Skocz do zawartości
IGNORED

Duze kolumny do malego pokoju

TOMEK

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem.Zastanawiam sie czy nadaja sie duze kolumny podlogowe do malego pokoju???Moj pokoj to 9 metrow kwadratowych a kolumny sa dynamicsa duze podlogowe sprzet to:yamaha ax-396.Nie jest to sprzet wysokiej klasy ale zastanawiam sie czy moje kolumny nie sa za duze jak do tak malego pokoju.Co o tym sadzicie???

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/4744-duze-kolumny-do-malego-pokoju/
Gość Przemski

(Konto usunięte)

9 m2 to raczej mało dla większości kolumn podłogowych

pod warunkiem dobrego wytłumionia i tego że będzie się słuchało przy małych natężeniach dźwięku można użytkować niektóre kolumny podłogowe w pomieszczeniach o tak małej kubaturze

przykładem mogą być konstrukcje oparte o budowę dwudrożnej, dwugłośnikowej kolumny podstawkowej w pełnowymiarowej obudowie

Hi,

uwazam ze z czeste utozsamianiem glosnikow podlogowych z wielkimi i z wielkim basem, a monitorow z malym basem jest niekoniecznie prawdziwe (nie Przemski, nie ciebie mam na mysli :-))) . Co prawda w wielu przypadkach sie to zgadza, ale nie nie zawsze. Znajdziemy wiele przykladow podlogowcow, jesli komus koniecznie zalezy na podlogowcach i nie chce sie babrac dodatkowymi podstawkami, ktore czasami na tyle podbijaja koncowa cene zestawu ze taniej byloby kupic podlogowca, ktore w malych pomieszczeniach zachowuja sie niemniej kontrolowanie niz dobre monitory (np. typowalbym na Dynaudio 122, audio physic Yara itp.).

Zreszta jak przemski zauwazyl, zniajdziemy takze modele podlogowsow w ktorych defakto tylko polowa obudowy jest wykorzystana na komore glosnikowa a reszta to "zintegrowany stand"

Czyli jesli wogole to zalecenia powinny raczej brzmiec male pomieszczenia-> szczuply bas, wielkie pomieszczenia obfite brzmienie.

xajas

www.jaschiks.com

9 m kw to bardzo duży problem, też się z tym borykam. Trzeba pamiętać, że w małych pomieszczeniach możliwości ustawienia kolumn w odpowiedniej odległości od ściany są ograniczone do minimum, a do tego zdecydowana większość monitorków ma bass-refleks z tyłu, co przy ustawieniu w odległości 25 cm od ściany daje fatalne efekty w zakresie niskich częstotliwości. OK, ktoś może powiedzieć, że bass-refleks można zatkać pianką, to oczywiście pomaga, ale też często zmienia charakter brzmienia kolumn, które "strojone są" na optymalną pracę bass-refleksu, czyli bez zatyczek.

Ja mam zamiar sprzedać monitorki i kupić jakieś małych rozmiarów podłogowe (dwudrożne z bass-refleksem z przodu, rozwinięcie monitora do wersji podłogowej, np: ESA VIVACE 1), sprawdzałem kiedyś takie kolumny w moim pomieszczeniu i jak do tej pory efekt był najlepszy w porównaniu z monitorami.

"...a do tego zdecydowana większość monitorków ma bass-refleks z tyłu, co przy ustawieniu w odległości 25 cm od ściany daje fatalne efekty w zakresie niskich częstotliwości...."

Ups, i znowu mamy taki przypadek. Dlaczego te 25 cm nie wystarcza?

xajas

www.jaschiks.com

"Ups, i znowu mamy taki przypadek. Dlaczego te 25 cm nie wystarcza?"

W prawie! 9 metrach kwadratowych i ustawieniu kolumn przy dłuższej ścianie TE 25 cm to chyba maksymalna odległość od ściany uwzględniając odległość kolumn od słuchacza, pozostaje całe 1,9 metra!

Na zastosowanie wynalazków w postaci pułapek basowych itp, itd, chyba już nie starczy miejsca, mam jeszcze meble w tym pokoju.

Przy takiej odległości kolumn od ściany po prostu bas jest zbyt "duży" i trochę dudni co pewnie związane jest także a może przede wszystkim z częstotliwością rezonansową pomieszczenia (tak jest u mnie).

Jaki przypadek?

Hi,

piszac o "przypadku" mialem na mysli zwiazek miedzy portem BR z tylu odlegloscia od sciany 25cm i dudnieniem basu. Z tym dudnieniem przy takim ustawieniem sie zgadzam, ale nie widze zwiazku z tym portem BR mocowanym z tylu.

xajas

www.jaschiks.com

Gość bolantus

(Konto usunięte)

Mun - yamaha ax-396 tak jak większość współczesnych amplitunerów i wzmacniaczy nie ma " gałek" tylko w menu wybierasz tony wysokie i niskie i regilujesz przeważnie w zakresie od -10 do +10 db.

• Redaktorzy

Rozwazania teoretyczne to dobra rzecz, ale wracajac na ziemie, mamy tu do czynienia z "duzymi dynamicsami". To sa wielkie skrzynie z kupa glosnikow. W 9 metrach wlasciwie nie maja prawa dobrze zagrac. Niestety. Zeby odwyk nie byl zbyt gwaltowny, proponowalbym wymiane np. na BW DM601, albo nawet 602.

>tomek:

U mnie w niskich (2.20m) 17 m2 graja dwie 396 Yamahy (AX i CDX) z Audio Academy Phoebe. Pokój jest bardzo słabo wytłumiony i mam wrażenie nie poparte odsłuchem, że lepiej mogłoby brzmieć z monitorkami. Może to kwestia wytłumienia pokoju, kilku kotar i miękkich mebli?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.