Skocz do zawartości
IGNORED

Sansui 717 jakie kolumny?

gienek664

Rekomendowane odpowiedzi

SANSUI 717 – JAKIE KOLUMNY?

Ciekawy jestem informacji od osób, które posiadały takiego wzmaka, lub coś podobnego z rodziny SANSUI / ewentualnie dual mono innej firmy/: jakie stosowały kolumny?

Czy należy szukać Vintage z lat 80-tych /ten wzmak jest z 1978/?, czy może próbować dopasować do niego coś bardziej aktualnego??

Może komuś udało się wypracować interesujący zestaw „starego z nowym”?

https://www.audiostereo.pl/topic/48129-sansui-717-jakie-kolumny/

A jak Ci się wydaje ? Można użyć kolumn z tamtego okresu ale raczej współczesne powinny być (przynajmniej teoretycznie)lepsze. 30 lat to sporo czasu - inne technologie, proces starzenia elementów głośników itp., więc chyba nie ma sensu. Wzmacniacz nie jest najgorszy - mam jego schemat

i w roku 1982 wzorując się na nim zrobiłem końcówkę mocy zmieniając sam stopień końcowy wzmacniacza mocy. Ten wzmacniacz (podobnie jak większość innych) nie ma jakiś szczególnych wymagań jeżeli chodzi o kolumny. Pozdrawiam.

GRATULUJĘ ZAKUPU:)

miałem jakis czas temu au-719, wtedy gralem chyba na kefach juz. jedyne co mi nie pasowalo w jego brzmieniu to wg mnie mocno scisnięty dźwięk bez powietrza. niewiem czy słusznie-obwiniałbym o to stare kondensatory w sekcji wzmacniacza, bo 4 duze nippony na pewno jeszcze swojego zywota w tych wzmakach nie dobiełgy. co do kolumn-powiem tak-trudno byłoby ci znaleźc budzetowe kolumny których ten wzmak nie pociągnie. reszte dopasuj do wlasnych preferencji. zwroc jednak uwage-jezeli zauwazysz tą tendencję co ja-scisnięty dzwiek bez przestrzeni- i bedziesz mial na to ochote i srodki-wymien wszystkie male elektrolity.

gratuluję:) Ciekaw jestem jak by się zgral tunerem TU 717 ktorego niedawno zakupilem. Niezwykly klimat ale i dzwiek, ktory jest czysty, spokojny z dobrym basem. Pięknie jest szczególnie przy okazji transmisji koncertów przez PR II oraz PR III. (jakośc porównywalna z CD)

serdecznie pozdrawiam

Ja mam budżetowego Sansui AU-101 o mocy 2x 15W i ku mojemu zdziwieniu pięknie napedza trudne Tdl rtl 3. Ten wzmak zadziwił mnie swoja muzykalnością, w kąt poszedł denon, cambridge i rotelik vintage. zadziwia też jakośc wykonania, ten wzmak ma ponad 30 lat, a żaden przeł i potek nie trzesczy.

w latach 70tych sansui było jednaz najsilniejszych firm, porównałbym ze współczesnym denonem, choc nie produkowała tyle ile chocby pioneer. topowe produkty sansui skonczyły sie ok 1982 roku, jeszcze w latach 80tych firma wypusciła kilka porzadnych wzmacniaczy, jednak pozniej juz była równia pochyla, obecnie sansui nie liczy się juz wogóle w jakiejkolwiek branzy. co wykonczyło tą firmę?

polecam tą stronkę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Ja gram od pewnego czasu na au-x911dg (z roku 89) i powiem szczerze, że dotąd żaden z dużych piecy jakie testowałem (nowsze Denony, Sony Es, i parę innych wynalazków) nie zbliżył się do "Samuraja" siłą i dynamiką. Ten kolosik (20 kg) łączy w sobie siłę i delikatność góry przy tym jest neuturalny a dla mnie to bardzo ważne. Jest to rzadkość bo wzmacniacz ma DAC-a, standardowo osobne bloki (odseparowane moduły) obu kanałów i rzeszę wielbicieli na całym świecie (w Polsce niestety jest ich - w tym wersje au alpha bodaj tylko 4 sztuki z moim ...)

