Skocz do zawartości
IGNORED

Nie dzialajacy dekoder Cambridge DTT3500

lucass3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników , jestem nowym użytkownikiem i mam nadzieje ze milo spędzę tutaj czas.

Sorry ze tak od razu "wale" do Was z problemem ale sprawa jest dość nagląca, mam nadzieje ze się nie obrazicie.

Wiec do rzeczy.

Kupiłem niedawno zestaw głośników komputerowych 5.1 Creative Cambridge SoundWorks DTT3500 , jak wiadomo maja one zew. dekoder Dolby Digital.I tutaj zaczęła się moja droga przez mękę , nie mogę przekierować dźwięku żeby zew. dekoder dekodował dźwięk DD.Po prostu dioda led nie zapala się gdy mam włączony jakiś film ze ścieżka DD (dioda na pewno nie jest spalona-uprzedzam)Moja karta dzwiękowa to SB Live! 5.1. Aktualne sterowniki to KX Mixer , miałem również standardowe ale tam tez nie moglem nic zmienić :((.Szukałem w opcjach sterowników , kodeków AC3 zaznaczałem różne opcje ale dźwięk nadal nie chce płynąć przez dekoder :((Ktoś może wie w czym jest przyczyna??

Głośniki mam podpięte w taki sposób:

Wyjście cyfrowe (na SB)

Kabel minijack do DIN (przejściówka)

Kabel SPDIF DIN do dekodera (gniazdo Digital DIN)

Jest to połączenie opisane w instrukcji głośników dedykowane dla kart SB Live! 5.1

Może gdybym takim kablem to połączył

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w końcu by to zadziałało? Tylko w takim razie dlaczego nie chce na standardowych ustawieniach w instrukcji działać?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podłącz pod te głośniczki zwykły tani, stacjonarny odtwarzacz DVD - przekonasz się czy głośniczki działąją

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Oczywiście podłącz wszystko po cyfrze - wyjście cyfrowe z odtwarzacza (np coaxial) do wejścia cyfrowego w dekoderze.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

yayacek.

Głośniki same w sobie działają,chodzi mi jedynie o sam dekoder ,a dokładnie o jego dekodowanie dźwięku Dolby Digital.Jeśli podłącze odtwarzacz dvd to on się zajmie dekodowaniem dźwięku a dioda na moim dekoderze na pewno się nie zapali.

-> lucass3

"Jeśli podłącze odtwarzacz dvd to on się zajmie dekodowaniem dźwięku a dioda na moim dekoderze na pewno się nie zapali"

Jeśli podłączysz DVD tak, jak radził yayacek (czyli cyfrowo) do Twojego zestawu, to DVD nie będzie nic dekodował, a tylko wysyłał sygnał cyfrowy. Dekodowaniem dd/dts i konwersją D/A zajmie się wtedy Twój dekoder z zestawu Cambridge.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Hmm, czyli będę musiał skołować kabel coaxial i podłączyć dvd.Jesli dioda na dekoderze (cambridge)zapali się to znaczy ze wszystko OK.Jeśli nie to znaczy ,że dekoder nie jest w 100% sprawny:((((((((((((((((

• 3 tygodnie później...

Podłączyłem jak radziliście i o dziwo kontrolka świeci się wiec wszystko działa :))

Czyli chyba mogę śmiało kupić takiego rodzaju kabel

Ukryta Zawartość

Mam jeszcze 1 wątpliwość , mam nadzieje ze znowu mi dobrze poradzicie.Jak pisałem wcześniej głośniki mam podłączone do SB Live! 5.1 i zauważyłem taka jedno nieprawidłowość

Tylne satelity grają gorzej w sensie jakości dźwięku i głośności niż satelitki przednie.

Jak przełożę kabel z gniazda (tył) do gniazda (przód) to grają już normalnie

Z tego wynika,że to jakby wina samych wyjść w dekoderze, chyba żeby karty dźwiękowej

Na pewno nie jest to wina długich kabli czy samych głośników.

