Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana wkładki:at 440 ML czy at 440 MLa

ociss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chcę kupić nową wkładkę. Od dłuższego czasu przeglądam forum i dochodzę do wniosku, że w moim budżecie (ok. 400 zł) najlepiej będzie kupić wkładkę audio technica z serii at 440. Problem polega na tym, że do wyboru są dwie wkładki ML i MLa. Którą więc wybrać? W internecie znalazłem dane techniczne obu wkładek, które zasadniczo się od siebie różnią (np. pasmo przenoszenia), dlatego mam mały ból głowy co z tym zrobić (tylko nie odsyłajcie mnie do Goździkowej)!

PS. Mam aktualnie at 12 XE, która moim zdaniem jest więcej niż poprawna (w tym budżecie), może dobrym rozwiązaniem byłoby kupienie do niej nowej igły o lepszym szlifie?

Dodam na koniec że posiadam gramofon thorens td 145 mk II z ramieniem tp 16 II o masie efektywnej 7,5 grama

Wkładka do kupienia na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Więc to raczej ML

Czytałem na forum. Dużo tekstu, mało konkretów. Sporo gdybania. Chcę wiedzieć konkretnie, która z nich jest lepsza i czy czasem kupno igły Shibata do at 12 XE nie będzie dobrym pomysłem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wątpie aby byla jakakolwiek różnica pomiędzy ML i MLa, ogólnie to co się czyta zahacza o margines i raczej nie ma sensu się tym przejmować, ja różnicy nie słyszałem, dziś gra MLa i jest tak samo jak z ML. Też zastanawiam się nad zakupem Shibaty, gdyby ktoś zamawiał to można się złożyć, zawsze to taniej.

>ociss

No właśnie o tym sklepie mówię. To nie z amazonu kupisz tylko z electronics expo - oni tylko sprzedają za pośrednictwem amazonu - poczytaj uważnie info na stronie. Dostałem od nich właśnie mla. I zobacz czy wysyłają do kanady, bo coś mi się wydaje, że mieli ograniczenie do usa.

Różnice techniczne między wkładkami są - chyba nawet jest jakaś różnica w szlifie a na pewno w paśmie - można sprawdzić na stronie AT. Nie wiem czy to się przekłada na brzmienie, ale 440mla gra bardzo melodyjnie i dość delikatnie.

Załączam jedno ze zdjęć na tej stronie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Czy wie ktos moze, gdzie w Warszawie mozna kupic AT 440MLa ?

zażartuję:

na lpgear.com ;-) tylko to czekanie...

a tak szczerze, to to będzie chyba najtaniej, ja tak kupiłem i nie żałuję

Ale to chyba dawno ja kupowales:) W lato mozna ja tam bylo kupic za ponad 200zl a dzis z kosztami wysylki to juz sa okolice 420zl.. Na Allegro jest za 499zl. Wiec nie jest to juz taka okazja:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.