Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  321 członków

Kef Klub Kolumn
IGNORED

Klub milosnikow kolumn Kef

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Prawie Audiofil napisał:

Ale widziałem czy słyszałem?

Widziałem. Dokładniej na forum czytałem, jak szukałem wzmaka do met.

Edytowane przez J4Z

.

Łączyłem Kef r500 z Heglem i grało to znakomicie, tylko ten wzmacniacz ma minus, że zaczyna grać ładnie przy wyższej głośności

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

33 minuty temu, jarrro napisał:

Łączyłem Kef r500 z Heglem i grało to znakomicie, tylko ten wzmacniacz ma minus, że zaczyna grać ładnie przy wyższej głośności

Minus jak dla mnie.

Jednak Wiim Pro Plus ma pewne możliwości korekcji w takiej sytuacji czy to poprzez Room Perfect czy własne ustawienia "w equalizerze",więc można coś nieaudifilsko podkolorować.

Hegel H120 & KEF R3

52 minuty temu, Prawie Audiofil napisał:

Krótko mówiąc : best of the best dla KEF R3 niezależnie od typu konstrukcji w kwocie do 10 tys zł

Leema Tucana II, oczywiście używana. Pięknie poprowadzi te głośniki od samego dołu. Najlepsze połączenie jakie słyszałem z moimi R7.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

32 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Leema Tucana II, oczywiście używana. Pięknie poprowadzi te głośniki od samego dołu. Najlepsze połączenie jakie słyszałem z moimi R7.

Wszystko byłoby ok, gdyby nie to , że oferta w używkach  jest praktycznie żadna. Aktualnie awansem mogę jedynie kupić sobie pilota za 550 zł;)

Hegel H120 & KEF R3

10 minut temu, Prawie Audiofil napisał:

Wszystko byłoby ok, gdyby nie to , że oferta w używkach  jest praktycznie żadna. Aktualnie awansem mogę jedynie kupić sobie pilota za 550 zł;)

Pojawiają się,trzeba obserwować. Wiszą nieraz i wiszą i nikt nie chcę. 🙂

Oprócz polskich portali sprawdzaj sobie na hifishark. Ja swoją końcówkę Primare kupiłem w dobrej cenie z Niemiec. Swoją drogą, też opcja do sprawdzenia z Kef serii R. Sprawdził bym jeszcze Naima XS3. W prawdzie z Kefami go nie słuchałem, ale mocny zawodnik, na pewno je dobrze napędzi.

Przymierzam się do nowych rozwiązań dla moich KEF R3. Oczywiście posłucham sobie wybranych przeze mnie sprzętów ale będę wdzięczny za podzielenie się wszelką wiedzą i doświadczeniem.
Krótko mówiąc : best of the best dla KEF R3 niezależnie od typu konstrukcji w kwocie do 10 tys zł

Tak z ciekawości, z czym porównywales R3 przed zakupem, z czym wygrały i czym zauroczyły?
10 minut temu, Wito76 napisał:
6 godzin temu, Prawie Audiofil napisał:
Przymierzam się do nowych rozwiązań dla moich KEF R3. Oczywiście posłucham sobie wybranych przeze mnie sprzętów ale będę wdzięczny za podzielenie się wszelką wiedzą i doświadczeniem.

Tak z ciekawości, z czym porównywales R3 przed zakupem, z czym wygrały i czym zauroczyły?

Przed zakupem wypożyczyłem je kiedyś na weekend z Audio Styl w Katowicach.  Miałem równoczesnie jeszcze moje BMN Berges 3 oraz z kręgu  rodzinnego Dali Opticon 6.

Mnie zauroczyły od razu swoim dźwiękiem, spójnym,  zrównoważonym, ze świetną sceną. Mam pokój odsłuchowy ok 16 m2 więc w sam raz na nie.

Opticony natomiast to dźwięk  dla mnie zbyt jasny, moze i przekazem swoim ogólnym ciekawe z interesujaca sceną  dźwiękową ale na dłuższą metę  trochę  męczące. BMNy zagraly mniejsza sceną i ogólnie mniej emocjonalnie, trochę bezbarwnie niestety w porownaniu do KEF. Piszę niestety, bo w bezpośrednim starciu poległy,  a miałem je pewnie z rok. 

Oczywiście w trakcie ostatnich kilku lat miałem przyjemność obcować  i z innymi monitorami- Buchardt , Audio Physic, Elac i kilka innych. 

Kef to moj aktualny wybór , stąd pomysł na próbę wyciągnięcia z nich wszystkiego co mają.  Smsl VMV A2 świetnie je prowadzi ale...no cóż ciekawość zwycięża  i chce sie nowych wrażeń. 

