Skocz do zawartości
IGNORED

Klub milosnikow Cambridge Audio

Rekomendowane odpowiedzi

witam

dzieki za info. Chodzi mi w zasadzie tylko o jakosc dzwieku- jak najlepsza za te pieniazki:) Masakryczna osbluga? co masz na mysli- w koncu to tuner wiec nie powinno byc problemu:) Co do wyswietlacza nie przeszkadza ze jest nie czytelny z pewnej odleglosci.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Pięć programów w grupie. Przeskakiwanie między grupami mało ergonomiczne zwłaszcza jek nie widzisz co jest napisane na wyświetlaczu.

Pogoniłem go szybciej niż kupiłem.

Za 500 zł kupiłem w stanie sklepowym ONKYO T-4970. Gra niemal jak z CD, czytelny SUPER sprzęt. Cała masa przydatnych filtrów, 2 anteny i wygląd!

dzieki:) Onyko wyglada ok ale ja potrzebuje tunera z DAB'em.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Kolego Stecko tuner 640Tv2 dokładnie opisałem powyżej w kilku postach, a raczej zgnoiłem go proszę przeczytać. Nie polecam go z całego serca. Ostatnio przy przełączaniu na DAB i z powrotem skasował mi zaprogramowane stację FM. Oczywiście DAB nie będzie w Polsce , będzie może DAB+ testy we Wrocławiu. Zresztą CA opracował już nowy tunerz DAB+patrz strona producenta.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Panowie

Ale tu nudą wieje na tym naszym wątku.

To może dla rozruszania - tamat. Postanowiłem rozbudować moją stajnie o kolejny klocek. Tymczasowo działałem (patrz o mnie) ale czas na zakup wzmaka. Na 99% pozostanę przy Kambodży ale pytanie czy kupić:

CA 740A

CA 840A

Marantz PM 8003

a może jeszcze inny.

Budżet 3000 (niektóre z tej listy można będzie kupić nówki, niektórych tylko używki)

Napędzac mają KEFY. Muza, każda, rock, jazz, instrumental, dużo śpiewających kobiet, ale i klasyka - coraz więcej ... ;-)

Macie jakieś typy. Pewnie i tak skończy się odsłuchem ale chętnie poznam opinie tych, któzy z poszczególnymi tymi modelami się spotkali - nie tylko w sklepie na półce ..;-))

MadOnion

Jeśli cię zainteresuje moja opinia to przez 10 miesięcy męczyłem się z CA740 i moim zdaniem to słaby wzmacniacz (cały czas wmawiałem sobie że może tak musi być,że może jest dobrze,kwestia przyzwyczajenia itd.Moim skromnym zdaniem Marantz bije go na głowe i już byłem skłonny go kupić,na szczęście przesłuchałem naima i to był strzał w dziesiątke - może spróbuj?

Marco dzieki za odp. Kazda opinia mnie interesuje.

A możesz przybliżyć szczegóły. Co było niezadawalające w 740 a w czym Naim lepiej sobie radzi i na jakich kolumnach testowałes

W porównaniu do naima CA to dzwięk bardziej głuchy,przytłumiony stłamszona góra zupełny brak kopa drivu,jedynie średnica jako tako się broni.Kefy to kolumny ok ja CA i Naima słuchałem w sklepie na Monitor Audio i Dynavectorach,a w domu na Dynaudio.Zupełnie inaczej wygląda sprawa z odtwarzaczami CA i moim zdaniem są całkiem ok.

Może w rocku wzmacniacze CA jeszcze się bronią ,ale w klasyce której ja słucham niestety nie.Przy naimie żaden sub ani regulacja tonów nie jest potrzebna!

Pozdrawiam.

Witam wszystkich.

Podłączam się ze swoim CA A5.

Dużo tu wszystkiego na temat serii azzur, ja proszę o opinie o A5, A500, (to podobno bliźniak,

tylko z potencjometrem na pilota)

Chętnie posłucham opinii innych, wymienię spostrzeżenia.

Za wpisy z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Ja mam Ca AZUR 740A od 1,5 roku. I też mam coraz więcej obiekcji do wzmacniacza. Mało basu. Dzwięk mało dynamiczny. Brak gwałtownych uderzeń basu. Wzmacniacz chyba melancholijny dla romantyków. Mam tuner AZUR 640Tv2 i w komplecie dzwięk zestawu to raczej porażka. Ratuje mnie CD Harman Kardon 970, który nadrabia trochę niedoskonałości wzmacniacza na dobrych płytach. Myślę, że ten wzmacniacz jest przereklamowany. Trzeba odsłuchiwać i to kilka razy bo autosugestia jest zdradliwa.

