Skocz do zawartości
IGNORED

lepiej wzmacniacz + tuner czy amplituner

Pioter

Rekomendowane odpowiedzi

myslalem o czyms takim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo wzmacniacz ax 490 moze 590 (wybieram ten model nie przypadkowo bo zalezy mi na mocniejszym basie do tego jakis tuner z RDS no i cd

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

amplituner zagra tak samo dynamicznie jak wzmacniacz? Sluchałem wzmacniacza ax 590 i przyznam ze odpowiada mi ten dzwiek ale nie słyszałem nigdy amplitunera...

Z drugiej strony amplituner jest wygodny wszystko sterowane jednym pilotem i skrzynka ładna...

• Redaktorzy

Ale piszesz, że chodzi ci głównie o jakość dźwięku. A amplituner kd ma zawsze upakowane w skrzynce więcej szpejów, kosztem jakości części audio. Sześć czy ileśtam wzmacniaczy zamiast dwu, plus ten tuner cały, to wszystko na takim samym zasilaczu. Te sprawy to takie abc, dobrze wiedzieć żeby nie dać się subiektowi w sklepie w maliny wpuścić.

• 5 miesięcy później...

witajcie - ale ladny stary watek odgrzebalam:-)

wertuje forum, sprawdzam od kazej strony i caly czas nie moge znalezc pewnego bardzo zywotnie interesujacego mnie info. Zywotnie, gdyz wiazac sie moze ze spora ka$$$a do wydania. No, "spora" to przesada, ale pieniadze rzecz relatywna, dla jednego to imarny nterkonekt a dla mnie roznica w cenie wzmakow.

I tu dochodze do sedna:

Mam od kilku miesiecy zestaw - moj piewrszy - stereo, ladnie mi to gra, daje nura w coraz to nowe muzyczne rewiry - ale jakby czegos za malo, czegos brakuje... I doszlam do tego ze chyba jednak to wzmacniacza wina. A wlasciwie nie wzmacniacza, tylko amplitunera ktory u mnie gra. Poczekajcie z krzykiem - to ampli stereo a nie kd. Yamaha rx-496, napedza Eltaxy 5+ z Yamahy cdx-396. I nad tym sie zastanawiam - czy bedzie roznica miedzy ten amplitunerem a wzmacniaczem? Dajmy na to tez Yamahy, najchetniej 596, moze 592 (ale dzwiek ponoc prawie identyczny wiec bez znaczenia), albo nawet slabszej 396. I bedzie ta roznica wyczuwalna, czy malutka? Warto sobie glowe zmianami zaprzatac czy w ogole?

Pozdrawiam wszystkich jak zwykle:-)

Paulinka

• Redaktorzy

Napisz ile masz do wydania i co chciałabyś w dźwięku poprawić (wielkość pokoju i repertuar też byłyby pomocne).

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Pokoj w watku "akustyka duzego pokoju" - wlasnie wrocil dzieki mojemu wpisowi:-)

Co do dzwieku to bardzo niski i gleboki bas zaczyna dudniec (--> np. Erykah Badu "Baduizm", Amon Tobin), wydaje mi sie ze wieksze sklady sie zlewaja (nie mam doswiadczenia bo nigdy nie porownywalam wzmakow, ale tak mi to brzmi), mogloby byc czasem jasniej. W malych skladach, kameralnym graniu (taka Krallowa na przyklad) super, ale wiecej instrumentow to lekki misz-masz

Co do muzyki, to jazz (mniej i bardziej ambitny), czasem klasyka, elektronicznej muzyki tez calkiem sporo. Ale nie neci mnie wcale bas wprawiajacy w wibracje caly dom;-)

pzdr

paulina

• Redaktorzy

Hi

Paulinko - po przeczytaniu wątku o Twoim pomieszczeniu zastanawiam się, czy przypadkiem większej poprawy nie dałaby wymiana kolumn. Eltaxy nie grzeszą dobrą kontrolą basu, poza tym imho jest zbyt mało zróżnicowany. Za ok 2000 bez problemu powinnaś znaleźć używane Audio Academy Hyperion, które spokojnie wytrzymają zmianę elektroniki na co najmniej dwukrotnie droższą. BR z przodu również powinien zminimalizować część Twoich problemów.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

No niezle, myslalem ze watek gdzies z zadupia 2003 roku a tu poczatek 2004. Niezla liczba watkow jak na pol roku w porownaniu z liczba watkow ogolem.

ale do rzeczy

>>ale jakby czegos za malo, czegos brakuje... I doszlam do tego ze....

choroba zbiera żniwo, zawsze bedzie czegos brakowac. Nim wydasz kolejna kase na sprzet sprawdz czy nie potrzebujesz nowej wiosennej kurtki. Zapowiadają zimno.

