Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  321 członków

Kef Klub Kolumn
IGNORED

Klub milosnikow kolumn Kef

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, stanleyvol13 napisał:

Gustard R26 - słuchałem i jestem pod jego wielkim wrażeniem

No i po sprawie. 😉

Też słuchałem i cała wymieniona reszta to zabawki przy R26. 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Nieco drożej, ale bardzo ciekawy DAC - Cayin iDAC-6 Mk2. Moim zdaniem warto dać mu szansę 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam ponownie wszystkich miłośników marki KEF

Jak obiecałem postaram się w kilku zdaniach opisać pierwsze wrażenie z KEF R7 po ok 80 godz. wygrzewania.

Na wstępie napiszę, że porównanie będę odnosiło się do moich ostatnich kolumn XTZ ze wstęgą z NAIM + SMSL SU-9 PRO, gdyż ostatni super zgrany zestaw miałem kilka lat temu i już go dobrze nie pamiętam(2szt Xindak XA9650 + Xindak DAC-8 + Monitor Audio RX8 + okablowanie audionova), a do dziś przewinęło się sporo klocków jak Nikko Alpha 400, clone Naim Nap250, Audio Analogue, Arcam itd., a kolumny Audiovector, Braun, Magnat Quantum, Acoustic Energy, Definityve Technologi itd.

Przepraszam, że nie będę używał jak to ma miejsce w recenzjach baśniowych opowiastek o brzmieniu gdyż nie jestem wykwintnym melomanem, a zwykłym hobbistą sprzętu HIFI.

Jak zawsze chciałbym opisać kolumny w czterech kluczowych dla nich frazach ale przy KEF R7 będzie to nie możliwe!

- XTZ 95.55 - Dość szczegółowe, bardzo szeroka scena i świetna stereofonia, szybki kontrolowany bas, nie mecząca góra

- KEF R7 - aksamitność, niesamowita detaliczność, pięknie mruczący bass, pięknie podane dźwięk instrumentów, super wokale no i niesamowicie przedstawione instrumenty na scenie, świetna separacja i rozstawienie.

Czego mi brakuje względem XTZ ale zaznaczmy, że KEF lubi wygrzewanie nawet do miesiąca co przekazali Panowie z Nautilus2 czyli brak tak szerokiej sceny po bokach oraz stereofonii.

Co już zauważyłem i w moim salonie bez adaptacji akustycznej, przyprawiło troszkę problemów, a mianowicie kolumny nie musza być ustawione w idealny trójka równoboczny ale muszą być ustawione w idealnej odległości od ściany(od linijki) oraz bardzo podobny kont ustawienia do słuchacza gdyż brak zachowania tych wytycznych przesuwa odpowiednio w bok wokal i nie jest wyśrodkowany(na początku myślałem, że to sprawa nie wygrzania, a 1cm różnicy od ściany robi już robotę).

Ponadto co jest niesamowite w KEF R7 to spójność i harmonia od dołu przez środek i górę, a na dodatek za sprawą konstrukcji(tak myślę) d’Appolito nie odczuwałem dużych zmian jak ma to miejsce w klasycznych konstrukcjach w brzmieniu podczas poruszania się po pomieszczeniu, jeśli zjadę głową w dół na kanapie jest trochę więcej basu ale gdy w stanę i głowa jest ponad kolumnami i poruszam się na boki to w żadnych kolumnach tak równego grania nie miałem. W klasycznych konstrukcjach bas zaczyna dudnić, a gdy wstanę wysokie tony zazwyczaj w moim pokoju odsłuchowym są wyraźniej eksponowane(w XTZ nie aż tak bardzo za sprawą wstęgi).

Potwierdzam słowa kolegów z forum, iż Kef dobrze zgrywa się z Naim. Kolumny przypadły mi od razu do gustu gdyż nie lubię krzykliwej, kującej w uszy gór. Nic nie ma dla mnie gorszego gdy kolumny w znacznych głośnościach zaczynają być krzykliwe - w Kef'ach tego nie zauważyłem ale nie były jeszcze bardzo rozkręcane ale volumen na 30m2 był na tyle głośny, że domownicy musieli mówili, że nie mogą normalnie pogadać. Przy takiej volumenie były zachowana wciąż w/w atrybuty.

Wspomnę jeszcze, że kolumny mam odstawione od ściany 45cm i jest dobrze, sporo bassu ale nie przytłacza żadnych kawałków muzycznych, podejrzewam(jeszcze nie sprawdzałem), że 1m byłby lepszy ale w moim pomieszczeniu nie będzie to możliwe max to może 60-65cm(w późniejszym czasie pójdą ekrany wygłuszające i wtedy będę się bawił)

Ciekawostka: moja małżonka może od 10 lat odsłuchuje ze mną różne zestawy HIFI ale nie jest wyrafinowanym znawcą. W niedzielę zapodałem jej listę polskich kawałków ze spotify i po kilku godzinach mówi do mnie: mężu słyszę różne dzwoneczki itp, których wcześniej nie słyszałam, słuchając tych piosenek, czy tak powinno być, czy coś jest nie tak ze sprzętem 🙂. Z uśmiechem posadziłem ja na kanapie i zapuściłem Boz Scaggs - Thanks To You, a z jej ust padają słowa: tak tu buczało/mruczało jak kiedyś w samochodach gdy chłopaki montowali jakieś urządzenia(chodziło o subwoofer).

