Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Grundig Klub
IGNORED

Klub Miłośników Starych Grundigów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panów.

Ja tylko chciałem zapytać czy kolumienki Grundig np. Box 860 czy 650 itd. w każdym razie stare konstrukcje zamknięte mają szansę zagrać z w miarę nowożytnym o ogromnej jak na czasy tych Grundigów mocy 200W przy 4Ohmach ? Mam obecnie NAD C375 - wzmacniacz który napędza Dynaudio Audience 52SE - małe paczki ale potrzebujące dużo pradu. Chciałem posłuchać czegoś z lat 70-tych. Tylko jak się zachowają takie stare kolumienki o dużej efektywności. Czy to nie będzie czasem tak że szybko je niechcący załatwię ? Ja doskonale wiem że wbrew starym zaleceniom to moc im większa tym bezpieczniej bo bez przesterowania. Ale tu dysproporcja będzie duża. Miałem kiedyś takie przykre doświadczenie z o wieeeeele za słabymi głośnikami które umarły niechcący i nie wiadomo nawet kiedy - kilka pierdnięć i nawet niskotonowce umarły.

Lubię kiedy gra muzyka...

Ja tylko chciałem zapytać czy kolumienki Grundig np. Box 860 czy 650 itd. w każdym razie stare konstrukcje zamknięte mają szansę zagrać z w miarę nowożytnym o ogromnej jak na czasy tych Grundigów mocy 200W przy 4Ohmach ?

Chłopie 200W do box 650? Wystrzelisz je w kosmos. Jak chcesz posłuchać Grundiga to kup system i ciesz cię muzyką. Przeczytaj wszystko z tego działu od początku i będziesz wiedział o co kaman.

Chłopie 200W do box 650? Wystrzelisz je w kosmos. Jak chcesz posłuchać Grundiga to kup system i ciesz cię muzyką. Przeczytaj wszystko z tego działu od początku i będziesz wiedział o co kaman.

Kolego sfolguj z takimi tekstami. Moje pytanie było konkretne. A twoja odpowiedź dosyć głupia. Ja wiem co to moc, wiem co to efektywność i wiem jak się gałką kręci. Gdybym nie wiedział to bym podłączył bez pytania. Bardziej konkretnie proszę... Nie wątpię, że wbrew temu co mówisz, niejedna osoba podobne zestawienia już robiła.

Edytowane przez sk-victor

"Miałem kiedyś takie przykre doświadczenie z o wieeeeele za słabymi głośnikami które umarły niechcący i nie wiadomo nawet kiedy - kilka pierdnięć i nawet niskotonowce umarły."

No i jak to interpretować?

Ja mam 160w do grundig box 1500a prof

Można i wiekszy wzmak podłączyć byle nie używać pełnej mocy. Kolega powyżej pisze o pełnej mocy 200W do Box650.

"Miałem kiedyś takie przykre doświadczenie z o wieeeeele za słabymi głośnikami które umarły niechcący i nie wiadomo nawet kiedy - kilka pierdnięć i nawet niskotonowce umarły."

No i jak to interpretować?

Ano tak to interpretować, że zdaję sobie sprawę z konsekwencji bezmyślnego używania sprzętu w takim zestawieniu. Ale w rzeczywistości i w praktyce może okazać się to używalne. I tego chciałem się właśnie dowiedzieć. Czy charakterystyka kolumn o dużej efektywności projektowanych do wzmacniaczy 20-30W sprawi że nie da się tego sensownie używać uzyskując satysfakcjonujący dźwięk ??

Ano tak to interpretować, że zdaję sobie sprawę z konsekwencji bezmyślnego używania sprzętu w takim zestawieniu. Ale w rzeczywistości i w praktyce może okazać się to używalne. I tego chciałem się właśnie dowiedzieć. Czy charakterystyka kolumn o dużej efektywności projektowanych do wzmacniaczy 20-30W sprawi że nie da się tego sensownie używać uzyskując satysfakcjonujący dźwięk ??

Obecnie używam Box 450prof (35W) z opasłym A9000, słucham raczej cicho choć czasami podkręcam gałkę do "umownej granicy" która jest kwestią wyczucia. Głośniki działały również z Akai AM-67 na którym lubiłem słuchać koncerty, wtedy było bardzo głośno.

