Skocz do zawartości
IGNORED

Pass F5 Power Amplifier

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak pisałem płytki są inne niż na diyaudio ale zasilanie widziałem +- 32v po wyprostowaniu a więc 2x24v . Poczytaj tam bo jest build guide i pewnie dużo wiedzy

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, piotr19 napisał:

Diody MUR3020W powinny byc tez jakies lepsze? Czy jest to mniej wazne

Najpierw okresl wg jakiego schematu składasz wzmacniacz

czy to jest ten ?

f5 turbo.jpg

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, piotr19 napisał:

Tak to jest ten schemat.

napięcie transformatora 2x 24VAC  dostaniesz 2x32V  jesli zastosujesz CRC to na rezystorach o rezystancji 0,1 oma spadek napięcia będzie ok 0,2V

czyli realne napiecie zasilania będzie ok  +-31,5V do 31V w zalezności od biasu i wartości rezystancji w filtrze i takie może spokojnie zostać

maksymalne napięcie trafa to 2x 28VAC otrzymasz zasilanie ok  +-37VDC zalezy ile biasu ustawisz na tranach wyjściowych

wg Nelsona oryginały 2sj74 rozpadają sie powyżej 40V mimo ,ze katalogowe max to 25V

ja u siebie gram na serii V z napieciem 35V, ale mam radiatory na 2sk17o i 2sj74

kondensatory o jak najwiekszej pojemności na napięcie minimum 40V a najlepiej 63V

im wieksze napięcie kondów tym podczas pracy przy niższym napięciu niz nominalne nastepuje formowanie i zwiekszenie nieznaczne pojemności czyli będą miły więcej pojemności niż nominalnie

pytanie jaki bias zakładasz?

od tego zalezy jakiej wartości rezystory żródłowe i jakie diody

diody załaczają się w momencie powstania na rezystorach źródłowych napięcia otwierającego diodę Vf

Twój wzmacniacz bedzie pracował w temperaturze od 50 stopni wzyż

dlatego napięcie otwierające diody może byc nawet poniżej 0,4V

a więc bias tanzystorów końcowych dla dwóch rezytorów połaczonych równolegle o wartości wynikowej 0,5 oma musi być mniejszy niż 0.8A

przy takim napięciu zasilania proponuje bias 1A na tran i rezystory żródłowe 2x 0,62 oma

napicie na rezystorach będzie 0,31V i diody będa się właczać dośc szybko po wejściu do klasy AB

symulacja dla mur3020 i wykres Vf

zamiast tranów ze schematu możesz uzyć irfp240 i irp9240

lub zamast irfp9240 , irfp9140

trany nalezy dobrac dwójkami lub czwórką oddzielnie z kanalem N i oddzielnie z kanałem P

rezystory żródłowe nalezy dobrac też dokłądnie tak by kazda dioda właczała sie w tym samym czasie

moc transformatora dla dwóch kanałów to minimum 500-600 watt

mur3020.jpg

Edytowane przez slawek.xm
  • 1 rok później...

Witam szczęśliwców posiadających jeden z najlepszych wzmacniaczy na świecie ? Dziękuję też koledze @zjj_wwa za odświeżenie wątku, dzięki czemu mogłem się na niego natknąć ?. Swoją drogą nie wiem jak to się stało, że nie trafiłem tu, gdy budowałem swój egzemplarz. W każdym razie od kilku już miesięcy zajmuję się budową, a później "ulepszaniem" ww urządzenia, a efektami pracy chciałbym się podzielić z szanownym gronem.

Wersja, którą aktualnie użytkuję opiera się na pierwotnym schemacie. Użyte tranzystory to lateralne Exicony typu double die w stopniu mocy - ECW20N20 + ECW20P20, wejście obsługuje natomiast tradycyjnie para LSK170B + LSJ74B od Linear Systems. Z oryginalnego układu usunąłem termistorową kompensację temperaturową, a nawet rezystory źródłowe. Mosfety boczne mają nisko położone przejście na dodatni współczynnik temperaturowy, dlatego ww elementy nie są konieczne. Nie ma też zabezpieczenia ograniczającego prąd wyjściowy. Wzmacniacz pracuje z prądem spoczynkowym 2,5A, przy zasilaniu +/- 21,2V. Zasilacz jest dość solidny i obejmuje: transformator 300VA w wersji audio od toroidy.pl (jestem zadowolony, pomimo, że sporo osób na nie narzeka - moje są b. ciche), 2x mostek oparty na 30A diodach schottkiego (IXYS), filtr CLCLC (47mF; 0,5mH; 47mF; 0,5mH; 47mF) na każdej szynie, a bezpośrednio przy zaciskach jeszcze 2x WIMA MKS4 47uF  (także na każdej szynie). A to wszystko co właśnie wymieniłem jeszcze x2 - osobno dla każdego kanału ? W ten sposób uzyskałem tętnienia w okolicach 2mV p-p przy obciążeniu ponad 2,6A.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20201118_225426a.jpg

