Skocz do zawartości
IGNORED

Nad 304 czy CA A5 czy Nad 3240 PE

przemoWroc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam na imię Przemek.Od 2 lat użytkuję Harmana Kardona 645 jako żródło KD i stereo na kolumnach B&W DM309, odtwarzacz dvd philips cineos 9000.Ostatnio postanowiłem trochę uszlachetnić przekaz muzyczny i zacząłem poszukiwać "taniego"(second hand-kwota 500zł) wzmacniacza stereo. Mam taki pomysł aby ów wzmacniacz podłączyć do ampa i użytkować go jako końcówkę mocy a jak mi się spodoba to pójść na całość i całkowicie oddać się przygodzie stereo(czytaj sprzedać ampa). Po lekturze tego forum mam 3 typy:

NAD 304

CA A5

NAD 3240PE

Wykluczyłem rotela gdyż obawiam się że zagra po amerykańsku(podobnie z charakteru do Henia) i wszelkie japońskie sprzęta choć nie mówię nie.

Wszystkie z wymienionych mają wejście pre amp i myślę że spokojnie napędzą moje kolumny(sprawność 89decybeli, 8ohm.

Muzyka jaką preferuję to : peter gabriel,pink floyd,u2, queen, chiliout, generalnie wykluczam techno, hip-hop, metal...

Dlaczego znudził mi się Heniek? Otóż gra dołem pasma, wokale czasami są zbyt krzykliwe, wysokie skąpe brak detaliczności. Zaznaczam że cudów nie oczekuję ale chciałbym aby zagrał lepiej w stereo niż 645. Są to początki ale z doświadczenia wiem że w słuchaniu można się rozsmakować tylko trzeba to odpowiednio przekazać...

Za odpowiedzi z góry dziękuję , po zakupie napewno podzielę się spostrzeżeniami....Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/47838-nad-304-czy-ca-a5-czy-nad-3240-pe/

Po NADzie nie spodziewaj sie detalicznej gory oraz przejrzystosci, one grają przede wszystkim środkiem, priorytetem sa wokale, delikatne wysokie sa tylko zgrabnym uzupelnieniem. Bas jest dosc obfity, energetyczny, jest

dosc zroznicowany z mocnym kopem. Odnioslem sie konkretnie do NADa 304, 3240 - nie posiadalem.

Jesli ma być przejrzysciej i cos z NADa, to ewentualnie 314, 320.

Ale cos mi sie wydaje, ze nie we wzmacniaczu tkwi problem. W ubieglym roku mialem okazje sluchac

posiadanego przez Ciebie Philipsa i bardzo mi sie nie podobalo, plasko, lekko matowo, malo powietrza.

Bezpośrednim porownaniem byl CD6000 Marantza. Nie mowie, ze ten Marantz jest super, ale

w porownaniu z 9000, to byl dzwiek z innej bajki pod kazdym wzgledem. Obydwa odtwarzacze odsluchiwane byly na sluchawkowym prosiaczku Musicala i Sennheiserach HD600.

Nie ma na co czekać, weź od razu sprzedaj te ampli i kasę dołóż do stereo, to nieuniknione że prędzej czy później tak zrobisz ;) Po co później jak można wcześniej = szybciej cieszyć się lepszym dźwiękiem ;) No i z kasy po sprzedaży ampli powinno coś jeszcze zostać na lepsze źródło.

Jeśli w preferencjach muzycznych jest głównie lekki rock i spokojniejsza muzyka, a priorytetem nie jest dynamika, możesz poszukać jakiś wzmaka Luxmana. Znakomite barwy, przepiękne wokale, wielobarwna góra, bas raczej miękki ale z B&W nie powinno być kluchy.

I love the sound of crashing guitars

Zgadzam się z Tobą brakuje powietrza dlatego w planach jest także odtwarzacz płyt CD, którego zakup notabene mnie czeka i już się "boję" wybrać w mnogości urządzeń. A co myślicie o denonie model 1500 na allegro jest za 1200zł, trochę dużo jak na początek ale może warto???

• 1 miesiąc później...

Mam NAD 304 i Denona PMA 320. Odnosząc się do Denona, NAD zdecydowanie gra mocniejszym bardziej zróżnicowanym dołem, śliczną średnicą i delikatną górą, może nawet lekko wycofaną. Denon przy Nadzie wydaje się bardziej szczegółowy, szczególnie przez detaliczną góre, bas zupełnie inny, płytszy, punktowy, mniej kontrolowany, średnica szczegółowa - przez co może wydawać się zimna. Takie porównanie trochę może nie do końca Ciebie będzie interesowało, ale chcę jedynie nakreślić, że każdy z tych wzmacniaczy jest dobry, zależy jedynie od preferencji użytkownika. Denon np. lepiej powinien się nadać do w miarę cichego odsłuchu, ze względu, że wysokie tony są detaliczne nie tracimy na przestrzeni dźwięku. NAD z kolei do głośniejszego grania lepiej będzie się sprawował a niżeli Denon z powodu lepiej kontrolowanego basu i łagodniejszej, która można w Denonie na dłuższą metę stać się uciążliwa.