>>Co do dzwieku to bardzo niski i gleboki bas zaczyna dudniec

Tu można winy upatrywać w kazdym elemencie, raczej najmniej w cd, ale kto wie. Kiedys porownywalem budzetowego cd denona z nieco lepszym cd ze sredniej polki i.... zdziwilem sie jak duza moze byc roznica. Jak dzwiek zepsuty w zrodle, nic go dalej nie poprawi.

>>wydaje mi sie ze wieksze sklady sie zlewaja

tu wina leży po stronie wzmaka lub cd, sadze ze nie kolumn. Jedynie wada konstrukcyjna budzetowej kolumny moze zlewac dzwiek. Sadze ze kolumny sa ok.

Najlepiej wypozycz do domu jakis sprzet ze sklepu i samemu sie przekonac!

wlasnie bym chciala wypozyczyc, ale obawiam sie ze ciezko w Krakowie np. z CA500 albo wyzsza yamaha. bo w sklepie to nie to samo niestety. ale moze sprobuje. co do glosnikow/wzmaka (amplitunera wlasciwie) to obawiam sie ze ampli nie nadaza.

a choroba dziala, oczywiscie staram sie opanowac, wiec najpierw chce zobaczyc czy faktycznie zmiana 1 elementu duzo poprawi. bo jak nie, to sobie daje od razu spokoj i tyle.

co do kolumn/wzmaka - czy liberty 5+ dobrze graja z CA500? bo pan w sklepie strasznie nosem krecil - a sam oczywiscie nie ma eltaxow, wiec musialabym ciagnac wlasne kolumny na drugi koniec Krakowa....

pzdr

paulinka

Latwiej Ci bedzie przewiezc wzmacniacz do domu, niz kolumny do sklepu - poza tym wtedy bedziesz miala mozliwosc odsluchania tego zestawu w takich warunkach w jakich ewentualnie pozniej bedziesz go sluchac. Doswiadczenia ostatniego roku, kiedy zabrale sie za kupowanie sprzetu nauczyly mnie, ze pomieszczenie ma baardzo duzy wplyw na brzmienie systemu. (Pieknie grajace w sklepie Phoebe u mnie nie zagraly i dusily sie w 16m2, na jednym ze spotkan Amplifikator z Eterami Fibra gral jak dla mnie za ostro, ale u mnie tej ostrosci nie bylo i brzmienie bardzo mi sie podobalo - w wyniku czego ten zestaw u mnie zostaje). Zycze sukcesow.

Troche dziwne to dlamnie zlewanie, mialem juz yamahe, co prawda amplituner KD , ale na temat zlewania sie dzwieku nic niewiem, tzn nie zaobserwowalem u siebie, no moze jak raz z ciekawosci pod swoj sprzet podpiolem kumpla unitre, ale na yamaszce, raczej nie, i u znajomego ktory ma yamahe tez nie, a co do kabli ?? Sa jakies czy jakies cienkie zylki, nie mowie zeby wydawac fortune na kabel , ale cos przyzwoitego przydalo by sie zalozyc !!! Zarowno do polaczeni cd+wzmachol jak i wzmachol+glosniki , a pozatym kazdy kto sie troche zapoznal z yamaha to wie ze yamaha lubi podbijac niskie czestotliwosc !!!

zolty - masz racje, ale nie chca za bardzo pozyczac:-( sama sie przekonalam ze pomieszczenie cholernie duzo zmienia, zreszta opisalam moje walki z akustyka w innym watku.

sms - sadze ze to moze zalezy od podejscia, wymagan co do sprzetu. moze dla ciebie dzwieki sie nie zlewaja, ale ja to slysze, szczegolnie gdy jest wiele instumentow na raz. chyba moje wymagania rosna wraz z osluchaniem, coraz bardziej zwracam uwage takze na to jak brzmi, a nie tylko (choc to oczywiscie kluczowe) co brzmi.

pzdr

p.