TU 717 w połączeniu z AU 717 brzmi RASOWO. Wiem, bo również jestem szczęśliwym posiadaczem takiego tunera :-)). Niestety nie mam najmocniejszego sygnału :-(( i żeby sobie nerwów nie szargać dopiero późnym wieczorem lubię go włączyć /np. PR III - niedziela/. Posiadam też CD-X701i, wiem że CD tej firmy nie są wysoko cenione, lecz tak mnie oczarowało brzmienie zestawu AU + TU - 717, że postanowiłem spróbować pobawić się i z tym produktem. iiii wcale tak źle nie jest ;-)) Mam wrażenie że niektórzy wypowiadający sie na temat tego CD-ka, tak na prawdę chyba go nigdy nie słyszeli /bo i nie ma ich zbyt wiele/. Zdaję sobie sprawę z pewnych jego niedoskonałości, lecz w czambuł bym go nie potępiał - dałem mu szansę i jest w tuningu ;-)). Bardzo ciekawy jestem efektów. Pozdr.

nigdy nie mialem tunera sansui, ale miałem kiedys SONY ST-5950SD (lub cos w tym stylu). jakosc brzmienia gdyby nie było szumów-jak z CD. sprzedałem go wtedy za 200zl, a teraz kosztuje 2x wiecej.

to byl jeden z nielicznych tunerów, dzieki którym chciałem słuchac radia. bo pieknie to grało.

• 3 tygodnie później...

Pierwsze odsluchy AU-717 byly na Tannoyach M-2...powalilo mnie...ilosc detali w gorze i potezny bas. Wzmacniacz byl jeszcze przed zmiana kondensatorow. Kolumny byly porzyczone, wiec potem nie mialem okazji posluchac...powinno byc lepiej. Po recapingu sluchalem na Paradigmach Monitor 7 v.1 i bylo tez fajnie, ale nie eksperymentowalem dluzej bo dotarl do mnie AU-9900 i teraz on jest moim ukochanym dzieckiem. Co by nie powiedziec, jesli wzmacniecz dziala tak jak powinien to czym lepsze kolumny tym lepszy dzwiek. Wydaje mi sie bzdura teoria, ze kiedys robiono wzmacniacze pod kolumny. Aaa...mam podpiety receiver G-771 pod stare Tannoye 603 (takie maluchy) i tez pieknie gra. Co do tunerow to polecam...graja jak marzenie jesli zapewni im sie odpowiedni sygnal. Reasumujac, zakochalem sie w Sansui jako nastolatek i od paru miesiecy spelniam swoje marzenia. Koledzy "audiofile" po posluchaniu u mnie tych staruszkow zaczynaja goraczkowo poszukiwac w internecie wzmacniaczy Sansui :) Jesli mozesz to przed podjeciem decyzji posluchaj wzmacniacza z kolumnami i kupuj na ucho, a nie pod wplywem recenzji.

Pozdrawiam

Olaf

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Wymiana kondensatorów w starszych urządzeniach Sansuia (wysokie modele) to totalne nieporozumienie.

W większości tych urządzeń stosowano wyselekcjonowane komponenty - często specjalnie projektowane serie nie stosowane nigdzie indziej (np Nippon chemicon seria NS-I , AW-D itd.) Te kondensatory Was

przeżyją ... Też byłem taki mądry aż w końcu na moje zlecenie wykonano pomiary pojemności. Na 42

sprawdzone kondensatory żaden nie odbiegał od norm !!! Charakterystyczne jest ich "lampowe" rozgrzewanie. Muszą kilkanaście minut się grzać potem dźwięk się układa i jest bajka. Mój olbrzymek ma 20 lat i leje równo wszelkie inne wynalazki za 2-3 a nawet więcej tys. złotych. Wielu kolegów z forum spróbowało przygody z Sansui i .... nie żałują ! Te wzmacniacze odznaczają się potęgą i energią jednak nie brak im zarazem przejrzystości i delikatności. Barwa jest bardzo wierna i za to te urzadzenia są tak cenione, nie za mity i wygląd - jak sądzą niektórzy (najmądrzejsi...) ...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Swojego słuchałem na tylu różnych głośnikach, że za długo by wymieniać. jedno Ci powiem - zagra zawsze i wszędzie !. Ten wzmacniacz prawdę Ci powie o reszcie systemu !. Teraz gram na zmodyfikowanych JAMO D-570. Po istotnych zmianach w zwrotnicy i wymianie wysokotonówek na Ushery 9930/20nc Sansui pokazuje co potrafi. Bardzo przypadł mi do gustu na B&W serii 7, W tej chwili nie

mam silnej potrzeby szukania czegoś innego prócz pomieszczenia (słyszałem swoje ustrojstwa w dużej salce i stąd wiem co mam !). Powiem Ci tylko tyle, że przy takim ustawieniu kolumn jak u mnie obecnie nie powinna w/g praw akustyki i fizyki zaistnieć nawet namiastka sceny a tu dzieje się zupełnie inaczej - nie ma problemu z lokalizacją źródeł pozornych z rysowaniem się planów w głąb i o żadnej "dziurze" nie ma mowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.