Na jednym z for dostałem odpowiedz ze to wina karty dźwiękowej, niestety nie mam możliwości sprawdzenia na innej:((

Postanowiłem podłączyć je do DVD stacjonarnego i jak włączę jakąś MP3 to grają tylko przednie satelity,nawet jak ustawie dźwięk 5.1 na PC nie ma takiego czegoś.

Jak włączyłem film (AC-3) to tylne satelity nie grały gorzej ,a przynajmniej tak mi sie wydawało.Szkoda bo nie mogłem sprawdzić na myzyce tylko na kawałku z początku filmu.

Jak myślicie czy to może być wina karty dźwiękowej?

Ukryta Zawartość

Przede wszystkim zależy na czym testujesz opcje 5.1. Jeśli materiałem testowym będzie plik audio stereofoniczny (czyli 2.0) to nic dziwnego, że będą grały jedynie dwa głośniki. Dekoder 5.1 będzie sztucznie uprzestrzenniał dźwięk i wychodzi zazwyczaj z tego kupa - tak jak opisałeś, przód gra OK a tył ciszej czy z pogłosem czy coś w tym stylu.

Skoro piszesz, że na materiale filmowym zrealizowanym w systemie audio 5.1 głośniki i dekoder zachowują się prawidłowo to nie ma się czym martwić - sprzęt masz sprawny.

Nie zrobisz z dźwięku stereo (dwukanałowego) dźwięku sześciokanałowego (5.1) - można jedynie symulować, sztucznie rozbijać na dodatkowe kanały ale będzie to zawsze grało źle. Dzwięk stereo (2.0) słuchamy na dwóch głośnikach + ewentualnie subwoofer.

Tak więc puść sobie na komputerze film zrealizowany w systemie 5.1 (by mieć pewność, że nic nie skopano w konwersji do jakiegoś DiviXa włóż oryginalne DVD do napędu) i posłuchaj czy wszystko gra jak należy.

Kupiłem kabel ten z allegro mini jack-coaxial i jestem bardzo wkurzony bo wydałem niepotrzebnie 20zł.Podłączyłem głośniki i w mp3 grają mi tylko 2 głośniki:(((( a we filmach wogóle nie mam dźwięku tylko jakieś poharkiwania :((Zmieniałem ustawienia w kodekach ale nic to nie daje już nie wiem co robić.Ręce opadają :(((((((((((((((

-> lucass3

"Podłączyłem głośniki i w mp3 grają mi tylko 2 głośniki:(((("

No to dobrze. Tak ma przecież właśnie być! Przecież mp3 wysyłane jest jako PCM 2.0 (czyli w postaci stereo).

"a we filmach wogóle nie mam dźwięku tylko jakieś poharkiwania"

Albo masz pokopane kodeki i/lub ich ustawienia, albo coś źle skonfigurowane w sterownikach karty dźwiękowej. Jest sporo możliwych przyczyn. Ale dekoder w zestawie jest sprawny, co wykazało podłączenie odtwarzacza DVD.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Moje ustawienia:

Input format: Unknown - 0

User format: PCM24 3/2.1 (5.1) 0

Output format: Unknown - 0

Use SPDIF

SPDIF status: No data

SPDIF passthrough for: AC3

Use AC3 encoder (encode stereo PCM)

Check SPDIF sample rate (allow: 48kHz 44.1kHz 32kHz)

Do not query for SPDIF output support

"Ale za nic nie mogę zrobić 5.1 nie mówiac juz o zapaleniu sie kontrolki DD"

A w jakiej postaci masz odtwarzany film? Jest do DVD czy też Divx (Xvid itd.)?

Jesteś pewien, że film zawiera w sobie dźwięk Dolby Digital (ac3)?