W pierwszej kolejności sprawdzę  Hegla H95. Zobaczymy.

Hegel H120 & KEF R3

Witam
Od jakiegoś czasu stałem się posiadaczem pełnego zestawu KEF KIT 100, czyli satelity z wysokimi standami, subwoofer i jednostka centralna. Muszę przyznać że sprzęt gra naprawdę fajnie. Jestem dosyć młody, i pokój również nie za duży. (+-10m2) rozstawiłem je według poradników, tutaj rzeczywiście ustawienie zmieniło diametralnie ich granie. Myślę że na dłuższy czas będzie to mój główny zestaw. Teraz szukam głośników które będę mógł podpiąć do laptopa, najlepiej aktywne. Jakie KEF'y byście polecili? chciałbym żeby nie traciły szczegółów ale stały po bardziej ciepłej stronie grania/

Witam
Od jakiegoś czasu stałem się posiadaczem pełnego zestawu KEF KIT 100, czyli satelity z wysokimi standami, subwoofer i jednostka centralna. Muszę przyznać że sprzęt gra naprawdę fajnie. Jestem dosyć młody, i pokój również nie za duży. (+-10m2) rozstawiłem je według poradników, tutaj rzeczywiście ustawienie zmieniło diametralnie ich granie. Myślę że na dłuższy czas będzie to mój główny zestaw. Teraz szukam głośników które będę mógł podpiąć do laptopa, najlepiej aktywne. Jakie KEF'y byście polecili? chciałbym żeby nie traciły szczegółów ale stały po bardziej ciepłej stronie grania/
Musisz sam poszukać.

Z innej beczki. Czy wygrzewanie nowych głośników KEF zmienia ich sygnaturę brzmienia z czasem? Czy nie ma to wpływu na brzmienie?

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

51 minut temu, jarrro napisał:

Musisz sam poszukać.

Z innej beczki. Czy wygrzewanie nowych głośników KEF zmienia ich sygnaturę brzmienia z czasem? Czy nie ma to wpływu na brzmienie?

Myślę że nie samo wygrzewaniu całych głośników, co kondensatorów w nich użytych, u mnie w kolumnach po ok. 30h grania z nowymi foliówkami głośniki zaczynały grać tak jak powinieć grać dobry głośnik

Edytowane przez esdvsdfb ssrbresb vsde
  • 2 miesiące później...

Ja mam r500 grałem najpierw z CA cxa80 było bardzo ostro na górze, potem MF m6i ogrom basu zagłuszający detal i był mocno rozlazły. Bez pianek w bass reflexach było słabo. Teraz słucham ich z Hegel h190. Poznaje muzykę na nowo wg. Mnie jest naprawdę dobrze. Dźwięk jest zrównoważony beż jadu na górze, szeroka scena mnóstwo detalu, lokalizacja źródeł pozornych rewelacja. Bas punktowy, szybki i gra wtedy kiedy trzeba MF ciągle grał basem co nie podobało mi się. Zastanawiam się nad R7. Salon mam 26 metrów, nie będą za duże? Nie lubię rozlazłego basu i tego się najbardziej obawiam.

Edytowane przez PanCzareczek
13 godzin temu, PanCzareczek napisał:

Ja mam r500 grałem najpierw z CA cxa80 było bardzo ostro na górze, potem MF m6i ogrom basu zagłuszający detal i był mocno rozlazły. Bez pianek w bass reflexach było słabo. Teraz słucham ich z Hegel h190. Poznaje muzykę na nowo wg. Mnie jest naprawdę dobrze. Dźwięk jest zrównoważony beż jadu na górze, szeroka scena mnóstwo detalu, lokalizacja źródeł pozornych rewelacja. Bas punktowy, szybki i gra wtedy kiedy trzeba MF ciągle grał basem co nie podobało mi się. Zastanawiam się nad R7. Salon mam 26 metrów, nie będą za duże? Nie lubię rozlazłego basu i tego się najbardziej obawiam.

Nowsza seria R ma lepszy i bardziej zwarty bas w stosunku do starej(Twojej). Ja gram na R7 w 24 metrach i idealnie nie jest, bo jedna kolumna ma przestrzeń, a drugaz tyłu kąt pokoju, ale jakoś to ogarnąłem, że jest fajnie. Tylko że te kolumny inaczej grają, zdecydowanie ciemniej i mocnego wzmocnienia potrzebują, że pokazały pełnię możliwości. Hegla nie miałem, więc nie wiem, jak to z nim zagra. U mnie zestaw dzielony Primare, końcówka A35.2.

