Skocz do zawartości
IGNORED

Trafomatic - nowy odsłuch sobota

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Zgodnie z obietnicą zapowiadam drugie odsłuchy systemu z monoblokami Trafomatica. Impreza wstępnie zaplanowana na sobotę po południu. Kolumny ART Emotion, doszło nowe źródło, w postaci świeżo otrzymanego do testu gramofonu Kuzma Stabi S, który jak sądzę też wywoła zainteresowanie.

https://www.audiostereo.pl/topic/47768-trafomatic-nowy-ods%C5%82uch-sobota/
  • Redaktorzy

Zdjęcia na zachętę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1-100009022 1229471783_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładne klocuszki będą do odsłuchania. Te końcóweczki po integrze bardZo mnie ciekawią. Ale najbardziej legendarny gramiak. W sobotę mam znajomemu instalować kino. Ale jak co to zadzwonię.

pozdr. umka.

apropo wzialem pod lupe hdmi. i wiecie co z dzwiekiem bedzie jeszce dlugo po hdmi nijak, jak do tej pory moj faworyt hdmi to xlo ale drogi ludzie wola te z marketu po 39zl tylko one nie maja nic wspolnego z hdmi procz wtyczki,, ehhhh,, znowu nie na temat sorry juz siedze cicho tylko tak sobie mysle o zabijaniu muzyki przez ten wszedobilski cyfrowy postep

a wy bedziecie poic zmysły gramofonem...ale nie po hdmi,,, a idziemy o zaklad ktowymysli patefon z interfejsem hdmi,,, taki z nagrywaniem na cd juz jest znaczy z wypalarka w jednej budzie,, ostatnio to mi wpadlo gdzies w reke w jakims katalogu...

• Redaktorzy

no i D..a zbita. Klon złapał zapalenie płuc, mi sprzedał jakąś zarazę i zamiast świątecznych porządków mamy w domu lazaret :-(

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

jac660, 20 Gru 2008, 08:29

>jak wszyscy to ja też bym się wprosił...;) ale nie wiem gdzie? rzućcie adres na prv please.

dołączam się do prośby kolegi :)

i o której się zaczyna odsłuch?

Witam,

przyszedłem jako pierwszy i jako pierszy, niestety, wyszedłem. Wpisuję się z krótką recenzję też jako pierwszy, więc w jakimś sensie dzierżę palmę... pierwszeństwa.

Przede wszyskim, podkreślam urok gospodarza. Przywalony jego kotem mogłem oddać się audiofilskiej uczcie. Najpierw nasyciłem oko. Piękne kolumny o nieco starodawnej stylistyce czekały spokojnie na sygnał z monobloków Trafomatica. Same monobloki połyskiwały czernią fortepianu spokojne o jakość dźwięku. Na początku słuchałem Orfeusza Monteverdiego z czarnej płyty. Napędzał ją gramofon Kuzma z firmową wkładką. Wokale zabrzmiały urzekająco. Lampy 300B nie wypadły sroce spod ogona, w kameralnej muzyce barokowej czarowały naturalną muzykalnością. Zestaw Trafomatic poradził sobie też z wymagającym nagraniem Magnificat Monteverdiego z Vespro della beata Vergine. Słabsze wzmacniacze nie potrafią przenieść chórów fortissimo bez zniekształceń. Generalnie, monobloki + preamp zagrały bardzo przyjemnym, lampowym dźwiękiem. Poszukujący spokoju audiofile mogą się przy ich dźwięku odprężyć i oddać kontemplacji. Najbardziej wymagających zestaw nie zadowoli, ale czy ich cokolwiek zadowoli?

Bardzo dziękuję za umożliwienie odsłuchu.

Pozdrawiam.

Arku, dzieki za możliwość odsłuchu. szkoda, że padła igła w twoim gramniaku, bo trudno było porównać go z kuzmą. ale i tak zestaw zagrał bardzo fajnie,chociaż jak dla mnie zabrakło twardej średnicy, no ale nie każdy tak lubi. Dżwięk bardzo szeroki, duża scena pełna smaczków i wybrzmień, baaardzo audiofilsko. dziękuję także i za winko ;), czekam na jakieś kolejne wspólne słuchanie. "towarzysko" za drugim razem też będzie łatwiej ;)))

pozdrawiam

Jacek

• Redaktorzy

To ja może parę fotek:

1. całość systemu

2. gramofon Kuzma Stabi

3. Hiszpan wybiera muzykę

Ukryta Zawartość

post-1-100008697 1229864004_thumb.jpg

post-1-100008698 1229864004_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

ciąg dalszy

1. gramofon - najważniejsza część

2. gramofon prawie kompletny

3. źródło od Radicona

Ukryta Zawartość

post-1-100008693 1229864105_thumb.jpg

post-1-100008694 1229864105_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

I reszta:

1. główny obiekt kultu

2. system raz jeszcze

3. Kocisko obeszło wszystkie kolana, wszystkich pogryzło i zmęczone poszło spać.

Ukryta Zawartość

post-1-100008690 1229864214_thumb.jpg

post-1-100008691 1229864214_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przede wszystkim podziękowania dla Alka za zaproszenie.

