Skocz do zawartości
IGNORED

budzetowy dylemat - z subem czy nie

soulfly

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dla mnie ktorych ten temat moze wydawac sie smieszny, prosze nie bluzgac odrazu

Stoje przed wyborem glosnikow podstawkowych do moich 15 m. Po przeczytaniu kilku dziesieciu postow uwage moja przykuwaja jedynie:

-totem mite

-tannoy m2

-AE aegis one

jednak pojawila sie oferta ostanio dosc tanio AE 100i, w tym ze te kolumny maja 11 cm nisko sredniotonowe i wydaje mi sie ze z basem byloby kiepsko. dlatego mozna bybylo dokupic do tego malego suba, w miare taniego alby bas podratowac.

Madrzejsi koledzy .. zostac przy stereo 2.0 z w/w kolumn czy zainwestowac w te 100i i malego suba ??

zalezy mi na czasie

ps. jezeli dostane odp satysfakcjonujaca prosze modernizatora o usuniecie postu , chyba ze zostanie dla potomnych :)

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/47697-budzetowy-dylemat-z-subem-czy-nie/

Wydaje mi się ze lepiej będzie kupić najpierw jak najlepsze głośniki, a potem, jeśli będzie taka potrzeba dozbierać na suba dobrze dobranego do charakteru głośników. Jeśli kupisz najtańszego suba, byle tylko zmieścić się w budżecie może się okazać, że będzie trudno go dostroić do kolumn, a dźwięk stereo z "dziurą" między średnio-niskotonowym w kolumnach a wooferem suba nie należy do przyjemnych.

jeśli chodzi o moją opinie to na podłączenie suba do stereo nigdy się nie zdecyduje. Ale jeśli ktoś tak chce to nie uważam tego za coś złego. Niestety tak jak pisał trebliG sub musi być naprawdę dobry=nie tani. Co do AE100 to pomimo rozmiarów potrzebują one porządnego wzmacniacza. Z budżetowym nie zagrają. Słuchałem ich w 11m2(niestety musiałem oddać bo były nie do pary!) i faktycznie niektórym może brakować basu.

rozumiem :) rozswietliliscie troszke moj dylemacik .. na te ae 100 patrzylem dlatego ze to firma dobra i z pozytywnymi opiniami mozna sie spotkac.

znacie moze kogos kto robi totemy mite na zmowienie ? lub cos podobnego ?

soulfly, 15 Gru 2008, 14:00

Kup totemy, kiedyś w przyszłości możesz do nich suba dokupić i będzie super. Możliwy sub firmowy to Velodyne - cena około 2.000zł. Można też coś samemu sklecić.

Jeżeli kupisz kolumny z BR strojonym np. do 60Hz (a przy głośniku 11cm niżej nie ma sensu) to jeżeli w muzyce pojawi się np. 45Hz, dostaniesz przestery. Sub może coś tam dodać ale monitorek będzie przesterowany i będzie zniekształcał cały zakres pracy midwoofera - a więc bas i środek a nawet trochę góry.

Dlatego 2.1 z subem jest dobrym pomysłem ale należy jakoś odfiltrować (highpassem) sygnał idący do monitorków tak żeby odciążyć je od wychyleń a następnie połączyć z tym suba tak żeby fazy się zgadzały a SPL było płaskie. Wymaga to troche wiedzy - podobnie jak przeprowadzenie podziału w czasie konstruowania kolumn.

Misiomor jako wytrawny głośnikowiec proponuje rozwiązanie sprzętowe.

Ja może podpowiem:

Większość jak mi się wydaje amplitunerów i nieliczne wzmacniacze mają wbudowane programowe albo sprzętowe układy odcięcia pasm na sub i pozostałe zestawy głośnikowe. Typowe zakresy to 50, 80, 100, 150 Hz. Polecam 80 Hz. Efekt znakomity.

Soulfly:

Słuchałem na Tannoy M2 i niestety nie ma w zakresie basu nic nadzwyczajnego, mimo, iż maja zdumiewająco dobre opinie odnośnie basu. Nie wierz w to! Żeby była jasność nie jestem zwolennikiem dudnienia :). Dokup do nich choćby najzwyczajniejszy Subwoofer mSUB10 Tannoy-a. Ten da znakomity efekt nawet z tanimi Tannoy Mercury M1. Takie coś mam obecnie zastępczo w KD 5.1. Nie uwierzysz jak to może brzmieć. W stereo brzmi tak jak dobre kolumny podłogowe. Warunek: dobry wzmak lub ampli z podziałem jak w komentarzu powyżej.