KOK,

...mam Ca AZUR 740A... Mało basu. Dzwięk

...mało dynamiczny. Brak gwałtownych uderzeń basu...

Wydaje mi się, że za słaby bas u Ciebie odpowiadają raczej 6-cio calowe vifki a nie 740A. Chętnie podpiąłbym 740A, ale chwilowo poza zasiegiem finansowym. Pozdrawiam

Podoba mi się to co opisał Marco 1972 o wzmacniaczu CA Azur 740A. Ja mam kolumny Avance DANA 680XT. Są to spewnością dość trudne kolumny dla wzmacniaczy. Muszą dostać niezłego kopa zanim je sie rozrusza. Jednak z CD Harman Kardon 970 dzwięk na dobrych płytach jest angażujący natomiast z tunera Azur 640tv2 dzwięk tylko na niektórych stacjach i audycjach jest znośny. Ogólnie wzmacniacz jest dobry, lecz brakuje mu tego czegość co wciąga wsłuchanie. Może za mała mikrodynamika, może za trudne kolumny ? Bas za mało zróżnicowany kolorystycznie. Oczywiście wzmacniacz ma kopa w głośności ale przy małych poziomach dzwięku jest zbyt mała dynamika. No i ten potencjometr, który trzeba dość długo kręcić zanim osiągnie się wymaganą głośność. Wzmacniacz ma mało czułość wejściową, więc bierze dopiero po 12 godzinie i trzeba dość długo pilotem cisnąć zanim tam dojedzie ? Wzmacniacz na pewno wyciąga ładnie wokale przy dobrych nagraniach lub z radio program 2. Ale brakuje tej energii w skali mikro, skoków głośności podnoszących emocje, uderzenia basem, jężeli jest on w nagraniu. Myślę, że nie powinno się iśc w kierunku dużych mocy wzmacniacza i kolumn to błędne koło. Przy dużych mocach wszystko gra dopiero przy dużych poziomach głośności. A tak długo słuchać się nie da.

Proszę o komentarze.

Zabiorę głos jako były użytkownik CA, co prawda amplitunera 640R, ale całkowicie popieram to co napisał KOK. Przy niskich poziomach głośności zero przyjemności ze słuchania muzyki, wzmacniacz "rozkręcał" się dopiero przy większej głośności(do kompletu miałem CD 640C). Ja natomiast lubię zwłaszcza wieczorem się delektować muzyką i to niekoniecznie głośno. .

Dlatego m.in. rozstałem się z CA (innym powodem było pożegnaie z KD w ogóle). Ogółnie sprzęt mało dynamiczny. Obecny sprzęt spełnia moje oczekiwania, a podstawa basowa jest wystarczjaca nawet przy cichych osdłuchach. Zaznaczam, że kolumn nie zmienialem, wiec porównaie jest miarodajne.

Co do tunera to kupiłem używany vintage marantz i muszę stwierdzić, iż muzykalnością bije na głowę wspólczesne produkty.

Pozdr.

Dziękuję Wam za opinie.

Szczególnie Tobie elessar - mam dokładnie ten sam sprzęt i tez uważam że po cichu, wieczorem, czyli niestety dopiero wtedy kiedy moge słuchać, sprzęt nie potrafi wykrzesać z siebie tej soczystosci . Na wyższych poziomacj - powiedzmy tak od -45Db jest coraz lepiej.

Poza tym zauważyłem (nie wiem jak u innych porducentów) ale CA jest bardzo wrażliwe na słabej jakości nagrania. Jedne grają wyśmienicie (np. PF - Fianla Cut, ale japończyk, czy też Petrucci, Rudess i o dziwo Riverside) a inne (np. PF - Delicate Sound of Thunder) brzmią ubogo i to bardzo wyraźnie słychać..