Dobrze to ja proszę w takim razie o wskazówki w sprawie kolumn i wzmacniacza. Oczywiście Grundig. Jak mnie na coś naprowadzicie to poszukam i poczytam i pewnie kupię celem przeżycia przygody. Mam sentyment do Grundiga ale jakoś nigdy w te rejony nie zawędrowałem. Zależy mi na szerokiej scenie.

Edytowane przez sk-victor

Victor po wskazówki to proponuję wrócić do pierwszej strony tego wątku i zacząć czytać.... Ja jestem tu za cienki żeby ci coś doradzać, ale na pewno znajdą się lepsiejsi i bardziej zaznajomieni z tematem koledzy. Na razie głównie słucham i trochę czytuje forum...

Edytowane przez kalmar666

Wzmacniacze dużej mocy pomimo poprawnej konstrukcji grają gorzej od wzmacniaczy małej mocy . Robiłem w tym temacie dokładne testy i badania . Wzmacniacz grający bardzo dobrze z kolumnami 650prof idealnie taka sama topografia płytki i schematu oraz mechaniki obudowy. Tranzystory mocy wyższej mocy tej samej firmy Sanken te same parametry pasmo itd oprócz mocy i maksymalnego napięcia zasilania . Zwiększone tylko napięcie zasilania czyli mocniejsze trafo tego samego typu i produkcji . Zasilacz i Kondy identyczne . Wszystko identyczne oprócz tego co podałem i trochę większe radiatory radiatory tak samo mocowane . Jakość dźwięku spada czym większa moc barwa gorsza mniej muzykalności i naturalności . Test robiony na trzech poziomach mocy 25w . 35w . 45w napięcia zasilania 30v ,36v,42v.

Test robiony na dwóch seriach wzmacniaczy odmiennych firm i odmiennych konstrukcji i topografi schematu. na 650 prof. W innej firmie wzmacniacz 30w i 45 taka sama topografia obydwu takie same elementy oprócz wcześniej wymienionych różnic . Efekt taki sam spadek jakości wraz ze wzrostem mocy. Panowie nie szarżujcie z mocą bo według moich doświadczeń to utrata pewnej liniowości i naturalności.

Czym większa moc tym gorzej to pokazuje odsłuch, Pewnie nikt z Was tego nie testował bo problem wydaje się nierozpoznany w świecie audio.

Edytowane przez gregaudio

Bardzo to ciekawe. Dotychczas zawsze pęd był pod tytułem mocy nigdy dosyć. Moje Dynaudio prąd lubią i tego przeskoczyć się nie da. Kiedyś podłączyłem z ciekawość pod nie wzmacniacz Dual CV60. Efekt był taki ze wzmacniacz gorący przy potencjometrze na godzinie 14 a kolumny nie grają. A co w ogóle sadzisz o takim stareńkim Dualu? I które kolumny Grundiga ? Który wzmacniacz ?

Nie znam tych starych dual omijam je ze względu na pojemność na wyjściu.Co do kolumn to wybieramy je pod pomieszczenie wielkość i ustawienie stand czy regał . Wzmacniacz wybieramy pod kolumny , a cd i kable pod wzmacniacz .

Proszę bardzo pomieszczenie 14m2. Solidne 30kg standy o wys. 65cm. CD nie używam. Źródło DAC Hegel HD11. Proszę podaj wstępnie modele którymi powinienem się zainteresować.

Bardzo to ciekawe. Dotychczas zawsze pęd był pod tytułem mocy nigdy dosyć. Moje Dynaudio prąd lubią i tego przeskoczyć się nie da.

No widzisz. Są różne sprzęty. Zawędrowałeś w temat Grundiga, a to dość specyficzny rodzaj, gatunek. Dlatego napisałem byś przeczytał wszystko od początku. Prawda taka, że Grundig gra z Grundigiem w systemie. Są odstępstwa ale to wszystko jest wyjaśnione w temacie. Bez znajomości lektury nie ugryziesz tematu. Jak przeczytasz to zrozumiesz moją głupią odpowiedz.