Dodam może jeszcze, że na forum audio szerzej opisałem zmagania z projektem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez nowy78

strasznie dużo tych radiatorów , do czego są te małe ?

Jaką masz temperaturę po ustabilizowaniu?

F5 lubi być ciepły , mój można dotknąć ręką , ale nie dłuższej przytrzymać , wtedy gra najlepiej

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

To może po kolei :)

11 godzin temu, JanF napisał:

gdzie kupiłeś ECX10N20?

Dystrybucją Exicona zajmuje się Profusion i tam kupowałem. Np tranzystor, o który konkretnie pytasz:

Ukryta Zawartość

W mojej grzałce siedzą ECW. Próbowałem także ECX'ów, z nadzieją, że przy podobnym prądzie spoczynkowym, będą pracowały w bardziej liniowym zakresie charakterystyki, co wpłynie na zmniejszenie THD. Współczynnik jednak wzrósł nieznacząco, ale co ciekawe, zmienił się też charakter zniekształceń. Delikatnie zmniejszyły się 3 i 5 (ta bardziej) harmoniczna, natomiast 2 wyraźniej wzrosła. Nie bardzo jestem w stanie to wytłumaczyć :) Podejrzewam, że mogły przyczynić się większe różnice w tranzystorach z kanałem typu N i P + mniejsza transkonduktancja pojedynczych (ECW są podwójne) tranzystorów. Ale to takie gdybanie. W każdym razie wróciłem do ECW (bo od nich zacząłem testowanie), gdyż także dźwięk z ECX chyba mniej mi się podobał - z tym, że nie jestem do końca przekonany. Może jeszcze kiedyś sprawdzę dla potwierdzenia. Jeżeli chodzi o dźwięk, nie lubię opisywać, dlatego ewentualne porównanie poczynię, gdy znajdzie się zainteresowany :P

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, artw napisał:

strasznie dużo tych radiatorów , do czego są te małe ?

Jaką masz temperaturę po ustabilizowaniu?

Radiatorów sporo, bo i mocno dręczę elementy :) Radiatory boczne powiększone są od wewnątrz o dodatkowe żebra dla zwiększenia wydajności. Myślę, że działa to nieźle - rozpraszam na nich ponad 100W na kanał przy temperaturze wyższej od temperatury otoczenia o ok 25C. Przy 23C w pokoju, mają więc ok 48C. Te mniejsze, bardziej w centrum chłodzą mostki. Jest to druga wersja zasilacza (na fotce niżej sam zasilacz). W pierwszej używałem klasycznych 35A mostków przykręconych po dwa do jednego radiatora 78x30x35. Jego temperatura dochodziła do 80C przy zamkniętej obudowie. W tej chwili jest zdecydowanie lepiej. Tylko 50 -55 :) Przy otwartej całkiem dobrze i w ten sposób słucham, przedłużając życie elektrolitom. Myślę nad wykonaniem dodatkowej mocniej perforowanej pokrywy.

Ukryta Zawartość

IMG_20201119_003314a.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez nowy78
11 godzin temu, artw napisał:

F5 lubi być ciepły , mój można dotknąć ręką , ale nie dłuższej przytrzymać , wtedy gra najlepiej

Także uważam, że wzmacniacz gra lepiej (a do tego generuje mniej zniekształceń) przy większym prądzie spoczynkowym. Ogólnie, jak już któryś z kolegów wcześniej zauważył, F5 jest bardzo dobrym wzmacniaczem, ale gdy się włoży w niego kapkę więcej wysiłku, także finansowego, można zrobić z niego kozaka, któremu trudno podskoczyć :) Dla przykładu, obok mojego stoi i się kurzy Usher R1.5 (kopia wczesnego Pass'a - czyli Thresholda Stasis 3) i to po upgradzie :)

@nowy78 , Bardzo ładnie ta Twoja konstrukcja wygląda. Zastanawiam się nad tymi cewkami polink.  Dlaczego zdecydowałeś się na powietrzne, a nie np. na z rdzeniem na szpuli?  Rdzeń by się nasycał, tak? 