Jak się uda to wypożycze 2,3 wzmaki i odsłucham na sprzecie w konkretnej akustyce mojego pokoju, na wygrzanych kolumnach. Tak więc taki "pomiar" będzie najbardziej miarodajny. W sumie w budzecie przewidizanym na wzmak mieszcze się z Marantzem 8003 (wliczając rabat;-)) lub własnie CA 740A a może jeszcze coś się uda odsłuchać

pozdro

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

do wszystkich zwolenników,fanów cambrigde audio 640,840 i nadów-proszę WAS,posłuchajcie wzmacniacza lampowego yaqin b 100 lub amplifona-zobaczycie a raczej usłyszycie jak nędzne brzmieniowo w każdym aspekcie jest nad,cambrigde audio,audiolab itp.itd.pozdrawiam serdecznie-yaqin b 100 w bespośrednim odsłuchu na tym samym sprzęcie pokonał luxmana L 505,który kosztuje ok.17 000zł.a luxman l 505 gra lepiej niż cambrigde czy nad-obydwie przereklamowane marki-dopóki nie kupiłem yaqina b 100 i amplifona nie zdawałem sobie sprawy jak bardzo ,dobry wzmacniacz zmienia na in plus brzmieni całego systemu-i jeczcze jedno wzm.yaqin b 100 na zwykłych za 3 zł interkonektach,przewodach od pralki o wiele lepiej gra niż cambrigde audio np.840 lub nad 372 żebyście podłączyli kable głośnikowe i interkonekty za parę tysięcy zł.-uwierzcie lub sami posłuchajcie-to nie kable ale dobry wzmacniacz lub aplikacja gra-pozdrawiam piotr z łodzi

Piotr

panie "dekoracja" nie dodam tego wpisu do krell-a ani Mbl-a bo nie słuchałem wzmacniaczy owych marek i nie porównywałem ich z amplifonem i yaqinem i może pan sobie darować te sarkazmy-to ,co opisałem na tym i innych forach,to są moje prywatne refleksje z którymi się podzieliłem-i naprawdę nie mam zamiaru z panem i panu podobnymi się licytować i spierać nad wyższością Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą-luxmanem L 505 kontra amplifon czy yaqin

Piotr

to prawda cd 840 c cambrigde audio w swojej cenie jest wybitnym kompaktem--świetnie łączy muzykalność z dynamiką-szczerze polecam-szkoda że wzm.cambrigde audio np.840 A nie jest jego godnym sprzymierzeńcem-więcej degraduje brzmienie tego kompaktu.

Piotr

dodam jeszcze ,że brmienie cd CA 840 C w bezpośrednim porównaniu bardziej mnie urzekło niż Vincenta za podobne pieniądze czy znacznie droższego cd ayona 1 pierwszą wersję tego austriackiego kompaktu.

Piotr

• 3 tygodnie później...

Czesc ,

Witam z CA 840W+840E +840C .

Mam ten zestaw od kilku dni i powiem szczerze ze jestem zalamany !

Wczesniej mialem starego Technicsa z korektorem i dzwiek wydawal sie byc o niebo lepszy !

Teraz wlasciwie nie wiadomo , o co chodzi ..... Slucham glownie winyli , ale bas jest tak slaby , ze musialem podlaczyc suba z kina domowego , bo mialem ochote wywalic ten caly zlom za okno .

Powiem krotko - muzyka brzmi jak zza szyby , zero dynamiki . CD player , ktory ma wbudowany upsampling brzmi gorzej niz MP3 z komputera na zestawie Logitecha .

Na razie jade na KEF IQ7 , ale moj start Technics chodzil na Tonsilach i brzmialo to lepiej ( subiektywnie ) niz ten przereklamowany zestaw . Jezeli macie podobny zestaw podzielcie sie wrazeniami , bo ja wije sie ze smiechu , jak to mozliwe , zeby sprzet za takie pieniadze chodzil gorzej niz radio w samochodzie .

Nie chodzi gorzej, tylko Twoje przyzwyczajenia do słuchania twardych od THD wysokich, podbitego basu, zniekształconej średnicy są tak duże, że zmiana z technicsa na coś solidnego wymaga osłuchania. Być może pokazały słabość kolumn, która do tego czasu była maskowana, a byc może muzyka którą słuchasz nagrana "na kolanie" i po zmianie sprzetu przyszedł czas na zmianę upodobań muzycznych?

Podobnie jak wypowiedź o nieprawdopodobnej degradacji dźwięku przez wzmacniacze CA

w stosunku do lampiaka niesie ze soba emocje. Co to znaczy lepiej? Może po prostu inaczej i cos co dziś uważasz za słabe może okazać się za rok OK a "piekne" buczące basy czy słodka od pofalowań charakterystyki średnica z lampiaka po roku będą wprawiały do wściekłości.

mam pytanie do maniaków kambodży- w czym objawia się różnica między cd 640 a cd 640 V2? pytam, bo mam okazję kupić V2 w dobrej cenie, słyszałem zaś zwykłą 640 i grała bardzo przytłumionym dżwiękiem

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.