Kolejność jest inna najpierw kolumny potem wzmacniacz na końcu źródło . Twój dac albo zagra albo nie, nie był testowany w tych systemach wielka to niewiadoma . Głośniki są podstawą bo są wyjątkowe, reszta jest dobrana pod konkretny model. Stand 65cm nie nadaje się do żadnego modelu Grundiga.

Patrze na wymiary Box 650 Pro i 385mm wysokości. Standy pewnie o jakieś 150 - 200mm za wysokie ? No ale standy to najmniejszy problem. DAC - cóż no już go mam i okaże się na końcu czy zostanie, zawsze może wylecieć z hukiem. Jakie kolumny i jaki wzmacniacz polecasz.

Bardzo to ciekawe. Dotychczas zawsze pęd był pod tytułem mocy nigdy dosyć. Moje Dynaudio prąd lubią i tego przeskoczyć się nie da. Kiedyś podłączyłem z ciekawość pod nie wzmacniacz Dual CV60. Efekt był taki ze wzmacniacz gorący przy potencjometrze na godzinie 14 a kolumny nie grają. A co w ogóle sadzisz o takim stareńkim Dualu? I które kolumny Grundiga ? Który wzmacniacz ?

sk-victor - moje pytanie do Ciebie jest takie:

- do czego jesteś tak przywiązany?

--- do mocy, bo lubisz podkręcić gałę i lubisz jak słoiki w piwnicy pękają?

--- do mocy bo słuchasz ostrego rocka i musi być moc i wykop itp. ?

--- do kolumn Dynaudio bo są a) ładne, b) mają moc, c) mają bdb dźwięk, który po wielu poszukiwaniach Cię zachwycił?

------- ale skoro tak (kolumny tak grają jak reszta systemu "pozwala") to czemu szukasz czegoś lepszego?

--- inne powody - jakie? odpowiedz sobie lub na forum

ten wątek to bardzo specyficzny wątek - tutaj są ludzie, którzy przywiązani są do pewnej SZKOŁY DŹWIĘKU/BRZMIENIA - mają go w głowie dzięki osiągnięciom / odkryciom Massimo i Grzegorza - posłuchali i są uwiedzeni nim na zawsze. Źródłem tego brzmienia jest GRUNDIG ale jesteśmy w jego fan-klubie nie dla napisu, loga, etykietki - KOMU MOŻNA ZAIMPONOWAĆ posiadaniem klocków Grundiga??? ;-)

jak się o tym gada z audiofilami - bo mimochodem zapytają - pada "marka" GRUNDIG i jest konsternacja, dziwienie, cisza albo zmiana tematu....

- co więcej dzięki pracom badawczym Grzegorza i jego odkryciom wcale nie jesteśmy kurczowo przywiązani do marki Grundig. Jak poczytasz mamy tu niezłą menażerię wybranych modeli różnych marek i ich listę Grzegorz ciągle powiększa ;-)

jeżeli jesteś kurczowo przywiązany do konkretnego klocka - w Twoim przypadku kolumny Dynaudio (bo mocne) to szkoda raczej kasy i pieniędzy na łączenie ognia i wody - nie będziesz zadowolony.

Propozycja - krok nr 1

Lepiej umów się z kimś kto ma synergiczny ZESTAW grundigowy i posłuchaj ich BRZMIENIA na swoich płytach i zadecyduj czy to Twoja bajka czy nie - wszelkie nerwowe posunięcia Ci zaszkodzą i nie będziesz zadowolony.

Propozycja - krok nr 2

Nikt ci raczej nie powie jak Twoje Dynaudio zagrają ze wzmacniaczem Grundiga ... to trzeba sprawdzić empirycznie. Zaproś kogoś z takim wzmacniaczem do siebie - zrób próbę na swoim torze audio....