30 minut temu, zjj_wwa napisał:

Po obejrzeniu czegoś takiego, człowiek nabiera ochoty na kupowanie jakiegoś drogiego sprzętu.
A jak już takowy mamy, to małych sztabek złota ... 

Jedyną prawdą w tym filmiku i innych tego producenta jest jest potrzeba zakupienia jego produktów, w celu oddania swoich oszczędności za niepewne inwestycje. Potrzeba inwestowania podparta strachem wiejącym z tych filmików.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

33 minuty temu, zjj_wwa napisał:

Po obejrzeniu czegoś takiego

wystarczy przeorientować myślenie - pieniądz to nie nie jest dobro materialne, to produkt jak każdy inny - można go kupić, sprzedać, raz jest wart X raz Y - najgłupszą rzeczą jaką można zrobić to mieć złudzenie, że człowiek coś będzie miał za 20-30lat. Polecam 2 filmy "big short" i "inside job" - oba są na netflix. Przy obecnym systemie gospodarczym wszystko jest złudzeniem.

15 godzin temu, zjj_wwa napisał:

Bardzo ładnie ta Twoja konstrukcja wygląda. Zastanawiam się nad tymi cewkami polink.  Dlaczego zdecydowałeś się na powietrzne, a nie np. na z rdzeniem na szpuli?  Rdzeń by się nasycał, tak? 

Bardzo dziękuję za słowa uznania.

(Mariusz, Tobie też za ogólne docenianie mojej, póki co krótkiej tu, aktywności :)  Pozdrawiam.)

A jeżeli chodzi o cewki, to nie użyłem rdzeniowych, gdyż po prostu nie mam w temacie rozeznania i nie bardzo mogłem znaleźć informacje jak to poprawnie/optymalnie zaprojektować. Wiadomo, przy odpowiedniej aplikacji rdzeniowe byłyby zdecydowanie efektywniejsze, szczególnie, że mamy do czynienia ze względnie niską częstotliwością do odfiltrowania. Niestety sprawę utrudnia składowa stała i problemy z nasycaniem rdzenia o których wspomniałeś. A że w tym wypadku potrzeba trochę prądu, nie chciałem ryzykować, robiąc "na oko". Skorzystałem z bezpieczniejszego rozwiązania. Mogę dodać, że przy tak dużych pojemnościach, częstotliwość graniczna, pomimo niezbyt imponujących indukcyjności, jest dość niska i w symulacjach tłumienie było o ok 6dB (2x) dla 100Hz wyższe, względem układu z rezystorami w miejscach cewek (o rezystancji równej rezystancji cewek). Oczywiście nie bez znaczenia jest też większa ilość stopni filtra. Dodatkową zaletą względem filtra RC jest szybki wzrost tłumienia wraz z częstotliwością, a więc przebieg tętnień jest "gładszy" - bardziej zbliżony do sinusoidy.

Przyszły dzisiaj. Niektóre drobiazgi pod F5 Turbo V.2: 
Cztery płytki drukowane; diody MUR3020; Rezystory DALE militarne 1R 3W; DALE 243R 3W; 
No i z ostatnią pozycją to nie wiem, czy gafy nie strzeliłem: Tranzystory FQA12P20 / FQA12N20. 
Nie wiem, co to za granie na nich będzie, no ale od czegoś trzeba zacząć. 

Czy lekkomyślnością będzie próba zasilania tego F5 T V.2 napięciem +/- 35VDC ? W sensie maksymum tego, co wydolą elektrolity z typoszeregu 35VDC?
Zakładam, że radiatory do tej konstrukcji będą "konkretne". Acz tutaj jakaś sugestia co do liczby kg? 