Podczas odsłuchu grały dwa gramofony, odtwarzacz CD, wzmacniacz lampowy SE , wzmacniacz hybrydowy

i zawsze grało niezwykle muzykalnie. Moim skromnym zdaniem to zasługa przede wszystkim kolumn ART Monitor. 4-godzinny odsłuch to za mało aby sformułowac jakieś ostateczne wnioski, ale niewątpliwie są to jedne z najbardziej muzykalnych kolumn jakie słuchałem w życiu. Człowiek który je projektował chyba odbiera muzykę w taki sam sposób jak ja :-)

Natomiast jakoś nie mogę sie przekonać do winyla. Z tego co słuchaliśmy wynika, że wysoką jakość z winyla uzyskuje się wyłącznie na niektórych wydawnictwach. Ale moim zdaniem nawet ta najwyższa winylowa jakość wcale nie jest lepsza od brzmienia z CD. Jest INNA. I jak dla mnie ta "inność" to za mało aby inwestować pieniądze i czas w nabycie i obsługę tych wszystkich urządzeń które są niezbędne aby winyl dobrze brzmiał. Nasłuchałem się opowieści o myciu płyt winylowych , obserwowałem jak Alek wymieniał wkładkę i chyba to nie dla mnie :-)

Jeszcze raz podziękowania za zaproszenie i pozdrowienia dla wszystkich uczestników spotkania.

pozdr.

Arkadix

• Redaktorzy

Impreza bardzo udana - siedzeń wyraźnie brakowało :-) Co do dźwięku, to muszę powiedzieć, że z jednej strony myślałem sobie, ze lubię inaczej, ale z drugiej, jak podłączyłem mój własny wzmacniacz, zabrzmiało mi gorzej. I to jest poważny znak ostrzegawczy, bo tak sie dotąd po prostu nie zdarzało, zawsze preferowałem dźwięk Jazza. Czyli stało się - Trafomatic górą. Trioda SET pokazała mi wreszcie, co potrafi, i żeby mi się nie wydawało, ze jestem taki mądry :-)

Fajnie, kot zasnął nad książką.

Co do Jazz vs Trafomatic. Wg mnie Jazz to jednak trochę "charakterystyczny" wzmacniacz - kochaj albo rzuć, a jeśli wierzyć opisom Trafomatic to jendak mainstream w wykonaniu 300B. Koniec końców pewnie łatwiej żyć z dźwiękiem Trafomatica, tylko jako narzędzie recenzenckie na pewno się nie sprawdzi z oczywistych względów :-)

Pozdr.

Dziękuję bardzo, Alku, za zaproszenie i gościnę. Było mi bardzo miło u Was gościć (u Ciebie i Twojego kota).

Wrażenia?... przede wszystkim było bardzo miło!... Jeśli uczestniczę w gościnnych odsłuchach, to aspekt towarzyski zdecydowanie jest dla mnie najważniejszy.

Po moim przyjściu przez dłuższą chwilę słuchaliśmy Jazz’a, później nadszedł czas na monobloki (a także pre) Trafomatic’a i tak pozostało do końca mojej bytności. Źródło na Jazz’ie było analogowe a na Trafomatic’ach najpierw analogowe a następnie cyfrowe... Cieszę się, że tak wyszło, bo przy Jazz’ie zobaczyłem, że kolumny (jak rozumiem Art Emotion), mimo iż prezentowały bardzo wysoką jakość brzmieniową, nie odpowiadają moim preferencjom.

Mnie bardziej odpowiadał przekaz muzyczny przy Trafomatic’ach, łatwiej było mi się wsłuchać w muzykę, a mam na myśli klasykę i akustyczny jazz. Przekaz był spokojniejszy, jakby nieco bardziej wyrafinowany. Jednak nawet w tej konfiguracji czułem potęgę brzmienia (jestem przekonany, że to za sprawą kolumn), która jest niezbędna przy rock’u czy ostrym jazz’ie, ale nie daje mi komfortu słuchania spokojnego repertuaru. Warto jednak podkreślić, że kulturę i wysoką jakość brzmienia było słychać w obu zestawieniach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.