Do tego co napisał powyżej mariuszdab dodam, że 'ciemna" stronę nada możesz rozjaśnić dodatkami w postaci kolumn np. KEF'a i źródłem - wysoko i detalicznie grającym CD, może CA Azur by tu pomógł. A i tak najlepiej odsłuchać kilka zestrojów.

Discomaniac- przeczytaj dokładnie co napisałeś- chyba zgodzisz się że ciężko to zrozumieć.

Do autora wątku- jedna mała uwaga odnośnie Twojej koncepcji połączenia całego systemu KD i wzmacniacza stereo, a ściślej wkomponowania wzmacniacza w zestaw KD. Popełniasz jeden konkretny błąd, chcąc wpiąć kable z wyjścia przedwzmacniacza w amplitunerze do wejścia końcówki mocy wzmacniacza. Prawidłowe połączenie, zalecane i opisywane juz kilkukrotnie w dziale HiFi jest następujące- amplituner podłacz z wyjścia przedwzmacniacza kanałów L i P Front do uniwersalnego wejścia we wzmacniaczu stereo, nie rozpinając zworek. Dzięki temu będziesz mógł słuchać radia i będziesz miał dźwięk z przodu w zestawie 5.1 Gramofon i odtwarzacz CD podłącz bezpośrednio do wzmacniacza stereo co pozwoli Ci na korzystanie z nieocenionego przedwzmacniacza we wzmacniaczu stereo, np. doskonały przedwzmacniacz pracujący w klasie A w taniutkim NADzie 320 itp.

Dodatkowym argumentem przemawiającym za takim rozwiązaniem jest to, że szkoda byłoby całkowicie pozbywać się amplitunera, gdyż pewnie zgodzisz się co do wspaniałej jakości dobrze nagranych koncertów czy filmów akcji na pełnym zestawie 5.1, czego żaden wzmacniacz stereo nie odda. Dodatkowo Twój odtwarzacz Philipsa to chyba SACD, jeśli tak (nie mam w tej chwili czasu sprawdzić) to kup kilka płytek SACD i ciesz się audiofilskimi doznaniami w pełnym 5.1- tu również stereo nie dorówna przy wspaniałej wersji The Dark Side czy Mesjaszu Handla, a te płyty tak są właśnie wydawane. W tym momencie dodatkowo będziesz mógł słuchać w pełnej jakości ścieżki stereo z płyt SACD bezpośrednio z wyjścia analogowego stereo odtwarzacza, sprawdź tylko czy wspomniany Philips ma wszystkie wyjścia. Do amplitunera wystarczy że wykorzystasz wyjście cyfrowe.

Trochę to w pierwszym momencie zagmatwane, ale sporo ludzi na forum już o tym pisało i chyba można to przeskoczyć.

Pozdrawiam

Znalazłem właśnie wspomnianą chwilkę i znalazłem w necie coś, co powinno Ciebie podbudować:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"...Wybór odtwarzacza. O Philipsie DVP 9000 Cineo już pisaliśmy, więc tylko powtórzmy, że jest to najlepszy w tej cenie odtwarzacz CD, w zakresie do 3000 zł najlepszy odtwarzacz SACD i fantastyczne źródło obrazu. Jeszcze do niedawna, dopóki DVP 9000 nie było na rynku, wybierając coś do naszego systemu trzeba by się rozglądnąć za klasycznym odtwarzaczem CD. Wszystkie grały bowiem znacznie lepiej niż odpowiadające im cenowo odtwarzacze DVD. W tym przypadku mamy do czynienia z wyrównaną walką. Jeżeli więc przyjmiemy, że gra on jak odtwarzacz CD za, powiedzmy, 2000 zł, to odtwarzanie SACD, DVD i obraz dostajemy za darmo. A warto - nawet jeśli SACD umrze komercyjną śmiercią, to pozostanie wciąż żywy w wielu niezależnych wytwórniach, nawet tak poważanych jak Telarc, Mobile Fidelity czy Alia Vox. A w przyszłości można będzie sobie obejrzeć film na bardzo wysokim poziomie. Philips bardzo dobrze zgra się z NAD-em. Ten ostatni zapewni koherencję, wyrównane pasmo i dynamikę. DVP 9000 z kolei dołoży wyrazistość, bogate tekstury i bardzo dobry wymiar w głąb sceny. Minimalnie wycofaną górę brytyjskiego wzmacniacza podeprze bardzo dobra, wyraźna góra holenderskiego odtwarzacza ...".

Myślę że to powinno dać Ci trochę do myślenia, tu na forum ludzie często piszą utartymi schematami, zamiast czytać i słuchać.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>asfanter, 13 Lut 2009, 15:03

.....pozwoli Ci na korzystanie z nieocenionego przedwzmacniacza we wzmacniaczu

stereo, np. doskonały przedwzmacniacz pracujący w klasie A w taniutkim NADzie 320 itp

hmm ... slyszalem ze wlasnie to przedwzmacniacz c320 jest slabym punktem tej integry która notabene posiadam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.