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, zjj_wwa napisał:

Tranzystory FQA12P20 / FQA12N20.

ja bym nie przekraczał 40W/ tranzystor

to Ci daje przy napięciu 35V troche ponad amper biasu

Czy lekkomyślnością będzie próba zasilania tego F5 T V.2 napięciem +/- 35VDC ? W sensie maksymum tego, co wydolą elektrolity z typoszeregu 35VDC?

zrzuć ze 3 V w zasilaczu

dobre kondy przy dobrej wymianie powietrza w obudowie powinny wytrzymać

ja robilem 39v napięcia a kondy wstepnej filtracji zaraz za mostkiem dawałem na 40V

jest to jednak lekka loteria ale sam wiesz ,że jak nie ma ryzyka to nie ma zabawy ?

Zakładam, że radiatory do tej konstrukcji będą "konkretne". Acz tutaj jakaś sugestia co do liczby kg?

zależy ile par tranów zamierzasz użyć

ale celowałbym w rozmiar 3 - 4 razy taki jak zrobiłeś na bipolarach ?

Acz tutaj jakaś sugestia co do liczby kg? 

40kg- 50  kg monoblok 

7 godzin temu, zjj_wwa napisał:

@nowy78 , jakiej średnicy drut w tych Twoich Jantzen cewkach?   1,2?  1,4? 1,6? 

ja bym nie patrzył na miliwolty tylko na to jak to gra

filtr CRCRC załatwia sprawę i Pass to wie stosuje tylko CRC ale jesli masz wątpliwości dodaj drugi stopień

jeśli masz kondy niedużej pojemności w sensie do 10000uF to mozna się bawić w dwie gałezie

ale od 50000uF to zrobiłbym tylko CRC

To ja może tak bardziej ogólnie. Jest to wzmacniacz dość mocno eksploatujący tranzystory mocy. 40 czy 50 W rozpraszanych na jednym elemencie to b. dużo, szczególnie przy chłodzeniu niewymuszonym. Wg mnie (i tak starałem się postępować) ważne jest zminimalizowanie wszelkich rezystancji termicznych pomiędzy kanałem tranzystora a otoczeniem. Wystarczy, że spojrzymy na Rthjs (kanał-radiator), gdzie nie ma szans zejść poniżej 1C/W i już mamy kanał cieplejszy od radiatora o 50C (przy 50W, czyli np jak u mnie). A że sam radiator osiąga ok 50C, to kanał ma 100C. Z tym, że Rthjs na poziomie 1C/W to wartość baaardzo optymistyczna. Dla przykładu IRFP240 ma katalogowo Rthjc = 0,83C/W. Tranzystor na podkładce - następne 0,3 - 0,4K/W. W związku z powyższym, ja zrobiłem to tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tranzystor jest przykręcony bezpośrednio do miedzianej polerowanej płytki (o paście nawet nie wspominam), a dopiero płytki są odizolowane od radiatorów podkładką. Radiatory w miejscu kontaktu także spolerowałem. W otworach płytek umieściłem rurki teflonowe, a pod śrubami mocującymi podkładki poliamidowe. 

Odnośnie dopuszczalnych napięć elektrolitów, ja mam na 25V przy napięciu bez obciążenia 24,8 ? Zasilacz nigdy jednak nie pracuje bez obciążenia i napięcie (skuteczne) na pierwszych za mostkami wynosi jakieś 22,3V.

11 godzin temu, zjj_wwa napisał:

jakiej średnicy drut w tych Twoich Jantzen cewkach?   1,2?  1,4? 1,6? 

Średnica drutu cewek to 1,2 mm. Przy 2,5A i zamkniętej pokrywie są dość gorące - ok 60C. A kupiłem je okazyjnie na ali :)

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

filtr CRCRC załatwia sprawę i Pass to wie stosuje tylko CRC ale jesli masz wątpliwości dodaj drugi stopień

jeśli masz kondy niedużej pojemności w sensie do 10000uF to mozna się bawić w dwie gałezie

ale od 50000uF to zrobiłbym tylko CRC

Oczywiście na CRC też działa dobrze. Ja jednak nie żałuję, że "poprawiłem" zasilanie. Początkowo miałem CCRC (22mF, 22mF, 0R12, 22mF) i moge powiedzieć, że przy obecnym jest wyraźnie lepiej. Po prostu uważam, że jest to wzmacniacz warty wydania ekstra kaski, dlatego staram się z niego wycisnąć ostatnie soki ?  To DIY, więc każdy robi jak uważa ?