Propozycja - krok nr 3 a właściwie nr 0

przeczytaj CAŁY wątek od początku i zrozumiesz czym on się różni od pozostałych - zadecydujesz czy zechcesz się pogrążyć w tej patologii ;-)

PS

mocne wzmacniacze Grundiga (mocniejsze) - serii FineArts 90x czy FineArts 900x lub końcówka mocy A5000 - grają jak pisał wcześniej Greg znacznie gorzej w sensie barwy, muzykalności, naturalności brzmienia instrumentów akustycznych, wokalu

--- jeżeli szukasz tylko mocnego wykopu = mocy i szerokiej sceny - szkoda czasu na Grundiga - nie dlatego że tam go/ich brak jakoś tragicznie ale tutaj KOMPLETNIE nie o to chodzi ;-)

wybór należy do Ciebie ! powodzenia

Patrze na wymiary Box 650 Pro i 385mm wysokości. Standy pewnie o jakieś 150 - 200mm za wysokie ? No ale standy to najmniejszy problem. DAC - cóż no już go mam i okaże się na końcu czy zostanie, zawsze może wylecieć z hukiem. Jakie kolumny i jaki wzmacniacz polecasz.

--- po pierwsze - jaka muzyka?

--- po drugie - pokój 14m2 - nagłośni go moim zdaniem praktycznie każdy wzmacniacz Grundiga ale nie każdy poradzi sobie pewnie albo się nie zegra z Twoimi kolumnami Dynaudio ... jeżeli jesteś do nich "kurczowo" przywiązany oczywiście ...

a kolejność jak dobierać podał Ci Grzegorz

... jego systemy są podane w tym wątku oraz na jego stronie http://www.gregaudio.republika.pl/ - w tym kierunku warto iść bo Grzegorz odrobił za nas zadanie domowe i przewalił "tony" sprzętu sprawdzając to wzdłuż, wszerz i w poprzek.

Sprawdzone i zestrojone konfiguracje systemowe:

1. Grundig CD 7500GAT -Grundig v1700 GAT - Grundig Box650 profGrun
  2. Grundig CD 7550GAT -Grundig v7000 GAT - Radmor LS30
  3. Grundig CD 7550GAT -SanyoJA220 GAT - Grundig box 450
  4. Grundig 7550 GAT- Grundigv7000GAT - box 650 prof
  5. Grundig 7550GAT -Grudigv1700gat - box 1500a prof
  6. Grundig cd7550GAT-sxv7500/6000GAT -box 30 GAT
  7. Grundig cd7550 GAt Grundigv7000Gat -box 1500a prof
  8. **Grundig 7550gat -Grundig v1700/Sanyo ja 224GAT/220GAT-box 650prof
  9. Philips cd960GAT-Sanyo JA220 GAT -box 650prof, 850 a prof
  10. Canbidge cd2GAT -Grundig v1700GAT box 1500a prof
  11. Philips 304 gat-Sanyo 220 GAT - box 650 prof
  12. Uher x2 GATGrundig v1700GAT-box 650prof, 850 a prof
  13. Denondcd1100GAT-Sanyo ja220GAT -box 650 prof
  14. Toshibaxr-z70GAT -Dual-v1462GAT- box 1500a prof
  15. Denondcd1700gat -Dual-v1460GAT -box 850aprof
  16. AIWA XC002 -Grundig v30 GAT - box 450
  17. Philipscd304GAT- Grundig v1700GAT- box 450
  18. Philips cd 350GAT -Grundig v1700- box 850a prof
  19. Arcam 5 wersjaGATII dualv1460 gat -box 650prof 850a prof
  20. Onkyo dx530GAT-v1700GAT- box850aprof
  21. Aiwa XC002 GAT-ja 220GAT -box650 pro
  22. Denon DCD1700GAT - Philips MFB 544
  23. Toshiba XR-Z90- NAD 3030GAT -box 650 prof
  24. Aiwa XC-002gat-Nordmende PA-1000 GAT box 550
  25. Marantz CD94GAT-Sansui AUG-90X- box 650prof
  26. CD7550gat Sansui AUG-90x-box650prof
  27. SonyCdp701ESGAT Sansui AU-117GAT -box 650prof
  28. CD7550gat-Nordmende PA1000GAT Box 850aprof
  29. CD7550 gat- NAD3020 GAT Box 650prof
  30. cd7550 gat- NAD3030 GAT- Telefunken TL800
  31. CD304GAT -V7000GAT Box850aprof
  32. Denon DCD800GAT Ja220GAT- BOX650prof
  33. DenonDCD1100GAT V1700GAT-BOX650Prof
  34. Denon DCD900GAT -V7000-BOX850aprof
  35. Denon DCD900GAT-v7000-box1700aprof
  36. Denon DCD 1290GAT v1700 box box 650prof box 550

te ww SYSTEMY dają BRZMIENIE jakie mamy w głowach i od którego jesteśmy uzależnieni. Jeżeli chcesz być wiecznym poszukiwaczem przygód - porzuć ten wątek i goń króliczka - jeżeli nie boisz się zafiksować na wokółgrundigowej patologii NATURALNEGO BRZMIENIA - spróbuj ale ...

