Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepszy kabel na metry na IC?

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakie znacie dobre kabelki, które można kupić na metry i na tej podstawie zrobić rewelacyjny IC (pomijam wszelkie Klotze, Gothamy i inne wynalazki). Zależy mi na klasie porównywalnej Sonus Oliva, Argumentum, etc... ;)

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/47839-najlepszy-kabel-na-metry-na-ic/

Groneberg Quattro Reference na szybko to z allegro, lub na ebay ostatnio widziałem 4 kawałki po 2 metry akurat żeby zrobić IC i zostanie na 2 głośnikowe i sieciówkę :-)

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

zamieniłem sonus oliva na japońskie PCOCC,oj warto było..warto:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

>>michelangelo, 20 Gru 2008, 23:29>>>

Oyaide nie miałem,chyba można go "ustrzelić" taniej od konektów Furutecha czy Furukawy.

Jest na hifi.pl w ogłoszeniach Vivaldi Furukawy lecz sprzedający żąda tyle co za nowy.

Mam w głowie jedynie świeże porównanie do Sonus Oliva na bulletach i FA-220 okazuje się bardziej wypełniony dźwiękiem-nie ma mowy o odchudzeniu brzmienia,barwa też zdecydowanie na korzyść miedzi pcocc.Przestrzeń to jedyne pole gdzie Sonus nie ma żadnych kompleksów i tu jedyny minus dla Furutecha,dramatu nie ma-stereofonia jest przyzwoita,trójwymiarowych szaleństw jednak nie będzie.

l'enfant sauvage

Kmicic, 20 Gru 2008, 23:40

Pomyliłeś mnie z kimś innym-jak podejrzewam.Nie handluję przewodami,czasem wystawię interkonekt czy głośnikowy którego już nie używam,było tego raptem kilka sztuk...i nie przypominam sobie abym sprzedawał je jednej i tej samej osobie.

Link do aukcji zamieściłem w celach informacyjnych,założyciel wątku pytał o ic na metry....Sprzedającego nie znam.

l'enfant sauvage

Do tunera używam diy na bazie starego Eagle s-video,dwie srebrne żyły-a raczej żyłki (po kilka srebrnych włosków) które razem stanowią sygnał,każda z nich jest osobno ekranowana miedzią-wykorzystaną w tym przypadku jako powrót.Całość jest także wekranowana oplotem miedzianym.Przyzwoita budowa kabla zapowiadała interesujące możliwości.Kabel długo służył mi jako "główny" interkonekt między cd a wzm.Stosunek ceny do jakości 6 gwiazdek.Nie dawały rady tańsze nordosty,AQ.

l'enfant sauvage

Wyśmienity kabelek na metry,w konfekcji ok.1000pln:

Ukryta Zawartość

Zresztą ,na temat tego kabla było sporo na forum napisane.

Ukryta Zawartość

Powalczę z Gronebergiem i dam znać, co z tego wyszło (chyba wtyki Nakamichi i cyna Cardas wystarcza?).

Chcę go wpiąć pomiędzy PRE, a CD. Mam obecnie Belkina Synapse Platinium, który łączy PRE i końcówkę (cholernie rozdzielczy kabelek z ładną barwą i nieco "spłaszczonym" planem głębi).

Do tego właśnie zmierzałem. Oyaide PA-02 TR gra gęsto, raczej jasno, słodko, delikatnie wycina drobne szczegóły, dźwięk "duży". Wychodzi więc na to, że kupując 2x 1m z ebay'a masz już założone wtyczki i jeszcze kasa w kieszeni zostaje, choć nie wiem jak to przy obecnym kursie dolara.

>Powalczę z Gronebergiem i dam znać, co z tego wyszło (chyba wtyki Nakamichi i cyna Cardas

>wystarcza?).

"Producentem ich jest niemiecka firma Groneberg Hi-Fi Technik. Ma ona w ofercie jeden kabel o nazwie Quattro Reference. Jest on przeznaczony jako materiał na interkonekt, kabel głośnikowy, jak i sieciowy. Quattro jest tak gruby, że nie pasują do niego wtyczki Cinch dostępne szeroko na rynku. Specjalne wtyki z większym otworem są produkowane dla Groneberg przez WBT."

źródło:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

michelangelo, 21 Gru 2008, 10:42

A jak z przestrzenią w Oyaide?

Po wpięciu Furutecha nie tego się spodziewałem,źródła dźwięku zbliżyły się nieco do siebie przy lekkim wycofaniu całej sceny za linię kolumn,wokale schowały się w linię instrumentów.Gradacja planów istnieje-ale nie jest to stopniowanie już tak oczywiste.

Przy zagęszeniu całego przekazu zyskała na tym cięższa muzyka rockowa,gorzej z innymi gatunkami.

To pierwszy interkonekt pcocc w moim systemie,wcześniej używałem jedynie głośnikowych i tu przestrzeń była wyśmienita,wręcz holograficzna,po IC spodziewałem się podobnych właściwości.

Odnośnie mojego wcześniejszego wpisu o eagle s-video,czasem za "parę groszy" można sklecić świetny kabel,przewód wypatrzył kolega i dla paru właśnie znajomych zrobił z niego kilka interkonektów.

l'enfant sauvage

=> octavarium-> kiedyś jeden z kolegów miał system złozony z marek jakie posiadasz a dokładnie: Monobloki Unison Reaserch + pre tej marki, cd Meridiana z kolumnami Spendor 9/1. System ten łączył Nordostem Referencem. Grało to niezykle wciągająco. Obecnie te kabelki na rynku wtórnym można wyczaić za "psie" pieniądze.

Mr.Zydelek, 21 Gru 2008, 14:05

Dzięki za sugestie,Furutech gra u mnie od niespełna tygodnia,gdyby dołożyć do niego przestrzeń z SO to byłby to konekt dla mnie docelowy.

Co do taśm Nordosta to mam mieszane wrażenia,tani IC Magic One spisywał się u mnie przez jakiś czas i spisywał sie nadzwyczaj dobrze (zupełnie inny system miałem),nie tak dawno kiedy jako głośnikowego używałem Furukawy La Scali to Red Dawn wpięty po japończyku....zabrzmiał w każdym elemencie zdecydowanie gorzej.Porozglądam się za Referencem,taśmy spisują się chyba lepiej jako ic.

l'enfant sauvage

pingwin, 21 Gru 2008, 10:45

>>Powalczę z Gronebergiem i dam znać, co z tego wyszło (chyba wtyki Nakamichi i cyna Cardas

>>wystarcza?).

Wbrew opiniom tych co nie "dotykali" Groneberga nie jest on grubszym przewodem od Ultralinka Ultima 100mkII. Są oba kable identyczne. W chińską wersję Neutrika się ich nie wpakuje (chociaż bym potrafił). Ja miałem na bullet plugach. Obecnie na wtykach Profi. Pasują jednak Neutrik profi, Real, WBT itp. z zakręcaną tulejką. Nieprawdą jest że trzeba do tego kabla nie wiadomo jakich wtyków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Pytanie, czy "chińskie WBT" nie skwaszą dźwięku i czy jest sens "schylać się" po oryginał WBT? Mówię oczywiście o Gronebergu (zaryzykowałem, sprawdzę go). Swego czasu próbowałem 'upchać' do wtyków Nakamichi poczciwego AQ Copperheada - musiałem flexem odciąć drugi koniec wtyku i zmieściło się pięknie...

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.