Grzegorz7, 15 Gru 2008, 18:01

>Misiomor jako wytrawny głośnikowiec proponuje rozwiązanie sprzętowe.

>Ja może podpowiem:

>Większość jak mi się wydaje amplitunerów i nieliczne wzmacniacze mają wbudowane programowe albo

>sprzętowe układy odcięcia pasm na sub i pozostałe zestawy głośnikowe. Typowe zakresy to 50, 80, 100,

>150 Hz. Polecam 80 Hz. Efekt znakomity.

chodzi ci moze o cos takiego co ma w sobie sub ? i pokretelko z przodu 50-150 ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

juz w sumie wybralem i bedzie to 2.0 .. podzielam racje kolegow ze jednak zeby miec ladny basik trzeba zalpacic troszke kasy. zreszta jak mam "omnie" slucham muzyki rockowej a tam srodek najwaznieszy ;]

pozdro dziekuje wsztykim za pomoc !

>> soulfly, 15 Gru 2008, 19:58

Sub ma tylko filtr lowpass dla sygnału wejściowego. Nie odfiltruje w żaden sposób basów monitorkom bo niby jak? Poza tym nie wiesz jakiego rzędu jest ten filtr. Tak więc odpuściłbym sobie, czy czujesz się na siłach projektować podział średnie - wysokie w kolumnie? Jeżeli nie to suba z monitorami dobrze też nie połączysz.

Tak przy okazji.

Interesuje mnie zrobienie suba pod te monitorki AE100i. Dżwięk ich mi bardzo odpowiada tylko te ograniczenia z basem. Może jakiś moduł z aktywnym dołem /mam taką parkę "17" Audaxa kewlarowe może by się nadały. Wprawdzie jestem jeszcze trochę zielony w te klocki ale może kiedyś? Trudna to jest sprawa i na ile kosztowna ?

soulfly, 15 Gru 2008, 20:00

>juz w sumie wybralem i bedzie to 2.0 .. podzielam racje kolegow ze jednak zeby miec ladny basik

>trzeba zalpacic troszke kasy. zreszta jak mam "omnie" slucham muzyki rockowej a tam srodek

>najwaznieszy ;]

W rocku to jednak liczy się i masywny dół - tam nie tylko gitary ale i bas nadaje tempo. W każdym razie do zestawu monitorów zawsze możesz w późniejszym czasie dozbierać pieniędzy i dokupić suba. Jednak trzeba się liczyć, że z tysiąc złotych na jakąś używkę albo DIY to tak co najmniej trzeba by wydać.

Soulfly:

Nie. Tak jak mówi Misiomor.

Ja wspominałem o odfiltrowaniu w przedwzmacniaczu (amplitunerze KD).

Nie rezygnuj z basu. Muzyka rockowa ma szerokie pasmo. Sam zestaw perkusyjny daje od niskiej stopki do wysokich talerzy.

>> Iceman, 16 Gru 2008, 00:10

Wyreguluje sobie odcięcie suba i co? Jak pojawi sie 45Hz to będzie totalny przester monitorków. W ramach standardu źródło - wzmak - kolumny trudno jest dobrze zrealizowac podział z subem. Trzeba by wpiąć highpassa 1st albo 2nd między pre a końcówkę mocy obsługującą monitorki.

Modelowałem kiedyś wychylenia oraz fazy takiego połączenia i przy pracującym BR optymalny jest podział akustycznie 4th na fitrach lowpass 4th dla suba i highpass 2nd dla monitorka.

Nie przesadzajmy. Nie musi być super liniowo, ważne byle było fajnie. Ja na subie ustawi odpowiednio głośność i odcięcie to będzie nienajgorzej. Filtry wyrównują liniowość ale też wprowadzają zniekształcenia. Ja jestem zwolennikiem minimalizmu w filtrach. Uważam, że filtry to najgorsze zło konieczne w całym torze.

>> Iceman, 16 Gru 2008, 10:48

Nie chodzi o super liniowość (rozumiana jako płaskie SPL) tylko o przestery.

Przemodeluj sobie jakiś 11cm wooferek w BR strojonym do 60Hz i zobacz jaka będzie wytrzymałość przy 45Hz. Przykładowo - solidny jak na tę klasę głośnik - Seas CA12RCY, 3dm3 strojone do 60Hz (żeby jednak mieć f3=72Hz) i przy 45Hz mamy wytrzymałość 6W na przester i 14W na zniszczenie głośnika. A przy 40Hz jest dwa razy gorzej - odpowiednio 3W i 7W.