tylko ZESTAWU, SYSTEMU = komplet polecanych klocków, które podał Greg.

z zabawą pojedynczymi klockami daj sobie spokój - szkoda nerwów i kasy.

PS

mam kilka starych Duali ale na moje ucho nijak się nie zgrywają z kolumnami Grundiga - inna bajka - trzeba szukać synergii gdzie indziej moim zdaniem ....

sk-victor - moje pytanie do Ciebie jest takie:

- do czego jesteś tak przywiązany?

--- do mocy, bo lubisz podkręcić gałę i lubisz jak słoiki w piwnicy pękają?

--- do mocy bo słuchasz ostrego rocka i musi być moc i wykop itp. ?

--- do kolumn Dynaudio bo są a) ładne, b) mają moc, c) mają bdb dźwięk, który po wielu poszukiwaniach Cię zachwycił?

------- ale skoro tak (kolumny tak grają jak reszta systemu "pozwala") to czemu szukasz czegoś lepszego?

--- inne powody - jakie? odpowiedz sobie lub na forum

ten wątek to bardzo specyficzny wątek - tutaj są ludzie, którzy przywiązani są do pewnej SZKOŁY DŹWIĘKU/BRZMIENIA - mają go w głowie dzięki osiągnięciom / odkryciom Massimo i Grzegorza - posłuchali i są uwiedzeni nim na zawsze. Źródłem tego brzmienia jest GRUNDIG ale jesteśmy w jego fan-klubie nie dla napisu, loga, etykietki - KOMU MOŻNA ZAIMPONOWAĆ posiadaniem klocków Grundiga??? ;-)

Coraz bardziej mi się tu podoba ;) Lubie wariatów.

Do niczego nie jestem przywiązany ;) Gdybym był to o zmianach bym nie pisał.

- do mocy nie jestem przywiązany - po prostu Dynaudio nie napędzisz 20W, 40W czy nawet 100W - po prostu nie zagrają sensownie.

- rocka - oczywiście i lubię wykop - każdy chyba czasem lubi ale czy to będzie wykop z 200W wzmacniacza grającego z Dynaudio o efektywności 84dB, czy z Grundiga o 50W i kolumnach o 92dB efektywności to już bez znaczenia ;)

- Dynaudio nie są ładne, nie mają żadnej mocy - one tą moc marnują.

- dlaczego szukam czegoś lepszego ?? Bo może uda mi się znaleźć !!!

Czytam wasz wątek, czytam i czytam. Ale myślę że taką pigułkę "O CO TU CHODZI" możesz mi zrobić. Chętnie posłuchał bym waszych systemów tylko nie znam nikogo z moich okolic. Jeśli by był ktoś to chętnie bym się wprosił na odsłuch.

Jeszcze jedno np. nigdzie nie piszecie o niektórych kolumnach Grundiga np. BOX 660a - są w miarę łatwo dostępne. Oznacza to że ten model nie wpisuje się w żaden system ? Również nie widzę wzmianek o wzmacniaczu SV 2000 - to również nie polecane urządzenie ? Jak rozumiem gdybym skompletował któryś z polecanych systemów - to kolejnym krokiem jest "zestrojenie" surowych klocków. Czy to robicie sami zgodnie ze wskazówkami czy też sprawą zajmuje się Grzegorz ??

Coraz bardziej mi się tu podoba ;) Lubie wariatów.

Do niczego nie jestem przywiązany ;) Gdybym był to o zmianach bym nie pisał.

- do mocy nie jestem przywiązany - po prostu Dynaudio nie napędzisz 20W, 40W czy nawet 100W - po prostu nie zagrają sensownie.