Cześć, jeśli komuś to pomoże, podzielę się swoimi wrażeniami i przygodami z KEFami R3 Meta i obecnie Heglem H120. Kefy kupiłem w te wakacje, zastąpiły Q350 przez ciekawość 😄 Wcześniej odsłuchiwałem sporo innych marek, lecz raczej ich niższe serie, jakieś Monitor Audio, Focal, Klipsch. Później miałem też porównanie do wielu innych marek po AVS 2024, finalnie uważam granie KEFa za "moje granie". Byłem na odsłuchu razem z Elacami Carina, i o ile Elaci to bardzo fajne kolumny w swojej cenie i troszkę żałowałem, że nie dopłaciłem wcześniej do nich zamiast Q350, tak R3 dla mnie zmiotły je z planszy. Szukałem głośników z fajną przestrzenią, mocnym ale kontrolowanym basem i neutralnym dźwiękiem + im więcej ogólnej dynamiki tym lepiej. Nie przepadam bardzo za ciepłymi kluchami a jeszcze bardziej za rozjaśnionym graniem. R3 zaoferowały wszystko, czego chciałem. Słucham w 50% rocka/metalu a w 50% całej reszty, może poza jazzem i bluesem.

Na początku grały u mnie CXA81, potem dołożyłem jeszcze DacMagic 200m. U mnie totalnie nie powiedziałbym, że jest to jakieś ostre granie, być może czasem trochę suche przy używaniu DACa z CXA81, ale na pewno nic męczącego. Dacmagic trochę wg. mnie ocieplił brzmienie, wszystko brzmiało bardzo przyjemnie i całkiem dynamiczne ale miałem jeden duży i parę mniejszych zastrzeżeń. Największym "problemem" dla mnie był bas. Nie chciałbym być tutaj źle zrozumiany, że CXA jakoś totalnie nie ogarniał tych kolumn. Jak dla mnie w kwocie sub 3k, którą za nie zaplaciłem ciężko byłoby dostać tak fajny dźwięk. Bas ogólnie był okej, jednak w mojej muzyce często mimo wszystko nie nadążał. Było uderzenie, były szczegóły w basie, jednak przy szybkich partiach trochę się to wszystko zlewało. Do tego potrafił być przy niektórych momentach trochę "boomy". Stwierdziłem, że to najpewniej kwestia też akustyki, której idealnej nie mam (salon 18m2 razem z aneksem kuchennym, ale kolumny mają sporo miejsca wokół siebie, nie gnieżdżą się nigdzie między meblami). Co do innych zastrzeżeń, to przy zewnętrznym DACu było może nawet odrobinę za mało góry + dźwięk był może nawet za bardzo wygładzony. Powiedziałbym, że zagrało to troszkę "lampowo" zachowując oczywiście odpowiednią skalę porównania. Tak czy siak były to szczegóły, które nie przeszkadzały mi zupełnie cieszyć się muzyką, bo w końcu o to w tym wszystkich chodzi.

No ale moja ciekawość znowu wygrała i wypożyczyłem najpierw Hegla H95, a następnie finalnie zakupiłem H120. I po tym zmieniło się praktycznie wszystko 😄 Ale po kolei. Bas w końcu zaczął być faktycznie kontrolowany, jest świetne uderzenie bez przesadnego ciągnięcia się, do tego pojawiło się w nim więcej szczegółów. Na pewno jest go mimo wszystko mniej, ale wspominałem o tym "boomy" basie i tu pozbyłem się go w 90%. Mimo wszystko słychać, że pomieszczenie swoje ma do powiedzenia, ale jest zdecydowanie lepiej pod tym względem. Jest poczucie, że nie jest "oderwany" od innych pasm. Przykładem może będzie gitara elektryczna, a przynajmniej jej niższe oktawy, która nabrała fajnej masy i precyzji. Środkowe pasmo nie zmieniło się jakoś dramatycznie, ale jest faktycznie więcej dynamiki i szczegółów. Barwa powiedziałbym, że bardzo bliska neutralności. Jeśli już to w kierunku delikatnego ocieplenia, ale zakładam, że to bardziej sprawka KEFów. No i góra. O ile poprawy na basie się spodziewałem, tak tego, jak obecnie góra brzmi już nie. Wszystkie dzwoneczki, talerze stały się znacznie bardziej wyraźne, ale bez przejaskrawienia ani męczącej ilości. Gitara akustyczna brzmi jeszcze lepiej, badziej precyzyjnie i po prostu naturalniej. Tak jak pisałem, nie lubię rozjaśnionego brzmienia, ale Hegel mi pokazał, że góra jednak musi być na swoim miejscu. W takim połączeniu w życiu nie powiedziałbym, że KEF jest ciemny, a właśnie neutralny. Gra po prostu tak, jak powinien. Ta "ciemność" może wynika z faktu, że wg. mnie bardzo duża ilość innych zestawów gra po prostu jasno, do tego ubytki słuchu z wiekiem robią swoje. 