Dodawanie suba do nie-filtrowanych monitorków sprawi że podbijemy trochę zakres powyżej strojenia monitorków, ale kupowanie suba tylko na pasmo 50 - 100Hz to trochę porażka. Ja bym już wolał podstawki a w nich wooferki takie jak w kolumnach, tak samo strojone tyle że aktywnie (albo pasywnie z kompensacją górnego rezonansu) przycięte np. przy 100Hz albo nawet niżej. Przynajmniej da się jakoś nad fazami zapanować.

Nie wiem czy się dobrze rozumiemy. Mnie chodzi o suba aktywnego z regulacją odcięcia i głośności. I chodzi mi o słuchanie muzyki na Mietkach na normalnym poziomie głośności i tylko czasami załączaniu suba dodatkowo, żeby sobie spokojnie pomrukiwał czasami ustawiony gdzieś na odcięciu na powiedzmy 50Hz. Nie chodzi mi natomiast o słuchaniu muzyki nadzwyczaj głośno i w związku z tym o wprowadzanie w przestery głośników które nie będą poziomem głośności nadążały za subem. Wręcz przeciwnie - o takie ustawienia suba żeby to on się zgrywał z monitorkami a nie odwrotnie.

>> Iceman, 16 Gru 2008, 13:19

Robiąc jak napisałeś osiągamy 25% możliwości za 95% ceny. A z filtracją - kilka op-ampów drogie nie jest, filtr monitorka można nawet zrobić na j-fet'ach. I mielibyśmy tak jakby pełnopasmowy system, z monitorkami pracującymi do 80 - 100Hz a subem ostro odciętym powyżej a więc nie zaburzającym stereo. Byłyby - niskie zejście, wytrzymałość mocowa a więc głośne granie bez zniekształceń itp. cechy dużych pełnopasmowych kolumn.

Jestem.

IceMan: Wydaje się, że jednak zrozumiałeś moje intencje (patrz kilka postów wstecz).

Oczywiście jestem za wspaniałymi kolumnami przednimi. Wiecie dlaczego. Mój nowy odtwarzacz ma dedykowane wyjście na stereo (bardzo dobre DACe). Podpinam na razie coś przeciętnego do tego. Nie wiem dlaczego, ale zapragnąłem słuchać „pure direct”. Nie wszystko oczywiście i nie zawsze. Choroba A. mam nadzieję mi nie grozi ;).

soulfly@chciałbym się jakoś odnieść do twojego pytania. Dane do dyskusji są szczątkowe. Co jest pewne. Masz bardzo ograniczony budżet, ciasny pokój, masz 15 metrów (niewiadomo czego) i kilka kompletów głośniczków z Kanady i innych dużych krajów. Zastanawiasz się nad subwooferem.

Pomysł z subem jest jak najbardziej dobry. Należałoby zdefiniować układ. Przyjmijmy 2.1 to dobre rozwizanie. Powineneś wyjść od jakiegoś zintegrowanego wzmacniacza z CD, który posiada wyjście na parę kolumn i wyjście niskonapięciowe na subwoofer aktywny. Z powodu ograniczonych środków nie należy wchodzić w wzmak o dużej mocy. W małym pomieszczeniu to jest zbędne, a koszty niższe.

Kolejnym i chyba najtrudniejszym zakupem nie będzie sub ale kolumienki frontowe właśnie.

Wszyscy producenci starają się w małych konstrukacjach jak mogą stworzy-/uzyskać możliwie jakiś bas. Działania te tak materiałowe jak i badwcze pochłaniają znaczną część budżetu na wyprodukowanie kolumienek. Dla układu 2.1 całe to działanie jest zbędne, a nawet szkodliwe. Ale najważniejsze, że wyciąga nam z kieszeni pieniądze za coś czego nie potrzebujemy. Kupując kolumienki powinniśmy pamiętać o możliwie wysokiej skuteczności w/w. Minimum te 90 dB lub lepiej. Należy pamiętać, że wzmak ma małą moc, a musi je wysterować.

Do tego dobieramy sobwoofer aktywny. Należy go poprawnie wysterować względem systemu, ustawić fazowość i głośność suba. To robimy w zasadzie raz. Pisali już o tym przedmówcy.

Uzupełnieniem układu mogą być jeszcze poprawne kable głośnikowe, ładnie oprawione. Jest tego bardzo dużo na rynku. Przy takim bardzo budżetowym systemie nie powinny kosztować więcej niż 5-7% ceny systemu. Jeżeli uzykasz zadawalający cię efekt przy niższych kosztach tym lepiej.

Życzę udanej zabawy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.