- rocka - oczywiście i lubię wykop - każdy chyba czasem lubi ale czy to będzie wykop z 200W wzmacniacza grającego z Dynaudio o efektywności 84dB, czy z Grundiga o 50W i kolumnach o 92dB efektywności to już bez znaczenia ;)

- Dynaudio nie są ładne, nie mają żadnej mocy - one tą moc marnują.

- dlaczego szukam czegoś lepszego ?? Bo może uda mi się znaleźć !!!

Czytam wasz wątek, czytam i czytam. Ale myślę że taką pigułkę "O CO TU CHODZI" możesz mi zrobić. Chętnie posłuchał bym waszych systemów tylko nie znam nikogo z moich okolic. Jeśli by był ktoś to chętnie bym się wprosił na odsłuch.

nie wiem gdzie mieszkasz - napisz - zaproś - a nóż widelec masz w

to by wskazywało że nie jesteś "zatrzaśnięty" na jedną jedynie słuszną (czytaj swoją ;-) markę ;-) to na plus

wykop a jakże też lubimy - nie znoszę bezpłciowego plumkania na godzinie 9:00 - ustawiam zawsze 12:00 do 13:00

Jeszcze jedno np. nigdzie nie piszecie o niektórych kolumnach Grundiga np. BOX 660a - są w miarę łatwo dostępne. Oznacza to że ten model nie wpisuje się w żaden system ? Również nie widzę wzmianek o wzmacniaczu SV 2000 - to również nie polecane urządzenie ? Jak rozumiem gdybym skompletował któryś z polecanych systemów - to kolejnym krokiem jest "zestrojenie" surowych klocków. Czy to robicie sami zgodnie ze wskazówkami czy też sprawą zajmuje się Grzegorz ??

BOX 660a - to nie ta liga co BOX 650 prof - to jest okręgówka ;-) no może nie aż tak ale jakością odstają choć ludzie którzy przesiadają się na nie i zaczynają Grundiga od nich - opowiadają o nich peany (bo nie słuchali innych ;-)

jak Cię stać na zakup bez bólu - kup i spróbuj będzie jakaś namiastka ...

SV 2000 - jw nie ta liga grania - jest moc, dynamika ale barwy, naturalności, muzykalności nie ma - szkoda czasu i atłasu

tak - najpierw kupujesz kolumny pod powierzchnię lub typ podstawy - regał standy (jak opisał Grzegorz)

potem jak Ci się spodoba i zechcesz pójść o piętro lub dwa wyżej (najlepiej posłuchaj sobie GAT u kogoś i sprawdź to empirycznie) to robisz GAT

każdy sobie coś tam rzeźbi jak umie, jest w tym wątku paru ludzi którzy mają wiedzę, doświadczenie, eksperymentowali z różnymi zestawami i modyfikacjami. Możesz po przeczytaniu wątku popróbować samodzielnie albo z ich pomocą - może zechcą się podzielić doświadczeniami. Nie wiem tylko czy ktoś z nich robi takie usługi dla innych. Raczej trzeba będzie wg wskazówek działać samodzielnie.

Ale GAT jako taki robi tylko Grzegorz - to akronim jego autorskiej "szkoły" modyfikacji - Greg Audio Tuning...

Edytowane przez reart

Czy SANYO JA 2003 to jest wzmacniacz który można zastosować czy nie ma on nic wspólnego z JA 220 ??

Drugie pytanie czy ktoś z podkarpackiego byłby w stanie umożliwić mi odsłuchanie systemu GAT ??

Proszę bardzo pomieszczenie 14m2. Solidne 30kg standy o wys. 65cm. CD nie używam. Źródło DAC Hegel HD11. Proszę podaj wstępnie modele którymi powinienem się zainteresować.

Stawiałbym na Grundig Box 650 Prof, Box 850a Prof. z pasywnych lub z aktywnych Philips MFB544, Grundig Aktiv Box 20. Grundigi odrobinę czarują muzykę w porównaniu do MFB544, nieco inaczej akcentują dźwięk, dodają magii. Do Hegla więc teoretycznie bardziej powinien pasować Grundig, ale w praktyce różnie to bywa - trzeba sprawdzić, aby mieć pewność :) Najlepiej jednak, gdybyś poszedł na całość i dobrał źródło z polecanych, aby usłyszeć brzmienie klubowego systemu. Systemu sprawdzonego, którego jakość dźwięku została zbudowana poprzez dopasowanie. Obce elementy w nim najczęściej będą dawać przypadkowe odchyłki od optymalnego rezultatu.