Czyli konfiguracja softu/sterowników/itd. Albo może się okazać, że karta dźwiękowa nie umożliwia dd/dts passthrough.

Niestety, nie jestem w stanie pomóc na odległość.

"...Podłączyłem głośniki i w mp3 grają mi tylko 2 głośniki..."

------

No i prawidłowo. Grają dwa głośniki bo dźwięk w pliku audio masz dwukanałowy - proste.

Podałeś jakieś ustawienia - czego to są ustawienia?

Jakim softem odtwarzasz filmy.

I powtarzam - wrzuć do napędu komputerowego oryginalny film DVD i wówczas się baw kodekami. Kup sobie taki film z jakąś gazetą albo wypożycz za kilka groszy.

Jakim softem odtwarzasz filmy? Jeżeli masz kilka programów i stertę zainstalowanych kodeków to po pierwsze polecam totalną deinstalację wszystkich kodeków. Ręczne pozbycie się śmieci po kodekach.

Potem zainstaluj wszystkomający odtwarzacz (darmowy) KMPlayer - posiada on wbudowane wszystkie niezbędne kodeki, tak więc nic prócz samego playera nie trzeba dodatkowo instalować.

Jak wykazaliśmy sprzęt masz sprawny.

Problem jest jedynie w konfiguracji kodeków.

Mam dobrą wiadomość.Zrobiłem spory postęp.

Zainstalowałem sterowniki od creativa i teraz przy odtwarzaniu filmów włącza mi sie kontrolka od DD:))

ale nie grają mi tylne głośniki.Mam nadzieje że to już gładko pójdzie.:))

Udało się ,wystarczyło przestawić w AC3 Filter w OutPut Format z 5.1 channels na Dolby Sorround/Pro Logic.

Mam jeszcze 1 pytanie, dlaczego nie uzyskam na tym kablu co kupiłem dźwięku 5.1 na mp3??Przecież na takich zwykłych które były w zestawie działają wszystkie głośniki.

"wystarczyło przestawić w AC3 Filter w OutPut Format z 5.1 channels na Dolby Sorround/Pro Logic"

I tu zrobiłeś błąd. Powinieneś zostawić 5.1. A to, że tylne głośniki nie grają cały czas, to akurat dobry znak. One w sumie mało kiedy się odzywają.

"dlaczego nie uzyskam na tym kablu co kupiłem dźwięku 5.1 na mp3??"

Bo mp3 nie jest 5.1, a 2.0.

Ale one w ogóle nie grały.To po co są te całe kina domowe jak ja tu teraz słyszę że tylne się mało odzywają, w kinie też tak jest że mało się odzywają tylne ??

"Bo mp3 nie jest 5.1, a 2.0."

To wiem.Ale na innym kablu grają wszystkie głośniki mimo że mp3 jest w 2.0

"Ale one w ogóle nie grały."

Pewnie właśnie film był tak nagrany.

"To po co są te całe kina domowe jak ja tu teraz słyszę że tylne się mało odzywają"

Właśnie po to, żeby surroundy się odzywały w odpowiednim momencie, a nie grały cały czas.

"na innym kablu grają wszystkie głośniki mimo że mp3 jest w 2.0"

Na 1000000% to nie sprawa kabla, tylko ustawień programów i/lub sterowników.

• 3 tygodnie później...

Jeszcze jedno.Nie wiem czemu ale na odtwarzaczu Media Player Classic nie mogę ustawić napisów na tym czarnym pasie na dole.Co ja się naszukałem w opcjach ale nigdzie nie ma opcji żeby je przenieść ich pozycje.

Rozwiązaniem byłaby zmiana odtwarzacza ale tu się pojawia następny problem ponieważ na MPC jest dużo lepszy dźwięk (głośniejszy) niż na tych wszystkich playerach które mam.No i dlaczego tak jest??Że na MPC dzwięk jest super a na reszcie jakas kaszana porownujasc do MPC??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.