Podsumowując dla mnie KEF i Hegel to faktycznie świetne połączenie w zasadzie pod każdym względem, ALE nie każdemu taki sposób grania może pasować. Pewnie niektórym zabraknie muzykalności, czymkolwiek ona jest, ale rozumiem ją jako podkolorowanie muzyki, wygładzenie dźwięków i ukrywanie ewentualnych wad nagrań. Nie twierdzę, że jej tu nie ma, bo nie czuję ani jakiejś ostrości (chyba że nagranie takie jest, to od razu to usłyszymy) ani takiego typowego cyfrowego dźwięku, ale to jest przeciwny biegun do takiego lampowego grania. U mnie sprawdza się świetnie i myślę, że na razie moja ciekawość jest w zupełności zaspokojona.

Witam serdecznie wszystkich użytkowników!.

Mam do Państwa ogromna prośbę o podpowiedz czy system, który obecnie chcę przebudować o zmianę kolumn XTX 95.44 na KEF R7 ma racje bytu? jak z waszego doświadczenia zgra się system:

Obecnie gram na:

- Naim Nap200

- Naim Nac202

- Naim HiCap

- Naim NAPSC

- SMSL SU-9 Pro

- Wiim Pro Plus na zasilaczu Topping P50

- głośnikowe kable Van Den Hul The CS-122

- Kolumny XTZ 95.44

Od lat na rynku wtórnym próbowałem dorwać bezskutecznie w okolicy KEF XQ5 lub KEF XQ40, byłem już zdecydowany na zakup KEF Q750 ale w obecnej chwili i po waszych rekomendacja podjąłem decyzje, że będzie to KEF R7!

Co uważacie o moim systemie i jak to się ma do w/w modeli?

System masz bardzo dynamiczny, po jaśniejszej stronie biorac pod uwagę inne modele naima. Jeżeli nie masz problemów z akustyka pomieszczenia to górą powinna być bardzo dokladna i rozdzielcza. Kef ogólnie lubi się z naimem.

4 godziny temu, stanleyvol13 napisał:

Co uważacie o moim systemie i jak to się ma do w/w modeli?

Jak Cię stać to kup lepiej KEF R7 Meta.

Wymień SMSL SU-9 Pro na coś z zasilaniem liniowym np. SMSL SU-10 lub SMSL VMV D1SE.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Wielkie dzięki za info bardzo mnie te słowa ucieszyły Kef R7 zamówione !!!

Co do akustyki nie jest kolorowo ale ale też nie jest nagorzej. Korekcja mikrofonem w Wiim jest na dość fajnym poziomie(dokupiony zewnętrzny mikrofon pojemnościowy, pomiarowy). Jestem przed remontem salonu, mam zakupiony Room Analyzer XTZ za sprawą, którego będę przeprowadzał poprawę akustyki w granicach akceptowalności wizualnej Salonu

Postaram się podesłać dla przyszłych kupujących swoje odczucia po zmianie na KEF R7 jak je wygrzeje po feriach(może jakieś krótkie filmy z porównaniem do XTZ)

Co do dac'a mam pytanie do kolegi PioPio co do zasilania liniowego bo nad tym nigdy się nie skupiałem !

Na czym polega zasilanie linowe i jaki ma wpływ na dalszy tor audio, a jakie zasilanie mam w SMSL SU-9 Pro?

Co do SMSL SU-10 jest super Dac ale jeśli mam wydać 4000zł na niego to wole wykonać w tej kwocie Lampizacji Dac'a na kości TDA

Jeszcze raz wszystkim dziękuje za pomoc

PS.

Jeszcze jedno pytanko do Państwa czy KEF rezygnuje z linii R na rzecz R Mata i zwykłej R-ki nie będzie już w sprzedaży za jakiś czas?

6 minut temu, stanleyvol13 napisał:

Jeszcze jedno pytanko do Państwa czy KEF rezygnuje z linii R na rzecz R Mata i zwykłej R-ki nie będzie już w sprzedaży za jakiś czas?

Tak. Seria R nie jest już produkowana. 

Na czym polega zasilanie linowe i jaki ma wpływ na dalszy tor audio, a jakie zasilanie mam w SMSL SU-9 Pro?