Edytowane przez nowy78
Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, nowy78 napisał:

To ja może tak bardziej ogólnie. Jest to wzmacniacz dość mocno eksploatujący tranzystory mocy. 40 czy 50 W rozpraszanych na jednym elemencie to b. dużo, szczególnie przy chłodzeniu niewymuszonym.

wszystko zalezy od wielkosci radiatorów i dobrego umocowania tranów do nich

ja jechałem na irfp 240 32v i 2 A biasu a więc ponad 60w na tran  Pass nie proponował  więcej niż 22-25W w alephach i 30W w F5 ale mozna

grałem 3 lata na 60W/ tran dopoki w piekny letni upalny dzień nie roztopiła mi sie cyna  ?

36 minut temu, nowy78 napisał:

i moge powiedzieć, że przy obecnym jest wyraźnie lepiej.

ok , każde doświadczenie jest wskazane

ja porównywałem CRC do CLC i dla mnie crc było ciekawszym graniem

potem zrobiłem CRCRC i tak zostało

39 minut temu, nowy78 napisał:

Odnośnie dopuszczalnych napięć elektrolitów, ja mam na 25V przy napięciu bez obciążenia 24,8 ? Zasilacz nigdy jednak nie pracuje bez obciążenia i napięcie (skuteczne) na pierwszych za mostkami wynosi jakieś 22,3V.

ja na 40V zasilania dałem Mallory na 100V ?

teraz na 33V planuję dać 40V  około setki mniejszej pojemności ale śrubowe

8 godzin temu, nowy78 napisał:

PłytkaMiedź3a.jpg

Wykonanie bardzo schludne. Jednak stosownie dodatkowej przekładki miedzianej tworzy kolejną rezystancję cieplną. Zamiast tego wysiłku ukierunkowanego na polerowanie, zastosował bym przekładki ceramiczne, prosto na radiator. 

W dniu 21.12.2020 o 22:22, nowy78 napisał:

za ogólne docenianie mojej, póki co krótkiej tu, aktywności ? Pozdrawiam.

Lubię czytać o Twoich zmaganiach z Passem czy wibroizolatorami. Aktywność powinna być doceniana. Szczególnie gdy treści są wartościowe. Jak zapewne wiesz forum jest mocno spolaryzowane i radykaliści różnych opcji nie patyczkują się z nikim, często nie przebierając w słowach, a jedynym sposobem by ktoś się za szybko nie zniechęcił do pisania jest wspieranie słowem lub gestem. Co czynię serdecznie Ciebie pozdrawiając ?

3 godziny temu, hi_aro napisał:

Jednak stosownie dodatkowej przekładki miedzianej tworzy kolejną rezystancję cieplną.

To oczywiście można zmierzyć - jednak uważam, że ta podkładka miedziana ma dużo sensu - analogicznie działają heat pipe'y z miedzi w chłodzeniu GPU/CPU.

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

To oczywiście można zmierzyć - jednak uważam, że ta podkładka miedziana ma dużo sensu - analogicznie działają heat pipe'y z miedzi w chłodzeniu GPU/CPU.

Miedz szybciej rozprowadza ciepło w porównaniu do aluminium pod tym względem to co zrobiłeś ma jakiś sens. Przewodność cieplna izolatora będzie miała największe znaczenie, zwiększyłeś jego powierzchnie co działa na korzyść, ale dodałeś kolejny element i kolejny punkt styku, wiec cos tez straciłeś.

Najlepszym rozwiązaniem było by zastosowanie izolatorów Keratherm Red, maja najlepsza przewodność cieplna i nie wymagają pasty termoprzewodzącej, Nelson Pass też je stosuje.

Edytowane przez sts
W dniu 18.12.2020 o 23:05, nowy78 napisał:

filtr CLCLC (47mF; 0,5mH; 47mF; 0,5mH; 47mF) na każdej szynie, a bezpośrednio przy zaciskach jeszcze 2x WIMA MKS4 47uF  (także na każdej szynie).

Sluchales tez bez wima? Zasilacz z tak duzymi bocznikami brzmi lepiej niż bez?

• Pokaż nowe odpowiedzi