Tak Kef R7 jest niesamowity jeśli chodzi o dźwięki i ich ilość: jak talerze perkusyjne, trójkąty, dzwonki, instrumenty klawiszowe, gitary basowe i elektryczne i dźwięk przesuwanych palcach po strunkach, po instrumenty dęte i smyczkowe - kontrabas bajka itd - oklaski widowni niesamowite czuć, że siedzą na stołkach jak w kinie i ta głębia.

Ps.

Dziękuje wszystkim za podpowiedzi co do DAC'a. Cayin jest super ale odpada bo gospodyni chce wszystkiego w czerni, Naim nDAC - nie słyszałem osobiście ale wiem, że na kościach BurrBrown PCM 1704K, które mogłem posłuchać w Lite DAC 83 i był super analogowy dźwięk, dobra detaliczność i szczegółowość ale mała scena. Wiem że Naim wycisnął  z tych kości wszystko ale czy pokona w bezpośredniej konfrontacji Gustard r26 - podejrzewam, że nie?

Biorę też pod uwagę z NDAC'iem:

NAIM NDX2 na BB PCM 1792A

oraz

NAIM ND5XS2 BB PCM 1791A(tu cena przemawia)

i mam mętlik w głowie

Topping'i odrzucam ale do analizy dodaje Denafrips Enyo 15th

Jeśli jeszcze coś Państwu przyjdzie do głowy proszę o propozycje poniżej wrzucam zdjęcia XTZ VS KEF R7 dla porównania.

I na samiutki koniec powiem, że zestaw NAIM + KEF R7 to zwieńczenie moich życiowych poszukiwań - niemęczące słuchanie, detalicznej i i muzykalnej muzyki w rozsądnych pieniądzach. Wiem, że zawsze może być lepiej ale rozsadek musi też iść w parze z tym hobby bo można się zagalopować(coś o tym wiem), a późniejsze zmiany są już subtelne, nie tak duże! Gdy zostanie dokonana zmiana jednego klocka choćby z zestawu czasem niesie za sobą przebudowę na nowy, droższy system i tak w ...

Pozdrawiam po miesiącu napisze czy coś się zmieniło jeszcze.

IMG_7017q.JPG

IMG_7018q.JPG

IMG_7021q.JPG

Jeżeli myślisz o ndx2 to odpuść wtedy nadc i skup się na zasilaczu czyli albo xps dr lub tańszy a równie fajny Txps.

Mój nDac z Txps wprowadził fantastyczną harmonię na scenie. Nie słyszałem również w moim zestawie tak fajnie pokazanych dalszych planów. Kontrola na basie. Mega! Co do szerokości sceny z ndac to jest baaardzo szeroko no ale na te walory w dużym stopniu wpływa akustyka, ustawienia kolumn itp.

Nd5xs2 mialem okazję trochę posłuchać w moim systemie i był jak dla mnie trochę za jasny ale to moje odczucie. Może trzeba się przyzwyczaić. 

7 godzin temu, stanleyvol13 napisał:

W niedzielę zapodałem jej listę polskich kawałków ze spotify

Auć !

Taki fajny sprzęt i Spotify ? To grzech !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Witam ponownie wszystkich

Musiałem coś nie sprecyzować piszą NDAC'u. Jeżeli mówimy o NAIM'ie rozważam głównie NDAC lub ND5XS2 ale po sugestiach Puszkina jestem w tym momencie nastawiony na NDAC vs Gustard R26.

Piopio, żona z dzieciakami mają Spotify family natomiast ja słucham Tidal, Qobuz testowałem jakiś czas temu jest ok ale interfejs mnie odepchnął, czy masz dla mnie i innych lepsza alternatywę? będę wdzięczny za sugestie.

Panowie mam jeszcze jedna prośbę o sugestie do przewodu głośnikowego pomiędzy NAIM, a KEF R7 bo obecnie używam Van Den Hul CS-122 Hybrid , który musiałem kupić aby okiełznać połączenie NAIM z XTZ i w tym zestawieniu jest lux jak i u mojego kolegi w systemie Linn z Audio Physic. 

Jeszcze nie testowałem ich ale mam tylko dwa przewody na stania, mianowicie:

- Audionova Illuminator

- Wireworld Luna 8

co wydaje się z góry porażką, gdyż w jednym jest za duża podstawa basowa natomiast drugi jest za jasny do tego zestawienia.

A mam obawy  Van Den Hul CS-122 Hybrid nie pokazuje pełnego spektrum bo to ciepły, uporządkowany i stonowany przewód.

3 godziny temu, stanleyvol13 napisał:

czy masz dla mnie i innych lepsza alternatywę? będę wdzięczny za sugestie.

Ja korzystam z Tidal i Qobuz zintegrowanych w apce Roon. Niestety to dodatkowy koszt ale wygoda niesamowita. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• 4 tygodnie później...

W moim KEF KIT 100 wymieniłem kondensatory – zarówno w subwooferze, satelitach, jak i jednostce centralnej. Po około 200 godzinach grania mogę śmiało powiedzieć, że żaden sprzęt nie zrobił na mnie takiego wrażenia. Słyszałem wiele drogich systemów, ale żaden nie zachwycił mnie tak, jak ten po modyfikacji. Mogę polecić z serca jak ktoś znajdzie jeszcze te kiedyś drogie cudeńka.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.