ( winyl stanowil latwa lokalizacje ) . Czy to moze wina samego sprzetu czy tez typu glosnikow ? Prosze o opinie .

Można zapytać szanownych co się dzieje z cenami modeli 740 ? Nagle zaczynają kosztować 3999zł. Jeszcze dwa lata temu kosztowały 1000zł mniej. Jakaś ofensywa cenowa ? Pytam bo może chciałem kupić, jakoś mi się odechciało. Nie dość że brak nowych modeli z tej serii, to jeszcze świrują z cenami.

Jako posiadacz 840C, 840E oraz 840W powiem krótko: stosunek dźwięku do ceny - bardzo dobry, natomiast jakość wykonania, bezawaryjność bardzo kiepska. W każdym z tych klocków coś szwankuje. Moja rada: trzymać się od tej marki z daleka.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Jako posiadacz 840C, 840E oraz 840W powiem krótko: stosunek dźwięku do ceny - bardzo dobry, natomiast jakość wykonania, bezawaryjność bardzo kiepska. W każdym z tych klocków coś szwankuje. Moja rada: trzymać się od tej marki z daleka.

Posiadam BR CA 751BD i jest ok, nie mam żadnych zastrzeżeń, teraz na testy wziąłem wzmacniacz 851A - wykonanie naprawdę robi wrażenie, że nie wspomnę o dźwięku. Zastanawia mnie tylko potężny apetyt na prąd tego wzmacniacza 800W. Czy zużycie prądu jest zależne od głośności słuchania? :)

Posiadam BR CA 751BD i jest ok, nie mam żadnych zastrzeżeń, teraz na testy wziąłem wzmacniacz 851A - wykonanie naprawdę robi wrażenie, że nie wspomnę o dźwięku. Zastanawia mnie tylko potężny apetyt na prąd tego wzmacniacza 800W. Czy zużycie prądu jest zależne od głośności słuchania? :)

i jak wrażenia?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.