Standy są za wysokie. Wystarczą zwyczajne drewniane, ale wtedy odpada model Box 650 Prof., bo te potrzebują standów z większym blatem, aby mieć podstawę basową w dźwięku. Zostają do wyboru Box 850a Prof. lub ich aktywny odpowiednik Aktiv Box 20. Przy założeniu, że wejdziesz w pełen system również MFB544.

Edytowane przez 4m

Stawiałbym na Grundig Box 650 Prof, Box 850a Prof. z pasywnych lub z aktywnych Philips MFB544, Grundig Aktiv Box 20. Grundigi odrobinę czarują muzykę w porównaniu do MFB544, nieco inaczej akcentują dźwięk, dodają magii. Do Hegla więc teoretycznie bardziej powinien pasować Grundig, ale w praktyce różnie to bywa - trzeba sprawdzić, aby mieć pewność :) Najlepiej jednak, gdybyś poszedł na całość i dobrał źródło z polecanych, aby usłyszeć brzmienie klubowego systemu. Systemu sprawdzonego, którego jakość dźwięku została zbudowana poprzez dopasowanie. Obce elementy w nim najczęściej będą dawać przypadkowe odchyłki od optymalnego rezultatu.

Rozumiem już z grubsza całą ideologię tylko że powrotu do CD raczej nie przewiduję. Mam Pioneera PD-9700 jako CD, mam również stare Philipsy ale po przestawieniu się na DAC-a i pliki odwrotu już nie ma ;)

Rozumiem już z grubsza całą ideologię tylko że powrotu do CD raczej nie przewiduję. Mam Pioneera PD-9700 jako CD, mam również stare Philipsy ale po przestawieniu się na DAC-a i pliki odwrotu już nie ma ;)

to złe wieści sk-victor dla Ciebie - znalezienie DACa, który grałby w klimacie klubu Grundiga to kwadratura koła czy coś w tym rodzaju - nie ta bajka - konia z rzędem kto znajdzie współczesny DAC grający w tym klimacie i z taką jakością i barwą i zgrywałby się - ale może Ty będziesz miał to szczęście? ;-) kto wie

Witam. Być może to nie najlepsze miejsce na takie ogłoszenie, ale...

Mam na sprzedaż kolumny Telefunken Tl 800 w perfekcyjnym stanie w kolorze czarnym (oczywiście w najlepszej wersji). Chętnych proszę o wiadomości na priv.

Ja jeszcze tylko raz wrócę do SANYO JA 2003. Czy ten wzmacniacz się nadaje ?? Czy to już nie będzie to co JA 220 ??

Witajcie,

kupiłem okazyjnie Grundigi 650 Prof i niestety jeden głośnik niskotonowy jest nieoryginalny a dwa wysokotonowe w ogóle nie grają. Rozumiem, że muszę dokupić oryginalny basowy (w drugiej kolumnie jest taki jak na zdjęciu) i dwie kopułki (też na zdjęciu). Kwestia wysokotonowych, czy mogły oba paść, czy to raczej kwestia zwrotnicy. Jak doczytałem w tym wątku do tych głośników nie ma zamienników?

Sprawdzenie wysokotonowego polega na zmierzeniu jego oporności ewentualnie podpięciu bateryjki 1,5 V?

Ach te okazje.......

post-27517-0-09683000-1461849101_thumb.jpg

post-27517-0-09484000-1461849109_thumb.jpg

.............nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by ciągle gonić go!

To ładnie wtopiłeś....Możesz sprzedać głośniki na części i chyba tylko to pozostaje, chyba że nie liczysz się z $ to możesz dokupić na ebay.de głośniki i remontować...Z ciekawości za ile ta okazja?

Na pocieszenie - ja kupiłem okazyjnie bez odsłuchu Box 353 Compact i były spalone wysokie i cewki tak ze super....morał - kupować z odsłuchem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.