Skocz do zawartości
IGNORED

Mała impedancja kolumny trójdrożnej

dik

Rekomendowane odpowiedzi

Nieco martwi mnie mała impedancja mojej kolumny: dla 75 Hz ma 3,3R. Głośnik niskotonowy jest znamionowo 6R a średniotonowy - 8R. Dalej impedancja rośnie do 8R przy 1kHz, osiąga max. 11R przy 2kHz. Niskotonowy jest filtrowany 12dB/okt. z korektorem impedancji. Korektor poprawiał skuteczność filtrowania (bardziej stromy filtr) co było i jest b. pożądane. Czy taka impedancja to bułka z masłem dla każdego wzmaka o imp. wyjściowej 4R? Czy to nie za mało? Może znacie sposób na skuteczne filtrowanie niskotonowego o 4-5 dB dla 220 Hz z zachowaniem większej impedancji a może nie ma co się przejmować tylko grać?

>misiomor

przeczytałem, bardzo ciekawe, piszesz o tym 26 i 27.07. Jutro dokładnie przeczytam. Ja mam nieco wyższy podział, w baffle step, ale też 2nd/1nd, głośnik 8" w 38 l a w oddzielnej trapezowej obudowie pozostałe dwa głośniki To gra świetnie, ale są problemy z rezonansami pomieszczenia (19m2).

Pozdrawiam

A impedancja na przełomie średniotonowego i wysokotonowego w przypadku stosowania dwóch filtrów elektr. 3nd rzędu przy sprowadzeniu imp. głośników do nomonalnej w okolicach podziału (2 - 2,5kHz)?

Widzę, że impedancje w podziałach i rezultaty na SPL w kolumnach z fabryk są różne, ale nie wiem jakie stosuja filtry i sztuczki. Bo zakładając spadek 18 dB/okt, to "odległość" obliczeniowa do częstotliwosci podziału do obliczania tych filtrów wynosiła by ok. 1/5 - 1/4 oktawy, np: podział 2500 Hz: dla mid - 2000Hz dla tweetera - 3000Hz. Czy dobrze teoretyzuję?

Najlepiej to przemodelować, pamiętając że w typowych przypadkach zwłaszcza filtr midwoofera ma charakterystykę elektryczną odbiegającą od podręcznikowej jako że kompensuje też baffle step.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.