Zasilanie liniowe to po prostu transformator toroidalny. SMSL SU-9 Pro ma zasilanie impulsowe. Zasilanie liniowe ma mniejsze szumy własne - generuje mniej zakłóceń. A to daje lepsze brzmienie. 

7 minut temu, stanleyvol13 napisał:

Co do SMSL SU-10 jest super Dac ale jeśli mam wydać 4000zł na niego to wole wykonać w tej kwocie Lampizacji Dac'a na kości TDA

Zawsze możesz kupić używany SMSL VMV D1SE za 1500 zł. NA pewno jest lepszy od SMSL SU-9 Pro.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, stanleyvol13 napisał:

Wielkie dzięki za info bardzo mnie te słowa ucieszyły Kef R7 zamówione !!!

To sobie od razu zamów jakiś dobry drucik na zworki, bo te fabryczne są tragicznej jakości i psują brzmienie. Ja zrobiłem z przewodu Neotech sost-24, jest to srebro monokrystaliczne. Rozkrecasz na max pokrętła w środku między terminalami, żeby pominąć fabryczne zwory.

20250122_161754.jpg

Godzinę temu, Wito76 napisał:

A co takiego fajnego jest w tym VMV D1SE?

Zasilacz toroidalny. 

16 minut temu, Piopio napisał:

Zasilacz toroidalny. 

Tylko czekać, aż ktoś złapie za słówko i spyta a co to jest 🙂. Chodzi oczywiście o  tradycyjny liniowy zasilacz z trafo.

4 godziny temu, stanleyvol13 napisał:

Już dość dawno temu 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie wszystkich miłośników marki KEF

Jestem już po feriach i dziś odebrałem przesyłkę z moimi KEF R7.

Do jutra będą się aklimatyzować w pomieszczeniu a od jutra zaczynamy wygrzewanie.

Myślę ze po dwóch tygodniach będę już w stanie coś o nich napisać!

Panowie mam jeszcze pytanie co do DAC'a co by sie fajnie zgrał do mojego systemu z Naim Nap200 + Naim NAC202 + KEF R7.

Proponowaliście coś na dual mono?

Jak sobie przeanalizowałem patrząc na OLX na co bym mógł zmienić sensownego do 3000zł i nic nie znalazłem co mogłoby zastąpić naprawdę bardzo dobrego DAC'a SMS SU-9 Pro w tej kwocie, dopiero koło 4000-5000zł widzę dwa DAC'i, które zmiena jest na duży pozytyw względem SMSL tj:

1. Gustard R26 - słuchałem i jestem pod jego wielkim wrażeniem

2. L.K.S MH-DA004, którego nie słuchałem ale za to miałem przyjemność L.K.S MH-DA003 i też mi się podobał ale on nie był znacznie lepszy od SMSL

natomiast:

- Denafrips Ares II - jest świetnym DAC'iem ale w konfrontacji z SMSL nie jest warty dołożenia 1600zł 

- RME ADI-2 fajny DAC ale jak dla mnie za dużo możliwości ustawień, z którymi sobie nie poradziłem i SMSL został bo nie było wow

- EverSolo Z8 nie jest lepszy od SMSL

- Ladder Schumann bardzo mi się podobał ale nie miałem go w swoim systemie i to moge rozważyć ale nie ma go obecnie na rynku wtórnym

SMSL VMV D1SE - nie słuchałem i nie wiem czy jest znacznie lepszy?

- Chord 2QUTE - nie przypadł mi do gustu ale CHORD Qutest już tak ale nie był lepszy od Gustard R26 a są w tej samej cenie

Czy coś możecie mi zaproponować do mojego systemu w przedziale do 3000zł i do 5000zł?

pozdrawiam

KEF R7.JPG

4 minuty temu, stanleyvol13 napisał:

SMSL VMV D1SE - nie słuchałem i nie wiem czy jest znacznie lepszy?

Jest lepszy. Zasilanie liniowe robi swoje. 

Czy coś możecie mi zaproponować do mojego systemu w przedziale do 3000zł i do 5000zł?

Denafrips Enyo 15th

Topping D90 III Discrete

Topping Centaurus R2R

Faktycznie,  topping jest ok. Milem okazję pobawić się modelem d70s i było dźwiękowo bdb. Drażniło mnie w nim tylko to, że jak dostawał sygnał to automatycznie włączał się a nie tylko wtedy gdy tego chciałem. Może rzecz ustawień ale nie było czasu się aż tak dokładnie z nim poznawać.

Ja jednak jako miłośnik marki Naim kupiłem ndac z zasilaczem txps oraz coax dc1 i dźwiękowo jest ogień 🔥🔥🔥

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.