Sam przerobilem niechec do pozyczania sprzetu - oczywiscie po zostawieniu kaucji, co ciekawsze po kilku wizytach i przymiarkach do innego sprzetu zaatakowalem jeszcze raz i okazalo sie, ze nie ma problemu z pozyczeniem "za pobraniem". Moze sklep zmienil podejscie do klienta, moze im sie moja geba opatrzyla (choc to dzialaloby raczej na moja niekorzysc), poza tym kilka razy wspomnialem o pomylce w doborze kolumn i o tym, ze bez odsluchu w domu nie kupie nastepnych.

Twoje watki sledzilem - zaczynajac od tego o doborze sprzetu grajacego, potem kolumn, no i ostatnio o pomieszczeniu - gratuluje nowego lokum. A gdybys sprobowala wypozyczyc jakis inny wzmacniacz lub CD, chocby z Top HiFi (w 3miescie jest najbardziej przyjazny klientowi sklep jesli chodzi o wypozyczanie sprzetu) i sprobowala?

Da Ci to pojecie, czy to wina wzmacniacza/CD, czy kolumn. A tak na marginesie - u mnie tez sie zlewalo, kiedy mialem Yamahy (CD i wzm. 396), ale winne tez bylo pomieszczenie.

paulinka - Yamacha to dobry sprzęt do muzyki rozrywkowej, na większych składach przy klasyce może nie rozróżnić fletu od altówki, czy nawet wokalu - miałem kiedyś Yamahę AX470 i z takim materiałem nie radziła sobie. Ja bym szedł na początek w wymianę na jakąś rozsądną cenowo integrę - może być z drugiej ręki. Na www.hifi.pl są m.in NAD350,370 (oba dość drogo, ale w Twoim budżecie), Densen Beat-100 (trafiają się poniżej 2kzł, ale może wyciągnąć trochę brudków z taniego CD Yamaszki), Creeki 4330 - chyba najbezpieczniej, Jakbyś gdzieś znalazła to polecam też Musicala Fidelity E11, albo 10. Jakkolwiek żeby ci nie dudniło na "Baduiźmie" to musiała byś zrobić raczej rewolucję niż ewolucję.

chyba musze zaczac od top hi-fi, tam maja caly sprzet taki jak ja w domu, wiec moge porownac u nich na tych samych kolumnach i z tym samym cd. jezeli tam bedzie znaczaca roznica (np. miedzy moim ampli a ax496 lub 596, moze jakis inny sprzet tez porownam) to moge sie zaczac zastanawiac nad wypozyczeniem za kaucja.

jezeli to wina pomieszczenia to juz nic nie wymysle (ale przynajmniej zaoszczedze-hehehe)

to co, jednak wzmak? moze 2000 to troche przesadzilam, chyba ze faktycznie sie wstrzymam, poczekam na lepsze czasy...

Zaegarmistrz --> rozumiem ze najlepiej z yamaha sobie w ogole dac spokoj i ze nawet 596/592 niewiele pomoze.

A ja się doczepie z innej strony... Czy aby Eltaxy do charakteru brzmienia Yamahy pasują?

Jamahamy maja swoje narowy i z niektorymi głosnikami brzmią wręcz źle (zwłaszcza z własnymi firmowymi :-] ). Wymiana jednej Yamahy na inną niewiele może zmienić. Ale poeksperymentuj! Pożycz sobie ze sklepu inne głośniki, nawet nieduże, o charakterze do Yamahy dopasowanym, na ten przykład Wharfedale Diamond 8.2 (Tajmax je sprzedaje). I posłuchaj, a jak brzmienie Ci bedzie odpowiadało, to kup 8.-czwórki. Za +-1400 będą. Jak brzmienie bedzie nie takie jak trzeba, podmień z kolei wzmacniacz na inną firmę. Repeto ad mortam defecatem.

A jeszcze jedno: jakie masz kable głośnikowe?...

moze nie zaczynajmy o kablach, ok:-)

sluchalam wszystkich tanich kolumn podlogowych, lacznie z warfeldalem, tannoyem m4, innymi eltaxami, kodami itp. - zadne mi sie nie podobaly, w tej cenie graly tylko liberty 5 wiec nie ma o czym mowic. jak cos to musialyby byc drozsze kolumny (uzywki), ale ja problem widze raczej we wzmaku

Dobry pomysl - popros, zeby Ci zestawiono w Top HiFi taki sam zestaw jaki masz w domu (mozesz nawet przyniesc swoje kable), posluchaj kawalkow na ktorych wystepuja przypadlosci z basem i zlewaniem sie dzwieku. Jesli w Top HiFi nie bedzie zle to znaczy, ze glowna wine ponosi pomieszczenie - wtedy staralbym sie dobrac inne kolumny (niekoniecznie mniejsze - ja zmienilem na wieksze, ale graly dobrze w w moim pokoju).

Jesli wystapia podobne objawy ja u Ciebie, to na miejscu przekladaj (wlasciwie to niech obsluga przeklada) poszczegolne elementy zestawu i sprawdz kiedy bedzie OK. Jak juz uda Ci sie znalezc winowajce to sprobuj wypozyczyc ten element, ktory zagral dobrze i posluchac go w domu.

PS. Oczywiscie wymieniajac elementy toru staraj sie pozostac w budzecie, ktory zaplanowalas (+ew. odzysk z tego elementu aktualnego zestawu, ktory sprzedaz). I nie daj sobie podlaczyc czegos ze znacznie wyzszej polki - potem baaardzo boli powrot na ziemie.

Paulinka:

> moze nie zaczynajmy o kablach, ok:-)

Hmmm, jeśli masz jakieś za 5- zł/mb to mają zasadniszy wpływ na brzmienie!

> sluchalam wszystkich tanich kolumn podlogowych

W dokładnie tym zestawie? W swoim domu?

> nie ma o czym mowic [...] ja problem widze raczej we wzmaku

Wolno Ci. Ale doktrynerstwo nie jest dobrym sposobem na poprawę jakosci. Lepiej zachować otwartość.

• Redaktorzy

Ja bym spróbował ostrożnie przyjrzeć się pomieszczeniu. Przestawiać meble, przestawiać kolumny. Dodać coś przeciwko dudnieniu basu (dywan? Jakąś pułapkę?) Następnie, jeśli nic się nie będzie zmieniało na lepsze ani na gorsze, kupiłbym najlepszy wzmacniacz, na jaki mnie w danym momencie stać. Nie dlatego, abym uważał że właśnie wzmacniacz odpowiada za całość brzmienia, tylko dlatego, że wzmacniacz mamy teraz na tapecie. Po wymianie wzmacniacza (z drugiej ręki Densen B100, ewentualnie Primare 20 jeśli się trafi, może ktoś podopowie coś jeszcze rzędu 2000?) posłuchałbym, jak mi się teraz podoba. Zapewne nadal coś by mi się nie podobało, więc zacząłbym zastanawiać się nad kolumnami. Lepsze kolumny (wa zwłaszcza zarówno lepsze, jak i dobrze dopasowane do pomieszczenia i wzmacniacza) na pewno spowodują, że będzie przyjemniej. I teraz na spokojnie pomyślałbym o źródle. Nie dlatego, że uważam za mniej ważne, ale dlatego, że powinno być jak najlepsze, a dobre źródło sporo kosztuje. Dlatego też dobrze byłoby dopasować je do reszty systemu tak, żeby dłuuugo nie trzeba było nic zmieniać. Chyba że kable.

witam wszystkich.

proszę o pomoc i porade. chciałbym złozyć sobie mały zestaw stereo za niewielkie pieniądze. nie jestem oblatany w sprzęcie poza tym co poczytałem na stronach. z tego co się zorientowałem to cenowo i wielkoscią pasowały by mi monitorki tannoy m2 lub diamond 8.2. nie wiem co dalej, bo z tego co się zorientowałem to rózne połaczenia róznych maści sprzętu daja rózne efekty. ja się w tym nie łapię. słucham muzyki środka, troche jazzu, bluesa, lubię detale np. roger waters, czy klimaty vangelisa. czsami tez troche kopnąć. czy ktoś może mi poradzić co próbować kompletować i za ile orintacyjnie? nie jestem audiofilem ale chcę, żeby to grało lepiej niz kombajn kupiony w mm.

pozdrawiam.

będę wdzięczny za sugestię.

>Jozwa Maryn:

Na wyboista droge chcesz Paulinke sprowadzic - zaczelo sie od Yamahy i Eltax'ow, a gdzie koniec - Sondek, Halcro, Gruphon i ... Velum? ;)

Ja przez to cholerne forum (cholerne, ale ulubione i zagladam tu ryzykujac utrata pracy) w ciagu kilku miesiecy wymienilem prawie caly zestaw (zrodelko w trakcie wybierania), i jesli pozwoli portfel i Zona to pewnie to nie bedzie moje ostatnie slowo.

Nie daj sie Paulinka ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.